Skip to content

Dlaczego Konrad Szymański nie kandyduje

edytowano March 2015 w Forum ogólne
do ojro-parlamentu?
Są jakies sensowne pomysly jego zagospodarowania na innych polach czy cos przeskrobal?
Ktuś wi?:)

Zegar biologiczny tyka potęgując lęk Michnika
«134567

Komentarz

• biuro@pis.org.pl
    Dlaczego ludzie pytaja o detale ogol zamiast tych, co moga znac odpowiedz?

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • Nie spodziewam sie wyczerpujacej odpowiedzi z wskazanego zrodla.

• No to prosze znalezc kogos, kto udzieli bardziej wyczerpujacej odpowiedzi. Obawiam sie, ze nasze beda duzo mniej wyczerpujace a to z jednego dosyc oczywistego powodu - nie mamy ani odrobiny pojecia o organizacyjnych posunieciach polskich partii z powodu nieposiadania ani ani kontaktow. Zdaje sie Ignac niegdys nieco wiedzial o pewnym erotomanie na M i pewnym moczymordzie na W ale tez chyba stracil kontakty. Ella tego na M tez znala ale to duzo wczesniej.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • I w 100% przypadkow ta nielaska w PiSie jest ciezko zapracowana. Wszyscy "ladni" i pokazywani w telewizorach w przeciwienistwie do nieladnych Suskiego, Karskiego i sw.p. Gosiewskiego, na ktorych ludzie kulturalni tylko prychaja, okazywali sie ostatnimi szmatami: Poncyl, Migal, Zdradek, Kazio, Misiaczek, Czerwony Kubraczek... Wszyscy bez wyjatku, wszyscy bez wyjatku.

• Spróbuję zasięgnąć języka u jego kolegów. Co prawda mam wizytówkę pana KSz, ale jakoś tak głupio dzwonić do niego z takim pytaniem, zwłaszcza że nie jest z mojego okręgu.

"A za to, co tu piszemy, odpowiemy przed Bogiem" (Gromit)
  • Były jego wypowiedzi w mediach, że sam zrezygnował z kandydowania.
    Choć nieoficjalnie się mówi, że nie dostał jedynki, a niższego numeru nie chciał brać.
  • Bo co z tego że porządny i pracowity, skoro partia w regionie nie miała z niego i jego hajsu żadnego pożytku, a szkoda. Qiz sięmnie pytał czemu PiS w Poznaniu jest słaby. Odpowiadam. Partia z góry założyła, że nie ma tu wielkiego poparcia więc szkoda sił i środków na taki okręg skoro koszt uzyskania kolejnego mandatu jest tak wysoki a szansa niewielka, więc lepiej umacniać się w innych okręgach.
  • W Poznaniu to zdaje się klan Libickich wciąż rozdaje karty, nie?

"Cari amici soldati, i tempi della pace sono passati."
  • Nie. Nikt nie wypełnił luki po nich.
  • Sugeruje jakis egzorcyzm na poczatek.

• los
    I w 100% przypadkow ta nielaska w PiSie jest ciezko zapracowana. Wszyscy "ladni" i pokazywani w telewizorach w przeciwienistwie do nieladnych Suskiego, Karskiego i sw.p. Gosiewskiego, na ktorych ludzie kulturalni tylko prychaja, okazywali sie ostatnimi szmatami: Poncyl, Migal, Zdradek, Kazio, Misiaczek, Czerwony Kubraczek... Wszyscy bez wyjatku, wszyscy bez wyjatku.
    Trafienie kulą w płot. Szymański nie był żadnym pupilem mediów, należał właśnie do tej pierwszej kategorii - szarych pracusiów jak Suski czy ś.p. Gosiewski. Do niedawna wcale nie było o nim słychać.
  • No zależy gdzie. W "Nowym Państwie" od dawna był obecny
    ;)
    Nie chciał to nie, pewnie poza 1. w Poznaniu miejsca nie są biorące, a lepiej nie startować niż odpaść, zwłaszcza w sytuacji gdy partia zwiększy stan posiadania.
  • Rzchanym
    los
    :
    I w 100% przypadkow ta nielaska w PiSie jest ciezko zapracowana. Wszyscy "ladni" i pokazywani w telewizorach w przeciwienistwie do nieladnych Suskiego, Karskiego i sw.p. Gosiewskiego, na ktorych ludzie kulturalni tylko prychaja, okazywali sie ostatnimi szmatami: Poncyl, Migal, Zdradek, Kazio, Misiaczek, Czerwony Kubraczek... Wszyscy bez wyjatku, wszyscy bez wyjatku.
    Trafienie kulą w płot. Szymański nie był żadnym pupilem mediów, należał właśnie do tej pierwszej kategorii - szarych pracusiów jak Suski czy ś.p. Gosiewski. Do niedawna wcale nie było o nim słychać.
    Nu ale o co biega? Czy Los pił do Szymańskiego w swoim poście? Czy tez wymienił kolesi którzy "ciężko zapracowali na swą niełaskę"?

“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”

“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
  • Podałem ogólną zasadę. Odpowiadanie na pytanie "Dlaczego Zenobiusz Pikuciński we wtorek 19 listopada włożył brązowe buty?" wydaje mi się jałowe. Nie znam Zenobiusza Pikucińskiego, nie wiem, jakie buty nosi, nie wydaje mi się ważne, dlaczego wtedy włożył te a nie inne.

• Waski
    Nie. Nikt nie wypełnił luki po nich.
    No właśnie o to mi chodzi.  Obawiam się, że klan Libickich jest na tyle silny, że nie ma specjalnie chętnych by się im narazić.

• Rzchanym
    Lansowanie p. Szymańskiego przez Zaprzyjaźnione Merdia ma miejsce już od pewnego czasu, przy czym to niekoniecznie musi świadczyć o tym, że coś jest z nim nieteges.  A jak na razie zachowuje się bardzo wporzo, bo zamiast pisać listy otwarte i biegać do wsi24, zeznał że była to wspólna decyzja jego i kaczora i koniec tomatu.

• a może inny plan będzie grany- odświeżony i zmobilizowany Szymański pociągnie listę PiSu w Poznaniu w wyborach parlamentarnych?  Oby...
    A Richarda Henrego też nie trawię. Dziwię się, że JArro toleruje tego zapładniacza generałówny Hermaszewskówny...
  • Jakby ograniczyć PiS do ludzi bez skazy, to nie wiem ilu by zostało. Ja obstawiam że dwu ale może kogoś nie doceniłem. Liczba jednocyfrowa w każdym razie.

• Dokładnie Ziobro przecinek Ziobro Ziobro.

• Kazimierz Ujazdowski, były minister kultury i poseł PiS kandydujący na Dolnym Śląsku do Europarlamentu przedstawił dziś swój zespółekspertów. Jeśli pojedzie do Strasburgu, będą mu doradzać w dziedzinie polityki europejskiej, a także w dziedzinie jej związków z polityką regionalną.Najbardziej znane postaci zespołu to sławna socjolog Jadwiga Staniszkis i europoseł dwóch poprzednich kadencji Konrad Szymański, uznany ostatnio za najbardziej fachowego przez własnych kolegów z Europarlamentu. Poza tą dwójką większość stanowią regionalni politycy i samorządowcy: znany działacz dolnośląskiej „Solidarności” z lat 80., pierwszy marszałek sejmiku wojewódzkiego we Wrocławiu Jan Waszkiewicz, pierwszy rektor opolskiego uniwersytetu z wyboru profesor FranciszekMarek, wojewoda dolnośląski z czasów rządów PiS Krzysztof Grzelczyk i prezydent Bolesławca Piotr Roman. Ujazdowski jest pierwszym kandydatem na europosła, który zdecydował się na tak niecodzienną formę profesjonalizacji swojej przyszłej działalności.
    http://wpolityce.pl/polityka/194751-jadwiga-staniszkis-i-konrad-szymanski-beda-doradzac-kazimierzowi-ujazdowskiemu-jesli-zostanie-europoslem

• Dwie kadencje w PE już ma zaliczone więc emerytura będzie. Miś Kamiński, Ziorro, Kurski czy Cymański mogą mu tylko pozazdrościć.
    Pora by uruchomił swą fachowość w kraju i przekazał zdobyte doświadczenie innym.
    Ojczyzna bedzie mu wdzięczna.
    PS. Strasznie Warzecha płakał niedawno, że takiemu mistrzowi jak Szymański nie dali jedynki na liście. A gdy Warzecha płacze to człowiek z zaciekawienia aż skacze.
    The author has edited this post (w 09.05.2014)
  • lorkanin
    Były jego wypowiedzi w mediach, że sam zrezygnował z kandydowania.
    No i tego się właśnie dowiedziałam od jego kolegi. I że nie chciał wywoływać konfliktu.

"A za to, co tu piszemy, odpowiemy przed Bogiem" (Gromit)
  • No i git.
    Niekonfliktowe usposobienie OK.
    The author has edited this post (w 09.05.2014)

• ombretta
    Waski
    :
    Nie. Nikt nie wypełnił luki po nich.
    No właśnie o to mi chodzi.  Obawiam się, że klan Libickich jest na tyle silny, że nie ma specjalnie chętnych by się im narazić.
    Klan Libickich jest żałosny tak samo jak klan Giertychów.
  • qiz
    a może inny plan będzie grany- odświeżony i zmobilizowany Szymański pociągnie listę PiSu w Poznaniu w wyborach parlamentarnych?  Oby...
    A Richarda Henrego też nie trawię. Dziwię się, że JArro toleruje tego zapładniacza generałówny Hermaszewskówny...
    Oby. Szkoda, że lista pisu jest taka słaba ja znam tylko Richarda i Hinca i będę głosował na tego drugiego.
  • Waski
    qiz
    :
    a może inny plan będzie grany- odświeżony i zmobilizowany Szymański pociągnie listę PiSu w Poznaniu w wyborach parlamentarnych?  Oby...
    Oby. Szkoda, że lista pisu jest taka słaba ja znam tylko Richarda i Hinca i będę głosował na tego drugiego.
    Ja rozumiem, że los i wielu z nas uważa, że "tylko PiS" i "wszystkie ręce na pokład." Ja nie mam takiego przekonania. To przekonanie u większosci na prawicy jest jedną z głównych przyczyn że "tylko Pis". To taka samospelniająca się przepowiednia. Tylko PiS bo PiS znaczną część swojej aktywności oraz zaangażowania elektoratu poświęca na elimiowanie prawdziwej i wyimaginowanej wewnetrznej opozycji, osmiesznie konkutentów i secesjonistów, ciagle zwiera szeregi i wymaga wojskowej subordynacji i latami weryfikowanej lojalności od swoich aktywistów. To głupia polityka. Nie jestem ani zwolennikiem ani przeciwnikiem Szymańskiego. Jako wyborcy należy mi się jednak wyjaśnienie dlaczego europoseł o znakomitej opinii , pracowity, o zdolnościach  negocjacyjnych nie jest kandydatem. To należy mi się jak psu kość. Tłumaczenie, że to wewnętrzna decyzja partii to arogancja, tłumaczenie że to jego decyzja też, a oprócz tego jest niewiarygodne. Może sobie Szymański być wiernym żołnierzem JarKacza. Ja nie jestem i nie muszę. To JarLKacz jest dla mnie, a nie ja dla niego.Tak samo PiS.
  • rafalodnowa
    Ja rozumiem, że los i wielu z nas uważa, że "tylko PiS" i "wszystkie ręce na pokład."
    Hic Rhodus, hic salta! Proszę tu i teraz o POWAŻNE (POWAŻNE, POWAŻNE, POWAŻNE, robienie sobie jaj z rozmówcy zostawiamy na później) wyliczenie liczących się stronnictw patriotycznych.

• rafalodnowa
    Ja rozumiem, że los i wielu z nas uważa, że "tylko PiS" i "wszystkie ręce na pokład."
    Każdy mówi za siebie, nie róbmy znowu sugestii, że tu jest jakaś "obowiązująca linia".
    Mnie interesuje, żeby odsunąć od władzy Tuska i jego ferajnę, więc głosuję na realną opozycję. Jedyną realną opozycję, którą w mojej ocenie z partii startujących stanowią PiS, PR (w ramach PiS) i SP. Głosuję na silniejszego i mającego lepszych kandydatów PiS, chociaż gdyby w PiS dalej trzymano wiplerków to bym się wahał.
    Czemu to jedyna realna opozycja? Palikot i Mikke to pajace od odwracania uwagi, zresztą niekoniecznie dający nadzieję na coś lepszego niż PO. Mogą być pomocni przy obaleniu rządu i tyle. SLD raczej patrzy jak wejść w koalicję z PO, a nie w jakąś inną, dodatkowo jest to partia stosunkowo odległa ideowo, nie mówiąc już o komunistycznej przeszłości. A Gowin to koleś, który przez 2,5 roku ministrowania pokazał, że nie nadaje się na żadne stanowisko państwowe. A głosowanie na ruchaczy to głosowanie na lokajów Putina.
    The author has edited this post (w 11.05.2014)
  • Howgh!

• No to rozwinę moją myśl. Dobrze, że padł argument o ideologii supermarketu. Taka jest współczesna demokracja i nie ja ją wymyśliłem. Ona jest w III RP faktem. To jest słaby dyskont z podrabianymi produktami, ale na razie nie ma alternatywy. Skoro tak to nie tylko ja muszę to akceptować i grać w tę grę, ale też partie polityczne i ich przywódcy. Tymczasem JarKacz zachowuje się jak książe udzielny na PiS. Pretenduje ewentualnie do roli Piłsudskiego początku XXI wieku, a niestety brak mu zasług Naczelnika, bo i nie było takich okazji, i społeczeństwo mniej gotowe do zaakceptowania narodowej miękkiej dyktatury w kostiumie demokratycznym. JarKacz źle odczytuje sytuację historyczną. Taka taktyka może mu przynieść zwyciestwo w warunkach wojennej zawieruchy i weryfikacji oraz odwracania sojuszy zewnętrznych. Oby nie miał szansy tego rodzaju w naszym wspólnym interesie. Nawet Smoileńsk, czy Tuskowa germanofilia  tego nie uzasadniają. W demokracji to partia pretendująca do rządzenia musi przekonać wyborców do siebie. To ona zdaje przed nimi egzamin, a nie odwrotnie czy się to komuś podoba czy nie.
    W systemach autorytarnych opozycji instytucjonalnej nie ma lub jest czysto fasadowa. Tak jest np w Rosji. W Polsce jednak jest inaczej. PO to rozumie i tak gra. Gra nieczysto i byc może chce doczekać pełnego nieukrywanego autorytaryzmu, ale na razie gra w gre medialna w demokratycznych ramach. Zachowania JarKacza i PiS są zas takie jakby u nas było już jak w Rosji i jakby to on rządził. Nie ma miejsca na wewnętrzną dyskusję i widoczne dla opinii publicznej ucieranie poglądów. Indywidualności i kontrestatorów nie oswaja się tylko wyrzuca i potem bezlitośnie tępi i ośmiesza. Niby czemu Ziobro i Kurski mieli nosić za JarKaczem teczki do 50-ki i nie mieć własnych ambicji? To czy oni są politykami miary JarKacza i mają wizję ma tu znaczenie drugorzędne. To samo z Kowalem i wielu innymi. Zmarnowany potencjał tych ludzi i zmarnowane siły na ich zwalczanie zamiast zwalczania PO i SLD z ich udziałem. Taki PiS nigdy nie wygra wyborów, a przynajmniej nie zdobędzie wiekszosci parlamentarnej, i dlatego mnie nie interesuje. Sam nie mam ambicji politycznch, no może mam samorządowe na emeryturze, ale wejście kogoś takiego jak ja - z doświadczeniem, wiedzą, niezależnością finansową, a więc od nacisków i pewnym autorytetem gdzieniegdzie na jakiekolwiek liczące się, choćby w powiecie, miejsce w PiS jest nie do pomyślenia. Przecież nie mam za sobą dwudziestu lat pracy dla Prezesa i o zgrozo nie zamierzam chodzić cały czas zgięty wpół w ukłonie, a nawet zdarza mi się mieć inny pogląd niż on i nie ukrywać tego. Dlatego ze spokojem oddam głos na partię "nicnieznaczącą", pewnie na Gowina. Przynajmniej da mi to jakąś nadzieję na zmianę i może da do myślenia zwyciężcom i tzw "liczącym się", jesli takich jak ja będzie więcej.Ja juz coraz mniej mam na uwadze siebie, a bardziej moje dzieci i młodych w ogólności. JarKacz to metody i filozofia przeszłosci. W tym jest, o dziwo, podobny do Donalda. Ich gry są nudne i jałowe.Brak w nich świeżości i odrobiny fantazji oraz wiary.
    The author has edited this post (w 11.05.2014)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.