Szukalski oprócz licznych rzeźb, projektów pomników i kilku albumów dokumentujących jego pracę twórczą, opracował też koncepcje sztuki i idealnego państwa Polskiego, odwołujące się do koncepcji pogańskich, nacjonalistycznych i prawicowych. Jego idee zawierały między innymi, utworzenie "Twórcowni", czyli czegoś na kształt Akademii Plastycznej pod swoim przywództwem, w instytucji tej mieli pobierać nauki młodzi utalentowani artyści, tworzący dzieła o tematyce nawiązującej do słowiańskiej przeszłości Polski. Szukalski proponował utworzenie Polski II, odmiennej on dotychczasowej Polski I, której przywódcą powinien zostać naczelnik Piłsudski, godłem winien być nowy symbol, tak zwany "Toporzeł", powstały z połączenia orła z ciesielsko- wojennym toporem. Na Wawelu powinna powstać "Duchtynia", miejsce kultu dawnych bohaterów, bogów i przeszłości słowiańskiej. Szukalski proponował też powstanie "Neuropy", której kulturalnym i artystycznym centrum byłaby Polska II, a terytorium współczesna Europa, z wyłączeniem Anglii, Francji, Niemiec i Włoch. Działalność Szukalskiego i "Szczepu Rogate Serce" związana była z ugrupowaniem nacjonalistów polskich o nazwie "Zadruga". Szukalski po wybuchu wojny wyemigrował do USA, gdzie kontynuował działalność artystyczną i teoretyczną, aż do śmierci: 19 maja 1987 roku.
Moje wczorajsze odkrycie na tt. Są ludzie, którzy działają na mnie jak poprawiacz nastroju. Niezwykły urok w połączeniu z walecznością; istny młot na czerwonych :-) Wczoraj pokazała jak śpiewa, dziś przejechała rowerem 108 km. dla Polski.
Leszek Aleksander Moczulski Ta wędrówka nasza ======================= Ta wędrówka nasza aż po życia kres, co spotkasz, to spotkasz nie ma stałych miejsc. Miasta nie twoje, kraje nie twoje ani twój szum rzek, jak ty żyje drzewo i ptak żyje też tak samo jak ty żyje liść. Ty musisz wytrzymać i ciągle i co dzień iść. Niezbadane losy lecz nie ślepy los milczenia jest więcej więc ty ucisz głos. Białe samotne żagle żeglują im wiadomy rejs i niebieskie ciała po swych drogach lśnią i płyną rejs nie skończył się. Kotwicą jest niebo i dobrze przeżyty dzień. Wędrowanie nasze nie donikąd bieg bo zawsze przed nami cel i drugi brzeg. Twarze dalekie tak jak planety nie brak dziwnych miejsc, czy je zobaczymy to zależy od wysiłku od bijących serc. Nie pustka kosmosu, lecz serce co bije, jest.
Damian Kordas, 26-latek, najmłodszy Master Chef w historii programu, student 5 roku weterynarii, chory na cukrzycę, vloger, czego nie dotknie- wygrywa. Zobaczyłam w Polsacie ten taniec i stałam się jego fanką. Oczywiście wygrał i Taniec z Gwiazdami. Przykładny syn, prymus, podziwiający Miśka Koterskiego za to, że codziennie się modli. Kulturalny. Z łatwością zjednuje sobie przyjaciół i fanów. Urok jak u Idy Nowakowskiej. Chce otworzyć własną restaurację, zgromadził już spory kapitał, do wszystkiego doszedł mrówczą pracą. Takich idoli młodzieżowych lubię :-)
Cała ta trójka, czyli Damian, Janja Lesar ( Słowenka) i Dawid Kwiatkowski przyznają się do wiary w Boga. Pogodni, sympatyczni, radośni.
Dziś wpadła mi w ucho piosenka "Driving home for Christmas" i pomyślałam o moich dopiero co zmarłych braciach, że oni razem podążyli na Boże Narodzenie do Domu. I jest mi mniej smutno. Im dedykuję ten kawałek.
A to Polka jest? Jak chce śpiewać po angielsku to musi popracować nad wymową. Klikłem na Youtube, żeby komęty poczytać a wtedy te napisy znikły. NIC nie szło zrozumić. Bełkot.
Komentarz
Szukalski oprócz licznych rzeźb, projektów pomników i kilku albumów dokumentujących jego pracę twórczą, opracował też koncepcje sztuki i idealnego państwa Polskiego, odwołujące się do koncepcji pogańskich, nacjonalistycznych i prawicowych. Jego idee zawierały między innymi, utworzenie "Twórcowni", czyli czegoś na kształt Akademii Plastycznej pod swoim przywództwem, w instytucji tej mieli pobierać nauki młodzi utalentowani artyści, tworzący dzieła o tematyce nawiązującej do słowiańskiej przeszłości Polski. Szukalski proponował utworzenie Polski II, odmiennej on dotychczasowej Polski I, której przywódcą powinien zostać naczelnik Piłsudski, godłem winien być nowy symbol, tak zwany "Toporzeł", powstały z połączenia orła z ciesielsko- wojennym toporem. Na Wawelu powinna powstać "Duchtynia", miejsce kultu dawnych bohaterów, bogów i przeszłości słowiańskiej. Szukalski proponował też powstanie "Neuropy", której kulturalnym i artystycznym centrum byłaby Polska II, a terytorium współczesna Europa, z wyłączeniem Anglii, Francji, Niemiec i Włoch. Działalność Szukalskiego i "Szczepu Rogate Serce" związana była z ugrupowaniem nacjonalistów polskich o nazwie "Zadruga". Szukalski po wybuchu wojny wyemigrował do USA, gdzie kontynuował działalność artystyczną i teoretyczną, aż do śmierci: 19 maja 1987 roku.
Obserwujcie ją, warto!
Leszek Aleksander Moczulski
Ta wędrówka nasza
=======================
Ta wędrówka nasza
aż po życia kres,
co spotkasz, to spotkasz
nie ma stałych miejsc.
Miasta nie twoje,
kraje nie twoje
ani twój szum rzek,
jak ty żyje drzewo
i ptak żyje
też tak samo
jak ty żyje liść.
Ty musisz wytrzymać
i ciągle i co dzień iść.
Niezbadane losy
lecz nie ślepy los
milczenia jest więcej
więc ty ucisz głos.
Białe samotne
żagle żeglują
im wiadomy rejs
i niebieskie ciała
po swych drogach
lśnią i płyną
rejs nie skończył się.
Kotwicą jest niebo
i dobrze przeżyty dzień.
Wędrowanie nasze
nie donikąd bieg
bo zawsze przed nami
cel i drugi brzeg.
Twarze dalekie
tak jak planety
nie brak dziwnych miejsc,
czy je zobaczymy
to zależy
od wysiłku
od bijących serc.
Nie pustka kosmosu,
lecz serce co bije, jest.
👣
🐾
🐾
Cała ta trójka, czyli Damian, Janja Lesar ( Słowenka) i Dawid Kwiatkowski przyznają się do wiary w Boga. Pogodni, sympatyczni, radośni.
Jedna transmisja ma zazwyczaj około 15h.
pode mokka kotatsu
kkk tt p m d s
kkk tt p m d s
!!!!
Ponieważ transmisja spod stołu się skóńczyła, proponywam alternatywy:
Kot jako masażer pleców babci, która dokłada do pieca:
Koty asystują babci przy ubijaniu, jak mniemam, orzechów:
Groza dla sanepidu:
Lubię ten metaliczny głos Węgiel
Jak chce śpiewać po angielsku to musi popracować nad wymową.
Klikłem na Youtube, żeby komęty poczytać a wtedy te napisy znikły. NIC nie szło zrozumić. Bełkot.
👣
🐾
🐾
WTF "I'm still on my height" znaczy?
Co to „tryina”? Wiem, wiem miało być "trynna".
Czepiam się.
👣
🐾
🐾
jeszcze doszlifuje wymowę- ma czas
ma lepszy angielski ale Roksana ma wyjątkowy głos.
Obie są wypromowane przez TVP Kurskiego.