Skip to content

Coronawirus

18687899192257

Komentarz

• Gdy większość państw zamykała swoje gospodarki, Szwecja wybrała model otwartej konfrontacji z epidemią. Teraz okazuje się, że państwo mające czterokrotnie mniejszą populację niż Polska ma już ponad cztery razy więcej ofiar śmiertelnych. Ekonomiści szacują, że mocno ucierpi też szwedzka gospodarka, a PKB spadnie w tym roku aż o 6,5 proc., czyli znacznie bardziej niż w Polsce.
    Takiej epidemii nikt nie był w stanie przewidzieć, a rządy na całym świecie wielokrotnie zmieniały strategie walki z koronawirusem. Nietypową formę przyjęła m.in. Szwecja. Władze w Sztokholmie zrezygnowały z wprowadzania ostrych restrykcji i zakazów, a zamiast tego ogłaszano zalecenia. Gdy Polska zamykała granice i sklepy, w Szwecji tłumaczono, że nie należy ulegać panice.

Teraz państwo, w którym mieszka zaledwie 10 mln mieszkańców, ma już ponad 26 tys. zakażonych - o ponad 10 tys. więcej niż Polska. Jeszcze większa różnica dotyczy liczby ofiar, bo w Szwecji odnotowano ponad 3,2 tys. zgonów, a u nas ok. 800.

https://www.tvp.info/47984099/szwecja-zaryzykowala-tysiace-ofiar-i-zle-prognozy-ekonomiczne
  • Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    MarianoX napisal(a):
    ms.wygnaniec napisal(a):
    Łagodnie pisząc, to wskazał że publikacja prasowa z jakimiś wynikami w trakcie trwania badań ma mało wspólnego z rzetelnością, a z nauką to już zupełnie nic.
    W spawie smoleńskiej rozstrzygające o winie publikacje były nawet jeszcze przed samym rozpoczęciem badań
    Ba, moja mama wiedziała kto i co zrobił 10 minut po informacji o zdarzeniu. Inni i po 10 latach nie mogą się pokapować.

Dla reszty była informacja o umieszczeni fragment samolotu prezydenckiego ,w koszulce Matki Bożej Jasnogórskiej

• Zwracam uwagę, że jest oddzielny wątek o Smoleńsku - tak na wszelki wypadek.
  • a nawet kilkanaście (wątków o Smoleńsku)
  • Innymi słowy, cała kategoria na forum.
  • Dwie sprawy:
    1. Przedszkole mojej córki - ograniczono ilość dzieci w grupie stosując kryteria mocno dla nas niekorzystne, mała jest spragniona socjalizacji (popołudniami podwórko przed naszym blokiem przypomina lata 80, bo jako jedyna jest nie wyremontowane i ma dużą połać asfaltu, a nie trawniczki, klombiki, alejki, a to jest to, co dzieciaki uwielbiają) więc się trochę obawialiśmy. Wczoraj otrzymaliśmy info, że z uwagi na zbyt małą ilość dzieci grupy będą łączone! No i przestałem rozumieć świat, bo wszyscy rodzice, z którymi rozmawialiśmy narzekali na brak przedszkola, a tu taka statystyka. Słuszny strach, a my jesteśmy idiotami?
    2. Syn sąsiadki mieszka na Włodarzewskiej (taki bogatszy Chinatown w Warszawie) gdzie jego dziecko chodzi do multietnicznego przedszkola. W listopadzie przeszedł bardzo ciężkie zapalanie płuc, następnie jego żona, a później 2 kolegów z pracy. No i teraz się zastanawia, co to było, bo ostatni raz tak chorował 'jużniepamiętakiedy' bo to było 2 tygodnie kompletnie bez sił. Jak opadnie kurz, postanowił se zrobić test.
    Jako bonus, te 'szybkie testy' są, tak łagodnie mówiąc' nie do końca wiarygodne w oczach personelu medycznego, więc postulat ich szerokiego stosowania jest słuszny z punktu widzenia producenta i importera ;)
  • edytowano May 2020
    Anna Kwarant uwiodła K. Mysza.
    Edit - pojawiło się i znikło.
  • Tymczasem trwa pierwsza szerzej zakrojona gównoburza wymierzona w ministra Szumowskiego.
  • Chyba od dłuższego czasu trwa.
  • ...bo Szumek jest już chyba passé

...teraz obowiązuje narracja, że można robić wybory mieszane
  • edytowano May 2020
    To by było w stylu PiSu rozwalić swojego sojusznika ;-)
    W tym im zawsze dobrze idzie.
  • edytowano May 2020
    Filioquist napisal(a):
    ...bo Szumek jest już chyba passé

Bo na Śląsku mamy małą Lombardię. Tylko bez trupów a 98% zarażonych przechodzi chorobę bezobjawowo.
  • Kurak się rozkręca antyszumowsko, więc tylko zadam pytanie: czy w tym wszystkim chodzi o fabrykę osocza czy coś innego?
  • peterman napisal(a):
    Kurak się rozkręca antyszumowsko, więc tylko zadam pytanie: czy w tym wszystkim chodzi o fabrykę osocza czy coś innego?
    może też, odwieczny temat, a kiedy pod piecem ogień różni chcą upiec różne pieczenie przy okazji
  • peterman napisal(a):
    Kurak się rozkręca antyszumowsko, więc tylko zadam pytanie: czy w tym wszystkim chodzi o fabrykę osocza czy coś innego?
    Nie jestem na bieżąco i temat fabryki osocza mnie się z Jolką Kwaśniewską kojarzy. Ktoś coś??
  • robert.gorgon napisal(a):
    Filioquist napisal(a):

Bo na Śląsku mamy małą Lombardię. Tylko bez trupów a 98% zarażonych przechodzi chorobę bezobjawowo.
    przytrzymać wszystkich pod ziemią
    model wycwiczony w czasie strajków
  • edytowano May 2020
    christoph napisal(a):
    robert.gorgon napisal(a):
    Filioquist napisal(a):

przytrzymać wszystkich pod ziemią
    model wycwiczony w czasie strajków

za późno
    - górnicy pozarażali już swoje rodziny (a wcześniej sami siebie)

peterman napisal(a):
    Nie jestem na bieżąco i temat fabryki osocza mnie się z Jolką Kwaśniewską kojarzy. Ktoś coś??
    https://www.tvp.info/47651459/lukasz-szumowski-atakowany-opozycja-zla-na-polakow

Trochę tego piniendza ktoś by stracił...
  • edytowano May 2020
    Im lepsze wyniki będzie miała Polska w opanowywaniu epidemii, tym bardziej i po chamsku będzie atakowany rząd. Na naszym forum też już co poniektórzy wycierają sobie gębę ministrem Szumowskim.
  • peterman napisal(a):
    robert.gorgon napisal(a):
    peterman napisal(a):
    https://www.tvp.info/47651459/lukasz-szumowski-atakowany-opozycja-zla-na-polakow

Trochę tego piniendza ktoś by stracił...

Zbyt popularny minister wielu osobom na odciski nadepnął
    MarianoX napisal(a):
    Im lepsze wyniki będzie miała Poska w opanowywaniu epidemii, tym bardziej i po chamsku będzie atakowany rząd. Na naszym forum też już co poniektórzy wycierają sobie gębę ministrem Szumowskim.
    No oczywiście to jest cynik i hipokryta nie rekomendował wyborów korespondencyjnych? A teraz to za mieszanymi głosował
  • MarianoX napisal(a):
    Im lepsze wyniki będzie miała Poska w opanowywaniu epidemii, tym bardziej i po chamsku będzie atakowany rząd. Na naszym forum też już co poniektórzy wycierają sobie gębę ministrem Szumowskim.
    OK!
  • katowickie
    testy przesiewowe (czyli wszyscy pracownicy kopalń)

pytanie:
    co to znaczy, że 95 % zarażonych jest BEZOBJAWOWYMI chorymi???

mam odpowiedź, która mi każe przestać ufać w epidemię, ale... nie znam się (serio, nie znam się) plus osobiste zainteresowanie (-> patrz wątek modlitewny)

• To znaczy tylko tyle, że testy przesiewowe dają bardzo często fałszywie dodatnie wyniki.
  • Jest już lepsze słowo: chorzy PRZEDOBJAWOWI
  • Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Jest już lepsze słowo: chorzy PRZEDOBJAWOWI
    Tyle że podobno testy działają skutecznie między 5a 7 dniem od zarażenia, bo patogen musi się namnożyć. Może i nic w tym dziwnego, skoro kwarantanna trwa 2 tygodnie, ale na fornalski rozum po tygodniu jakieś objawy powinny już wystąpić.
  • ..."podobno" to mocny kandydat na słowo roku
  • romeck napisal(a):
    "co to znaczy, że 95 % zarażonych jest BEZOBJAWOWYMI chorymi???"

Kolejny ciekawski!

https://wpolityce.pl/polityka/500098-wprowadzmy-4-kategorie-informacji-o-epidemii
    Tymczasem trwa pierwsza szerzej zakrojona gównoburza wymierzona w ministra Szumowskiego.
    Qiz siedzi rozpostarty w fotelu i odpala cygaro płonącą maseczką.

No ale Szumowina (a właściwie jego patroni i mocodawcy) jeszcze próbuje się bronić. Ostatni kontratak jest wspierany przez sektę od globalnego ocieplenia i przekaz jest prosty- koronawirusem można się zarazić od węgla kamiennego, wszyscy górnicy zakażani, zakazać węgla, zamknąć kopalnie.
  • Moje odczucie (tu nie mam jeszcze ćwierkań wiewiórek) jest następujące: w PiSie zajebali by najchętniej tego Sz. "W co nas ten idiota wpakował? Jak my teraz ciemnemu ludowi wytłumaczymy tą zarazę, której wcale nie było?".
    Filioquist napisal(a):

Jak wszyscy do tej pory.

Ktoś tu o tym pisał, ale była po nim jazda...
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.