Skip to content

"Chuj dupa i kamieni kupa" - MSW o II PRL

edytowano March 2015 w Forum ogólne
Państwo polskie istnieje  tylko teoretycznie- Bartlomiej Sienkiewicz szczerze w rozmowie z kaptowanym do wspolpracy Belką!:)
http://www.wprost.pl/ar/452368/Afera-podsluchowa/
"Co jest na nagraniach, które mamy? Sienkiewicz załatwia polityczny deal z Belką. Chce, aby NBP pomógł w finansowaniu deficytu budżetowego i tym samym pomógł Platformie w trudnych wyborczych latach. Belka w zamian za to żąda głowy ówczesnego ministra finansów Jacka Rostowskiego i nowelizacji ustawy o banku centralnym.  Kilka miesięcy później obie rzeczy się dokonują. Rostowski traci stanowisko podczas listopadowej rekonstrukcji rządu, ministrem zostaje, jak chciał Belka, „techniczny i niepolityczny” Mateusz Szczurek. Co więcej, 28 maja tego roku do Rady Ministrów wpływa projekt założeń nowelizacji o NBP z zapisami, o których panowie mówią w rozmowie.
Sienkiewicz w trakcie spotkania wypowiada wiele kontrowersyjnych opinii. Twierdzi na przykład, że „państwo polskie istnieje teoretycznie, praktycznie nie istnieje”. Jeden z głównych pomysłów rządowych, czyli Polskie Inwestycje Rozwojowe określa mianem „ch…, dupa i kamieni kupa. Tego nie ma”. Twierdzi też, że Polacy mają w du… Orliki i autostrady, którymi bez przerwy chwali się Platforma. Belka z kolei wspomina, że na kilka miesięcy przed wybuchem afery z piramidą Amber Gold ostrzegał o tej sprawie premiera Donalda Tuska.
Druga taśma została nagrana cztery miesiące temu. Sławomir Nowak spotkał się wówczas z Andrzejem Parafianowiczem, byłym wiceministrem finansów i byłym szefem Głównego Inspektoratu Informacji Finansowej. W spotkaniu brał też udział były dowódca GROM Dariusz Zawadka. Nowak był przerażony kontrolą, która sprawdza finanse jego żony. Szuka pomocy. - Chcą ją trzepać. Cały 2012 rok. Chcą najpierw wziąć rachunek bankowy. Mam nadzieję, że to dotyczy tylko jej działalności, a nie będą chcieli crossować tego z moimi rachunkami – mówi były minister transportu. Parafianowicz stwierdza, że o wszystkim wie i rzuca: - Zablokowałem to.
Nagrane miało zostać spotkanie wicepremier Elżbiety Bieńkowskiej z szefem CBA Pawłem Wojtunikiem, do którego doszło na początku czerwca. Sprawdziliśmy: Bieńkowska rzeczywiście w ostatnich dniach spotkała się z Wojtunikiem. Również w restauracji „Sowa i Przyjaciele”. Według naszych informacji, zarejestrowane ma być również spotkanie szefa Najwyższej Izby Kontroli Krzysztofa Kwiatkowskiego z najbogatszym Polakiem Janem Kulczykiem. Znów sprawdziliśmy: Rzeczywiście Kwiatkowski i Kulczyk spotkali się w ostatnich dniach w restauracji w Pałacyku Sobańskich. Krążą wreszcie informacje o zarejestrowanych spotkaniach ministra Pawła Grasia z wspomnianym Janem Kulczukiem. Nagrane miało zostać również spotkanie związanego z Platformą biznesmena Piotra Wawrzynowicza z wiceministrem finansów Rafałem Baniakiem. "
Dzieje sie:)
The author has edited this post (w 14.06.2014)

Zegar biologiczny tyka potęgując lęk Michnika
«13456712

Komentarz

• Znamienne, ze do tej pory nie ma zadnej o tym informacji na "paskach" telewizji rządowych; w razie wypadku drogowego info jest po kilku minutach:)

• Bo to wypadek poważniejszy.
  • Kanal esesldowski (tvpinfo) juz wrzucil, a profesor Domanski - spodziewal sie kto czego innego?:) - miauczy, ze to swinstwo nagrywac ludzi w takich okolicznosciach a fakt opublikowania ich po roku od nagrania dezawuuje je:)
    Nisztor tez juz jest w tvpinfo.

• Mali, nienawistni, zazdrosni ludzie uwzieli sie na ministra Sienkiewicza. Poza tym slowo "ch.." oznacza w niektorych cos dobrego albo duzo.
    Np. w "ch... tego nawalilo". Sprawcy podsluchu powinni zostac zlapani i surowo ukarani. Powinna tez powstac komisja sejmowa badajaca sprawe podsluchu. Przykre jest, ze w panstwie polskim mozna az tak nie szanowac prawa!

Jeżeli ziarno pszenicy wpadłszy w ziemię nie obumrze, zostanie tylko samo, ale jeżeli obumrze, przynosi plon obfity.
  • Podbno nagran jest znacznie więcej. Ciekawe jak to wyciekło?
    A może kogoś sumienie ruszyło.
  • rastee
    A może kogoś sumienie ruszyło.
    Mało prawdopodobne. Mnie się wydaje, że to może być takie uderzenie uprzedzające ze strony Kwaśniewskich.
  • /kolega extraneus mnie uprzedził/ , bo chciałem, by tytuł wątku był taki:
    Państwo Polskie istnieje tylko teoretycznie.
    Czyż nie piękne podsumowanie POlityki?
    Myślę, że śmierć Spawacza uwolniła demony wojny. Jeśli się rzeczywiście nawrócił u bram wieczności (w co osobiście nie wierzę), to tym więcej wyszło diabłów. Myślę też, że Płemieł Policzmygłosy jednak tych głosów parę dni temu w sejmie nie policzył i wszystko teraz zaczyna lecieć na rympał....
    Ciekawa jesień (wyborcza) będzie. Tajne taśmy, świstki 3xero, czarne tasie*.
    *Tasia, po śląsku teczka
  • extraneus
    Znamienne, ze do tej pory nie ma zadnej o tym informacji na "paskach" telewizji rządowych; w razie wypadku drogowego info jest po kilku minutach:)
    W polskim radiu II podano.
  • Znowu afera z PO. I Mazurek znowu rusza z krytyką...
    ..PiSu
    "Nie chciałbym mieć racji, ale legendarna zgrabność PiS-u w rozgrywaniu takich historii pozwala przewidywać, że i tym razem wyciągną wobec rządu pomocną dłoń. Jak? Nie wiem, ale oni potrafią. Może przeszarżują, może skupią się na detalach, może zbyt ochoczo rzucą się do
    mediów
    , słowem, zrobią coś, co pozwoli akolitom
    PO
    na przedstawienie tego jak kolejnej odsłony sporu PiS –
    PO"
    Kiedyś w tv powiedział Mazurek znad szaliczka, że czegos tam nie będzie komentował, bo mu za to nie płacą.
  • Testują stopień zobojętnienia?
  • No że przeciek kontrolowany to karkołomna teza. To by było mozliwe tylko w przypadku poważnego buntu i rozłamu w samej PO i potrzeby zrobienia czystki. Bezpośredniego związku pomiędzy tą aferą a przedterminowymi wyborami nie ma. To musiałyby być grubsze rzeczy niż wypowiedzi Sienkiewicza, czy nawet jakieś umawiania się z NBP. To z NBP to może ma znaczenie dla prawników i konstytucjonalistów. Przeciętny wyborca uważą, że NBP powinien pomagać rządowi w łataniu dziur budżetowych, a Rostowskiego nie lubi. Wprost pewnie cos wiecej ujawni. Ciekawe czemu nie wszystko od razu? Czeka na propozycje czy zablokowanie druku przez służby?
    Raczej stawiałbym na kolejne gry służb starych i nowych. To skomplikowane, a jednoczesnie prostackie gierki. Pewnie znowu chca kogos utracić i kogoś przychylnego ustawić nad sobą jako kontrolera politycznego, albo zdyscyplinowac polityków nowego rozdania aby się zbytni nie usamodzielniali. Że przyokazji rząd może upaść ? A co to im szkodzi jesli nowy będzie PO z SLD czyli dla nich lepszy?
  • A moze (i oby) Wielki Szatan faktycznie stwierdzil, ze jednak mu sie Polska przyda, tylko fajnie jakby nia nie rzadzili ludzie wrogow Wielkiego Szatana. Nagran maja ile chca i to akurat wiemy juz oficjalnie.
    Baudzo bym chcial, zeby tak bylo, zebysmy sie oddali im w niewole jak Japonia, Korea Pld i RFN.
    Give me a C! Give ma an I! Give me an A!
    C-I-A!
  • polmisiek
    A moze (i oby) Wielki Szatan faktycznie stwierdzil, ze jednak mu sie Polska przyda, tylko fajnie jakby nia nie rzadzili ludzie wrogow Wielkiego Szatana. Nagran maja ile chca i to akurat wiemy juz oficjalnie.
    Baudzo bym chcial, zeby tak bylo, zebysmy sie oddali im w niewole jak Japonia, Korea Pld i RFN.
    Give me a C! Give ma an I! Give me an A!
    C-I-A!
    To wygląda raczej na lokalnych wsioków.
  • Chyba tak.
  • Żadem z "politykow", "dziennikarzy" i "ekspertow" komentujacych sprawe w tv nie wygladal na takiego, ktory wiedzialby wczom dieła.
    Moze to jednak cos powaznego, zewnetrznego?

• O, widzę że rozpoczęła się druga połowa meczu.
    W pierwszej, Kniebolo odgrzał temat korupcji Kwaśniewskich i komuny en general. W ewidentnym celu przejęcia elektoratu.
    No to czerwone mu odpowiedzieli : będziesz miał "chuj, dupa i kamieni kupa" a nie elektorat.
    Lubię jak buldogi wypadają spod dywanu.

"- Przyszedł czas, by powiedzieć Polakom, że muszą się wyrzec swojej polskości" Janusz Palikot, konwersatorium "Dialog i Przyszłość", 10 lutego 2012, Warszawa
  • Tak w ogóle to nie wiemy co się dzieje.
  • rastee
    Tak w ogóle to nie wiemy co się dzieje.
    Na moje, to Lodziarze i kompartia prowadzą kampanię wyborczą. W swoim ezbecko-wsiowym stylu.

"- Przyszedł czas, by powiedzieć Polakom, że muszą się wyrzec swojej polskości" Janusz Palikot, konwersatorium "Dialog i Przyszłość", 10 lutego 2012, Warszawa
  • A taki Wronski z ŻGdP twierdzi, ze to "pewne srodowiska finansowe" (kiedys bardzo wrogie Rostowskiemu) lansuja Belke jako przyszlego premiera technicznego.
    Czujecie? Lansuja goscia pokazujac, ze jako prezes NBP narusza konstytucje i ustawy (taki Balcer odmowil skladania zeznan przed komisja sejmowa, bo mialo to jakoby naruszac niezaleznosc banku centralnego) ladujac sie w biezaca polityke! Odrazająca kacapska przestrzen i czas!

• "Polskie Państwo praktycznie nie istnieje" na głównej stronie tvn24
  • No i było Donek i Radek fikać ? Się ułożyliśmy. Putin nie zapomina ...
    JORGE>
  • Proponuję na spokojnie bez POniecenia.
    Fakty. Też ważne i te na których mamy się skupić:
    Brakuje pieniędzy w
    budżecie
    , cięcia są niewystarczające. I mamy osiem miesięcy do wyborów. I PiS ma 43 proc. w sondażu. Idziemy w taki wariant w którym - nie czarujmy się - że tylko i wyłącznie ekonomika decyduje o ocenie stabilności kraju.
    Tylko wiemy, że to się skończy katastrofą. Zwycięstwo PiS oznacza ucieczkę inwestorów, pogorszenie się warunków finansowych i parę innych kłopocików wewnątrz Polski. I to jest dokładnie taka sytuacja, w której trzeba podjąć decyzję, co my robimy.
    Dobrze. Podoba mi się. Bo dotyczy Polski, a nie tylko jakieś pier...nej gospodarki
    Dobrze... Po pierwsze: ja bym wtedy chciał mieć partnera, który się nazywa prezes Rady Ministrów, a nie minister finansów. Ja bym wtedy... Bo to oczywiście oznacza bardzo istotną zmianę w statusie nie moim osobistym, bo ja to tam w ogóle, wiesz... tylko tej instytucji, co patronuję. I ja wtedy mówię premierowi: "Bardzo dużo jest możliwe". Mamy oczywiście tę pieprzoną Radę Polityki Pieniężnej...
    Ale! Ale jesteśmy w stanie z nią zagrać. Ale wtedy moim warunkiem - excuse-moi - jest dymisja ministra finansów. Przychodzi nowy minister finansów,...........
    i powołać technicznego, niepolitycznego ministra finansów, który znajdzie w
    banku centralnym
    pełne wsparcie. Także...
    Z takim patriotycznym zacięciem...
    Koleżeństwo ma POdane jak na tacy. Ale koleżeństwo niby inteligentne a jednak czytac nie umie. Przpraszam jeśli czujecie się obrażeni. Ale nauczcie się czytać tak jak POtrzeba. Przecież wyraźnie jest tu POdane kto patriota o przyszłośc POlski martwi się a kto wuj.
    A że słowa mocne? No cusz....

“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”

“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
  • Ja mam pytanie - czy wiemy na 100%, że nagrania są autentyczne?
    Bo mam taką teorię spisku - nagrano POlityków z czymś paskudnym, dowiedzieli się o tym, więc na poczekaniu sprokurowali setki fejków, by w fałszywym lesie ukryć prawdziwy liść.
    Nie składa mi się wszystko do kupy.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • Jakiś szpec (nie pomnę nazwiska) rzekł w tokFM, że za to paskudne nagrywanie rozmowy w knajpie odpowiada BOR, a jedyne co go niepokoi to niekonstytucyjne wpływanie Belki na kształt rządu i za to Belka powinien odpowiedzieć. Tagwięc pytanie brzmi: kto skorzysta na utrąceniu prezesa NBP?

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • los
    Ja mam pytanie - czy wiemy na 100%, że nagrania są autentyczne?
    Bo mam taką teorię spisku - nagrano POlityków z czymś paskudnym, dowiedzieli się o tym, więc na poczekaniu sprokurowali setki fejków, by w fałszywym lesie ukryć prawdziwy liść.
    Nie składa mi się wszystko do kupy.
    Otusz to. Kupy się nie trzyma. Na razie jak czytam "skrypty" i czytam/słucham wypowiedzi w merdiach to mam wrażenie że obraz jaki nam objawiono jest n-tą kopią prawdy. Spreparowaną i POdrzuconą.
    Osobiście wolałbym aby nikt z PiS się na razie nie wypowiadał. Ale to jusz tylko niestety marzenie ściętej głowy......

• 7my
    To jest już szukanie spisku w spisku, naprawdę bez sensu, ci ludzie prawdopodobnie tak za sobą mówią, bo jak mają mówić ?
    "Jesteśmy bezwzględnymi bandziorami chodzi nam tylko o to aby jak najdłużej okradać państwo"
    chyba lepiej powiedzieć
    "musimy niestety jeszcze poświęcać się i rządzić bo przyjdzie pis a wtedy uciekną inwestycje zagraniczne, spadnie na ziemie kometa a lodowce się roztopią i zaleją lądy"
    Brzmi lepiej, powoduje lepsze nastroje a i tak wszyscy wiedzą ze chodzi o to pierwsze.
    Nie ma spisku w spisku. Jest tu i teraz i jest koryto w którym co raz bardziej prześwituje dno. Słowa nie mają znaczenia. Znaczenie ma jedynie to co one oznaczają.

• Ciekawe, jaki ma z tym związek Stowarzyszenie Sowa!
  • Szturmowiec.Rzplitej
    Ciekawe, jaki ma z tym związek Stowarzyszenie Sowa!
    Stawiam na Spiritus Movens lub iny gatunek napojów PObudzających.

• To by oznaczaļo że hoor wujów  stanowi monolit, a tak nie jest. W mafii jest tak, že od każdego możesz dostać kulkę.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.