Skip to content

Dlaczego Konrad Szymański nie kandyduje

24567

Komentarz

• Przecież na listach PiS jest dużo ludzi, którzy nie mają "20 lat doświadczeń pracy dla prezesa".
    Poza tym chyba źle Kolega odczytuje sytuację. Polska nie jest normalnym demokratycznym krajem jak na zachodzie. Nie jest też krajem takim jak Rosja, gdzie nie ma realnej opozycji w ogóle. Jest takim krajem jak Węgry, Gruzja albo Ukraina, gdzie wybór jest prosty: my albo oni, a stawka idzie nie o takie czy inne rozwiązanie polityczne, a polityczną podmiotowość państwa w ogóle.
    EDIT:
    Jeśli chodzi o wyrzucenie Ziobry to ja uważam, że to był akurat błąd, z jednej prostej przyczyny - te głosy poszłyby i tak na PiS. Wyrzucenie wszystkich dupków, którzy są aktualnie u Gowina, Tuska albo Korwina nie było błędem, ale sukcesem. Głosów PiSowi nie zabrali, jak trafiają się tam konserwatyści, tzn. że konserwatystów jest więcej w Sejmie niż z samego PiS i SP, a jeśli nie byli - to po co miały iść na nich konserwatywne głosy naszego elektoratu? A poza tym to i tak dupki.
    The author has edited this post (w 11.05.2014)
  • rafalodnowa
    Niby czemu Ziobro i Kurski mieli nosić za JarKaczem teczki do 50-ki i nie mieć własnych ambicji?.
    W końcu zrealizowali własne ambicje - z jakim skutkiem?
  • @WM rafalodnowa
    Ja to nie wiem dlaczemu te politycy: Ziobro, Cymański, Kowal, Kamiński et consoertes są tacy wybitni, a yuż kompletnie nie wiem co z ich samoświamością yest nie tak, że mayą tak wielkie ambicye. Ziobro z Kurskim mawiali nawet, ze takowych nie mayą i spokojnie poczekaja aż Kaczynski się zestarzeje itd... co im sie nie udało naylepiey ...
    Proszę zwrócić uwagę, że ludzie wybitni tacy jak:, prof. Zybetowicz, prof. Legutko, prof. Krasnodębski, prof. Waśko, prof. Pawłowicz, prof. Gliński (których ambicye są uzasadnione) yakoś potarfią współgrać z Jarosławem Kaczyńskim. Potrafiła też prof. Zyta Gilowska, prof. Religa...
    Mnie to się wydaye , że nie tyle ambicyę były niezaspokoyone ile bycie w PISie było dla nich nieopłacalne i liczyli, że skapnie dla nich coś z PO-owskiego stołu ...
  • rafalodnowa
    Dobrze, że padł argument o ideologii supermarketu. Taka jest współczesna demokracja i nie ja ją wymyśliłem. Ona jest w III RP faktem.
    Nie. Demokracja jest faktem w Niemczech, Francji, Anglii ale nie w Polsce. Polska walczy... nawet nie o to by być demokratyczna, nawet nie o to, by być katolicka, Polska walczy o istnienie. Na moje oko ma tak gdzieś 1% szansy na sukces ale mogę się mydlić.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • Gerwazy
    Tako rzecze wieszcz większy o sensie istnienia PIS:
    http://polska.newsweek.pl/czy-to-juz-koniec-jaroslawa-kaczynskiego--rymkiewicz-woli-wierzyc-w-odzyskanie-niepodleglosci,68403,1,1.html
    Wieszcza trzeba czytać, przekaz artykułu jest taki:
    - w dzisiejszym układzie PiS, jako 30 % partia patriotyczna to cud
    - PiS jest wartością samą w sobie, Kaczor ma za zadanie przetrwać
    - Polska dopiero wychodzi z okresu niewolnictwa (okupacji), jest krajem postkolonialnym, proces jest jeszcze we wczesnym stadium
    - Polskość jest niezniszczalna i unikalna
    - nie starajmy się podziwiać, ani naśladować innych, mamy własną, specyficzną, bardzo oryginalną drogę, daną wyłącznie nam
    Coś pominąłem z ważnych spraw ? Z mojego punktu widzenia ważne jest zdefiniowanie procesu, a przede wszystkim jego stadium. Czyli jesteśmy, wg Wieszcza, na początku drogi, a nie na jakimś zakręcie, w punkcie rozpadu. To jest istotne. Podobnie jak ta krytyka zachwycania się Niemcami. Hmmmm, ja osoobiście uważam od jakiegoś czasu, że po prostu nam, z naszą mentalnością, ciężko będzie coś ugrać akurat w tym rozdaniu, ale może długofalowo Wieszcz ma rację. Dużo poglądów jest natomiast prawie idealnie zbieżnych, jakby Rymkiewicz był współforumowiczem, nie uważacie ?
    JORGE>
  • [quote="rozum.von.keikobad"]
    Przecież na listach PiS jest dużo ludzi, którzy nie mają "20 lat doświadczeń pracy dla prezesa".
    Tak ? Jakieś przykłady, byle nie poniżej 3-go miejsca na liscie bo to ozdobniki.
  • MarianX
    rafalodnowa
    :
    Niby czemu Ziobro i Kurski mieli nosić za JarKaczem teczki do 50-ki i nie mieć własnych ambicji?.
    W końcu zrealizowali własne ambicje - z jakim skutkiem?
    Toż piszę, że to "sukces" JarKacza i jego klakierów. Ja wolałbym, aby z taka skutecznoscia zwalczali PO.
  • Słabiutko u ciebie z życzniami. Ja bym chciał klimatu środziemnomorskiego i rafy koralowej na Bałtyku.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • Gerwazy
    @WM rafalodnowa
    Ja to nie wiem dlaczemu te politycy: Ziobro, Cymański, Kowal, Kamiński et consoertes są tacy wybitni, a yuż kompletnie nie wiem co z ich samoświamością yest nie tak, że mayą tak wielkie ambicye. Ziobro z Kurskim mawiali nawet, ze takowych nie mayą i spokojnie poczekaja aż Kaczynski się zestarzeje itd... co im sie nie udało naylepiey ...
    Proszę zwrócić uwagę, że ludzie wybitni tacy jak:, prof. Zybetowicz, prof. Legutko, prof. Krasnodębski, prof. Waśko, prof. Pawłowicz, prof. Gliński (których ambicye są uzasadnione) yakoś potarfią współgrać z Jarosławem Kaczyńskim. Potrafiła też prof. Zyta Gilowska, prof. Religa...
    Mnie to się wydaye , że nie tyle ambicyę były niezaspokoyone ile bycie w PISie było dla nich nieopłacalne i liczyli, że skapnie dla nich coś z PO-owskiego stołu ...
    Ja nie piszę, ze wybitni, ale twierdzenie, że miernoty jest jeszcze bardziej nieuprawnione. Nie rozumiem po co ich wypchnieto z PiS. Podejrzewam, że po to aby ich miejce zajęły właśnie jakieś miernoty.
    Wybitne osoby, o których Kolega pisze, są istotnie wybitne, ale czy są reprezentatywne? Co z ich tytułów wynika np dla projektów polityki naukowej czy lustracji na uczelniach ? To dobrze, że przynajmniej zaplecze intelektualne PiS buduje. Jednak polityka kadrowa w Instytucie Sobieskiego już niekoniecznie to potwierdza. Czy dawny szef był za młody, miał za niski tytuł naukowy, czy może był zbyt niezależny w poglądach?
    Co znaczy "skapnie z PO-wskiego stołu? Jesli miały skapnąć głosy to chyba OK i chwała za odwagę. Bycie w PiS istotnie było dla nich nieopłacalne. Jak długo nalezy kłaniać się starej gwardii i korzystać z okazji do bycia cicho ?
  • los
    rafalodnowa
    :
    Dobrze, że padł argument o ideologii supermarketu. Taka jest współczesna demokracja i nie ja ją wymyśliłem. Ona jest w III RP faktem.
    Nie. Demokracja jest faktem w Niemczech, Francji, Anglii ale nie w Polsce. Polska walczy... nawet nie o to by być demokratyczna, nawet nie o to, by być katolicka, Polska walczy o istnienie. Na moje oko ma tak gdzieś 1% szansy na sukces ale mogę się mydlić.
    No może, chociaz ja mam więcej wiary w przetrwanie Polski. Jeśli to tylko 1 % to tym bardziej wolę poszukac jakiegoś ryzykownego i brawurowego rozwiązania niz obstawac przy PiS, który nie ma pomysłu na wygraną.
  • rafalodnowa
    "tylko PiS" i "wszystkie ręce na pokład."
    Tak właśnie uważam. Żadnej demokracji w Polsce nie dostrzegam. Jesteśmy na wojnie, którą chyba już przegraliśmy. Zdaniem niektórych nie mieliśmy szans jej wygrać, ja aż tak daleko w ocenie się nie posuwam, ale obecnie uważam, że "miałeś chamie złoty róg, ..."
    A teraz zamiast skupić się wokół jedynej siły, która daje cień cienia szansy na jakieś odbicie od dna i być może, przy maksymalnej mobilizacji społeczeństwa, odwrócenie upiornego trendu wymierania narodu, zajmujemy się kontestowaniem zdolności przywódcy.
  • rafalodnowa
    No może, chociaz ja mam więcej wiary w przetrwanie Polski. Jeśli to tylko 1 % to tym bardziej wolę poszukac jakiegoś ryzykownego i brawurowego rozwiązania niz obstawac przy PiS, który nie ma pomysłu na wygraną.
    To ściągnij na początek tę rafę na Bałtyk, by się sprawdzić. To przecież leciutka wprawka w porównaniu z twymi zamysłami.

• rafalodnowa
    Jeśli to tylko 1 % to tym bardziej wolę poszukac jakiegoś ryzykownego i brawurowego rozwiązania niz obstawac przy PiS, który nie ma pomysłu na wygraną.
    Czyli jakiego rozwiązania?

"Cari amici soldati, i tempi della pace sono passati."
  • rafalodnowa
    Szukaj szukaj. Na internetach, bo w realu nie znajdziesz.
    JORGE>
  • Marny Koledzy proponują ten 1 % szans. Sam sobie PiS ten 1 % obciął o 9%, a może i więcej. Nie wiem czemu mam na siłę go zwiekszać do 1,0000...1%. Ja wysiadam z tego pociągu, nie bedę uszczęśliwiał ich na siłę. Wystarczy że robiłem to za każdym razem dotychczas. Jak zagłosuję np na PR Gowina to nic się złego nie stanie. Przy względnej równowadze PiS kontra PO z PSL podział głosów pomiędzy nich pozostanie w przybliżeniu ten sam. Jak mój głos pozwoli na przekroczenie progu Gowinowi to i PiS na tym wygra. Prócz tego głos na Gowina to nie głos na TR lub NP Korwina. No i na razie mówimy o wyborach do PE, które mogą jakąś nową małą partię wykreować na gracza lub pogrążyć. Liczę na to że pogrążą TR. Nikt nie robił rzetelnych badań, ale PR obiera głosy raczej PO niz PiS. PiSowi nie za bardzo urosło, a PO spadło. PR ma malo, ale jak go nie było to nie miał nic, a PiS miał co ma. NP zabiera głosy raczej TR i PO więc ujdzie.
    Co do Polski to jako państewko marionetkowe jest niezagrożona, bo w obecnej UE nikt nie będzie jej rozbierał na kawałki. Rosji też raczej nie dadzą bo to nieopłacalne. Co do Polaków to wymierają, a jeszcze szybciej się wynaradawiają. Nie wszyscy jednak wymierają. Neoni i inni katolicy gorętsi raczej się rozmnażają więc nadzieja jest. Tym co się wynaradawiają bronił nie bedę jak chcą. Raczej mnie martwi, że ich starania są żałosne bo nie mają kim zostać. Naród europejski nie istnieje, a do inego narodu wejść nie mają szans bo do tego trzeba choć jakis inny język znać i mieć pojęcie co to takiego kultura i tradycja. Nie ma narodu piwno-grilowego, ani narodu postępacko-korporacyjnego, są niedobitki sowieticusów ale antypolakom nie o to chodzi chociaż tam pasują.Tak więc zostaną tutaj i będą truć atmosferę. Jak im się jeszcze bardziej pogorszy to może niektórzy zmądrzeją. Jak nie zmądrzeja to wymrą, albo jednak wyjadą i osiągną sukces na zmywaku. Będzie pustawo. Trudno.
    The author has edited this post (w 12.05.2014)
  • Intonacja głosu jak w Kingsajzie, przed wejściem do dziury i wypiciem specyfiku:
    Na Gowina ?
    Na Gowina !
    Na Gowina ???
    Na Go Wi Na !!!
    Ależ kolego wymyśliłeś. Ja, jak zwykle, wszystkich wątpiących serdecznie namawiam, żeby na PiS nie głosowali, ale teraz ? Co się mogło wydarzyć, że akurat teraz ? Kiedy wszystko idzie w dobrymi kierunku, kiedy jest w miarę realna szansa, kolega wymięka ? Z czym to jest związane ? No i ten Gowin, ja pierdolę, ludzie, co z wami ?
    JORGE>
  • Teksty Rafała przekonują mnie, że jednak Kaczyński popełnił błąd i to wielki - ten mianowicie, że coś próbował robić dla Polaków. Czy da się cokolwiek przeprowadzić z ludźmi tak myślącymi?
    Niech to pokolenie zginie z powierzchni Ziemi im szybciej tym lepiej, może następne będzie miało w głowach coś na kształt mózgu.

• Nikogo nie chce do niczego przekonywac, po prostu na niektory teksty gory sie zapadaja, morza gotuja i jednoczesnie zamarzaja, planety lapia sie za glowe i zapominaja o krazeniu wokol Slonca a Wszechswiatowi opada jedna wielka szczena. O takmi drobiazgu jak wlosy stajace na sztorc a potem wystrzeliwujace z trzaskiem w kieruku horyzontu to juz nie mowie. Ja przez te lata sie mocno znieczulilem ale wobec takiego kataklizmu tez ciagle mnie cos rusza.
    Np. taki tekst:
    rafalodnowa
    Prócz tego głos na Gowina to nie głos na TR lub NP Korwina.
    Przykro mi ale osoby glosujace za pozostawieniem wraku tutki w Rosji nie maja prawa ani do polskiego jezyka ani do kontaktu z polska ziemia - ani za zycia ani po smierci. Myslec w ogole o glosowaniu na taki obiekt... W ogole nie potrafie znalezc slow by to skomentowac.
    Rafal, kufa, cos sie zdarzylo 10.04.2010! Rozumiesz!? I to jest kontekst wyznaczajacy polskie myslenie.

• Kurde, wchodzę po weekendzie a tu Tadek Zakrzewski wrócił i nadaje.
  • Nu ni, Tadek to jednak osobna kategoria.

• Niedawno Czaban pisał w Sieciach o tym, że wróg mocniej niż wcześniej stawia na sianie defetyzmu. Na przykładzie Rafała widzę, że miał sporo racji.
    Swoją drogą - z Nowogrodzkiej odeszła sprzątaczka, Tzakrzewski już się entuzjazmuje i widzi w niej wybawienie prawicy, Rafał pewnie się do nich przyłączy.
    ;)
    :D
    :D
  • Tak na poważnie przypomnę Rafałowi pewne nazwy: Trzcianka, Padew Narodowa, Rybnik, Elbląg. Co łączy te miejscowości?
    ;)
    Zgadnij Rafale!
    ;)
  • Nu zderzyłem się z wielkom wiedzom i erudycjom w przedmiocie polskiej polityki początków XXI wieku. Nie wiedziałem, że ten Gowin to taki pachołek jest co przeciw odzyskaniu tutki głosował ( a głosował ?). No i że on nierób i nieuk jest. Jesli tak to na pohybel z nim.
    Ja to bym nawet na JarKacza zagłosował, ale skoro już pora umierać i tylko 1 % szans jest to jednak wolałbym jakieś bardziej efektowne zakończenie, taką piękną katastrofę coby  świat zapamiętał jak już Polski i Polaków nie będzie na nim. Do tego to chyba Korwin się lepiej nadaje. Już wolałbym sam się z gołymi rencami na ruskie i niemieckie tanki rzucać, albo wysadzić się dynamitem w środku parady LGBT w Brukseli, niż kończyć jako ciura w obozie JarKacza rozstrzeliwany za defetyzm przez ponury pluton egzekucyjny z ogniem w oczach. Jam Polak jest i taka moja natura. Od zbytnich trosk i powagi humer tracę i na kpiny mi się zbiera.
  • rafalodnowa
    Nu zderzyłem się z wielkom wiedzom i erudycjom w przedmiocie polskiej polityki początków XXI wieku. Nie wiedziałem, że ten Gowin to taki pachołek jest co przeciw odzyskaniu tutki głosował ( a głosował ?). No i że on nierób i nieuk jest. Jesli tak to na pohybel z nim.
    Szyderstwo w temacie polskiej racji stanu i polskiej dumy narodowej? Of, Rafal, Rafal...
    Pamietaj - 10.04.2010 sie zdarzyl. Bol, krew i smierc byly prawdziwe.

• rafalodnowa
    Nie wiedziałem, że ten Gowin to taki pachołek jest co przeciw odzyskaniu tutki głosował ( a głosował ?).
    Za tym, by Sejm jeszcze w czasie obecnych obrad zajął się projektem uchwały opowiedzieli się wszyscy uczestniczący w głosowaniu posłowie PiS (124) i Solidarnej Polski (20). Przeciwko zagłosowali wszyscy uczestniczący w głosowaniu posłowie PO (197) oraz
    Ruchu
    Palikota (39).
    Przeciwko projektowi głosowała też większość posłów PSL - 11 spośród 18 biorących udział w głosowaniu. 6 ludowców wstrzymało się od głosu w tej sprawie (m.in. Eugeniusz Kłopotek), a jeden - Zbigniew Sosnowski - poparł wprowadzenie do porządku obrad projektu uchwały PiS.
    Także większość uczestniczących w głosowaniu posłów SLD - 15 z 17 - była przeciwna projektowi. Dwóch posłów Sojuszu wstrzymało się od głosu (m.in. Anna Bańkowska). Przeciwny uchwale PiS był także poseł niezrzeszony Ryszard Galla.
    http://niezalezna.pl/26751-kto-chce-wraku-w-rosji-podajemy-szczegoly

https://www.youtube.com/watch?v=veM5tszB_KQ
  • rafalodnowa
    Ja to bym nawet na JarKacza zagłosował, ale skoro już pora umierać i tylko 1 % szans jest to jednak wolałbym jakieś bardziej efektowne zakończenie, taką piękną katastrofę coby  świat zapamiętał jak już Polski i Polaków nie będzie na nim. Do tego to chyba Korwin się lepiej nadaje. Już wolałbym sam się z gołymi rencami na ruskie i niemieckie tanki rzucać, albo wysadzić się dynamitem w środku parady LGBT w Brukseli, niż kończyć jako ciura w obozie JarKacza rozstrzeliwany za defetyzm przez ponury pluton egzekucyjny z ogniem w oczach. Jam Polak jest i taka moja natura. Od zbytnich trosk i powagi humer tracę i na kpiny mi się zbiera.
    Nie wiem, jaką jeszcze bardziej efektowną katastrofę by Kolega chciał ponad tę, co już i tak mieliśmy!
  • rafalodnowa
    Nu zderzyłem się z wielkom wiedzom i erudycjom w przedmiocie polskiej polityki początków XXI wieku. Nie wiedziałem, że ten Gowin to taki pachołek jest co przeciw odzyskaniu tutki głosował ( a głosował ?). No i że on nierób i nieuk jest. Jesli tak to na pohybel z nim.
    Żeby to tylko głosował... Był ministrem sprawiedliwości, czyli m. in. odpowiedzialnym za współpracę z organami prokuratorskimi i sądowymi z innych państw. Co zrobił, żeby go sprowadzić? Zamiast tego zajmował się jakimiś pierdułami i promocją własnej osoby.
  • los
    rafalodnowa
    :
    Szyderstwo w temacie polskiej racji stanu i polskiej dumy narodowej? Of, Rafal, Rafal...
    Pamietaj - 10.04.2010 sie zdarzyl. Bol, krew i smierc byly prawdziwe.
    A co ma Gowin do Smoleńska? Oczywiście był w PO, ale jeśli tak będziemy rozumować to każdy kto był, a jeszcze gorzej jesli jest, PO jest nie do przyjecia. To zaś wyklucza jakiekolwiek porozumienie i radykalnie zmniejsza szanse na zmiane polityczną poprzez eliminację potencjalnych sojuszników.
  • alcorro
    rafalodnowa
    :
    Nie wiedziałem, że ten Gowin to taki pachołek jest co przeciw odzyskaniu tutki głosował ( a głosował ?).
    Za tym, by Sejm jeszcze w czasie obecnych obrad zajął się projektem uchwały opowiedzieli się wszyscy uczestniczący w głosowaniu posłowie PiS (124) i Solidarnej Polski (20). Przeciwko zagłosowali wszyscy uczestniczący w głosowaniu posłowie PO (197) oraz
    Ruchu
    Palikota (39).
    Przeciwko projektowi głosowała też większość posłów PSL - 11 spośród 18 biorących udział w głosowaniu. 6 ludowców wstrzymało się od głosu w tej sprawie (m.in. Eugeniusz Kłopotek), a jeden - Zbigniew Sosnowski - poparł wprowadzenie do porządku obrad projektu uchwały PiS.
    Także większość uczestniczących w głosowaniu posłów SLD - 15 z 17 - była przeciwna projektowi. Dwóch posłów Sojuszu wstrzymało się od głosu (m.in. Anna Bańkowska). Przeciwny uchwale PiS był także poseł niezrzeszony Ryszard Galla.
    http://niezalezna.pl/26751-kto-chce-wraku-w-rosji-podajemy-szczegoly
    No ale czy nie głosowanie za uchwałą PiS lub przeciw niej oznacza sprzeciw wobec sprowadzenia wraku do Polski ?  ONie pamietam tresci tej uchwały, ale zdaje się że zawierała negatywna ocenę działań rządu w tej sparwie. Trudno aby Gowin głosował za tym sam będąc wówczas członkiem rządu. To by oznaczało de facto podanie się do dymisji. To nastapiło później. Może i powinien to wówczas zrobić, ale nie oceniałbym tego zbyt surowo. Widać wówczas liczył jeszcze na to, że zdziała cos w PO i rządzie.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.