Skip to content

Humer

1203204206208209456

Komentarz

• Poprawność polityczna
    image;)
  • śmiszne, a nawet niestety, śmiszkowate
  • rdr napisal(a):
    http://locomat.loria.fr/locomat/reconstructed.html

ciekawostka
    Na co to dobre?
  • rdrrdr
    edytowano March 2019
    Musieli mieć benedyktyńska cierpliwość żeby to stworzyć. I nie tylko.

EDIT:
    łobuzy też się zdarzały https://en.wikipedia.org/wiki/Georg_Joachim_Rheticus
  • edytowano March 2019
    https://de.m.wikipedia.org/wiki/Georg_Joachim_Rheticus
    Tu sporo więcej
    Kartograf
    Razem z mistrzem zrobili pierwsza mapę Prus. Spędził z siostrzeńcem kanonika von Watzenrode kilka lat
  • Za chwilę będziecie płakać jak kumpello z Rebelki
    ;))

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

• rdrrdr
    edytowano March 2019
    Na stronie pisza, ze porownano wyniki z czesci z tablic z obliczonymi na komputerze. Ciekawe jak to wyglada.

Podobno juz w starozytnym Babilonie liczono pierwiastek z 2.

https://johncarlosbaez.wordpress.com/2011/12/02/babylon-and-the-square-root-of-2/

Ale nie potrafie zweryfikowac czy to prawda czy wspolczesny, jeden z bardzo wielu, zartow (odbijasz w glinianej tabliczce, puszczasz w internety, ludozerka powtarza no bo co kogokolwiek obchodzi?) Ciekawe tez, ze potrzebna byla taka precyzja, oznacza to, ze nie do konca robiono "na oko" "na rympal", powinno dac to do myslenia specjalistom od "mi sie matematyka nigdy nie przydala".

BONUS: http://www.ivrp.pl/printview.php?t=9568&start=0
  • uhrr napisal(a):
    śmiszne, a nawet niestety, śmiszkowate
    :D
  • wstawiajcie obrazki a nie linki do posta!

image
  • Nieładnie naszym kolegom żałować linka.
  • rdr napisal(a):
    Nie wiem czy jest watek "ciekawe" wiec tu

https://www.gaazetaprawna.pl/artykuly/1405657,prof-zarycki-o-peryferyjnosci-w-polsce.html
    Strona je nie osiągalna
  • christoph napisal(a):
    Strona je nie osiągalna
    wyrzuć jedno a z linku 'gaazetaprawna"
  • Aaaaaa
    Dzieki
  • Pan socjolog się spóźnił jak zwykle. Teraz Polacy to Rosjanie-bis - już nie gapią się na Zachód szeroko otwartymi błękitnymi oczęta, by bardziej lub mniej udolnie kopiować, co tam zobaczą. Teraz Polacy są zachwyceni swym grajdołem - żeby nie wiem w jakim syfie siedzieli. Sami jesteśmy tego znakomitym przykładem - praktycznie każdy tekst o Zachodzie da się zatagować "obużajmy się."
  • los napisal(a):
    Pan socjolog się spóźnił jak zwykle. Teraz Polacy to Rosjanie-bis - już nie gapią się na Zachód szeroko otwartymi błękitnymi oczęta, by bardziej lub mniej udolnie kopiować, co tam zobaczą. Teraz Polacy są zachwyceni swym grajdołem - żeby nie wiem w jakim syfie siedzieli. Sami jesteśmy tego znakomitym przykładem - praktycznie każdy tekst o Zachodzie da się zatagować "obużajmy się."
    Ale to chyba też normalne, prawda ? Od wielkiego kompleksu do irracjonalnej krytyki i niedostrzeganiu pozytywów. Lata miną zanim ten proces się zakończy. Mam podobną sytuacje w skali mikro w regionie. Od wielkiego kompleksu Polski C do przekonania, że Białystok jest najlepszym miejscem do życia a ludzie najnormalniejsi. Ale tu chyba wszystko idzie szybciej, bo już nastąpiło realne spojrzenie i uśrednienie. Coś za coś, tak ludzie postrzegają życie na Podlasiu.

A my nie mamy prawa krytykować Zachodu. Oni dorabiali się swojej patologii (w pewnych sprawach) dziesięcioleciami, wiekami nawet, my w tempie skróconym podążamy kompletnie nie wiedząc o co kaman. Oni chociaż wiedzą. I śmiem twierdzić, że jak tak dalej pójdzie u nas, to Zachodniakom będzie łatwiej się uzdrowić niż nam.
  • edytowano March 2019
    To chyba fałszywe oskarżenie krytyków Zachodu. Dlaczego Kolega nazywa krytykę irracjonalną? Dlaczego utożsamia ją z niedostrzeganiem pozytywów? Długi czas demoralizacji Zachodu, o wiele dłuższy jak Kolega twierdzi niż nasz, nie pozbawia nas prawa do jego krytyki. Nie widzę związku. My też mamy swoje grzechy ale w dużym stopniu inne niż ich. Nawracajmy się z nich ale nie przez gonienie Zachodu w jego grzechach.
  • JORGE napisal(a):
    los napisal(a):
    Pan socjolog się spóźnił jak zwykle. Teraz Polacy to Rosjanie-bis - już nie gapią się na Zachód szeroko otwartymi błękitnymi oczęta, by bardziej lub mniej udolnie kopiować, co tam zobaczą. Teraz Polacy są zachwyceni swym grajdołem - żeby nie wiem w jakim syfie siedzieli. Sami jesteśmy tego znakomitym przykładem - praktycznie każdy tekst o Zachodzie da się zatagować "obużajmy się."
    Ale to chyba też normalne, prawda ?
    Jeśli już to typowe, bo ani trochę normalne. Normalnie jest ocenić rzeczywistość według wistości rzeczy a nie własnej wyobraźni.
  • los napisal(a):
    JORGE napisal(a):
    los napisal(a):
    Ale to chyba też normalne, prawda ?
    Jeśli już to typowe, bo ani trochę normalne. Normalnie jest ocenić rzeczywistość według wistości rzeczy a nie własnej wyobraźni.

Ależ wprost przeciwnie.
  • loslos
    edytowano March 2019
    Nie wsiądę do kolegowego samochodu. Dziękuję za ostrzyżenie.

Takim pierwszym dzwonkiem alarmowym były szyderstwa z prof. Biniendy, że nie jest profesorem wg standardów spomiędzy Bugu i Odry. Przyjeżdża specjalista o najwyższym światowym poziomie, trzeciorzędni cwaniacy z niego szydzą a publika to ze smakiem łyka. Za komuny byłoby nie do pomyślenia: amerykański profesor, doradca prezydenta USA i NASA byłby kimś w rodzaju boga.
  • los napisal(a):
    amerykański profesor, doradca prezydenta USA i NASA .
    To sie w ogole nie przebilo.
    Media.

• Komuna też by tego nie lansowała ale by się przebiło.
  • no ba!
    image
  • loslos
    edytowano March 2019
    W mózgach? Pod wieloma względami zdecydowanie lepiej.
  • Kocham Pana Panie Sułku!
    Znaczy losie
  • A pod wieloma wzgledami gorzej i wciaz wraca czkawka jak cimocha kopalna.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.