Skip to content

Mundial 2014 - zapytanie typerowe

12467

Komentarz

• JORGE
    Planck
    :
    Uuuuuuuuuuu.... Markizjo rosso, Italia na wakacjach.
    Strategię Włochów przewidziałem, bramkę dla Uru też, no ale liczyłem, że padnie w 1 poł. - i będzie piękne widowisko!
    Włosi zagrali kolejny mecz fatalnie i słusznie odpadli. Przez większość meczu Urugwaj krył krótko Pirlo (zawsze stał przy nim kryjacy), a że ogólnie Italiańcy nie kwapili się do ataku to stało co się stało. Niesłuszna wg mnie czerwona kartka i się plan posypał (a jestem prawie pewien, że gdyby nie to to by 0-0 dowieźli). A wystarczyło żeby zagrali 30 minut bez wyrachowania. 1-0 i gramy z kontry. A Urugwaj bez Suareza (ta kara to jakaś paranoja) sobie poradzi. Jest inny bohater, którzy się obudzi.
    JORGE>
    Widziałem tylko pierwszą połowę, więc będzie trochę w stylu nie znam się to się wypowiem. Ale po kolei:
    - w pierwszej połowie Włosi kontrolowali mecz "na remis"
    - kartka Marchisio się należała, pytanie jaka; mogła być żółta, ale czerwona mieści się w granicach sędziowskiego uznania
    - kartka Suarezowi też się należała, oczywiście czerwona i jest kompletnie niezrozumiałe, czemu jej nie dostał; kara dla Suareza nie jest paranoiczna, jest minimalna, facet przekracza że tak powiem cywilizacyjne bariery i tego tolerować nie można, zwłaszcza że to multirecydywa
    - bramka dla Urugwaju pada 2 minuty po sytuacji z Suarezem, więc jest dość wątpliwe, czy by padła, nawet jeśli strzelającym był inny zawodnik.
    Podsumowując, arbiter wypaczył wynik tego meczu, a kara dla Suareza w zasadzie daje Kolumbii grę w ćwierćfinale - z Brazylią, dla której powinna być łatwiejszym przeciwnikiem niż Włochy. Kolumbia ma mocny raczej atak, a obronę taką jak to (z wyjątkami) Latynosi. Z kolei Włosi mają taki sobie atak, ale świetną obronę. Brazylia ma cienki atak, ale niezłą obronę, czyli z Włochami mogło być 0:0, z Kolubmią powinno być na 0 z tyłu i coś ustrzelą w przodzie. No czyli mamy delikatne popchnęcie Brazylii do strefy medalowej.
  • 49. Brazylia - Chile 2;1
    50. Kolumbia - Urugwaj 1:1 d. 2:1
    51. Holandia - Meksyk 3:1
    52. Kostaryka - Grecja 2:1
    53. Francja - Nigeria 3:1
    54. Niemcy - Algieria 0:1
    55. Argentyna - Szwajcaria 3:1
    56. Belgia - USA 2:0
  • Groza-Symetrii
    Suarez powinien dostać wyższą karę.
    Garść uwag mondialowych
    Liberum veto . Suarez powinien dostać maks jeden mecz ...
    Dla porówanania
    Mistrz Zidane w akcji
    http://www.youtube.com/watch
    mecz z Arabią Saudyjską z 1998 roku (za przewinienie chyba dwa mecze chyba dostał) ---
    Ten Suarez to tego zresztą niekontroluje, do końca (tak twierdż psychologowie) a Zidane to robił to z premedytacyą ...
    secundo ugryzienie nie jest jakoś szczególnie kontuzjogenne ...
    A pamiętacie yak Gołota ugryzł Pouhę sędzia nie zauważył i wygrał walkę ... Nikt z polskich kibiców nie protestował
    :)
    Dla mnie ta kara to skandal niebywały - (podobnie jak odpadnięcie Bośni) ... rozważam boykot tego turnieyu ... :
    FIFA chce Urugway osłabić przed meczem z ćwierćfinałowym z Brazylią
    Brazylia z taka grą by dostala w ćwierćfinale od urusów -
    zresztą nawet bez Suareza moga urusi to wygrać,,, a zresztą i Chile może ograć taką Brazylię ...
  • Nie chodzi o kontuzjogenność, ale o to, że to zachowanie niecywilizowane. Uderzenie, popchnięcie czy coś takiego - nie jest do pochwalenia, ale mieśc się w ogólnym paradygmacie.
  • FIFA chce Urugway osłabić przed meczem z ćwierćfinałowym z Brazylią
    Brazylia z taka grą by dostala w ćwierćfinale od urusów -
    Brazylia nie przejdzie Chile. Urugwaj nie przejdzie Kolumbii. Zatem o czym dyskutujemy. Suarez to cham nie panujący nad agresją. Jeśli potrzebuje psychologa to niech nie wychodzi na boisko bez wzięcia prozacu, do jasnej anyelki. Totti za oplucie wyleciał z Euro.
  • No to Pelego w 1966 Bułgarzy i Portugalczycy tak cywilizowanie skopali, że nie mógl kontynuować gry a że nie było wtedy zmian to Braylijczycy kończyli w 10 i odpadli z turnieyu ... Yakby go tylko raz ugryziono byłoby wprawdzie niecywilizowanie ale mniey kontuzyogennie i być może Brazylia wygrałaby, bo była wtedy naylepsza ... No ale to takie gdybanie moye ahistoryczne ...
    Pele - Bułagaria 1966
    Cywlizowane fauly to chyba złe słowo - proponuyę oswoyone faule ,  takie do których sie przyzyczailiśmy , bo niby dlaczego uderzenie łokciem w twarz (niby skaczemy do głowy i nie widziałem kolegi) , nadepnięcie korkami (no nie zauważyłem) ma być lżeysze od tego "oryginalnego" "draśnięcia" zebami ... Daley a co z obrońcami włoskimi - prowokuyącymi do czynów haniebnych ... Och oni nie graya fair no nic trudno ... (ten cały Chielini to kilka razy w tym meczu leżał na trawie i udawał , że yest faulowany krzycząc i zwiyayąc się "bólu" - )
    Kara dla Suareza yest nieadekwatna do przewinienia, ... to swoiste wyróżnienie i namysł nad tym przypadkiem yest absurdalnym horrendum - oswoiliśmy się, że bramki padają po uderzeniu ręką (Maradona z "ręką boga" , Furtok "no bramka to bramka", spalonych, że eliminuowane są w ten sposób ekipy z turnieyu i nikt tego po meczach nie weryfikuje  ...
    I tak sobie skoayarzyłem - 1982 rok - półfinał mistrzostw świata Niemcy - Francja - Schumacher taranuje Battissona składayącego się do strzału w sytuacji sam na sam (ten leży nieprzytomny, póżniej będzie przechodził rehabilitacyę ) - i nie było kartki żadney nawet wolnego /karnego i w następnym meczu finałowym Schumacher grał przeciw Włochom ...
    Schumacher Batisson 1982
    The author has edited this post (w 27.06.2014)
  • W czasach Schumachera były inne przepisy.
    Ale nadal nie idzie o ostrość, idzie o fakt, że nie mieszczą się takie metody w akceptowanym zakresie walki nie-fair. Tak samo jako oplucie i rozmaite inne przewiny teoretycznie niegroźne dla zdrowia. Taki paradoks, za połamanie nóżek mniej się dostaje niż za oplucie. I tak ma być. Takie jest prawo woyny.
  • @WM Groza
    Rozumiem co Waćpan pisze i się z tym mogę zgodzić ... że kopniak nie fair, że oplucie wiele bardziey nie fair. To piewrsze przewinienie (no zależy yeszcze yaki kopniak) yakoś daye się wytłumaczyć ferworem sportowey rywalizayji .  Oplucie to haniebne znieważenie przeciwnika ...
    Tylko, że mniemam ugryzienie w tey opozycyji ... mieści się (yeśli się w ogóle mieści) to w tey pierwszey kategorii - to nie było znieważenie przeciwnika ... a raczey swoisty (yakoś indywidulanie uwarunkowany) wyraz bezsilności, frustracyji jak w kopniaku ... pewien wyraz docenienia kunsztu rywala ...
    :)
  • Ludzie nie dajcie się omotać. Jeszcze 30 lat temu ugryzł to ugryzł. Wielkie mi halo. Nietykalnośc cielesna kurwa jego mać. To jest sport. W normalnych czasach za ugryzienie by od Włocha dostał z dyńki, pewnie by oddał, dostali by po czerwieni i tyle. Nastęnym razem by się zastanowił. A czemu gryzie ? Bo nie może inaczej (za rękoczyn by dostał bana na rok), a pewnie i jest trochę stuknięty.
    JORGE>
  • JORGE
    Ludzie nie dajcie się omotać. Jeszcze 30 lat temu ugryzł to ugryzł. Wielkie mi halo. Nietykalnośc cielesna kurwa jego mać. To jest sport. W normalnych czasach za ugryzienie by od Włocha dostał z dyńki, pewnie by oddał, dostali by po czerwieni i tyle. Nastęnym razem by się zastanowił. A czemu gryzie ? Bo nie może inaczej (za rękoczyn by dostał bana na rok), a pewnie i jest trochę stuknięty.
    JORGE>
    No, jeśli jeśt tak stuknięty to trzeba mu dać dożywotnią dyskwalifikację. To jest piłka nożna - gra konwencjonalna, a nie wojna na zęby i kopyta.
  • rafal.ignorant
    No, jeśli jeśt tak stuknięty to trzeba mu dać dożywotnią dyskwalifikację. To jest piłka nożna - gra konwencjonalna, a nie wojna na zęby i kopyta.
    Ale nie jest też grą robotów. Pewnych emocji nie da się powstrzymać, tak jesteśmy skonstruowani. Jeżeli teraz za odepchnięcie daje się czerwoną kartkę to ja pieprzę taki sport. Wielu ludzi nie zdaje sobie sprawę co się dzieje w mózgu ludzkim podczas meczu. Człowiek tak się ładuje, że nawet po wielkim wysiłku w nocy nie może spać. Najlepiej to się nawalić, ale teraz już nawet tego nie można, nieprofesjonalne. Im mniej można na boisku odreagować tym dłużej we łbie siedzi. I chłopaki nie wytrzymują. Chyba, że sa pieprzonymi robotami, albo na wszystko mają wywalone, ale powiem szczerze, nie znam takich. Może na szczycie sportu zawodowego tak się dzieje. W kazdym razie ugłaszczenie powoduje, że sport staje się pedalski i bez duszy.
    JORGE>
  • No, jeśli jeśt tak stuknięty to trzeba mu dać dożywotnią dyskwalifikację. To jest piłka nożna - gra konwencjonalna, a nie wojna na zęby i kopyta.
    Z tego co wiem z doświadczenia to gra się rękoma, barkiem, kopie po nogach, kostkach, przepycha, fauluye ale tak by sędzia nie zauważył, próbuje oszukać sędziego na wiele sposobów, - to zwie się wtedy cwaniactwem boiskowem (rzecz podstawowa nawet na pozimie amatorskiem )... a ten co gra bezkontaktowo to "gra yak panienka" (nie mylić Panenką) ...
  • Mój terenr (srebrny medalista z Montrealu- oreł Górskiego - to potrafił na meczu - yak ktoś nie podeymował WALKI,  przy ludziach -wrzasąć do takiego "Co okres masz?" - czym wzbudzał gromkie śmiechy na trybunach ...
  • Gerwazy
    Mój terenr (srebrny medalista z Montrealu- oreł Górskiego - to potrafił na meczu - yak ktoś nie podeymował WALKI,  przy ludziach -wrzasąć do takiego "Co okres masz?" - czym wzbudzał gromkie śmiechy na trybunach ...
    Ten Suarez to nie ma okresu tylko potężnego joba. Inna wersja to że to jest wyrachowany celebryta co gryzie dla kasy - im większy robi skandal tym więcej o nim piszą i więcej kasy klub dostaje. Wykopać gnojka z mistrzostw.
  • Trener broni Suareza i dostaje brawa od dziennikarzy:
    http://sport.wp.pl/kat,1040445,title,Emocjonalna-konferencja-Tabareza-Dostal-brawa,wid,16717419,wiadomosc.html
    Ja wiam mówię, dochodzi do przesilenia, sport zawodowy nie może być taki jaki jest. Ma być dla ludzi i wykonywany przez ludzi, ze wszystkimi konsekwencjami tego stanu. Nie ma miejsca dla robotów.
    JORGE>
    The author has edited this post (w 28.06.2014)
  • Ręcy (i zębiska) precz od tego Suareza.
  • JORGE
    Trener broni Suareza i dostaje brawa od dziennikarzy:
    http://sport.wp.pl/kat,1040445,title,Emocjonalna-konferencja-Tabareza-Dostal-brawa,wid,16717419,wiadomosc.html
    Ja wiam mówię, dochodzi do przesilenia, sport zawodowy nie może być taki jaki jest. Ma być dla ludzi i wykonywany przez ludzi, ze wszystkimi konsekwencjami tego stanu. Nie ma miejsca dla robotów.
    JORGE>
    Nie sądziłem ze na tym forum znajdzie się tylu wielbicieli igrzysk śmierci.
  • Nawet krwi nie było, jak to są igrzyska śmierci to na złamaną rękę brakuje skali.
    Kosecki dostał czerwoną kartkę za zdjęcie koszulki, pamiętacie? Co za groteska, on już schodził z boiska. Sędzia miał okres jak nic.
    Obejrzeć meczyk lubię ale nie przywiązuję zbytniej uwagi kto z kim i o co. W pracy mamy telewizor, koledzy to wieeelcy fani piłki i nie tylko więc oglądam. Od początku zwróciłem uwagę na dziwne jak dla mnie sędziowanie. Karny za to że się ktoś potknął o nogi biegnącego za nim zawodnika? A ten Nigeryjczyk co koledze złamał rękę dostał chociaż żółtą? Robi się idiotycznie i tyle.
  • Kosecki dostał drugą żółtą. Profesjonalista powinien pamiętać o przepisach. Nawet tak durnych, jak zakaz zdejmowania koszulek zmuszający sędziego do karania takich zachowań.
    Karny był. Facet wjechał z tyłu w nogi biegnącego przed nim rywala.
  • No i Urugwaj bez gryzonia dostał bęcki od Kolumbii. Z nim też pewnie by dostał. Co do samego Suareza to nie wiem czy nie przysłużył mu sie jego trener. Zaraz po meczu i ierwszych komentarzach nt gryzonia stwierdził cos w rodzaju;: "My tu mówimy o mistrzostwie swiata, a nie o moralnosci." Musiał zirytować FIFA.  Może go zatrudnią sponsorzy jakiegoś klubu z Medelin. Pewnie jednak mają tam lepszych bo przecież jak napisałem dostalł od Kolumbijczyków bęcki.
    The author has edited this post (w 28.06.2014)
  • yanusson
    Kosecki dostał drugą żółtą. Profesjonalista powinien pamiętać o przepisach. Nawet tak durnych, jak zakaz zdejmowania koszulek zmuszający sędziego do karania takich zachowań.
    Karny był. Facet wjechał z tyłu w nogi biegnącego przed nim rywala.
    Za czasów Koseckiego to nie było jeszcze przepisu o niezdejmowaniu koszulki. To było wtedy takie "ukaranie" za niegrzeczność.
  • Zamurowani tzw. Szwajcarowie zrobili takie wrażenie na komentatorach, że nie zauważyli iż Argentyna nie schodziła z połowy atakowanej w drugiej części spotkania. Oddali ponad 20 strzałów, gdyby odpadli to by była niesprawiedliwość. Komantarz totalnie nieobiektywny, widać udzieliła się naszym komentatorom brazylijska niechęć. W każdym razie Argentyna to nie tylko Messi, Di Maria dzisiaj rządził i nie chodzi tylko o fakt strzelenia bramki. Oczywiście mamy potworne męczarnie faworytów w 1/8, ale cóż ...
    JORGE>
  • No była to taka uboższa wersja meczu Barca-Chelsea
    ;)
    Komentatorzy to kompletna porażka, zwłaszcza już jak jest mecz z Niemcami, od razu wiadomo czyją jesteśmy kolonią. A w przerwie możecie państwo wygrać koszulkę reprezentacji.
    Niesprawiedliwość czy ja wiem? Szwajcarzy mieli taktykę, która prawie się udała, na tym też polega futbol, choć kibicowałem Argentynie. Argentyna nie miała pomysłu co z tym zrobić, a to niedobrze o nich świadczy. Teraz Belgia prezentuje się znacznie lepiej jak chodzi o organizację gry, mają też lepszych obrońców (Argentyna niezniszczalnego Mascherano), jak rozstrzygną w 90 minut to w sobotę mogą być lekkim faworytem ze względu na mniejsze zmęczenie.
    The author has edited this post (w 01.07.2014)
  • Liczyłem na palcach, wyszło mi 5 Albańczyków i 3 Szwajcarów
  • No kurdę, 30 strzałów Belgów i dogrywka po 0-0. Brakuje im napadziora konkretnego. Łondołoski mógł zabić futbol w ostatniej akcji Hamburgerów.
    JORGE>
    The author has edited this post (w 01.07.2014)
  • No to ćwierćfinały zgodnie z oczekiwaniami.  Wygrali wszyscy, którzy mieli wygrać. Tak to się wszystko ułożyło, że mieliśmy 16 bardzo skoncentrowanych zespołów, które starały się najpierw nie dopuścić do zagrożeń pod własną bramką. Jednak ostatecznie wygrali faktycznie lepsi. Szkoda Meksyku, wg mnie najlepszy zespół, który odpadł. Ale w ćwierćfinałach tylko Holandia jest zdecydowanym faworytem i raczej nie widzę szans żeby odpadła. Belgom może zabraknąć doświadczenia, ale nie są bez szans. Hitem będzie mecz Niemcy-Francja, tu wg mnie szanse są 50/50. Przeciętna Brazylia może też odpaść z Kolumbią. Będzie się działo.
    JORGE>
  • 57. Brazylia - Kolumbia 1:1, d. 2:1
    58. Francja - Niemcy 1:1, d. 2:1
    59. Holandia - Kostaryka 3:1
    60. Argentyna - Belgia 0:0, d. 0:0, k. 4:2
  • Czyliże wlk. powtórki-rewanże: CHOL - ARG i FRA - BRA? .....Hmmm, byleby w finale tak zedwa razy Messi dziękował Panu Najwyższemu. Żeby nie było już wątpliwości, kto najlepszym futbolistą w historii jest, i że to dumny katol.

"Pisior? Na mój nos on nie będzie długo dyrektorem" -- Donald Tusk
  • A co do czubka Suareza, to łokcie, którym się specjalnej uwagi nie poświęca - więcej szkody obiektywnie robią.

"Pisior? Na mój nos on nie będzie długo dyrektorem" -- Donald Tusk
  • rozum.von.keikobad
    60. Argentyna - Belgia 0:0, d. 0:0, k. 4:2
    No to mnie kolega zaskoczył. Na podstawie tego co widzieliśmy zanosi się bardziej na 6-5 niż 0-0. Powiem tak, jeżeli w pierwszych 15 minutach padnie bramka to może wyjść na moje. Jeżeli nie, to takie macanie się może trwać długo. Ale 0-0 ? No cóż, zobaczymy ...
    JORGE>
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.