Sprawa Margota
Zafrappowałło mię, któż to poręczył społecznie za Michała Sz., ps. Margot, że wypuścili go z aresztu. Szczegółowe info znalazłem w piśmie katowickim "Więź", które -- odnotujmy -- tytułuje Margota "Małgorzatą Sz."
o masz: http://wiez.com.pl/2020/08/21/12-osob-godnych-zaufania-porecza-za-margot-wsrod-nich-ks-boniecki-komorowska-ks-wierzbicki-bortnowska-i-schudrich/
Wśród poręczających są:
* Halina Bortnowska, była redaktorka miesięcznika „Znak”;
* ks. Adam Boniecki, redaktor senior „Tygodnika Powszechnego”;
* ks. Michał Jabłoński, duchowny ewangelicko-reformowany;
* Ewa Jassem, profesor Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, kierownik Katedry i Kliniki Pneumonologii;
* Jacek Jassem, profesor Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego;
* Maja Komorowska, profesor Akademii Teatralnej, w stanie wojennym zaangażowana w Komitet Pomocy Internowanym;
* Sylwia Poleska-Peryt, anglistka, nauczycielka, opozycjonistka w czasach PRL;
* Paula Sawicka, psycholożka i działaczka społeczna, opozycjonistka w czasach PRL;
* Michael Schudrich, naczelny rabin Polski;
* Jacek Taylor, w latach 70. i 80. jako adwokat zajmował się obroną więźniów politycznych, uczestnik obrad Okrągłego Stołu;
* ks. Alfred Marek Wierzbicki, duchowny rzymsko-katolicki, pracownik naukowo-dydaktyczny Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II;
* Stanisław Wojciechowicz, pierwszy reformowany rabin Gminy Wyznaniowej Żydowskiej w Warszawie; wiceprzewodniczący Polskiej Rady Chrześcijan i Żydów.
o masz: http://wiez.com.pl/2020/08/21/12-osob-godnych-zaufania-porecza-za-margot-wsrod-nich-ks-boniecki-komorowska-ks-wierzbicki-bortnowska-i-schudrich/
Wśród poręczających są:
* Halina Bortnowska, była redaktorka miesięcznika „Znak”;
* ks. Adam Boniecki, redaktor senior „Tygodnika Powszechnego”;
* ks. Michał Jabłoński, duchowny ewangelicko-reformowany;
* Ewa Jassem, profesor Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, kierownik Katedry i Kliniki Pneumonologii;
* Jacek Jassem, profesor Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego;
* Maja Komorowska, profesor Akademii Teatralnej, w stanie wojennym zaangażowana w Komitet Pomocy Internowanym;
* Sylwia Poleska-Peryt, anglistka, nauczycielka, opozycjonistka w czasach PRL;
* Paula Sawicka, psycholożka i działaczka społeczna, opozycjonistka w czasach PRL;
* Michael Schudrich, naczelny rabin Polski;
* Jacek Taylor, w latach 70. i 80. jako adwokat zajmował się obroną więźniów politycznych, uczestnik obrad Okrągłego Stołu;
* ks. Alfred Marek Wierzbicki, duchowny rzymsko-katolicki, pracownik naukowo-dydaktyczny Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II;
* Stanisław Wojciechowicz, pierwszy reformowany rabin Gminy Wyznaniowej Żydowskiej w Warszawie; wiceprzewodniczący Polskiej Rady Chrześcijan i Żydów.
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
taka Zorżyk Sand nosiła się po męsku i nawet uwiodła Frycka Szopena. Tylko jako kto uwiodła?
dalej boję się pisać.
osoby trans mają przepieprzone w np Turcji, gdzie pono są dwa kolory dowodów osobistych, ze względu na płeć w momencie urodzenia i nie ma możliwości zmiany koloru okładki.
tak czytałem kiedys w Polityce, ale to stare czasy były
Mój dawny kolega z domiikańskiego duszpasterstwa młodzieżowego został był profesorem polonistyki. Przypadkiem wejszłem niedawno na jego profil fejszbukowy, a tam tęcza w awatrarze i wizerunki Matki Boskiej na tle tęczowej aureoli, wyrazy poparcia dla gejozy, laudacje dla Zygiego Baumana itp.
Koleżka ów był mentalnie związany z open-katolicyzmem spod znaku Obłudnika, udziela się w jego Klubach z wykładami ma temat gender (ocieplanie wizerunku), takwięc tego
Zresztą obecnie chyba i w Polskiej humanistyce (w światowej już od dawna) trudno zrobić karierę bez szczekania z politycznie poprawnego klucza?
Który ksiądz pobłogosławi tej zwielokrotnionej młodej parze? Boniecki czy Wierzbicki?
- mianowicie ks Guz w Telewizji Trwam (co widziałem osobiście) i w Naszym Dzienniku powiedział/napisał kompletna bzdurę odnośnie COVID-19 i zarażenia się podczas komunii, kompletna głupota, więc szkoda przytaczać. W odpowiedzi u Stokrotki ks Wierzbicki raczył określić ks Guza 'skończonym durniem'. W rezultacie biskup miejsca wezwał ks Wierzbickiego do przeprosin. Oto one (we fragmentach): Całość sprawy dostępna i opisana przez Wieź, a więc źródło raczej życzliwe dla ks Wierzbickiego.
Prawda że piękne przeprosiny? przepraszam, bo muszę ale to mi gratulowano i mam rację, co nawet jakiś anonimowy biskup przyznał.
Na koniec oświadczenia, ks Wierzbicki wskazał, że przestał być już księdzem katolickim, a został ... pastorem chyba.
Poprawna odmiana jest Margota albo Margołta.
Adam Michnik
Ładnie to Ziemniak posumował: Teraz aby być osobą szanowaną należy uznać męskiego chuligana za skrzywdzoną dziewczynkę.
to chyba odmiana sp zoo albo nawet sp bez jakiejkolwiek o.