Skip to content

Dobra wiadomosc z rana

11718202223135

Komentarz

• Kurde, dopiero teraz mi się skojarzyło, że fakt, że w I połowie roku 2016 dzieciom dawano powszechnie imię Antwan bierze się z faktu, że jestto imię kojarzące się z godnością, mądrością i obroną narodową. Duch w Narodzie nie ginie!!!
  • W jakim sensie dziwnej? Że na "Z"?
  • A jak się ma na liście imię męskie Andrzej?

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

• Brzost napisal(a):
    W jakim sensie dziwnej? Że na "Z"?
    Nie no, czytaj pan po kolei: Zuzanna, Lena, Julia, Hanna, Zofia. No, rozumiem że do każdego z tych imion można mieć osobiste przekonanie, ale wszystkie razem robią wrażenie takie sobie, bo przecie nie takie jak: Antoni, Szymon, Jakub, Filip, Wojciech.
  • Ja tam się nie znam, ale Zofia OK i już :-)
  • AnnaE napisal(a):
    A jak się ma na liście imię męskie Andrzej?
    No, powiedzmy sobie, nie ma bardziej męskiego imienia niż Andrzej.
  • Adaś. Adaś Miauczyński...
  • Szymon, Szymon jest bardzo bardzo mocnym imieniem
  • Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Brzost napisal(a):
    Nie no, czytaj pan po kolei: Zuzanna, Lena, Julia, Hanna, Zofia.
    Skąd ta Лена? Igor bez ь też dziwnie wygląda.

• Lena pare lat temu w Czasie honoru byla, moze to jakas fala zwrotna.
  • Wychodzi na to że prawdziwe dziennikarstwo przeprowadza się do Nowego Yorku i Frankfurtu, bo u nas cenzura i zamordyzm oraz kołtuneria, ksenofobia i czarna rozpacz.
  • Rafał napisal(a):
    Wychodzi na to że prawdziwe dziennikarstwo przeprowadza się do Nowego Yorku i Frankfurtu, bo u nas cenzura i zamordyzm oraz kołtuneria, ksenofobia i czarna rozpacz.
    Cóż, z NY też czasem miłe wiadomości przychodzą. Np. kiedyś się dowiedziałem, że New York Herald Tribune nie wychodzi od kilkudziesięciu lat. Teraz czytam, że NY Times mocno, hue hue, w necik wchodzi, z czego wynika, hue hue hue, że równie mocno wychodzi z realu.
  • van.den.budenmayer napisal(a):
    Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Brzost napisal(a):

Lena - prawdopodobnie z "M jak miłość" - jestto albowiem dziecko Mroczka i Cichopka :-D Podobnie, jak podejrzewam z Hanną - główną postacią serialu, której śmierć w tekturze opłakiwał cały kraj.
  • @Brzost - dzięki za link, przekazałam dalej ;)

• Rafał napisal(a):
    Wychodzi na to że prawdziwe dziennikarstwo przeprowadza się do Nowego Yorku i Frankfurtu, bo u nas cenzura i zamordyzm oraz kołtuneria, ksenofobia i czarna rozpacz.
    a niech się wynoszo na Jamajkie! Są u mnie dwa supermarkety (polskie), dział prasowy zawalony badziewiem, które mało kto kupuje, 80% zwrotów. Już się ludziom przejadły te wszystkie "chwile dla ciebie" itp. Niech będzie jeden, lub trzy polskie tygodniki, nawet siermiężne, ale nie tak ogłupiające jak niemieckie.
  • Dzisiaj same dobre wiadomości. Poza wymienionymi, mamy:

- zerwaną umowę z żabojadami na Caracale http://wpolityce.pl/polityka/310775-polska-zrywa-negocjacje-ws-caracali-ministerstwo-rozwoju-kontrahent-nie-przedstawil-oferty-zabezpieczajacej-interes-ekonomiczny-i-bezpieczenstwo-panstwa

- upokorzenie Ryżego http://wpolityce.pl/polityka/310725-kaczynski-ostro-o-tusku-czy-taka-osoba-powinna-stac-na-czele-rady-europejskiej-mam-daleko-idace-watpliwosci

- i na koniec (mam nadzieję) odebranie immunitetu oślizgłemu typowi (jeszcze nie było głosowania, więc nie piszę nazwiska).
  • Sporo tych wiadomości. Dobre ale złowróżbne. Szczególnie połączone mianowanie w MSZ, oddalenie Caracali i ban dla Tuska. To może świadczyć o bardzo prawdopodobnym szybkim końcu UE, przynajmniej takiej jaką znamy i zupełnie nowym otwarciu na skalę co najmniej regionalną (Europa), w którym polski rząd usiłuje się jakoś spozycjonować.
  • Mania napisal(a):
    Podobnie, jak podejrzewam z Hanną - główną postacią serialu, której śmierć w tekturze opłakiwał cały kraj.
    Protest!!! Hanki i Anki były w polskim krajobrazie od zawsze i nigdy żadna tektura nie miała na to wpływu.

• edytowano October 2016
    mmaria napisal(a):
    Protest!!! Hanki i Anki były w polskim krajobrazie od zawsze i nigdy żadna tektura nie miała na to wpływu.

+1
    Notabene, moja kochana Ciocia i Chrzestna zarazem ma oficjalnie na imię Anna a w rodzinie zawsze była nazywana Hanką.

• edytowano October 2016
    Brzost napisal(a):
    moja kochana Ciocia i Chrzestna zarazem ma oficjalnie na imię Anna a w rodzinie zawsze była nazywana Hanką.

No i to jest to samo imię w zasadzie... :)
    Hannah
    Hanna
    Anna

• edytowano October 2016
    Brzost napisal(a):
    mmaria napisal(a):

+1
    Notabene, moja kochana Ciocia i Chrzestna zarazem ma oficjalnie na imię Anna a w rodzinie zawsze była nazywana Hanką.

Jak ja ;))
    Myślałam, że to zdrobnienie wyszło z gór.

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

• edytowano October 2016
    AnnaE napisal(a):
    Jak widać, funkcjonowało również na wyżynach. Ciocia pochodzi z południowej Kielecczyzny (Wodzisław, pow. Jędrzejów).

• A moja śp. Mama z Lubelszczyzny. Ochrzczona oczywiście jako Anna, ale przez całe życie Hanka.
  • AnnaE napisal(a):
    Brzost napisal(a):
    mmaria napisal(a):

+1

Jak ja ;))

Z gór tyż. Moja babcia tak samo miała.
  • Brzost napisal(a):
    mmaria napisal(a):

+1

- tak jak moja kochana Mama.

Anny, Lenki, Antosie były zawsze, ale pytanie było o renesans tych imion.
  • Hanka też mi się wydaje jakąś popularną wersją Anny, tak jak Lena jest skróconą wersją Magdaleny (lub Mileny/Heleny)?
    Podobnie nadaje się obecnie imiona typu "Gosia".
    Do wątku o dobrych wiadomościach bym tego nie dawał.
  • Mania napisal(a):
    Anny, Lenki, Antosie były zawsze, ale pytanie było o renesans tych imion.
    Toteż Ci odpisałam w tym duchu. Anny i Hanki zawsze były w pierwszej dziesiątce (a najczęściej - piątce) najpopularniejszych imion.
    @kulawy_greg masz rację, ale taki podwątas się wziął i się zrobił :D
  • kulawy_greg napisal(a):
    Hanka też mi się wydaje jakąś popularną wersją Anny, tak jak Lena jest skróconą wersją Magdaleny (lub Mileny/Heleny)?
    Podobnie nadaje się obecnie imiona typu "Gosia".
    Do wątku o dobrych wiadomościach bym tego nie dawał.
    Nie wiem czy Kolega zauważył, ze względu na które imię dodałem to do dobrych wiadomości? :-)

• van.den.budenmayer napisal(a):
    Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Brzost napisal(a):

Лена и Ангара

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.