Skip to content

Gieopolityka gupcze !!!

1131416181944

Komentarz

• Słuchałem dziś programu motoryzacyjnego i padło tam że procencie wykorzystują sytuację do wywalenia z gamy wielu kombinacji, zwłaszcza z silnikami diesla. Teoretycznie dostępne, są w cenniku, w praktyce nie do kupienia.
  • używki mogą podskoczyć
  • edytowano August 2021
    Już dawno podskoczyły, do 30% nawet. Podskoczyły od razu na wiosnę 2020 i potem cały czas drożały.
  • edytowano August 2021
    W duchu Bartosiaka
    image
  • Słaby ten duch bo go nie widać ;-)
  • edytowano August 2021
    Brzost napisal(a):
    Słaby ten duch bo go nie widać ;-)
    bo to link do posta na FB, a nie obrazka..

https://m.facebook.com/kartografiaekstremalna/photos/a.153692631483262.1073741826.153690641483461/680931378759382/

a w komentarzach naparzanka... :)

post sprzed czterech lat...

i tam przypomniane, że to praca gimnazjalna autora mapy...
  • Przemko napisal(a):
    Słuchałem dziś programu motoryzacyjnego i padło tam że procencie wykorzystują sytuację do wywalenia z gamy wielu kombinacji, zwłaszcza z silnikami diesla. Teoretycznie dostępne, są w cenniku, w praktyce nie do kupienia.
    Bo silnik diesla to zmora motoryzacji, dość oszczędny, jak go nie popsujesz elektroniką bardzo niezawodny i łatwy w obsłudze.

• Zmora. Na dodatek puszcza mniej CO2 niż elektryki.
  • Zadziwia mnie z jaką uległością koncerny motoryzacyjne dają sobie wciskać ten cały kit z normami itd. Czy im wszystkim się wydaje, że przejdą na model "mniejsza sprzedaż z większą marżą" i będzie nawet lepiej niż było?
  • W biznesie zawsze zgadzasz się na rzeczywistość.
  • edytowano August 2021
    .
  • edytowano August 2021
    ..

• edytowano August 2021
    ms.wygnaniec napisal(a):
    Przemko napisal(a):
    Słuchałem dziś programu motoryzacyjnego i padło tam że procencie wykorzystują sytuację do wywalenia z gamy wielu kombinacji, zwłaszcza z silnikami diesla. Teoretycznie dostępne, są w cenniku, w praktyce nie do kupienia.
    Bo silnik diesla to zmora motoryzacji, dość oszczędny, jak go nie popsujesz elektroniką bardzo niezawodny i łatwy w obsłudze.

To zaraza niemal tak zabójcza jak zbyt niezawodne maszyny do szycia Singera, które to w pewnym momencie nieomal doprowadziły producenta do bankructwa.

• silnik Diesla (https://pl.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Diesel) to zmora, Volkswagen miał ostatnio sporo kłopotów przez połączenie elektroniki z tym silnikiem,
    powodem było złe samopoczucie klientów
  • christoph napisal(a):
    silnik Diesla (https://pl.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Diesel) to zmora, Volkswagen miał ostatnio sporo kłopotów przez połączenie elektroniki z tym silnikiem,
    Bo zapach z silników Diesla jest paskudny. Też bym się źle czuła.
  • Mania napisal(a):
    christoph napisal(a):
    silnik Diesla (https://pl.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Diesel) to zmora, Volkswagen miał ostatnio sporo kłopotów przez połączenie elektroniki z tym silnikiem,
    Bo zapach z silników Diesla jest paskudny. Też bym się źle czuła.
    Fakt, stare diesle śmierdzą sadzą, kopcą na czarno po prostu, nowe pracują na wysokim ciśnieniu, sadze są maleńkie, niewidoczne gołym okiem, a zapach jest kwaśny i okropny.
  • Przemko napisal(a):
    Zadziwia mnie z jaką uległością koncerny motoryzacyjne dają sobie wciskać ten cały kit z normami itd. Czy im wszystkim się wydaje, że przejdą na model "mniejsza sprzedaż z większą marżą" i będzie nawet lepiej niż było?
    Używanego dizla sprzedasz, a używanego elektryka?
    Polecam test: % spadku wartości dizla po 100k i elektryka po 100k
    Dla koncernów to niesamowita szansa (tak im się wydaje)

• christoph napisal(a):
    Mogli sobie darować to podtruwanie starszych i zamożniejszych Eskimosów w USA ;)
    No ale ja wiem, natura zawsze wygrywa.

• Na sąsiednim forumku był filmik z możliwościamy Tesli, wyższymy, niż w lambo (czy czymś tam). Może i tak jes, ale ja ostatnio często przemieszczam się autobanamy i tesle w obawie o wyczerpanie się bateryjki, wloką się prawym pasem 120. Bez baterii dającej dłujszy zasięg elektryki nie mają czego szukać. Chyba że meleksy na polu golfowym.
  • No, fakt ostatnio Tesla podążała była za mną grzecznie ok 90km/h A4 między Krakowem a Mościcami dziwiło mnie to, że takie aero za mym kwadraciaczkiem przez ok 80 km "popylało"
  • zapatrzył sie w lusterko w Twoim aucie
  • Bo też ałta eklektyczne jeśli mają sens, to w centrach dużych miast.
    Dodajmy też że mogą je mieć osobnicy dysponujący garażami z prądem, a nie frajerszczaki parkujące pod blokiem.
  • Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Bo też ałta eklektyczne jeśli mają sens, to w centrach dużych miast.
    Dodajmy też że mogą je mieć osobnicy dysponujący garażami z prądem, a nie frajerszczaki parkujące pod blokiem.
    A w centrach dużych miast regularne jeżdżenie ałtem nie ma sensu, skoro jest zbiorkom. Więc tak naprawdę nie wiem, po co komu one na obecnym etapie.
  • W ramach dożynania dziewiętnastowiecznej niemieckiej myśli technicznej
  • Brzost napisal(a):
    Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    A w centrach dużych miast regularne jeżdżenie ałtem nie ma sensu, skoro jest zbiorkom. Więc tak naprawdę nie wiem, po co komu one na obecnym etapie.
    Najlepszy jednak uberek.
  • edytowano August 2021
    christoph napisal(a):
    zapatrzył sie w lusterko w Twoim aucie
    :\">
  • edytowano August 2021
    Brzost napisal(a):
    Najlepszy jednak uberek.

Ostatnio w uberku był taki syf że MPK krakoskie jest przy tym sterylne. Co z tego że Jakieś uwagi onlajnem poszli, jak moje odświętne odzienie miało z "tym" kontakt.
  • Pani_Łyżeczka napisal(a):
    christoph napisal(a):
    zapatrzył sie w lusterko w Twoim aucie
    :\">
    hugses&kisses
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.