Skip to content

Gieopolityka gupcze !!!

1101113151644

Komentarz

• janosik napisal(a):
    To może oznaczać że można zapomnieć o jakiejś naszej niezależności?
    Mam złe skłonności wobec powtarzających niemiecką propagandę.
  • trzeba szybko w Polsce zorganizować
    plus szpital dla powracających z misji

Miejscowość Ramstein-Miesenbach
    Typ bazy baza sił powietrznych
    Historia
    Używana od 15 sierpnia 1958
    Dane taktyczne
    Dowództwa United States Air Forces in Europe (USAFE)
    Personel bazy • 34 000 pracowników USAF wraz z rodzinami
    • funkcjonariusze NATO z sił powietrznych Kanady, Niemiec, Wielkiej Brytanii, Francji, Belgii, Polski, Czech, Norwegii, Danii, Holandii
    Stacjonujące jednostki • 86 Skrzydło Powietrzne USAF
    (86th Airlift Wing)
    • 435 Skrzydło Powietrzne
    (435th Air Base Wing)
    • 521 Skrzydło Operacji
    Powietrznych
    (521st Air Mobility Operations Wing)
  • JORGE napisal(a):
    Chyba najważniejsza deklaracja niemiecka od 30 lat. Propozycja dla USA, wg specjalistów, hołd lenny. Poniżej na samym początku audycji jest ten temat poruszany:

image

Co to może dla nas znaczyć ?
    To znaczy, że przewidują wygraną Bidena :|
  • edytowano November 2020
    janosik napisal(a):
    To może oznaczać że można zapomnieć o jakiejś naszej niezależności?
    A może właśnie odwrotnie ? Zwracam uwagę, że jednoznaczna deklaracja Niemiec oznacza odpuszczenie sobie niuchania się Ruskimi. A to powoduje, że nasza wschodnia granica, a co za tym idzie sama Polska stają się jeszcze ważniejsze.

Bartosiak powiedział bardzo ciekawą rzecz, bardzo możliwe że następne wybory w USA będą odbywały się w klimacie dwóch światów - imperium lądowego w postaci Chin i nienawidzącej tego układu Rosji i świata Zachodniego, z granicą w Polsce.
  • christoph napisal(a):
    w aktualnościach wkleiłem Batrosiaka, to mnie opieprzyli, że nic nowego.
    a jednak Bartosiak naświetla temat
    co ciekawe, wygłosiła tę deklarację niemiecka MONka i jednocześnie szefowa CDU , pani AKK
    Nasze forum niezbyt uważnie przygląda się geopolityce. A tam się dzieją rzeczy arcyważne. Właściwie to dotrze to do nas za jakiś czas. Bartosiak powiedział bardzo dużo nowych rzeczy.
  • Pigwa napisal(a):
    Właśnie nie, przemowa jest w dokładnie tym momencie, żeby pokazać że niezależnie kto wygra my chcemy z wami. Biden nie zmieni strategii USA, bo obecna jest jedyną możliwą. Imperia nie robią tego co chcą, a to co muszą.

• JORGE napisal(a):
    Pigwa napisal(a):
    Właśnie nie, przemowa jest w dokładnie tym momencie, żeby pokazać że niezależnie kto wygra my chcemy z wami. Biden nie zmieni strategii USA, bo obecna jest jedyną możliwą. Imperia nie robią tego co chcą, a to co muszą.

to słynne losa
    ludzie działają wg swej natury, a nie korzyści
  • christoph napisal(a):
    JORGE napisal(a):
    Pigwa napisal(a):

to słynne losa
    ludzie działają wg swej natury, a nie korzyści

Naturą amerykańskich madafakerów jest zarabiać dolary
  • No nie o to chodziło, ani natura, ani dolary. Logika wydarzeń. Imperium, żeby być imperium dalej musi robić określone ruchy. I właściwie tu nie ma żadnej filozofii. Np. Amerykanie muszą skasować globalny handel, bo nie dadzą rady Chinom. Chiny za wszelką cenę muszą zerwać dyktat Amerykanów na morzach, bo kto kontroluje żeglugę ten kontroluje światowy transport. Itd., itp. Biden może sobie lewaczyć jak chce, będzie musiał kontynuować politykę Trumpa, a właściwie nie Trumpa - politykę imperialną USA, które z oczywistych względów jest niezależna od opcji, która wygrywa wybory.
  • To przy założeniu, że Bidet chce dobrze dla Ameryki.
  • musiałby mieć siłe i zdecydowanie Trumpa, żeby postawić sie wojsku i korporacjom, w których sporo byłych wojskowych
  • A od kiedy to wojsko kocha Niemców i Ruskich a nienawidzi Polaków?
  • Jak wygra Bidet będą musieli szybko jakąś wojenkę zmachać, bo za tego Trumpa przemysł zbrojeniowy nie zarabia... Cały czas tylko słychać pokój tu, pokój tam, dogadali się ci z tymi a tamci z tymi. Jak śpiewał Grzesiuk:
    "Ojczyzna bez żołnierza, to jak bez miecza kat
    Więc biorą kwiat młodzieży od wielu, wielu lat
    A gdy spod ciężkich tanków robocza tryska krew
    W salonach hut i banków wesoły słychać śpiew:
    Niech żyje wojna!
    Muzyczka marsza rżnie
    Wojna!
    Pieniążki sypią się
    Wroga bij w imię Boga
    Za cudzą kieszeń oddaj młode życie swe!"
    Tra la la lala, lalalalalala
  • los napisal(a):
    A od kiedy to wojsko kocha Niemców i Ruskich a nienawidzi Polaków?
    Wojsko nie ma swego zdania. Czeka na rozkazy polityków
  • loslos
    edytowano November 2020
    Ten wpis kolegi jest niejako sprzeczny z poprzednim.
    Sarmata1.2 napisal(a):
    Jak wygra Bidet będą musieli szybko jakąś wojenkę zmachać, bo za tego Trumpa przemysł zbrojeniowy nie zarabia... Cały czas tylko słychać pokój tu, pokój tam, dogadali się ci z tymi a tamci z tymi. Jak śpiewał Grzesiuk:
    Stanisław "Nie masz cwaniaka nad warszawiaka" Grzesiuk choć bardzo zdolny pisarz-balladzista (osobiście lubię), to jednak twardy ateista i funkcyjny komuch był, a w imię haseł antywojennych rozpętano swego czasu w Rosji rewolucję bolszewicką.
  • Ja wiem ale jakoś mi tu pasowało ;-)
  • los napisal(a):
    Ten wpis kolegi jest niejako sprzeczny z poprzednim.
    Taka definicja wojska. Po skwitowaniu mają kolegów np. Dostawców sprzętu, weteranów, którzy dostali po kościach w jakichś tam państwach, od jakichś tam armii.
    To zostaje.
    Ale Trump pokazał, że może olać sojuszników i wojsko wycofać, nawet tracąc przyczółki czy oddając pole, np w Syrii
  • To znaczy ja fersztejen, że zarabianie pieniędzy, że gieopolityka dojszła gdzieś tam i że nie można inaczej, i że Bidet nie może Polski coś tam i coś tam. I że jakeś zasady i Chiny i rosja i różne ruchy i przesmyk suwalski itd. itp.
    Mogę mieć nawet nadzieję, że u Bideta w gabinecie pojawiłby się minister magii, który by mu wytłumaczył, że to wszystko powyższe jest istotniejsze niż jakeś tam jego lewacke poglądy.

Ale czuję, wydaje mnie się, że szatanowi na pieniądzach nie zależy. Ani na dominacji USAJemu zależy tylko na wiecznej męce jak największej liczbie dusz nieśmiertelnych w piekle i takimi pierdołami, jak przesmyk gdzieś tam w Europie się nie przejmuje zbytnio.

Dlatego wolę, żeby wygrał Trump.
  • Kolego, albo amerykańskie wojsko nie ma swego zdania i tylko czeka na rozkazy polityków albo ma tak znaczące zdanie, że tylko bardzo silny i zdecydowany prezydent USA (czyli formalnie najpotężniejszy człowiek świata) jest w stanie mu się "postawić." Tertium non datur.
  • Noo too tą drugą możliwość
    JORGE napisal(a):
    christoph napisal(a):
    w aktualnościach wkleiłem Batrosiaka, to mnie opieprzyli, że nic nowego.
    a jednak Bartosiak naświetla temat
    co ciekawe, wygłosiła tę deklarację niemiecka MONka i jednocześnie szefowa CDU , pani AKK
    Nasze forum niezbyt uważnie przygląda się geopolityce. A tam się dzieją rzeczy arcyważne. Właściwie to dotrze to do nas za jakiś czas. Bartosiak powiedział bardzo dużo nowych rzeczy.
    jako nożyce na stole uderzonym przez christopha -
    nie, nie, nie - po prostu myślałem, że on wciąż o szlaku jedwabnym... i był wątek o nim, gdzie wyszło, że jednak to on czyjeś idee promuje, nie swoje przemyślenia...

a propos geopolityki, od Chin po Jamajkę - ale tu naprawfę trzeba mieć rozległą wiedzę historyczną, polityczną oraz bieżączkową...
  • Od kilku miesięcy czytuję i słucham Mecenasa Bartosiaka. Robi wrażenie. Okazuje się, że geopolityka to trochę więcej niż tych kilka pojęć, którymi wywijał red. Michalkiewicz.
  • coś więcej niż "Żydzi rządzą światem"? ;))
  • i jeszcze Mitteleuropa :-* .
  • Mitteleuropa jako konkurencja dla Międzymorza
  • janosik napisal(a):
    i jeszcze Mitteleuropa :-* .
    i "ruscy szachiści" oraz "Złota pani Aniela"
  • Ooo, jest tego więcej:
    Zachodzim w um...
    Jak mawiała stara niania...
  • MarianoX napisal(a):
    janosik napisal(a):
    i jeszcze Mitteleuropa :-* .
    i "ruscy szachiści" oraz "Złota pani Aniela"
    I jeszcze "zimny czekista"
  • trep napisal(a):
    Ooo, jest tego więcej:
    Zachodzim w um...
    Jak mawiała stara niania...
    Lepiej że nie saszua s uma
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.