Skip to content

Ukraina została za żelazną kurtyną

18911131418

Komentarz

• Autor jest zapewne przekonany o swojej racji ale to bzdury, Putin nie chciał i nie chce najeżdzac Ukrainy.
  • skoro tak dokładnie było widać zadartą spódnicę armii czerwonej, to podejrzewam, że koledzy Putina popatrzyli sobie z satelitów na Ukrainę,i za przeproszeniem poszukali, gdzie co stoi
  • romeck napisal(a):
    TT
    @fabucat
    If you’re wondering why Russia hasn’t invaded Ukraine yet, one reason is that it’s 47 degrees F (6 st. C) in Kyiv, when it’s usually 0 degrees.

When temperatures get above freezing, tanks get stuck in the mud. Therefore, no invasion. #Ukraine
    I nie wiem, czy to serio...
    Fizyki Pan nie oszukasz.
  • peterman napisal(a):
    romeck napisal(a):
    TT
    @fabucat
    If you’re wondering why Russia hasn’t invaded Ukraine yet, one reason is that it’s 47 degrees F (6 st. C) in Kyiv, when it’s usually 0 degrees.

When temperatures get above freezing, tanks get stuck in the mud. Therefore, no invasion. #Ukraine
    I nie wiem, czy to serio...
    Fizyki Pan nie oszukasz.

Nie nauczyły się tanki przez 70 lat?
  • Nie nauczyły się... :)
    (filmik z 10 lutego 2022, ze strony ukraińskiej obwód Rostowa)

tanki T-72B3, 1.130 KM
  • Z ostatniej chwili: Rosja wydaliła z-cę ambasadora USA w Moskwie.
  • czut czut nje dajechali
  • W_Nieszczególny napisal(a):
    imageObrazek został zmniejszony aby pasował do strony. Kliknij aby powiększyć.
    Ja w SPR byłem 30 lat temu więc o aktualnych zwyczajach w Armiach (zwłaszcza obcych,) wiem niewiele.
    Ale jakoś tak odnoszę wrażenie, że aby takie nagranie po pierwsze powstało, po drugie znalazło się w sieci, to albo autor i Twitterowicz mają dość życia na świeżym powietrzu, albo armia chce, żeby inni je obejrzeli.
  • Bardzo możliwe.

Tak czy owak Ruskie szykują się do ataku.
  • A o ruskich Ojciec Klimuszko też miał przepowienię. I to bardzo dla nich nie fajną. Więc mniejmy nadzieję, że to już.
  • edytowano February 2022
    allium napisal(a):
    W_Nieszczególny napisal(a):
    Ja w SPR byłem 30 lat temu więc o aktualnych zwyczajach w Armiach (zwłaszcza obcych,) wiem niewiele.
    Ale jakoś tak odnoszę wrażenie, że aby takie nagranie po pierwsze powstało, po drugie znalazło się w sieci, to albo autor i Twitterowicz mają dość życia na świeżym powietrzu, albo armia chce, żeby inni je obejrzeli.
    Czasy się zmieniły, wszystko jest na tiktoku. https://wirtualnemedia.pl/m/artykul/tiktok-wojna-ukraina-rosja-jak-ogladac
  • A ja wczoraj miałem niespodziewanie okazję świętować z Ukrami Dzień Jedności. Poszliśmy z Małżonką na koncert piosenek francuskich. W wykonaniu Grand Orkiestry z Odessy. Na koniec wszyscy wstali i wysłuchali hymnu ukraińskiego w wykonaniu całego zespołu.
    Czy Zychowicz wskaże nam Hitlera, z którym należy pójść?
  • Nie, on przewidywać umie tylko przeszłość.
  • Ale co panie i panowie, raczej wojna, prawda ? Scenariusz który się od paru miesięcy rozgrywa jest zbyt czytelny, żeby był realny. Ale jest cały czas kontynuowany, kolejne kroki, kroczki, przewidywalne i logiczne. Zaraz Ukraińcy zaatakują rosyjską rozgłośnię radiową ...
  • los napisal(a):
    Nie, on przewidywać umie tylko przeszłość.
    A i to nietrafnie.
  • JORGE napisal(a):
    Ale co panie i panowie, raczej wojna, prawda ? Scenariusz który się od paru miesięcy rozgrywa jest zbyt czytelny, żeby był realny. Ale jest cały czas kontynuowany, kolejne kroki, kroczki, przewidywalne i logiczne. Zaraz Ukraińcy zaatakują rosyjską rozgłośnię radiową ...
    Miejmy nadzieję że Putinowi pęknie żyłka, nad Ukrainą cały czas lata brytyjski samolot rozpoznawczy, na przykład, wszyscy w blokach startowych.
    Przemko napisal(a):

Miejmy nadzieję że Putinowi pęknie żyłka, nad Ukrainą cały czas lata brytyjski samolot rozpoznawczy, na przykład, wszyscy w blokach startowych.
    O ile tu można mówić o pęknięciu żyłki. Zwykła prosta kalkulacja, zajmę cześć Ukrainy, ale stracę pieniądze w wyniku sankcji. Opłaca mi się, policzmy. Może wyszło, że się opłaca i kości zostały rzucone już jakiś czas temu. My możemy tylko błędnie oceniać rozmach, wielki szum, a chodzi tylko o zajęcie Donbasu. Plasterek po plasterku ...

Jest też coś bardziej niepokojącego. Agresywne, radyklane ruchy Rosji wynikają z ich analiz/założeń, że to to nic, rozpierducha dopiero nadejdzie, ale z innej strony. Oni po prostu wykorzystują moment, zaraz dramatyzm sytuacji wyblaknie na tle tego co przyjedzie. Nie możemy zapomnieć, że spięcie Chin i Stanów (z sojusznikami) jest nieuniknione. I czort wie co jeszcze.

• Zgadza się. Rozdupc wewnętrzny jaki zafundowała sobie Ameryka w 2020 roku zagonił wszystkich zbójów do kalkulatorów. Najwyraźniej wyszło im, że już czas.
  • Już widzę to spięcie Chin i Stanów. Amerykanie będą się pienić, że już nie rządzą światem, ale takie życie - raz na wozie, raz pod wozem. Wojny nie będzie, bo nie ma o co, po prostu podkręcają sojuszników jak z tą bronią chemiczną w Iraku. Straszenie babci kożuchem - jak kto sprzedał światu dżinsy jako miejskie spodnie, coca colę jako napój a hamburgery jako potrawę, to każdy kit wciśnie.
  • Przemko napisal(a):
    allium napisal(a):
    Obrazek został zmniejszony aby pasował do strony. Kliknij aby powiększyć.
    Czasy się zmieniły, wszystko jest na tiktoku. https://wirtualnemedia.pl/m/artykul/tiktok-wojna-ukraina-rosja-jak-ogladac

No dalej mam wątpliwości.
    Parę dni twmu młodzieniec palnujacy w Minecrafcie wysadzenie budynku FSB zostali skazany na 5 lat reedukacji w łagrze.
    I jakoś tak przeczuwam, że wiadomość o posłaniu kilku TikTokerów do podobnej kolonii pod zarzutem szpiegostwa okazałaby się skuteczną terapią dla kompulsywnie filmujących. W wojsku odpowiedni efekt terapeutyczny miałoby pewnie wykopanie niezbędnikiem stanowiska dla działa samobieżnego czy BWP.
    Mnogość filmików pokazuje, że działania tego typu nie są podejmowane. Czyli masowe filmowanie Kacapowi nie przeszkadza. A może wręcz być na rękę - wśród spontanicznych TikTokerów łatwo można poumieszczać fachowców odpowiednio kierujących przekazem (np. w jednych miejscach wrzucając "podegrane " obrazki kłopotów, a w innych wielkie siły sfilmowane gdzie indziej.
    Właśnie - czy Kitajce naprawdę chcą wojny z najlepszym płatnikiem?

• los napisal(a):
    Już widzę to spięcie Chin i Stanów. Amerykanie będą się pienić, że już nie rządzą światem, ale takie życie - raz na wozie, raz pod wozem. Wojny nie będzie, bo nie ma o co, po prostu podkręcają sojuszników jak z tą bronią chemiczną w Iraku. Straszenie babci kożuchem - jak kto sprzedał światu dżinsy jako miejskie spodnie, coca colę jako napój a hamburgery jako potrawę, to każdy kit wciśnie.
    Też mi się wydaje że to wszystko napinki, Brytyjczycy spinają się chyba najmocniej "Brytyjski minister obrony Ben Wallace powiedział w czwartek, że "Ukraina jest na drodze do członkostwa w NATO i Wielka Brytania jasno dała Rosji do zrozumienia, że polityka Sojuszu w zakresie przyjmowania nowych członków nie zmieni się".
  • Kitajce nigdy w historii nie chciały wojny, Amerykanie też nie bardzo palili się do bitki z przeciwnikiem, który mógłby zrobić im kuku. Ale co sobie pogadają to ich. To też forma agresji.
  • allium napisal(a):
    Przemko napisal(a):
    allium napisal(a):
    Obrazek został zmniejszony aby pasował do strony. Kliknij aby powiększyć.

No dalej mam wątpliwości.
    Parę dni twmu młodzieniec palnujacy w Minecrafcie wysadzenie budynku FSB zostali skazany na 5 lat reedukacji w łagrze.
    I jakoś tak przeczuwam, że wiadomość o posłaniu kilku TikTokerów do podobnej kolonii pod zarzutem szpiegostwa okazałaby się skuteczną terapią dla kompulsywnie filmujących. W wojsku odpowiedni efekt terapeutyczny miałoby pewnie wykopanie niezbędnikiem stanowiska dla działa samobieżnego czy BWP.
    Mnogość filmików pokazuje, że działania tego typu nie są podejmowane. Czyli masowe filmowanie Kacapowi nie przeszkadza. A może wręcz być na rękę - wśród spontanicznych TikTokerów łatwo można poumieszczać fachowców odpowiednio kierujących przekazem (np. w jednych miejscach wrzucając "podegrane " obrazki kłopotów, a w innych wielkie siły sfilmowane gdzie indziej.
    No przecież Rosjanie są mistrzami siania zamętu, w tym mętliku trudno się połapać co jest prawdą a co nie i o to im chodzi. Pamiętajmy stare chińskie przysłowie że najbardziej groźny jest nie tyle ruski czołg co jego pijana załoga. Z tym małolatem od Minecrafta to nieprawda, tzn. przeczytać można za co poszedł siedzieć i to wcale nie był Minecraft, natomiast równie dobrze może to być Minecraft aby zrobić pokazówkę, to nie jest wszystko sprzeczne.
  • No nie wiem. Położenie łapy przez jedną stronę na niemal wszystkich metalach ziem rzadkich to będzie poważna sprawa.
  • Afryka mocno niedoszacowana. A może już wszystko wybrane?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.