Niejaki Oscar Wilde wyjaśnił w dziele naukowym pt. Portret Doriana Graya. Twarz jest obrazem duszy. Jakąż niby twarz mieliby mieć psychopatyczni mordercy?
A Polacy mają twarze poczciwych pierdół albo drobnych złodziejaszków.
peterman napisal(a): Dziękujemy za fantastyczne i otwierające oczy linki do Gazu. Bez Kolegi nigdy bym się nie dowiedział, co myśli sowiecki trep Różański!
Moge skasowac linki jesli to problem
nie, nie kasuj, kolega peterman za bardzo się uniósł
na Temforum praktykuje się tak, ze po wklejeniu linku, ręcznie się go edytuje poprzez wstawienie spacji lub skasowanie kropki; link nie jest aktywny a kto chce, skopiuje i sam 'naprawi'
romeck napisal(a): na Temforum praktykuje się tak, ze po wklejeniu linku, ręcznie się go edytuje poprzez wstawienie spacji lub skasowanie kropki; link nie jest aktywny a kto chce, skopiuje i sam 'naprawi'
Przebrasz, ale nie ogarniam, jakie jest godnościowe uzasadnienie tej praktyki. Może Kolega uchylić rąbka?
Ludziska maja tendencję do tworzenia konwenansów, które ułatwiają im identyfikacje grupową oraz ustawienie hierarchii, ale cena jest czasem niebywałe utrudnienie życia i rutynizacja. Proszę wybaczyć ale zignoruję. Wystarczy kłopotów z regulaminem i jego swobodna interpretacją. Prawo dla człeka, a nie człek dla prawa.
To była rozmowa prywatna. Gdybym powiedział o czym była, stałaby się publiczną. Gdyby była to rozmowa publiczna jej przebieg i charakter byłby inny. Dopóki nikt nie upoważni nas do tego, żeby tę treść przekazywać, to utrzymamy nieformalny i prywatny charakter tej rozmowy - zdradził Krzysztof Szczerski, cytowany przez PAP.
christoph napisal(a): Jakubiak wystartował w Warszawie i dostał na wejście od kandydata P. Jakiego , na razie tylko obietnicę, ale dostał wiceprezydenturę.
w Polsce mamy funkcję wiceprezydenta?
W miastach - tak. To już drugi - bo pierwszym wickiem ma być Guział podobno?
Mnie akurat żarcik śmieszy. Wiem jednak ze jakieś 15-25% populacji jest genetycznie pozbawione poczucia humoru. Ta część w dawnych czasach musiała chyba mieć jakąś wyraźną przewagę nad resztą i zdobyła dominację szczególnie w cywilizacji turańskiej i bizantyjskiej. To w naszym kręgu cywilizacyjnym trwa na obrzeżach i odradza się w centrum jako spuścizna po zaborach i komunie. Niestety wiele tego widzę w obozie Dobrej Zmiany. Powaga jest utożsamiana z ponuractwem, a dowcip z błazeństwem. Strasznie mnie takie podejście irytuje.
Rafał napisal(a): Mnie akurat żarcik śmieszy. Wiem jednak ze jakieś 15-25% populacji jest genetycznie pozbawione poczucia humoru. Ta część w dawnych czasach musiała chyba mieć jakąś wyraźną przewagę nad resztą i zdobyła dominację szczególnie w cywilizacji turańskiej i bizantyjskiej. To w naszym kręgu cywilizacyjnym trwa na obrzeżach i odradza się w centrum jako spuścizna po zaborach i komunie. Niestety wiele tego widzę w obozie Dobrej Zmiany. Powaga jest utożsamiana z ponuractwem, a dowcip z błazeństwem. Strasznie mnie takie podejście irytuje.
wobec tego pozostaje mi pogratulować - i wysublimowanego poczucia humoru, i przenikliwego osądu mojej pożałowania godnej ułomności genetycznej, demaskującej mnie jako potomka "cywilizacji turańskiej i bizantyjskiej"
Bóg zapłać za diagnozę - piszę z całą powagą, rzecz jasna
Rafał napisal(a): Mnie akurat żarcik śmieszy. Wiem jednak ze jakieś 15-25% populacji jest genetycznie pozbawione poczucia humoru. Ta część w dawnych czasach musiała chyba mieć jakąś wyraźną przewagę nad resztą i zdobyła dominację szczególnie w cywilizacji turańskiej i bizantyjskiej. To w naszym kręgu cywilizacyjnym trwa na obrzeżach i odradza się w centrum jako spuścizna po zaborach i komunie. Niestety wiele tego widzę w obozie Dobrej Zmiany. Powaga jest utożsamiana z ponuractwem, a dowcip z błazeństwem. Strasznie mnie takie podejście irytuje.
wobec tego pozostaje mi pogratulować - i wysublimowanego poczucia humoru, i przenikliwego osądu mojej pożałowania godnej ułomności genetycznej, demaskującej mnie jako potomka "cywilizacji turańskiej i bizantyjskiej"
Cóż?Trza ponosić konsekwencje swoich wypowiedzi. Dotyczy to i Koleżanki i mnie. Dla jasności to nie zaliczam Koleżanki do cywilizacji turańskiej czy bizantyjskiej. Co do poczucia humoru to nie wiem czy Koleżanka jest go pozbawiona czy tylko je zwalcza. Posiadanie poczucia humoru czy jego brak to cecha naturalna, która można rozwijać jeśli występuje z urodzenia. Nie oceniamy ludzi za kolor włosów czy łysinę. To działa w obie strony. Ja nie potępiam ani nie wyśmiewam się z pozbawionych poczucia humoru. Oczekuję jednak wzajemności. Moje poczucie humoru bywa proste i bywa wysublimowane. Żarty sytuacyjne i abstrakcyjne lubię szczególnie. Nie unikam. Może dlatego mnie wkurza to zwalczanie poczucia humoru i utożsamianie go z brakiem powagi, profesjonalizmu czy zaangażowania. Wolę żartownisiów niż bufonów. Taki gust cóż poradzę?
Seriozność na ostro widzę. Nie wiem, czy w cywilizacji bizantyjskiej i turańskiej nie mieli poczucia humoru. Jedno wiem, że kompletnie nie mają go lewacy, przynajmniej ci współcześni.
Rzecznik PAD zapowiada możliwość nowelizacji ustawy o SN pod dyktando TSUE "Jeżeli mówimy o tym, że pan prezydent – tak przynajmniej wynika z tych przekazów medialnych – nie może powołać I prezesa Sądu Najwyższego, przypominam nie uczynił tego do tej pory, jeżeli nie może powoływać sędziów na miejsce tych, którzy odeszli w stan spoczynku, to wydaje się, że trzeba jakieś decyzje podjąć i powinien je podejmować polski rząd. Być może jedną z takich decyzji mogłaby być decyzja o nowelizacji ustawy o Sądzie Najwyższym – powiedział reporterowi RMF FM rzecznik prezydenta Błażej Spychalski.
Nie taka sama ale gorsza. Podobno ją łamiemy. Jeśli my tak nie uważamy lub nie uważamy tego za istotne to znaczy ze to ta konstytucja do nas nie dorasta, a nie my do niej. Konstytucja bez poparcia społecznego to świstek papieru. Trzeba ją zmienić. Jeśli ktoś, z zewnątrz czy z mniejszości wewnątrz uważa że lepiej wie co ona mówi to się zwyczajnie myli. Używanie do tego celu wewnętrznych i zewnętrznych instytucji, gremiów i organów niewybieralnych, swoim zdaniem nieusuwalnych, jest zaprzeczeniem demokracji i powinno zostać zignorowane. Dotychczas tak robił rząd i większość parlamentarna. Mam nadzieję że będzie nadal tak robił. Reszta, mam też nadzieję, to taktyka, ale ryzykowna taktyka drobnych ustępstw lub nieistotnych zmian w celu uzyskania czasu na ugruntowanie istotnych zmian oraz doczekanie lepszego układu politycznego w PE i KE. Taktyka ryzykowna bo trudno odróżnić zmiany istotne od nieistotnych i ruch taktyczny od kapitulacji.
Komentarz
A Polacy mają twarze poczciwych pierdół albo drobnych złodziejaszków.
kolega peterman za bardzo się uniósł
na Temforum praktykuje się tak, ze po wklejeniu linku, ręcznie się go edytuje poprzez wstawienie spacji lub skasowanie kropki;
link nie jest aktywny a kto chce, skopiuje i sam 'naprawi'
a chodzi o klikalność - dlatego nie lubi się gołych linków, bo jeśli ktoś nie chce jednak gdzieś kliknąć, to nie zna tematu/ gubi myśl rozmówcy...
w Polsce mamy funkcję wiceprezydenta?
myślę tak jak w Stanach
To już drugi - bo pierwszym wickiem ma być Guział podobno?
https://mobile.twitter.com/gotowalska/status/1044883321581432832/video/1
nie wiem, jak to skomentować
doktor prawa
człowiek oczytany, kulturalny, inteligentny, obyty
kto go zmusił do ośmieszania Polski?
albo dowolny prezydent dowolnego poważnego państwa
Nie wiem, czy w cywilizacji bizantyjskiej i turańskiej nie mieli poczucia humoru. Jedno wiem, że kompletnie nie mają go lewacy, przynajmniej ci współcześni.
Rzecznik PAD zapowiada możliwość nowelizacji ustawy o SN pod dyktando TSUE
"Jeżeli mówimy o tym, że pan prezydent – tak przynajmniej wynika z tych przekazów medialnych – nie może powołać I prezesa Sądu Najwyższego, przypominam nie uczynił tego do tej pory, jeżeli nie może powoływać sędziów na miejsce tych, którzy odeszli w stan spoczynku, to wydaje się, że trzeba jakieś decyzje podjąć i powinien je podejmować polski rząd. Być może jedną z takich decyzji mogłaby być decyzja o nowelizacji ustawy o Sądzie Najwyższym – powiedział reporterowi RMF FM rzecznik prezydenta Błażej Spychalski.
Dopytywany przez dziennikarza dodał, nowelizacja ta miałaby zmierzać do na przykład przywrócenia poprzedniego stanu prawnego. Rzecznik prezydenta podkreślił, że kancelaria czeka na oficjalne dokumenty w tej sprawie."
https://wprawo.pl/2018/10/19/rzecznik-pad-zapowiada-mozliwosc-nowelizacji-ustawy-o-sn-pod-dyktando-tsue/
Teraz to zwierzchnik sił zbrojnych na wypadek wojny.
Obecna konstytucja jest do niczego.
wspomnienie wyborów 2015
tylko dla fanów PAD