Co z tymi imigrantami?
Myślicie, że uda się nam zabezpieczyć przed rozlokowaniem w Polsce ludności kolorowej i nie chrześcijańskiej?
Jakie jest stanowisko Pana Prezydenta i PiS w tej sprawie?
Zegar biologiczny tyka potęgując lęk Michnika
Jakie jest stanowisko Pana Prezydenta i PiS w tej sprawie?
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Oczywiście mam nadzieję, że gdy ten wpływ nieco się zwiększy, będą przeciwko.
The author has edited this post (w 27.06.2015)
Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
The author has edited this post (w 27.06.2015)
JORGE>
Emigracja jest nie do uniknięcia. Byłoby jednak dobrze aby nasz rząd nie ulegał lewackim naciskom, a emigrację rozważał wedle kryteriów:
przyczyn vel potrzeby emigracji
pochodzenia - narodowości
pochodzenia - kręgu kulturowego
pochodzenia - wiary
Wtedy moznaby było powiedziec o asymilacji emigrantów. W obecnej formie emigracja stała się narzędziem pozyskania taniej siły roboczej oraz mięsa armatniego do walki z cywilizacja Chrześcjańską.
The author has edited this post (w 28.06.2015)
“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”
“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
A jeśli są to Ukraincy? Cóż sąsiadom trzeba pomagać. Ale pomagac to nie znaczy psuć własny dom. Obawiam się że jeśli nic się nie zmieni na jeśieni to Ukraincy dalej będą przyjmowani w Polsce jedynie jako tania siła robocza, byle by interesik lodziarni się kręcił, a nie było presji na "byznesmanów" aby wymagając europejskiej wydajności płacili europejskie wynagrodzenia.
Sytuacja wymarzona dla obecnie rządzących (i ich mocodawców). A gdyby ktoś zaczął wierzgać, zawsze będzie można zrobić drugi Wołyń.
Polakom w Polsce nie opłaca się pracować. Problem bezrobocia dotyczy ludzi z wykształceniem. To tak z grubsza - widok z miasta.
Ukraińcy znajdują się niestety dla nich w podobnym stanie ducha jak Polacy kilkanaście i kilka lat temu. Nie cenią w większości swojego państwa, jego tradycji i elit. Chętnie wyjadą do Unii. Polska będzie dla większości z nich przystankiem, ale część, moim zdaniem większa, tu zostanie z uwagi na bliskość geograficzną i kulturową i większą łatwość asymilacji. Na krótką i średnią metę to dla nas szansa. Nawet poważna i trwała zmiana polityczna na jesieni nie uratuje części straconego pokolenia 30-50. Część emigrantów już nie ma odwrotu. Muszą zostać tam gdzie się zadłużyli i zapuścili płytko korzenie, bo te tutaj już odcięli. Niektórzy odcięli z dużym wysiłkiem woli i nie będą już odwracać tamtych decyzji. Dla części tego pokolenia wciąż pozostającej w kraju zmiana będzie dodatkowym impulsem do emigracji z ciemnogrodu. Zapewne wielu przyzwoitych nie doczeka pozytywnych efektów zmiany i niechętnie, ale jednak wyjedzie póki ma przewagę konkurencyjną nad nadjeżdżającymi przybyszami z Ukrainy.
Chciałbym się mylić w moim, mocno pesymistycznym, widzeniu rzeczywistości migracyjnej w Polsce 2015. Wydaje się jednak, że i w tej dziedzinie jesteśmy obecnie skazani na naśladownictwo bogatszych sąsiadów z Zachodu. Polska musi jakoś zapełnić lukę demograficzną jeśli chce przetrwać bez wielkich strat. Ukraińcy, Białorusini, część Rosjan, a nawet przybyszów z Kaukazu i Azji Centralnej to lepszy wybór niż fale emigrantów z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej.
The author has edited this post (w 28.06.2015)
Ukraińcy uśmiechają się i pracują, bo po wymianie złotówek na ich własną walutę mają zupełnie inny przelicznik towarowy (pomijając kwestię podatków czy pracy na czarno). Ale jeśli w obecności "pracodawcy" nie klną po ukraińsku (hehe), to nie dlatego, że to grzeczny i kulturalny naród (w przeciwieństwie do chamstwa Polaków). Przyczyna jest nieco inna
Kaniu miła, wyraźnie napisałam - widok z
mojego podwórka
(obrzeże Warszawy). Zatem nie będę się bawiła w uogólnienia. Szczególnie na temat kultury narodu ukraińskiego. Chociaż już o powszechnym jej braku wśród Polaków mogę spokojnie zaświadczać.
Chciałam tu przede wszystkim zauważyć, że nie najazd Ukraińców jest przyczyną braku pracy dla miejscowych, raczej zachodzi zjawisko odwrotne.
TrOOdno mi dac wiare takim stawkom. Ale kto wie. Za kilka dni się przekonam i wtedy dam znać jak wygląda rzeczywistość w firmach budowlanych w W-wie. Od przyszłego poniedziałku rusza u mnie totalny remont mieszkania. Zostają tylko okna (bo mają tylko kilka lat) a reszta czyli elektryka, hydraulika ściany drzwi etc idą "do remontu"
Będę paczył i wybadam ile dostaja na ronsię robotnicy
Nie wypada jakoś mi się dopytywać, ile faktycznie znajomy płaci swoim pracownikom, bo remont mojego mieszkania zrobił po ciut preferencyjnych stawkach. A równocześnie nie mam powodu, żeby mu nie ufać i podważać prawdomówność - katolik, solidny, sprawdzony od wielu lat.
Piechociński zdziwiony
2000 terrorystów = bardzo POlit POprawne ale bardzo nie OK
https://pl.wikipedia.org/wiki/Simon_Mol
Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
W jedności siła!
"by logika i trzeźwość sądu nie stawała się pożywką dla rozpaczy udającej realizm" - Wróg Ludu
Funkcjonariusze z włoskiej straży wybrzeża mówią, że w ten sposób właśnie przemytnicy ludzi wymuszają na nich podejmowanie "uchodźców" z pokładów szalup. Wrzucają do wody kobiety i dzieci, a sami pchają się na włoskie okręty. Oczywiście większość kobiet i dzieci w międzyczasie się potopi.
"Cari amici soldati, i tempi della pace sono passati."
Może byśmy się tak zrzucili z braćmi Węgrami, Słowakami i Czechami i wybudowali most z Węgier prosto do Rzeszy? Nie musi być autostradowy, chyba wystarczy coś o parametrach ciągu pieszo-rowerowego, ewentualnie z zadaszeniem?
1. to zupełne kuriozum, że Polska jako jedyny kraj w UE jest jednorodna kulturowo,
2. jesteśmy prężnie rozwijającym się krajem, musimy odciążyć bardziej oblegane kraje UE,
3. integracja kosztuje i musi kosztować, "nie oszukujmy się",
4. integracja jest procesem dwustronnym: także Polacy muszą być edukowani i dostosować się do potrzeb imigrantów,
5. Polacy są to winni innym krajom, bo sami kiedyś korzystali i teraz korzystają z wielokulturowości i byli emigrantami
Rafał Baczyński-Sielaczek - ISP (Instytut Spraw Publicznych?), Piotr Bystrianin - Fundacja Ocalenie, trzeciego nie odnotowałem.