Skip to content

Dobry przełom w kampanii prezydenckiej w USA

1252628303137

Komentarz

• polityka kadrowa Trumpa to w ogóle ciekawy przypadek. Przy nim JaroKacz może uchodzić za łowce głów :D
  • los napisal(a):
    Co przypadek Donalda Trumpa dość dowodnie pokazuje. Chyba najmocniejszym unitarnym ośrodkiem władzy w USA jest SCOTUS. Mają bardzo podobny system polityczny jak Iran.
    Jeśli Demokraci wygrają Georgię, długo nim nie pobędzie.
  • peterman napisal(a):
    los napisal(a):
    Co przypadek Donalda Trumpa dość dowodnie pokazuje. Chyba najmocniejszym unitarnym ośrodkiem władzy w USA jest SCOTUS. Mają bardzo podobny system polityczny jak Iran.
    Demokraci potrzebują wymówki by nie realizować najgłupszych pomysłów swojego elektoratu. Konserwatywny Sąd Najwyzszy jest idealną.
  • edytowano December 2020
    Przemko napisal(a):
    peterman napisal(a):
    los napisal(a):
    Demokraci potrzebują wymówki by nie realizować najgłupszych pomysłów swojego elektoratu. Konserwatywny Sąd Najwyzszy jest idealną.

I jest to JEDYNA rzecz dająca nadzieję, że jednak się na to nie odważą.

Skoro o tym mowa - taki drobiażdżek Nicka Rekiety o tchórzostwie SCOTUSu w sprawie teksańskiego pozwu.
  • Przemko napisal(a):
    Wiec będzie robić co jej każą, skąd wniosek że to ona będzie merdać psem. Głębokie państwo i służby nie pozwolą na demontaż USA. Niewygodna prawda jest taka że Trampek był dla wszystkich niewygodny, bo był ciałem obcym.

USA przestanie płonąć do wiosny,
    zakładamy się?
    Do Wielkiej Nocy /Paschy.

• Przemko napisal(a):
    Cały czas zakładacie że USA są rządzone jednoosobowo przez prezydenta, tak nie jest.
    wczoraj TŁUMACZYŁ mi to syn2 (lat 20 i pół), co nie lubi Trumpa i ma około lewackie poglądy
  • to dlaczego dopiero za Trumpa powymawiali te wszystkie umowy przestrzegane tylko jednostronnie przez USA?
  • KazioToJa napisal(a):
    to dlaczego dopiero za Trumpa powymawiali te wszystkie umowy przestrzegane tylko jednostronnie przez USA?
    Tak, ale te umowy na które wpływ ma akurat prezydent to tylko wycinek ogółu spraw gospodarczych pozostających w gestii organów władzy w USA. Chodzi o to, ze władza POTUSA jest znacznie bardziej ograniczona niż władza prezydenta/premiera Rosji czy też GenSeka Chin o czym wielu komentujących w internetach i telewizjach zdaje się nie pamiętać.
  • Ciekawe czy za jakiś czas nie dowiemy się ,że któraś ze szczepionek była opracowana trochę wcześniej niż po wyborach .
  • SigmundvonBurak napisal(a):
    Ciekawe czy za jakiś czas nie dowiemy się ,że któraś ze szczepionek była opracowana trochę wcześniej niż po wyborach .
    Byyyyło.
    Trump twierdzi, że Ci od niebieskich tabletek opóźnili ogłoszenie o szczepionce żeby mu zrobić na złość
    peterman napisal(a):
    los napisal(a):
    Wtedy w senacie będzie 51:47 dla republikanów, ciągle, nawet zakładając obu independent za głosujących z demokratami to jest 51:49.
    Oczywiście jest kwestia ewentualnych transferów, czy głosowania z drugą stroną. M. zd. Lisa Murkowski, Mitt Romney czy Susan Collins mogą robić za "umiarkowanych", nie popierać wszystkiego, co robił Trump itd., ale wątpię, by poparli rozszerzenie SCOTUS. Wśród demokratów Joe Manchin może głosować w niektórych sprawach tak jak republikanie, np. głosował za kandydaturami Gorsucha i Kavanaugh, choć przeciw Barrett.

Wątpię, żeby taki dość radykalny jednak pomysł przeszedł w tym Senacie, nawet z demokratą z Georgii.
  • A nie 50:50? Musiałem przegapić któreś niedawne rozdanie wyborcze... Demokraci strasznie chcą tego senatu, Szumer już przebiera nóżkami. Ale racja - podniesienie ręki plugawej na SCOTUS to byłaby rzecz niesłychana. Mimo wszystko kampanijne kluczenie Bideta w tej sprawie jest niepokojące.
    Ja się opieram na tym:
    https://en.wikipedia.org/wiki/117th_United_States_Congress#Senate
    https://en.wikipedia.org/wiki/117th_United_States_Congress#Senate_3

Mnie wychodzi 51:49 / 52:48, w zależności od Georgii.
    Przy czym przy jakichś "normalnych" projektach administracji pewnie dostaną poparcie od kilku republikanów i coś tam przepchną, jakiś pakiet pomocowy dla gospodarki, lockdown czy coś. Zmiany instytucjonalne - nie sądzę.

EDIT: zaczną w 51, ale faktycznie w Georgii są drugie wybory "special" i wtedy może być 50:50.
  • Ukraina: konferencja prasowa na temat korupcyjnej działalności Bidena
  • Mania napisal(a):
    Ukraina: konferencja prasowa na temat korupcyjnej działalności Bidena
    https://twitter.com/EddieDonovan/status/1343896764202577920
    Dywan pod który cały ten bajzel zostanie zamieciony będzie miał grubość kilku metrów.
  • Żeby nam nie umkło - Tom Vilsack, któremu Amerykanie dawno temu nadali ksywę "Mr. Monsanto", będzie najprawdopodobniej bidetowym ministrem rolnictwa.

• Amerykański FED drukuje pieniądze jak opętany, kto tylko może - wykupuje ziemię w czerwonych stanach. Wyszło na jaw, że jeszcze w październiku chińska Partia Mać zniknęła z powierzchni Ziemi założyciela Alibaby (Ma Yun alias Jack Ma) za niekonstruktywną krytykę.

Dziś wybory uzupełniające w Georgii, a jutro przyjdzie ogień. Jeśli zaś nie przyjdzie, to przyjdzie i tak, tylko trochę później.

• edytowano January 2021
    Zobaczymy jutro czy republikanie mają jaja.
    Jak się zachowa Pence?
  • Podobno Senat przegrany. No to pięknie, dopiął swego Trampek, "po mnie choćby potop".
  • Jego styl od 50 lat. Kto zadał sobie trud poznania życiorysu rzeczonego, ten wie.
  • edytowano January 2021
    Być może niesprawiedliwie oceniam, ale zastanawiam się czy taka pani Lydia - https://twitter.com/lidiajozkowicz - faktycznie istnieje. Mam wrażenie, że konto wspomagało ustawianie pro-trumpowskiej narracji w Polsce. No, na pewno była mocnym pudłem rezonansowym dla kolejnych niezwykłych przełomów, które kończą się jak widzimy.
  • Dominacja protrumpowskiej narracji w Polsce jest korzystna, teraz Bidet będzie musiał się wysilić, by odzyskać znaczącego sojusznika. Wysłanie rudego babona do Polski było typowym zagraniem w stylu Donalda.
  • Kuba_ napisal(a):
    Być może niesprawiedliwie oceniam, ale zastanawiam się czy taka pani Lydia - https://twitter.com/lidiajozkowicz - faktycznie istnieje. Mam wrażenie, że konto wspomagało ustawianie pro-trumpowskiej narracji w Polsce. No, na pewno była mocnym pudłem rezonansowym dla kolejnych niezwykłych przełomów, które kończą się jak widzimy.
    W ogólności ostatni rok-dwa to zauważalne zyskiwanie znaczenia "zwykłych ludzi" w social mediach, którzy jakimś trafem nadają ton narracjom.
    Mainstream chyba odrobił lekcję i wie jak budować wiarygodność w tym specyficznym segmencie.
  • Kuba_ napisal(a):
    A czy taki Cejrowski faktycznie istnieje? Czy istnieją Polacy protrumpowcy?
  • Arcybiskup Carlo Maria Vigano - wywiad Stephena Bannona z 1 stycznia 2021
    "Z jednej strony Trump i tradycyjne wartości, które ma wspólne z wartościami katolików; z drugiej mamy Deep State samozwańczego katolika Joe Bidena, który jest podporządkowany globalistycznej ideologii i jej antychrześcijańskiej, piekielnej agendzie".
    https://thenationalpulse.com/exclusive/the-great-reset-bannon-vigano-biden/
  • edytowano January 2021
    natenczas napisal(a):
    Kuba_ napisal(a):
    W ogólności ostatni rok-dwa to zauważalne zyskiwanie znaczenia "zwykłych ludzi" w social mediach, którzy jakimś trafem nadają ton narracjom.
    Mainstream chyba odrobił lekcję i wie jak budować wiarygodność w tym specyficznym segmencie.
    Ponoć nic nie wymaga tylu długotrwałych i drobiazgowych przygotowań oraz zaangażowania tak znacznych sił i środków co osiągnięcie wrażenia prostoty i spontaniczności... ;)
  • Mania napisal(a):

A czy taki Cejrowski faktycznie istnieje? Czy istnieją Polacy protrumpowcy?
    Widziałem go kiedyś w Gdańsku jak coś tam sprzedawał na Długiej Choć wtedy jeszcze nie było nic wiadomo o Trumpie.
  • edytowano January 2021
    Coś mnie się wydawa że cena bitcoina przekroczy dziś 35 tysięcy baksów za sztukę.

EDIT: hehe

https://mobile.twitter.com/JackPosobiec/status/1346850610684055553
  • edytowano January 2021
    Przemko napisal(a):
    Podobno Senat przegrany. No to pięknie, dopiął swego Trampek, "po mnie choćby potop".
    Republikanie dostali w dupę, bo nie stanęli po jego stronie kiedy tego potrzebował. Naród kocha Trumpa jak żadnego prezydenta od czasu Reagana.

Gwoździem do trumny było uwalenie w senacie 2000 USD pakietu pomocowego - McConnell może za to podziękować wyłącznie sobie.

• edytowano January 2021
    Orany! Przez Stocha zapomniałam o tym, co się dzieje w Kongresie. Jeśli macie podgląd live, dejta linkie!
    Mam:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.