Hipergamiczna kobieca bestia maluje rzęsy, by zwrócić uwagę samca o wysokiej wartości na międzygalaktycznym rynku matrymonialnym.
Lubię kulturę materialną na ludzkim ciele. Lubię wyszukane ubrania. Szanuję cywilizacje za tą dyspozycje do tworzenia szeregu przesłon, które mogą mieć tyle znaczeń. Lubię stroje narodowe, regionalne, stroje rytualne , specjalistyczne kombinezony, ich oznaczenia. W młodości czerpałem dużą fizyczną przyjemność z samego noszenia alby w Służbie Ołtarza. Była to jednocześnie przyjemność psychiczna bo wiązała się z samopoczuciem takiej nabytej ... godności. Podobne odczucia towarzyszyły mi przy pracy w kabinie podciśnieniowej kiedy miałem na sobie szczelny kombinezon z hełmem zasilanym powietrzem żebym miał czym oddychać.
Dlatego nie dziwię się, że twarze kosmonautów zawsze wydają się piękne , godne i tajemniczo istotne. Otoczone kokonem kultury materialnej są...
takie ludzkie.
Rozporządzenie RM z dnia 19 lutego 1926 r. w sprawie umundurowania urzędników służby dyplomatycznej i konsularnej:
"§ 2. 1 Zasadniczy kolor umundurowania jest dla urzędników służby dyplomatycznej i konsularnej granatowy. Umundurowanie obejmuje:
a) Frak:
Sukno jednakowe dla całego fraka z kołnierzem i mankietami- Frak zapięty na 9 guzików z zapiętym stojącym kołnierzem. Haft, zależnie od stanowiska, na kołnierzu, mankietach, patkach i na piersiach o motywie liści dębowych z żołędziami (wzory №№ 1. 3, 4). Kanty całego fraka, kołnierza, mankietów i patek, obwiedzione galonem złotym, wypukłym, potrójnym 2 amarantową wypustką (wzory №№ 6, 7). Guziki matowe, złote, okrągłe, lekko wypukłe z wyciśniętym wypukłym orłem (wzory №№ 8 i 9)."
"Spodnie:
Sukno to samo co dla całego munduru. Krój wojskowy formy długiej ze strzemiączkami sukiennemi. Galon złoty na szwach, płaski, maszynowy z motywami liści dębowych (wzór № 10)."
jest jeszcze kapelusz, szpada, buty, rękawiczki, płaszcz i peleryna:
Opisywał to miejsce Lechosław Herz w kultowej serii przewodników "Podwarszawskie szlaki piesze" z lat 70. XX w. Z tych przewodników korzystałem w młodości i dotarłem do tego miejsca ponad 40 lat temu :-) Notabene autor tych przewodników jeszcze żyje o czym może zaświadczyć mój Zięć Tomek, który dziś złożył mu wizytę.
Siedem ToiToi'ów dla Baronów PO w ich kamiennych pałacach
Jeden dla Władcy Szaletów na brązowym tronie
Jeden, by wszystkie zgromadzić i w ciemności związać
W Krainie Warszawski Mordor, gdzie zaległy cienie.
Prezydent Andrzej Duda powołał Marcina Mastalerka na stanowisko szefa Gabinetu Prezydenta RP. Zastąpił na tym stanowisku Pawła Szrota, który zdobył mandat poselski z list Prawa i Sprawiedliwości.
Napropo tego świetnego zdjęcia: Mama (przedwojenna matura) zapodała mi kiedyś wierszyk:
Patrzy na nas z góry postać bardzo znana
A czy wy, dzieciaczki znacie tego pana?
To Józef Piłsudski, wódz dzielny i prawy.
On nas wiódł do chwały, on nas wiódł do sławy.
Że słońce wolności nad Polską dziś świeci
Jego to zasługa - wiedzcie o tym dzieci.
Komentarz
A czemu akurat dziś to zdjęcie które już ma swoje lata? Dzień kobiet był pół roku temu...
Lubię kulturę materialną na ludzkim ciele. Lubię wyszukane ubrania. Szanuję cywilizacje za tą dyspozycje do tworzenia szeregu przesłon, które mogą mieć tyle znaczeń. Lubię stroje narodowe, regionalne, stroje rytualne , specjalistyczne kombinezony, ich oznaczenia. W młodości czerpałem dużą fizyczną przyjemność z samego noszenia alby w Służbie Ołtarza. Była to jednocześnie przyjemność psychiczna bo wiązała się z samopoczuciem takiej nabytej ... godności. Podobne odczucia towarzyszyły mi przy pracy w kabinie podciśnieniowej kiedy miałem na sobie szczelny kombinezon z hełmem zasilanym powietrzem żebym miał czym oddychać.
Dlatego nie dziwię się, że twarze kosmonautów zawsze wydają się piękne , godne i tajemniczo istotne. Otoczone kokonem kultury materialnej są...
takie ludzkie.
Ogonie w mundurze wszyscy lepiej się prezentują.
Frak i smoking jako stroje formalne się załapią?
Smoking jako mundur? Tylko w MI6.
Sutanna i habit też.
Rozporządzenie RM z dnia 19 lutego 1926 r. w sprawie umundurowania urzędników służby dyplomatycznej i konsularnej:
"§ 2. 1 Zasadniczy kolor umundurowania jest dla urzędników służby dyplomatycznej i konsularnej granatowy.
Umundurowanie obejmuje:
a)
Frak:
Sukno jednakowe dla całego fraka z kołnierzem i mankietami- Frak zapięty na 9 guzików z zapiętym stojącym kołnierzem. Haft, zależnie od stanowiska, na kołnierzu, mankietach, patkach i na piersiach o motywie liści dębowych z żołędziami (wzory №№ 1. 3, 4). Kanty całego fraka, kołnierza, mankietów i patek, obwiedzione galonem złotym, wypukłym, potrójnym 2 amarantową wypustką (wzory №№ 6, 7). Guziki matowe, złote, okrągłe, lekko wypukłe z wyciśniętym wypukłym orłem (wzory №№ 8 i 9)."
A spodnie?
"Spodnie:
Sukno to samo co dla całego munduru. Krój wojskowy formy długiej ze strzemiączkami sukiennemi. Galon złoty na szwach, płaski, maszynowy z motywami liści dębowych (wzór № 10)."
jest jeszcze kapelusz, szpada, buty, rękawiczki, płaszcz i peleryna:
https://www.prawo.pl/akty/dz-u-1926-33-200,16870072.html
myślałem o takim zwykłym, w jakim pomylili mnie z muzykami z filharmonii xD
No i się potwierdza — każda melomanka Twoja.
Dla odmiany ktoś, kto zignorowawszy wyraźne ostrzeżenie "no smoking" pojawi się w restauracji w smokingu, może być wzięty za kelnera.
Też mundur.
"Nowa polska elektrownia jądrowa powinna być zbudowana w stylu art déco,
– sugeruje polski dziennikarz i ekspert ds. energetyki @jakubwiech
w poście z piękną interpretacją sztucznej inteligencji."
Ciekawe1. Legionowy Orzeł! Jeszcze napis Honor i Ojczyzna.
Znalezione w tym roku w lesie koło Małego Otwocka.
Opisywał to miejsce Lechosław Herz w kultowej serii przewodników "Podwarszawskie szlaki piesze" z lat 70. XX w. Z tych przewodników korzystałem w młodości i dotarłem do tego miejsca ponad 40 lat temu :-) Notabene autor tych przewodników jeszcze żyje o czym może zaświadczyć mój Zięć Tomek, który dziś złożył mu wizytę.
Przepraszam, że 2 zdjęcia, ale w jednym pliku są:
A dzie siodło?
Game of thrones
Ten jeden wyjątkowo okazały.
To Rondo Dmowskiego.
Anthony De Faria - Two Faces
Prezydent Andrzej Duda powołał Marcina Mastalerka na stanowisko szefa Gabinetu Prezydenta RP. Zastąpił na tym stanowisku Pawła Szrota, który zdobył mandat poselski z list Prawa i Sprawiedliwości.
Kto to są ci poza tym co łypie wilczo?
Od góry - Szłapka, Kierwiński, Tusk, Nowacka, Zielińska
Napropo tego świetnego zdjęcia: Mama (przedwojenna matura) zapodała mi kiedyś wierszyk:
Patrzy na nas z góry postać bardzo znana
A czy wy, dzieciaczki znacie tego pana?
To Józef Piłsudski, wódz dzielny i prawy.
On nas wiódł do chwały, on nas wiódł do sławy.
Że słońce wolności nad Polską dziś świeci
Jego to zasługa - wiedzcie o tym dzieci.
W każdej klasie wisiał nad tablicą Jego portret.