Skip to content

Zdjęcie dnia

1218219221223224243

Komentarz

• Bajka to o Królowej Śniegu.

• Patrzymy od czasu do czasu na serial Columbo, lecący na jakimś podrzędnym Kanale. Strasznie antymyślowe te filmy. Głupota goni głupotę. Wszystkie odcinki dzieją się jednak w wyższych sferach, każdy morderca jest milionerem, choćby zubożałym, wszyscy jeżdżą luksusowymi samochodami. Nadreprezentowane są coupe oraz cabriolety (convertible). Sam porucznik też jeździ rzadkim cabrio, peugeot 403 - to bardzo rzadkie auto a egzemplarze w dobrym stanie biegają dziś po 400kpln - zresztą również coupe.

Miłośnicy serialu zrobili stronkę o tych pięknych automobilach. Jak się okazuje, wiele z nich grało w serialu po dwa i więcej razy, czasem na tych samych blachach.

https://columbophile.com/wp-content/uploads/2022/01/The-Complete-Cars-of-Columbo.pdf

Najciekawszym z nich jest bez wątpienia Stutz Blackhawk:

• edytowano December 2023

Ej no zobaczcie na oczy Tuska jakie wory i u góry i u dołu, to nie jest normalne.

• Jasna sprawa. Wory u wora.

• Jest spięty. Dziś wyszarpnął Nowackiej telefon. Niespecjalnie się już kontroluje.

• @Pigwa powiedział(a):
    Jest spięty. Dziś wyszarpnął Nowackiej telefon. Niespecjalnie się już kontroluje.

• A gdzie arbuz?

• Uuuuu, grubo, panie Tusk, spiętyś pan i nerwowy. A Gomułka obok wiernie słucha, obserwuje, jak Toadie Księciunia ...

• Nadejdzie pora i na arbuz...

P.S. Trepie, morderstwo dokonane przy pomocy dwóch dobermanów całkiem zmyślne! To tak a'propos Colomba. :)

• Peter Falk zepsuł jeden z potencjalnie najleposzych odcinków Twilight Zone.

Tu dobra parodia logiki kolombowskiej

• @Berek powiedział(a):
    Nadejdzie pora i na arbuz...

P.S. Trepie, morderstwo dokonane przy pomocy dwóch dobermanów całkiem zmyślne! To tak a'propos Colomba. :)

bardziej humanitarne by było dokonane za pomocą jednego Kangala.

• Celnie!

• Daj zdjęcie z kloszem.

• Ja ostatnio czyściłem (metodą cytryny z solą) stary moździerz. Okazało się, że mosiądz był tak nędznej jakości, że miejscami metale się nie przegryzły i tu widać miedź, a tam cynk.

• Bardzo piękna.

• Natomiast, kol. @posix, jaką Kolega przyjął technikę czyszczenia?

• Jakoś wolę z patyną.

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

• @Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):
    Ja ostatnio czyściłem (metodą cytryny z solą) stary moździerz. Okazało się, że mosiądz był tak nędznej jakości, że miejscami metale się nie przegryzły i tu widać miedź, a tam cynk.

A choć się do czegoś przydał?

• @los powiedział(a):

@Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):
    Ja ostatnio czyściłem (metodą cytryny z solą) stary moździerz. Okazało się, że mosiądz był tak nędznej jakości, że miejscami metale się nie przegryzły i tu widać miedź, a tam cynk.

A choć się do czegoś przydał?

Ostrzelałem pozycje komandosów z ŁRL i wróciłem do bazy.

• @AnnaE powiedział(a):
    Jakoś wolę z patyną.

Jest trochę patyny, teraz jest tendencja do odnawiania lepiej niż wyszło z fabryki a tutaj są widoczne kropki i ząb czasu, jak się z bliska przyjrzeć.

• edytowano December 2023

@AnnaE
    Mi stara patyna się na miedzi tylko podoba. Mosiądz ma ładna patynę w krótkim okresie, jeżeli się nie dba to równie szybko potem wychodzi taki brzydki ciemny brąz, co nigdy mi się to nie podobało.

@Przemko
    Reszta części poszła do kosza i ojciec się zadeklarował, że on kupi sam tak aby im pasowało do miejsca gdzie będzie stało ,ale jeszcze u nich nie byłem więc nie wiem jak to wygląda. Dam zdjęcie jak poskładamy.

@Szturmowiec.Rzplitej
    Ten brzydki brąz i czerń testowałem czterema metodami.
    Keczupem oblepiamy na noc - zerowe efekty, metoda bezużyteczna.
    Sól i cytryna - wcieramy - nie najgorsze efekty ale dużo wcierania i w pewnych miejscach dalej sobie nie radziło.
    Utarty ziemniak wyciskamy i polany cytryną - oblepiamy detal na noc- najlepsze efekty.
    Masa z octu i sody oczyszczonej - oblepiamy na noc . Słabo sobie radziło ale dało efekt polepszenia miedzianej powłoki która się utworzyła na detalu.

Super efekty daje zagotowanie wody z kwasem szczawiowym ale tej metody nie należy robić w domu, poza tym opary parzą ( wiem bo robiłem kiedyś ).

Co ciekawe miedź zupełnie pokrywała detal pod grubą warstwą patyny. Pierwszy raz się z taką powłoką spotkałem na mosiądzu ale to był chyba najstarszy detal jaki sobie odnawiałem.

Ja tą cienką warstwę usuwałem najpierw pastą polerską 200 ( do polerowania ręcznego - jak krem ) taką do każdego metalu trąc filcem. Aż został mi ładny mosiądz bez tej powłoki miedzi. Otrzymujemy piękny szlif bo to pasta zgrubna.
    Następnie już do metalów kolorowych 600 ( do polerowania ręcznego ) też filcem, efekt ładnego poleru.
    Po tej robocie ręcznej która jest potwornie mozolna ( zawijałem śrubokręt w filc i delikatnie tarłem we wgłębieniach ), można wreszcie użyć elektro narzędzi ;>
    Do efektu "lustra" użyłem pasty 600 do metali kolorowych ( do polerek etc. - taki twardy walec ) , na dysku filcowym mocowanym do wiertarki.
    Mocno przejechałem ale już szczegółami się nie zajmowałem.

Tak to się przedstawia. Oczywiście polerować można powierzchnię, która, gdy była nowa, miała głądką powierzchnię. W innym wypadku trzeba by najpierw szlifować..

• A soda swoją ściernością nie wystarczy? Miałem trochę mosiężnych rzeczy w domu w rodzinnym domu i je czyściłem jakimś proszkiem ale nie mogę sobie teraz przypomnieć czy przypadkiem nie tarłem sam kredy szkolnej. Soda jest ścierna ale delikatna i na pierwszy raz w sam raz chyba.

• @posix powiedział(a):
    Utarty ziemniak wyciskamy

Znaczy, co to znaczy?

• @Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):

@posix powiedział(a):
    Utarty ziemniak wyciskamy

Znaczy, co to znaczy?

Jak się utrze ziemniaka i ma się taką mazie to aby ją wycisnąć z soku ziemniaka.

@Przemko samą sodą nigdy nie próbowałem.

• Serwetką albo pieluszką.

• a już myśałem, że to ucieranie ziemniaka to jakoś politycze wydarzenie

• @MiejSen powiedział(a):
    Peter Falk zepsuł jeden z potencjalnie najleposzych odcinków Twilight Zone.

Tu dobra parodia logiki kolombowskiej

W dodatku do roli Włocha wzięli Żyda.

Ale dzięki serialowi (odcinek z fotografem) poznałem nowe słowo. Pisze się "wino", wymawia "łajno" a po polsku znaczy "pijaczek".

• Wpadanie do studni też szkodzi zdrowiu.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.