Przemko napisal(a): Etam rozsądny, pustosłowie, co to znaczy "jakim państwem staje się Rosja" - Rosja zawsze jest taka sama, o czym mówił Lech Kaczyński, ale przecież nie przyzna racji Kaczyńskiemu.
Przypominam Koledze że mówienie w tamtym środowisku rzeczy oczywistych ma rangę intelektualnego odkrycia. Anka napisała tylko to o czym wszyscy wiemy, ale tamci byli na to głusi i ślepi przez dekady, albo stulecia.
Ja wiem że tu na forum nikt z tego tekstu nie dowie się niczego czego nie wiedział od dekad co najmniej - ale warte odnotowania że i w mainstreamie u Wielkiego Szejtana coś zaczyna drgać.
Przemko napisal(a): Urzędnik musi być integralną częścią urzędu, stosunki mniej więcej jak między żołnierzami i dowódcą, Trump był ciałem obcym i to się musiało tak skończyć. (...)
To tak jak PiS w Polce.
PiS jest ciałem obcym w ciele obcym. Polski establiszment jest obcy i wrogi polskiemu narodowi a PiS jest obcy i wrogi establiszmentowi. Amerykański establiszment już tak z narodu wyobcowany nie jest. Poza tym - PiS to zbiorowość zdolna (przynajmniej w założeniu) stworzyć własne głębokie państwo a Trump jest jednostką i to jednostką niechętną do współpracy z kimkolwiek spoza jego najbliższej rodziny. [pytanie retoryczne] Jak ktoś taki może rządzić 330-milionowym niejednorodnych państwem? [/pytanie retoryczne] A właściwie to federacją państw.
Przemko napisal(a): Urzędnik musi być integralną częścią urzędu, stosunki mniej więcej jak między żołnierzami i dowódcą, Trump był ciałem obcym i to się musiało tak skończyć. (...)
To tak jak PiS w Polce.
PiS jest ciałem obcym w ciele obcym. Polski establiszment jest obcy i wrogi polskiemu narodowi a PiS jest obcy i wrogi establiszmentowi. Amerykański establiszment już tak z narodu wyobcowany nie jest. (...)
To tak jak PiS w Polce.
PiS jest ciałem obcym w ciele obcym. Polski establiszment jest obcy i wrogi polskiemu narodowi a PiS jest obcy i wrogi establiszmentowi. Amerykański establiszment już tak z narodu wyobcowany nie jest. (...)
OK, to do mnie trafia.
No nie wiem. Coraz więcej Amerykanów ma na ten temat zdanie wprost naprzeciwne.
Wielu Amerykanów ma na ten temat zdanie naprzeciwne ale też wielu Amerykanom establiszment się podoba. Ameryka to bardzo zróżnicowana kraina. Establiszment się wytworzył w Ameryce w wyniku działań Amerykanów a nie został narzucony siłą z zewnątrz.
Przypomina mi się dowcip ze stanu wojennego (wtedy pojawiło się tłumaczenie DTV na język migowy) o tym jak na ten język przetłumaczono zdanie "Wczoraj generał Jaruzelski zwołał zebranie członków WRONy".
"Trwające na Białorusi ćwiczenia wojskowe „Sojusznicza Stanowczość – 2022” z pewnością przejdą do białoruskiej historii, jeśli nie liczbą biorących w nich udział żołnierzy, to z pewnością „pychą” ich uczestników z Rosji, pisze „Białoruska Prauda”.
Jak pisze Jurij Baraniewicz na łamach „BP”, pierwsze, co rzuca się w oczy, to sytuacja z pandemią COVID-19, która według oficjalnych statystyk bije wszelkie smutne rekordy, a „Omicron” rozpoczął swój „zwycięski marsz” przez kraj.
Pandemia szaleje. Chorują rosyjscy i białoruscy oficerowie i żołnierze, a wślad za nimi ludność miejscowa. Sytuacja jest szczególnie niepokojąca w obwodzie homelskim (największa koncentracja rosyjskich wojsk). Część z nich trafiła do szpitali, niektórzy z nich są leczeni w obozach polowych, zwłaszcza jeśli choroba nie przebiega łagodnie."
MarianoX napisal(a): Najważniejsze, ze terroru maseczkowego nie ma, jak powiedział niegdyś prawdziwy Polak Mentzen z Konfuni - na Białorusi oddycha się wolnością.
Mam kilku znajomych o zapachu onucy, którzy o wolności na Białorusi wypowiadają się równie entuzjastycznie - ale żaden nie chce tam jechać. Nie rozumiem dlaczego. A w temacie - bardzo sympatyczna pani:
Tak na marginesie - jak widzę tych nominalnych Polaków plujących na własny kraj (bo nie o rozsądną krytykę chodzi), i jednocześnie tych Białorusinów i Ukraińców (jeden ostatnio w pracy), którzy widzą w Polsce prakytcznie same pozytywy, i to również w odniesieniu do Zachodu, mimo większej kasy tam - to mam naprawdę niechrześcijańskie myśli. Jakby magiczna różdżka przeniosła tych nominalnych Polaków pod buta Łukaszenki lub Putina, albo w ukraiński kryzys, korupcję, itp - a na ich miejsce przeniosła takich Ukraińców, czy Białorusinów jak ta pani i wielu innych podobnych youtuberów oraz zwykłych ludzi, którym żyje się tu dobrze i doceniają wszystko co mają - to naprawdę bym się nie obraził, a wręcz ucieszył.
Przypomina mi się dowcip ze stanu wojennego (wtedy pojawiło się tłumaczenie DTV na język migowy) o tym jak na ten język przetłumaczono zdanie "Wczoraj generał Jaruzelski zwołał zebranie członków WRONy".
Staszek2 napisal(a): I ten Ruski agent Przemko, zaczął budować bazy US Army w Polsce.
Bo Trump był pełen sprzeczności, zresztą podejrzewam, że co bardziej trzeźwi republikanie korygowali jego działania.
Jakoś to tak musiało działać. A Biden, czy się to komu podoba czy nie, dostał razem z resztą administracji Obamy po pysku w 2014 (jak zawierzyła w reset) i nie chciał powtórki. Inna rzecz, że USA to reset by chciała aby mieć wolne ręce na Chiny, ale Rosja jakoś niekoniecznie...
Rolka napisal(a): USA to reset by chciała aby mieć wolne ręce na Chiny, ale Rosja jakoś niekoniecznie...
Dlaczego ZSRR miałby chcieć, żeby Wielki Szatan miał wolne ręce? Jakby, no, dali zaliczkowo Ukrainę i pół Polski, to może pół roku spokoju by od Rosji dostali.
@fabucat If you’re wondering why Russia hasn’t invaded Ukraine yet, one reason is that it’s 47 degrees F (6 st. C) in Kyiv, when it’s usually 0 degrees.
When temperatures get above freezing, tanks get stuck in the mud. Therefore, no invasion. #Ukraine
Komentarz
Anka napisała tylko to o czym wszyscy wiemy, ale tamci byli na to głusi i ślepi przez dekady, albo stulecia.
Ja wiem że tu na forum nikt z tego tekstu nie dowie się niczego czego nie wiedział od dekad co najmniej - ale warte odnotowania że i w mainstreamie u Wielkiego Szejtana coś zaczyna drgać.
https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2022/02/lavrov-russia-diplomacy-ukraine/622075/
OK, to do mnie trafia.
No nie wiem. Coraz więcej Amerykanów ma na ten temat zdanie wprost naprzeciwne.
Pani od języka migowego; przesuwa dłoń po szyi...
"Trwające na Białorusi ćwiczenia wojskowe „Sojusznicza Stanowczość – 2022” z pewnością przejdą do białoruskiej historii, jeśli nie liczbą biorących w nich udział żołnierzy, to z pewnością „pychą” ich uczestników z Rosji, pisze „Białoruska Prauda”.
Jak pisze Jurij Baraniewicz na łamach „BP”, pierwsze, co rzuca się w oczy, to sytuacja z pandemią COVID-19, która według oficjalnych statystyk bije wszelkie smutne rekordy, a „Omicron” rozpoczął swój „zwycięski marsz” przez kraj.
Pandemia szaleje. Chorują rosyjscy i białoruscy oficerowie i żołnierze, a wślad za nimi ludność miejscowa. Sytuacja jest szczególnie niepokojąca w obwodzie homelskim (największa koncentracja rosyjskich wojsk). Część z nich trafiła do szpitali, niektórzy z nich są leczeni w obozach polowych, zwłaszcza jeśli choroba nie przebiega łagodnie."
A w temacie - bardzo sympatyczna pani:
Jakby magiczna różdżka przeniosła tych nominalnych Polaków pod buta Łukaszenki lub Putina, albo w ukraiński kryzys, korupcję, itp - a na ich miejsce przeniosła takich Ukraińców, czy Białorusinów jak ta pani i wielu innych podobnych youtuberów oraz zwykłych ludzi, którym żyje się tu dobrze i doceniają wszystko co mają - to naprawdę bym się nie obraził, a wręcz ucieszył.
Jakoś to tak musiało działać. A Biden, czy się to komu podoba czy nie, dostał razem z resztą administracji Obamy po pysku w 2014 (jak zawierzyła w reset) i nie chciał powtórki. Inna rzecz, że USA to reset by chciała aby mieć wolne ręce na Chiny, ale Rosja jakoś niekoniecznie...