A mógłby teraz w pełni insygni arcybiskupich wyjść jako książę Kościoła na wiec #strajkkobiet, krzyknąć: "Przepraszam! Przebaczcie! Grzesznym ja, niegodzień insygnii biskupich!
nie mogąc znaleźć starego wątku o SPRAWACH, dam tu (ale poszukam jeszcze)
rmf24.fm Sekretariat Stanu Stolicy Apostolskiej na życzenie Franciszka sporządził i opublikował raport o tym, jaką wiedzę miał Watykan na temat oskarżanego o molestowanie nieletnich i dorosłych kard. Theodore McCarricka, a także procesów decyzyjnych w jego sprawie.
W raporcie ujawniono, że w 1999 roku nuncjatura apostolska w Waszyngtonie została ostrzeżona przez ówczesnego arcybiskupa Nowego Jorku kardynała Johna Josepha O'Connora, że planowana nominacja McCarricka na metropolitę stolicy USA może wywołać "poważny skandal" z powodu krążących wtedy głosów o zachowaniu hierarchy wobec młodych mężczyzn.
Za ważny krok Watykan uznał decyzję podjętą przez Jana Pawła II, który poprosił nuncjusza w USA o sprawdzenie tych zarzutów. Dochodzenie nie przyniosło konkretnych dowodów. Mimo to - ujawniono w raporcie - papież zdecydował o wycofaniu kandydatury McCarricka.
Dalej w raporcie poinformowano, że do radykalnej zmiany doszło po tym, jak 6 sierpnia 2000 roku McCarrick - na wiadomość o wątpliwościach co do jego kandydatury na metropolitę Waszyngtonu - napisał list do biskupa Dziwisza, w którym zapewnił o swej niewinności i o tym, że "nigdy nie utrzymywał stosunków seksualnych z żadną osobą".
Jak podaje w raporcie Watykan, Jan Paweł II przeczytał list i był przekonany, że hierarcha mówi prawdę, a zarzuty są bezpodstawne. To wtedy polski papież zalecił, by nazwisko McCarricka przywrócono na listę kandydatów na metropolitę najważniejszej archidiecezji w USA, na którą został potem wybrany.
Watykański sekretarz stanu kard. Pietro Parolin oświadczył: "Publikujemy raport z bólem z powodu ran, jakie sprawa ta wywołała u ofiar, ich rodzin, w Kościele w Stanach Zjednoczonych, w Kościele powszechnym"
romeck: dlaczego arcybiskup napisał list nie bezpośrednio do swojego 'przełożonego', tylko do sekretarza? i tak również by przeszedł przez ręce pba Dziwisza... ?
tym żyje (prassowa) Polska (gazeta Fakt już kilka dni)
Kościół w Polsce nie chciał (?) sam się oczyścić z lawendowej mafii, to oczyści się rękoma wrogów; z takim efektem: - gwałtowny spadek bierzmowań; - gwałtowna zwyżka wypisań z lekcji religii w szkołach; - gwałtowny nie-powrót letnich i niewierzących (a praktykujących) wiernych do świątyń po ustaniu pandemii (maj 2021 ?); - gwałtowny spadek powołań kapłańskich;
#strajkkobiet AD 2020 dodatkowo wspomógł akceptację społeczną dla antykatolickich publicznych postaw
Natomiast Dziwiszowi powinni natychmiast odebrać prawo jazdy, a kto wie, może i prawo do kerowania diecezją. Utrata pamięci dowodzi, że zbyt duże ma zmiany neurologiczne, by mógł kierować czymkolwiek bez ryzyka dla otoczenia.
Szturmowiec.Rzplitej napisal(a): Natomiast Dziwiszowi powinni natychmiast odebrać prawo jazdy, a kto wie, może i prawo do kerowania diecezją. Utrata pamięci dowodzi, że zbyt duże ma zmiany neurologiczne, by mógł kierować czymkolwiek bez ryzyka dla otoczenia.
Widziałem u kamedułów. Jest wejście główne, otwierane na krótki czas i selekcja płci. O wejście boczne, gdzie niewiasta w Hotpants i koszulce na tasiemkach przejdzie. I to nie była Pani konserwator pracująca przy ołtarzu, bo ta była ubrana jak na rajd górski. Mocne buty, bojówki i koszula flanelowa
(przepraszam, nie pomyślałem; a gdyby nie pytanie Notto zadane na twitterze, to nawet bym nie zauważył... Ja nawet nie wiedziałem, że inni nie widzą i się do tych cyferek z kropkami tak przyzwyczaiłem...
pozmieniałem również tutaj linki w cytowaniach, bo zrobiłem nowy tweet)
Wychodzi ksiazka IPN nt. Gulbinowicza i innych. I wyglada to jeszcze bardziej obrzydliwie, niz mozna bylo przypuszczac ( frgm. stręczeniu chlopaka z Legnicy) edit:
Komentarz
dam tu (ale poszukam jeszcze)
rmf24.fm
Sekretariat Stanu Stolicy Apostolskiej na życzenie Franciszka sporządził i opublikował raport o tym, jaką wiedzę miał Watykan na temat oskarżanego o molestowanie nieletnich i dorosłych kard. Theodore McCarricka, a także procesów decyzyjnych w jego sprawie.
W raporcie ujawniono, że w 1999 roku nuncjatura apostolska w Waszyngtonie została ostrzeżona przez ówczesnego arcybiskupa Nowego Jorku kardynała Johna Josepha O'Connora, że planowana nominacja McCarricka na metropolitę stolicy USA może wywołać "poważny skandal" z powodu krążących wtedy głosów o zachowaniu hierarchy wobec młodych mężczyzn.
Za ważny krok Watykan uznał decyzję podjętą przez Jana Pawła II, który poprosił nuncjusza w USA o sprawdzenie tych zarzutów. Dochodzenie nie przyniosło konkretnych dowodów. Mimo to - ujawniono w raporcie - papież zdecydował o wycofaniu kandydatury McCarricka.
Dalej w raporcie poinformowano, że do radykalnej zmiany doszło po tym, jak 6 sierpnia 2000 roku McCarrick - na wiadomość o wątpliwościach co do jego kandydatury na metropolitę Waszyngtonu - napisał list do biskupa Dziwisza, w którym zapewnił o swej niewinności i o tym, że "nigdy nie utrzymywał stosunków seksualnych z żadną osobą".
Jak podaje w raporcie Watykan, Jan Paweł II przeczytał list i był przekonany, że hierarcha mówi prawdę, a zarzuty są bezpodstawne. To wtedy polski papież zalecił, by nazwisko McCarricka przywrócono na listę kandydatów na metropolitę najważniejszej archidiecezji w USA, na którą został potem wybrany.
Watykański sekretarz stanu kard. Pietro Parolin oświadczył: "Publikujemy raport z bólem z powodu ran, jakie sprawa ta wywołała u ofiar, ich rodzin, w Kościele w Stanach Zjednoczonych, w Kościele powszechnym"
romeck:
dlaczego arcybiskup napisał list nie bezpośrednio do swojego 'przełożonego', tylko do sekretarza? i tak również by przeszedł przez ręce pba Dziwisza...
?
(gazeta Fakt już kilka dni)
Kościół w Polsce nie chciał (?) sam się oczyścić z lawendowej mafii, to oczyści się rękoma wrogów; z takim efektem:
- gwałtowny spadek bierzmowań;
- gwałtowna zwyżka wypisań z lekcji religii w szkołach;
- gwałtowny nie-powrót letnich i niewierzących (a praktykujących) wiernych do świątyń po ustaniu pandemii (maj 2021 ?);
- gwałtowny spadek powołań kapłańskich;
#strajkkobiet AD 2020 dodatkowo wspomógł akceptację społeczną dla antykatolickich publicznych postaw
(że kierować może i za kulisami, to inna sprawa, tedy tylko cela w Tyńcu )
Widziałem u kamedułów.
Jest wejście główne, otwierane na krótki czas i selekcja płci.
O wejście boczne, gdzie niewiasta w Hotpants i koszulce na tasiemkach przejdzie. I to nie była Pani konserwator pracująca przy ołtarzu, bo ta była ubrana jak na rajd górski. Mocne buty, bojówki i koszula flanelowa
(tweet 11:13, x. Łukasz Sośnik SJ)
+
Dom księży emerytów
De facto! Zachęcam.
a gdyby nie pytanie Notto zadane na twitterze, to nawet bym nie zauważył... Ja nawet nie wiedziałem, że inni nie widzą i się do tych cyferek z kropkami tak przyzwyczaiłem...
pozmieniałem również tutaj linki w cytowaniach, bo zrobiłem nowy tweet)
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
1/3
2/3
3/3
( frgm. stręczeniu chlopaka z Legnicy)
edit: