Skip to content

Gieopolityka gupcze !!!

1111214161744

Komentarz

• Chwila moment a powstanie wersja bingo dedykowana redaktorowi, albo Michalkiewicz-felieton-generator.
  • Krzysztof_Olesiński napisal(a):
    Od kilku miesięcy czytuję i słucham Mecenasa Bartosiaka. Robi wrażenie. Okazuje się, że geopolityka to trochę więcej niż tych kilka pojęć, którymi wywijał red. Michalkiewicz.
    Stanisław Michalkiewicz nie zna się na niczym. A swój pogląd na całość zabetonował 50 lat temu i nic się nie zmienia. On chciał być całe życie drugim Kisielem, no słabo to wygląda.

Co do gepolityków, których teraz jak grzybów po deszczu, Bartosiak OK. Ale uważajmy na Sykulskiego, Radziejewskiego - to prawicowa prawica.
  • Radziejewski to taki smerf ważniak, nie toleruje go.
    Sykulskiego lubię posłuchać choć się z nim nie zgadzam fundamentalnie w kwestii Rosji.
  • Radziecki jest skończony po ostatnich występach, won za Don.
  • Sykulski wg mnie jest mocno zadaniowany. To nie znaczy, że nie może przez przypadek mieć racji, ale ogólnie lepiej uważać.
  • peterman napisal(a):
    Radziecki jest skończony po ostatnich występach, won za Don.
    A cóż takiego go skreśliło tym razem?
  • twitter
  • edytowano January 2021
    GaPol 202101-02
    Jerzy Targalski
    Myśl, że Chiny dałyby się oszukać sprytnemu Bartosiakowi, jest jednym z najzabawniejsxych pomysłów, jakie słyszałem.
    image
    poniżej auto-kopiuj Adobe Acrobat

Czy Bartosiak JEST PROCHIŃSKI?
    Jerzy Targalski

Klub Jagiellońskj zorganizował dyskusj~ na temat ewentualnych korzyści dla Polski pły nących ze wzrostu potęgi chińskiej . Jacek Bartosiak wyjaśnił swoje stanowisko w tej kwestii, które leżało u podłoża jego odejścia z CPK. W obecnej sytuacji, jego zdaniem, drnga do współ pracy jest zamknięta, gdyż konflikt chińsko.amerykailski wkroczył w fazę decydującą. W latach 2016-2019 było inaczej i Polska mogła, jego zdaniem, posłużyć siQ Chinami, angażując je do budowy na przykład infrastruktury kolejowej, dzięki czemu przełamałaby zależności od Niemiec i dzięki Chinom złamałaby spetryfikowane układy i zależ ności technologiczne w niektórych branżach. A. tym samym zaczęłaby wydobywać się ze stanu peryferii i wzmocniłaby swoją pozycję zarówno wobec Niemiec, które były i są jak i w stosunku do USA. Poza tym Chiny udostępniłyby rynki, na których działają w Trzecim Świecie, a my byśmy zarobili. Następnie można by Chińczyków wystrychnąć na dudka i przejść na lepszych warunkach do obozu USA, nawet konfiskując ich wła sność. Bartosiak już widział się jako ten, który zmanipuluje Chińczyków i ich wykorzysta. Pozostali dyskutanci wskazywali naiwność takiego stanowiska. Chiny mogą pomóc wydobyć się z peryferii państwom bardziej zacofanym od nas, ale nie Polsce. Owe słynne koleje są deficytowe, więc dopła calibyśmy do nich, zaś system chiński nie przewiduje kooperacji z fumami lokalnymi, lecz buduje sieci wyłącznie fum chińskich w danym kraju. Jeśli Chińczycy inwestują, to tyl ko pod warunkiem całkowitej kontroli na przykład portu. Polska z możliwości manewru nie skorzystała -ubol ewał Bartosiak. Myśl, że Chiny dałyby się oszukać sprytnemu Bartosiakowi, jest jednym z najzabawniejszych prawdziwym gospodarzem naszej przestrzeni gospodarczej, pomysłów, jakie słyszałem.
  • edytowano January 2021
    ...może jest cymbałem

"posłużyć się Chinami" LOL
  • Niejaki Zychowicz uważa, że można dowolnie odwracać sojusze w zależności od zmian koniunktury...
  • Szukałem w pamięci osoby o nazwisku Prochiński ale znalazłem tylko Prochowicza.
  • los napisal(a):
    Szukałem w pamięci osoby o nazwisku Prochiński ale znalazłem tylko Prochowicza.
    Ja nawet w góglach chciałem szukać! ;)
  • edytowano July 2021
    Ale Kożuszek tutaj orze Bartosiaka, w ogóle poleca się Kożuszka, ciekawy człowiek.

• Sądząc po wąsie -- waryat.
  • Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Sądząc po wąsie -- waryat.
    Oraz wanna be gangster.

I maniera melodii/zakręcania zdania a'la MaxKolonko...
    ...wszyscy oni warci siebie
  • edytowano July 2021
    Kożuszek wypatroszył Bartosiaka jak ichtiolog zdechłą rybę.

Przy okazji Zychowicza też.

• Gównoburza Kożuksza to jest jeden z bardziej okrutnych programów dostępnych na rynku. Duża grupa ludzi nie trawi konwencji i wyłącza błyskawicznie, ale szydera Kożuszka tam zawarta jest po prostu miażdżąca. Nie wiem czy wiecie, ale jakiś czas temu część dziennikarzy majnstrimowych, ale też i Warzecha, odmówili udziału w jakimś tam programie ze względu, że będzie tam Kożuszek. Ma bana totalnego, z prostej przyczyny. Nie radzą sobie z nim.
  • edytowano July 2021
    Filioquist napisal(a):
    Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    ...wszyscy oni warci siebie
    Nie. Ja wiem, że zgodnie ze swoją naturą, będziesz teraz udowadniał i szukał dziury, ale Kożuszek (póki co) jest po jasnej stronie mocy. I ma duży dystans do siebie, to go może uratować.
  • Miałem czas obejrzeć tylko sam początek, gdzie rozjeżdża Jurasza, i podobało mi się
  • Kożuszek zarzuca że Bartosiak uważa że zobowiązania sojusznicze wobec Litwy nie powinny zostać dotrzymane przez stronę Polską. Z tego co pamiętam materiale bartosiaka była mowa o tym że jesteśmy zbyt przewidywalni. Jako sojusznicy będziemy interweniować w przypadku państw bałtyckich ale nie udzielimy pomocy Ukrainie. Cała sprawa wzięła się z pewnej gry strategicznej w której po inwazji rosyjskiej, w pozytywnym wariancie, NATO przeprowadza skuteczną kontrofensywę, ale Polska traci 80% sił zbrojnych. Ostatecznie Bartosiak stwierdza, że przyszłość Polski rozstrzyga się na Ukrainie. O tym autor nagrania nie wspomina w ogóle.
  • Nie. Zarzuty Kożuszka wobec Bartosiaka były inne i o wiele bardziej fundamentalne.
  • Chodziło mi o różnice na poziomie egzemplifikacji, które między nimi występują. Ta różnica w detalach jest zbędna, jeśli piszą o tym samym artykule.
  • Nic o egzemplifikacji Kożuszek nie mówi. Jego zarzuty wobec Bartosiaka dotyczą metodologii i są raczej dyskwalifikujące.
  • Orzekonaliście mnie do (po)słuchania imć Kożuszka.
    Chyba wolę czytać po prostu...
  • Kożuszek mówi wolno, puść sobie w tempie X1,5 będzie ok.
  • Kożuszek mocno na propsie, dziwię się że tak mało subów ma, co może zniechęcić go do nagrywania. Jego zarzuty co do Bartosiaka jak najbardziej zasadne, bo nie umiejszając Bartosiakowi tego że pokazał szerszym masom jak układ sił wygląda z lotu ptaka(z takiego oddalenia), to jednak realną politykę robi się na konkretach i tutaj Bartosiak leży i kwiczy.
  • edytowano July 2021
    los napisal(a):
    Nic o egzemplifikacji Kożuszek nie mówi. Jego zarzuty wobec Bartosiaka dotyczą metodologii i są raczej dyskwalifikujące.
    Dość dokładnie i precyzyjnie podważa tą metodykę, najczęściej sprowadzającą się do skrajnego redukcjonizmu i wszechobecnych truizmów w typie mudrości miszcza zen XVI-go stopnia wtajemniczenia "kto kładzie się spać za swędzącą d...ą, ten wstaje ze śmierdzącym palcem."
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.