Skip to content

Co teraz czytacie i co polecacie?

1131416181931

Komentarz

• los napisal(a):
    Maria napisal(a):
    Moje zastrzeżenia do HP ogniskowały się (z grubsza) wokół pkt. 2. no i były wyłącznie po przeczytaniu 1. tomu.
    Ten zarzut tak brzmi i poważnie i uczciwie go postawiłaś?

Zarzut drugi: W książkach o Harrym Potterze nie ma wyraźnie zarysowanej opozycji Dobra i Zła.

.
    Nie chcę polemizować ani nawet się tłumaczyć, bo jedyne, co zapamiętałam (z ręką na sercu;) to koszmarnie i jednostronnie odmalowany świat Mugoli. Nawet nie jestem pewna, czy doczytałam tę książkę do końca. Po prostu - nie kupiłam jej. Z całą pewnością nie przeszkadzała mi żadna magia, bo świat czarodziejów, elfów itd. kochałam po lekturach Tolkiena czy Lewisa.
    Może jednak spróbuję zrobić drugie podejście do HP, żeby wyrobić sobie własne zdanie, zanim sięgnie po nie Hania.
    Z pewnością czyta się dobrze, bo Rowling dobrze pisze - jej kryminalną serię czytałam bez żadnych oporów ;)

• Nie jest to wybitne dzieło (choć z mocnymi kawałkami) i raczej dla dzieci. Chciałem tylko tradycyjnie dokopać ewangelikalnym pastorom, bo bardzo mnie drażnią.
  • Wim, wim :D
  • edytowano May 2019
    Ja ze swej strony polecam ostatni (5) numer miesięcznika "Wpis", w którym jest znakomity wywiad z psorem Legutką (mówi dokładnie to, co nasz psor - m.in. jak chcą nas zaj..bać itp, ale miło przeczytać taki tekst wydrukowany, bo jest szansa, że dotrze do większej liczby czytelników).
    Jest tam również długi wywiad z p. kurator Barbarą Nowak. Bosz, jaka to jest mądra kobieta. Wyobraźcie sobie, ona mówi o edukacji dokładnie to, co ja myślę :D:D:D
    Niestetyż prowadzący rozmowę nie zadał kluczowego pytania o fatalne podstawy programowe oraz dlaczego ich tworzenie powierzono starym zespołom peowskich trepów. A jeśli zadał, to widocznie i pytanie, i odpowiedź pewnie wyfrunęły podczas druku gazety. ;)

"Wpis" to w ogóle nienajgorsza gazeta jest, bo Sosnowscy od nikogo nie zależą. Nawet drukarnię mają swoją.
  • Pani Kurator Nowak na ministra oświaty, subito!
  • Świat czarodziejów i elfów to moje dzieciństwo. I chyba mojego pokolenia. Babcia opowiadała (rano w łóżku) jakieś bajki, miała talent do ich wymyślania. Dzieciarnia na podwórku doskonale odróżniała czarodziejki od złych czarownic. Jakoś tak było, że w wieku 5, 6 lat wiedzieliśmy już co to jest dobro, a co zło.
  • Mania napisal(a):
    Pani Kurator Nowak na ministra oświaty, subito!
    +1
  • A ten Warufakis twierdząc, że Rozmawiał Jak Dorosły pisał jak było, czy jak by chciał aby było?
  • A nie wię, gdyż ja go gównie z wykładów na Jutrąbce znam. Dobry mówca, a to co mówi brzmi spójnie i logicznie. A skoro tak, to niewykluczone, że to prawda.
  • Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    A nie wię, gdyż ja go gównie z wykładów na Jutrąbce znam. Dobry mówca, a to co mówi brzmi spójnie i logicznie. A skoro tak, to niewykluczone, że to prawda.
    Mnie siem o to rozchodziło, co nawet po polsku Krypol wydał.

• https://artrage.pl/bookrage
    sprzedają Lema
    elektronicznie
  • Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Dobry mówca, a to co mówi brzmi spójnie i logicznie. A skoro tak, to niewykluczone, że to prawda.
    Teraz wiem, skąd się wzięło twe poparcie dla Mikkego. Dobry mówca, a to co mówi brzmi spójnie i logicznie. A skoro tak, to niewykluczone, że uznajesz jego słowa za prawdę.

Jakiego elementu brakuje w tym rozumowaniu a jaki jest mylący?

• ms.wygnaniec napisal(a):
    A ten Warufakis twierdząc, że Rozmawiał Jak Dorosły pisał jak było, czy jak by chciał aby było?
    Starsi Panowi z Trzeciego Punktu Widzenia bardzo zachwalali swego czasu.
  • edytowano June 2019
    los napisal(a):
    Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Dobry mówca, a to co mówi brzmi spójnie i logicznie. A skoro tak, to niewykluczone, że to prawda.
    Teraz wiem, skąd się wzięło twe poparcie dla Mikkego. Dobry mówca, a to co mówi brzmi spójnie i logicznie. A skoro tak, to niewykluczone, że uznajesz jego słowa za prawdę.

Brakuje danych poczatkowych opartych na obserwacji rzeczywistosci?
  • :)

Brakuje zgodności z obserwacją. Mikke właśnie taki jest: dobry mówca, a to co mówi brzmi spójnie i logicznie. A skoro tak, to niewykluczone, że uzna jego słowa za prawdę ktoś, kto nie docenia empirii. Dotyczy to głównie młodych ludzi.
  • extraneus napisal(a):
    ms.wygnaniec napisal(a):
    A ten Warufakis twierdząc, że Rozmawiał Jak Dorosły pisał jak było, czy jak by chciał aby było?
    Starsi Panowi z Trzeciego Punktu Widzenia bardzo zachwalali swego czasu.
    Dlatego liczyłem, że los powie był ministrem ale pitoli, albo i też był ministrem ale pomimo to pisze prawdę.
    Np już na początku jego rozważania o insajderach i outsajderach są bardzo inspirujące, a później o zadłużeniu państwa również.

• edytowano June 2019
    los napisal(a):

Wiadomosz isz zmyla logicznoś. Pcychole bywajo potworniesz logicznemy.

Kiedysz jejim wyndzie isz jak A i B to C, to choćbysz D ich wew dupe kopło niczegusz nie zauważo.

Pierszem pszykazaniem mętnodologicznem jezd: rozejrzyć sie bystro po pięknem globusie ziemskiem.
  • Warufakis przede wszystkim pisze że Niemcy to wuje. I w tym się zgadzamy na podstawie empirii naszej i jego.
  • christoph napisal(a):
    https://www.nzz.ch/meinung/kolumnen/entsetzliche-entdeckung-ld.1492855
    Wklejam, żeby nie zapomnieć
    Zabawny paradox Kolega niniejszem stworzył!
  • tu bywam najczęściej
  • No nabyłem na lotnisku Petersona "12 życiowych zasad. Antidotum na chaos" skoro go tak Szturmowiec poleca. Zdążyłem przeczytać wstępy i zasadę pierwszą. Może być. Zobaczę jak będzie dalej. Na razie kamienie w nerkach mi się uspokoiły. Cała krew chyba do mózgu się przemieściła.
  • Querde, mocno do przodu idzie dany Peterson, że już ma swoje lotnisko!
  • trep napisal(a):
    Querde, mocno do przodu idzie dany Peterson, że już ma swoje lotnisko!
    Ha ha ha :D
  • Może będzie miał ale nie to tylko CPK. To zablokował Chopin.
  • W lenguydżu czy w języku?
  • W języku.
  • edytowano July 2019

Miecze
    zgrzytały o czaszki i kości w rytm
    modlitw
    odmawianych przez zaciśnięte zęby.
    !!!
    stopki subito
  • Ja się ostatnio Włamuję do Mózgu sterowany przez Radka Kotlarskiego, który ze swoją niektórych irytującą manierą, ładnie zebrał techniki poprawiające efektywność nauki.
    Bardzo smakowite ;)
  • ms.wygnaniec napisal(a):
    Ja się ostatnio Włamuję do Mózgu sterowany przez Radka Kotlarskiego, który ze swoją niektórych irytującą manierą, ładnie zebrał techniki poprawiające efektywność nauki.
    Bardzo smakowite ;)
    Na pierwszy rzut oka to jakiś szajs ,ewentualnie stare metody memotechniczne w nowej okładce.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.