Kurde, dopiero teraz mi się skojarzyło, że fakt, że w I połowie roku 2016 dzieciom dawano powszechnie imię Antwan bierze się z faktu, że jestto imię kojarzące się z godnością, mądrością i obroną narodową. Duch w Narodzie nie ginie!!!
Brzost napisal(a): W jakim sensie dziwnej? Że na "Z"?
Nie no, czytaj pan po kolei: Zuzanna, Lena, Julia, Hanna, Zofia. No, rozumiem że do każdego z tych imion można mieć osobiste przekonanie, ale wszystkie razem robią wrażenie takie sobie, bo przecie nie takie jak: Antoni, Szymon, Jakub, Filip, Wojciech.
Wychodzi na to że prawdziwe dziennikarstwo przeprowadza się do Nowego Yorku i Frankfurtu, bo u nas cenzura i zamordyzm oraz kołtuneria, ksenofobia i czarna rozpacz.
Rafał napisal(a): Wychodzi na to że prawdziwe dziennikarstwo przeprowadza się do Nowego Yorku i Frankfurtu, bo u nas cenzura i zamordyzm oraz kołtuneria, ksenofobia i czarna rozpacz.
Cóż, z NY też czasem miłe wiadomości przychodzą. Np. kiedyś się dowiedziałem, że New York Herald Tribune nie wychodzi od kilkudziesięciu lat. Teraz czytam, że NY Times mocno, hue hue, w necik wchodzi, z czego wynika, hue hue hue, że równie mocno wychodzi z realu.
Brzost napisal(a): W jakim sensie dziwnej? Że na "Z"?
Nie no, czytaj pan po kolei: Zuzanna, Lena, Julia, Hanna, Zofia.
Skąd ta Лена? Igor bez ь też dziwnie wygląda.
Lena - prawdopodobnie z "M jak miłość" - jestto albowiem dziecko Mroczka i Cichopka :-D Podobnie, jak podejrzewam z Hanną - główną postacią serialu, której śmierć w tekturze opłakiwał cały kraj.
Rafał napisal(a): Wychodzi na to że prawdziwe dziennikarstwo przeprowadza się do Nowego Yorku i Frankfurtu, bo u nas cenzura i zamordyzm oraz kołtuneria, ksenofobia i czarna rozpacz.
a niech się wynoszo na Jamajkie! Są u mnie dwa supermarkety (polskie), dział prasowy zawalony badziewiem, które mało kto kupuje, 80% zwrotów. Już się ludziom przejadły te wszystkie "chwile dla ciebie" itp. Niech będzie jeden, lub trzy polskie tygodniki, nawet siermiężne, ale nie tak ogłupiające jak niemieckie.
Sporo tych wiadomości. Dobre ale złowróżbne. Szczególnie połączone mianowanie w MSZ, oddalenie Caracali i ban dla Tuska. To może świadczyć o bardzo prawdopodobnym szybkim końcu UE, przynajmniej takiej jaką znamy i zupełnie nowym otwarciu na skalę co najmniej regionalną (Europa), w którym polski rząd usiłuje się jakoś spozycjonować.
Hanka też mi się wydaje jakąś popularną wersją Anny, tak jak Lena jest skróconą wersją Magdaleny (lub Mileny/Heleny)? Podobnie nadaje się obecnie imiona typu "Gosia". Do wątku o dobrych wiadomościach bym tego nie dawał.
Mania napisal(a): Anny, Lenki, Antosie były zawsze, ale pytanie było o renesans tych imion.
Toteż Ci odpisałam w tym duchu. Anny i Hanki zawsze były w pierwszej dziesiątce (a najczęściej - piątce) najpopularniejszych imion. @kulawy_greg masz rację, ale taki podwątas się wziął i się zrobił
kulawy_greg napisal(a): Hanka też mi się wydaje jakąś popularną wersją Anny, tak jak Lena jest skróconą wersją Magdaleny (lub Mileny/Heleny)? Podobnie nadaje się obecnie imiona typu "Gosia". Do wątku o dobrych wiadomościach bym tego nie dawał.
Nie wiem czy Kolega zauważył, ze względu na które imię dodałem to do dobrych wiadomości? :-)
Komentarz
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Lena - prawdopodobnie z "M jak miłość" - jestto albowiem dziecko Mroczka i Cichopka :-D Podobnie, jak podejrzewam z Hanną - główną postacią serialu, której śmierć w tekturze opłakiwał cały kraj.
- zerwaną umowę z żabojadami na Caracale http://wpolityce.pl/polityka/310775-polska-zrywa-negocjacje-ws-caracali-ministerstwo-rozwoju-kontrahent-nie-przedstawil-oferty-zabezpieczajacej-interes-ekonomiczny-i-bezpieczenstwo-panstwa
- upokorzenie Ryżego http://wpolityce.pl/polityka/310725-kaczynski-ostro-o-tusku-czy-taka-osoba-powinna-stac-na-czele-rady-europejskiej-mam-daleko-idace-watpliwosci
- i na koniec (mam nadzieję) odebranie immunitetu oślizgłemu typowi (jeszcze nie było głosowania, więc nie piszę nazwiska).
Notabene, moja kochana Ciocia i Chrzestna zarazem ma oficjalnie na imię Anna a w rodzinie zawsze była nazywana Hanką.
Hannah
Hanna
Anna
Myślałam, że to zdrobnienie wyszło z gór.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Myślałam, że to zdrobnienie wyszło z gór.
Z gór tyż. Moja babcia tak samo miała.
Anny, Lenki, Antosie były zawsze, ale pytanie było o renesans tych imion.
Podobnie nadaje się obecnie imiona typu "Gosia".
Do wątku o dobrych wiadomościach bym tego nie dawał.
@kulawy_greg masz rację, ale taki podwątas się wziął i się zrobił
Лена и Ангара