Boże, użycz mi pogody ducha abym godził się z tym czego nie mogę zmienić, odwagi abym zmieniał to co mogę zmienić i mądrości aby odróżniał jedno od drugiego.
Boże, użycz mi pogody ducha abym godził się z tym czego nie mogę zmienić, odwagi abym zmieniał to co mogę zmienić i mądrości aby odróżniał jedno od drugiego.
Dobro to przymiot Boski. Dobrotliwość to szatańska imitacja. Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
o tak... trzeba umieć nim emanować a nie zionąć Boże, użycz mi pogody ducha abym godził się z tym czego nie mogę zmienić, odwagi abym zmieniał to co mogę zmienić i mądrości aby odróżniał jedno od drugiego.
Chrześcijanin nadstawia policzek. Cwel nadstawia pośladki. Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
Znakomite słówko oddające istotę rzeczy. Pamiętaj - w dniu, w którym zakażemy słowa "morderstwo" uczynimy morderców bezkarnymi. Bo jak osądzić i ukarać czyn, którego nie mamy prawa nawet nazwać? Chesterton pisał, że dziś chrześcijanie zakazują słów, które dawni święci rzucali w twarz cesarzom, królom i papieżom. The author has edited this post (w 08.08.2014) Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
postaraj się... nie chlapać ozorem, złorzeczyć, wyzywać... Boże, użycz mi pogody ducha abym godził się z tym czego nie mogę zmienić, odwagi abym zmieniał to co mogę zmienić i mądrości aby odróżniał jedno od drugiego.
los Chesterton pisał, że dziś chrześcijanie zakazują słów, które dawni święci rzucali w twarz cesarzom, królom i papieżom.
dawni swięci mówili prawdę a Ty? Boże, użycz mi pogody ducha abym godził się z tym czego nie mogę zmienić, odwagi abym zmieniał to co mogę zmienić i mądrości aby odróżniał jedno od drugiego.
los : Chesterton pisał, że dziś chrześcijanie zakazują słów, które dawni święci rzucali w twarz cesarzom, królom i papieżom.
dawni swięci mówili prawdę a Ty?
Też się staram. Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
Sarmata1.2 ja pierdole. czy naprawde musimy trzymac na forumie przyzwoitki?
Przyzwoitka się płoni na bzidkie słowo a nie powtarza go ze smakiem
Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
zatem smacznego Boże, użycz mi pogody ducha abym godził się z tym czego nie mogę zmienić, odwagi abym zmieniał to co mogę zmienić i mądrości aby odróżniał jedno od drugiego.
los : Chesterton pisał, że dziś chrześcijanie zakazują słów, które dawni święci rzucali w twarz cesarzom, królom i papieżom.
dawni swięci mówili prawdę a Ty?
Też się staram.
w kontekście mojej osoby? Boże, użycz mi pogody ducha abym godził się z tym czego nie mogę zmienić, odwagi abym zmieniał to co mogę zmienić i mądrości aby odróżniał jedno od drugiego.
Zawsze się staram. A o rozmówcach staram się nie wypowiadać nigdy. Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
tchórz Boże, użycz mi pogody ducha abym godził się z tym czego nie mogę zmienić, odwagi abym zmieniał to co mogę zmienić i mądrości aby odróżniał jedno od drugiego.
Nazwijmy to dobrze wychowany. Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
marniok postaraj się... nie chlapać ozorem, złorzeczyć, wyzywać...
Pozwolę sobie wtrącić, że wbrew powszechnemu przekonaniu, słowo "cwel" nie jest żadnym brzydkim słowem (brzydkie słowa, jak wiadomo, są brzydkie), a jedynie terminem wywodzącym się z grypsery używanym na określenie osoby stojącej najniżej w więziennej hierarchii. Oczywiście z pewnego punktu widzenia to nic przyjemnego być cwelem, ale z drugiej strony - przecież można się przyzwyczaić, a nawet znaleźć w tym pewną przyjemność. "Cari amici soldati, i tempi della pace sono passati."
dobrze wychowany tchórz Boże, użycz mi pogody ducha abym godził się z tym czego nie mogę zmienić, odwagi abym zmieniał to co mogę zmienić i mądrości aby odróżniał jedno od drugiego.
marniok : postaraj się... nie chlapać ozorem, złorzeczyć, wyzywać...
Pozwolę sobie wtrącić, że wbrew powszechnemu przekonaniu, słowo "cwel" nie jest żadnym brzydkim słowem (brzydkie słowa, jak wiadomo, są brzydkie), a jedynie terminem wywodzącym się z grypsery używanym na określenie osoby stojącej najniżej w więziennej hierarchii. Oczywiście z pewnego punktu widzenia to nic przyjemnego być cwelem, ale z drugiej strony - przecież można się przyzwyczaić, a nawet znaleźć w tym pewną przyjemność.
wytłumacz mi jeszcze ' sk-syn' Boże, użycz mi pogody ducha abym godził się z tym czego nie mogę zmienić, odwagi abym zmieniał to co mogę zmienić i mądrości aby odróżniał jedno od drugiego.
Nie. Jednorazowe wyskoki po chrześcijańsku odpuszczamy, grzechem jest dopiero zawziętość. Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
a nie wytrwałość? Boże, użycz mi pogody ducha abym godził się z tym czego nie mogę zmienić, odwagi abym zmieniał to co mogę zmienić i mądrości aby odróżniał jedno od drugiego.
nie.... cos ci jezyk sie stępił Boże, użycz mi pogody ducha abym godził się z tym czego nie mogę zmienić, odwagi abym zmieniał to co mogę zmienić i mądrości aby odróżniał jedno od drugiego.
Panowie, odpuście. Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
Ja się wtrąciłem wyłącznie w tomacie cwela. Łatwo w tej bokotematycznej wymianie zdań na temat brzydkich słów zapomnieć o istocie rzeczy. Cwel, jako osoba stojąca najniżej w hierarchii, będzie zawsze upokorzony i zawsze pokrzywdzony. Niezależnie od tego, czy racja jest po jego stronie, a nawet zwłaszcza wtedy. Dlatego właśnie należy zrobić wszystko, by cwelem nie zostać - a w rzeczywistości wcale dużo nie potrzeba, by uniknąć tego losu. Analogia z pozycją Tenkraju na tzw. międzynarodowej arenie jest niestety w 100% trafna, o czym można przekonać się w zasadzie codziennie. Nie ma co obrażać się na słowa, które zwięźle opisują rzeczywistość - należy raczej pochylić się nad tą przykrą rzeczywistością. "Cari amici soldati, i tempi della pace sono passati."
no, tchórze.. Boże, użycz mi pogody ducha abym godził się z tym czego nie mogę zmienić, odwagi abym zmieniał to co mogę zmienić i mądrości aby odróżniał jedno od drugiego.
łaskawy Pan, a mógł zwyzywać.....no.no Boże, użycz mi pogody ducha abym godził się z tym czego nie mogę zmienić, odwagi abym zmieniał to co mogę zmienić i mądrości aby odróżniał jedno od drugiego.
Komentarz
Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
trzeba umieć nim emanować a nie zionąć
Pamiętaj - w dniu, w którym zakażemy słowa "morderstwo" uczynimy morderców bezkarnymi. Bo jak osądzić i ukarać czyn, którego nie mamy prawa nawet nazwać?
Chesterton pisał, że dziś chrześcijanie zakazują słów, które dawni święci rzucali w twarz cesarzom, królom i papieżom.
The author has edited this post (w 08.08.2014)
nie chlapać ozorem, złorzeczyć, wyzywać...
Oczywiście z pewnego punktu widzenia to nic przyjemnego być cwelem, ale z drugiej strony - przecież można się przyzwyczaić, a nawet znaleźć w tym pewną przyjemność.
"Cari amici soldati, i tempi della pace sono passati."
sk-syn'
cos ci jezyk sie stępił
Łatwo w tej bokotematycznej wymianie zdań na temat brzydkich słów zapomnieć o istocie rzeczy. Cwel, jako osoba stojąca najniżej w hierarchii, będzie zawsze upokorzony i zawsze pokrzywdzony. Niezależnie od tego, czy racja jest po jego stronie, a nawet zwłaszcza wtedy. Dlatego właśnie należy zrobić wszystko, by cwelem nie zostać - a w rzeczywistości wcale dużo nie potrzeba, by uniknąć tego losu. Analogia z pozycją Tenkraju na tzw. międzynarodowej arenie jest niestety w 100% trafna, o czym można przekonać się w zasadzie codziennie. Nie ma co obrażać się na słowa, które zwięźle opisują rzeczywistość - należy raczej pochylić się nad tą przykrą rzeczywistością.
"Cari amici soldati, i tempi della pace sono passati."