Szturmowiec.Rzplitej napisal(a): Niesamowite, że pozwolili temu misiu nad całą Ameryką przelecieć. Cóż to, nie mieli na Alasce obrony plot?
Jest taki dziennikarz GP, który na YouTubie dość ładnie - i jak dla mnie przekonująco - "rozkminia" amerykańską politykę. Nagrał też odcinek o balonie: Stawia kilka hipotez dotyczących zachowania USA w tej sprawie, m. in.: - Amerykanie pozwolili balonowi latać, żeby sprawdzić gdzie tajsze chińscy go poślą. Bo to pośrednio wskaże co jest dla nich interesujące - a taka wiedza też się w działaniach wywiadowczych przydaje. - zestrzelenie nad morzem zmniejsza prawdopodobieństwo "sprywatyzowania" resztek balonu, który przecież nie spadnie cały w jednym miejscu. - Takie "zabawy balonowe" zdarzały się już wcześniej i Amerykanie z różnych powodów udawali, że balonów nie widzą. Teraz przelot nagłośniły media, więc balon musiał zostać zestrzelony.
.A ja słyszałem - co ma wielki sens, że balon guzik tam uzyska, i naprawdę zagrożenia tak naprawdę nie ma. Co nie oznacza oczywiście że należy pozwolić mu latać z przyczyn oczywistych - ale zestrzelamy nad morzem żeby nie upadł komuś na głowę (co też ma sens).
Czy było to wypuszczanie politycznego balona próbnego, nadymanie balona chińskich mocarstwowych oczekiwań, czy może robienie w balona światowej opinii publicznej w sytuacji gdy sztucznie napompowany balon chińskiej gospodarki zdaje się pękać?
posix napisal(a): ."plany dostarczenia Ukrainie w ciągu dwóch lat 178 czołgów Leopard 1" I podobno nie ma do nich amunicji.
Wiem, że chyba już było. Ale tak mnie to śmieszy. I to wszystko powiedziane oficjalnie z pompą, że pomagamy
A mnie nie - niektórzy się serio nabierają. Detale w rodzaju braku amunicji, czy też że to czołgi gorsze niż T-72 - tego większość nie widzi, albo nie rozumie, a za jakiś czas to już w ogóle będą pamiętać jednostki.
Pozostanie jedno wielkie "pomagaliśmy! słaliśmy czołgi!"
A można prosić o źródło o tym, że brakuje amunicji NATOwskiej 105 mm? Bo czytałem jedynie że Niemcy chciały kupić od Brazylii. Ale Ukraińcy już używają haubic M119 i jakoś czymś strzelają.
Komentarz
czszy czszydzieści
czszynaście
pińcet pińdziesiąt
sześdziesiąt
szejset
dziewińcet
👣
🐾
🐾
przepraszam PŁ
Przeprosiny przyjęte
"Jak chiński szpiegowski balon mógł przelecieć przez całą Europę niezauważony?!"
Komęty pod tweetem przecudne.
Nagrał też odcinek o balonie:
Stawia kilka hipotez dotyczących zachowania USA w tej sprawie, m. in.:
- Amerykanie pozwolili balonowi latać, żeby sprawdzić gdzie tajsze chińscy go poślą. Bo to pośrednio wskaże co jest dla nich interesujące - a taka wiedza też się w działaniach wywiadowczych przydaje.
- zestrzelenie nad morzem zmniejsza prawdopodobieństwo "sprywatyzowania" resztek balonu, który przecież nie spadnie cały w jednym miejscu.
- Takie "zabawy balonowe" zdarzały się już wcześniej i Amerykanie z różnych powodów udawali, że balonów nie widzą. Teraz przelot nagłośniły media, więc balon musiał zostać zestrzelony.
👣
🐾
🐾
I podobno nie ma do nich amunicji.
Wiem, że chyba już było. Ale tak mnie to śmieszy. I to wszystko powiedziane oficjalnie z pompą, że pomagamy
Detale w rodzaju braku amunicji, czy też że to czołgi gorsze niż T-72 - tego większość nie widzi, albo nie rozumie, a za jakiś czas to już w ogóle będą pamiętać jednostki.
Pozostanie jedno wielkie "pomagaliśmy! słaliśmy czołgi!"