Ja zasię właśnie wróciłem z lotnej kontroli w Puszczy Białowieszczańskiej i jako żywo jeszcze stoi!
Natomiast przezabawne opowiadają anekdoty miejscowi o tym przepisaniu wiadomej Puszczy z klejnotu przyrody na klejnot przyrodniczo-kulturowy. Gdyż takem se imaginował, że ta kultura to polega na tem, że brodaci węglarze a smolarze palą se nocą horyłkę, około 13 ją pożywają, a po południu kamiennymi toporkami ścinają jagiellońskie dęby, coby były na smołę, wungiel drzewny i opał do kociołka bimbrowniczego.
Tymczasem miejscowi zapoznali mnie z terminem Harvester i twierdzą, że szaleje po Puszczy takich pięć:
A zaś w Puszczy Knyszyńskiej jeden myśliwy skarżył się, że szkodników w lesie jest tyle, że Koło Łowieckie nie nastarcza planu odstrzałów obrobić. Jeleni, w sensie.
Szturmowiec.Rzplitej napisal(a): A zaś w Puszczy Knyszyńskiej jeden myśliwy skarżył się, że szkodników w lesie jest tyle, że Koło Łowieckie nie nastarcza planu odstrzałów obrobić. Jeleni, w sensie.
Szturmowiec.Rzplitej napisal(a): A zaś w Puszczy Knyszyńskiej jeden myśliwy skarżył się, że szkodników w lesie jest tyle, że Koło Łowieckie nie nastarcza planu odstrzałów obrobić. Jeleni, w sensie.
Nihil novi, za komuny hodowano te jelenie dla tayszy i ich gości, którzy zostawiali "cenne dewizy". Wydawało się że przyjdzie normalność (czyli utrzymanie ich pogłowia na sensownym poziomie) ale jak dotąd nic z tego.
(niedawno na własne oczy czytałem, jak jakiś dziadek na FB drogą interpretacji, której nie powstydziliby się Andrzej Zoll i Ewa Łętowska razem wzięci, wywiódł z wypowiedzi kogoś z MŚ, że Szyszko planuje niedługo odstrzał żurawi. Że zrobił się z tego piękny hejcik na PiS na pińcet komentarzy nie musze chyba dodawać?)
Opedział mię też pyszną anekdotę o samym Bronku!
Wal!
- Panie Prezydencie, pozdrawiam w imieniu myśliwych województwa podlaskiego. Darz bór! - Darz bór, panie kochanku, czekaj a wiesz pan, jakiego ładnego byka mój syn ustrzelił? Czekaj pan, tu mam zdjęcie - i macać się zaczyna po kieszeniach, z rosnącym zniecierpliwieniem. - Noż gdzie ono, panie kochanku... Wtem włącza się Dziadzia: - Bronku, w drugim garniturze zostawiłeś!
Bruksela robi słusznie, bo ludzie z założenia są winni więc należy ich pałować i należy raczej żałować, że za mało się to robi, a kornik jest niewinny.
Meanwhilnie nadszyszkownik Szyszko udał się do Wielkiego Sądu Wujni i tam zeznał, że Komisja to wuje i wuj wiedzą o ochronie środowiska. Swędziowie z zainteresowaniem pokiwali głowami.
Polska zażądała, aby całkowicie oddalić żądania KE, bo są zupełnie bezpodstawne i niezgodne z prawem. Polska zażądała też, aby nie wymierzać jakiejkolwiek kary Polsce, gdyż Polska nie łamie prawa. Natomiast KE nie zna prawa UE w zakresie Natury 2000, w związku z tym posługuje się różnego rodzaju sloganami, nie odwołując się do meritum sprawy
No niestety nie znam się na europejskim prawie o lasach i generalnie na prawie europejskim. W prawie europejskim widzę jeszcze mniej logiki i sprawiedliwości niż w polskim. Być może więc minister Szyszko ma rację.Natomiast na ludziach i stosunkach międzyludzkich znam się nieco lepiej niż na prawie i oceniam zdolności współpracy, pozyskiwania zrozumienia i poparcia przez ministra, czyli tak zwane umiejętności interpersonalne, jak się zdaje istotne w zestawie kwalifikacji politycznych, na niedostateczny.
Oceniasz na podstawie tego co pokażą media. Ja mogę oceniać z autopsji i w czasach, kiedy byłem jego doradcą, czyli miałem z nim bliższe kontakty, miał świetną zdolność komunikowania i przewodzenia, czego przykładem było załatwienie dla Polski przewodnictwa w Konwencji Klimatycznej.
No dobrze, ale jego obecna rola wymaga pracy nad wizerunkiem medialnym na zewnątrz i dyplomacji.Tak nielubiany przez część Koleżeństwa i podejrzany również przeze mnie Premier Morawiecki wprowadza jeszcze bardziej kontrowersyjne, moim zdaniem, rozwiązania a utrzymuje dobre relacje z partnerami za granicą oraz w miarę pozytywny wizerunek w mediach. Jeśli Minister Szyszko nie strofuje mentorsko KE i ekspertów od środowiska z UE i innych ośrodków oraz nie okazuje lekceważenia ekologom to niech da jakiś sygnał że to są pomówienia i nagonka. Niech się pokazuje i tłumaczy. Samo Radio Maryja i Telewizja Trwam nie wystarczą bo lemingi ich nie słuchaja i nie czytają, a w Brukseli też tego nie robią.
Właśnie na TVP1 widziałem spot "Niech żyje puszcza". Nie mogę w necie znaleźć żeby zapodać. Generalnie idzie o to że trzeba wycinać martwe drzewa które zagrażają zdrowym oraz stwarzają zagrożenie pożarowe. Oczywiście mowa o puszczy białowieskiej. Coś się ruszyło?
Jutro będzie u nas w Sękocinie konferencja o wynikach inwentaryzacji Puszczy Białowieskiej. Może być ciekawie1 bo zaproszona została również "druga strona". Wprawdzie nie potwierdzili obecności, ale ch... ich wie co tam planują.
Komentarz
https://m.facebook.com/niepodajerekimysliwym/?refid=28&_ft_=qid.6336074521876764489:mf_story_key.-1720582895554825449&__tn__=C
Czarny Wtorek się nam szykuje.
Natomiast przezabawne opowiadają anekdoty miejscowi o tym przepisaniu wiadomej Puszczy z klejnotu przyrody na klejnot przyrodniczo-kulturowy. Gdyż takem se imaginował, że ta kultura to polega na tem, że brodaci węglarze a smolarze palą se nocą horyłkę, około 13 ją pożywają, a po południu kamiennymi toporkami ścinają jagiellońskie dęby, coby były na smołę, wungiel drzewny i opał do kociołka bimbrowniczego.
Tymczasem miejscowi zapoznali mnie z terminem Harvester i twierdzą, że szaleje po Puszczy takich pięć:
Opedział mię też pyszną anekdotę o samym Bronku!
- Darz bór, panie kochanku, czekaj a wiesz pan, jakiego ładnego byka mój syn ustrzelił? Czekaj pan, tu mam zdjęcie - i macać się zaczyna po kieszeniach, z rosnącym zniecierpliwieniem. - Noż gdzie ono, panie kochanku...
Wtem włącza się Dziadzia:
- Bronku, w drugim garniturze zostawiłeś!
http://wpolityce.pl/polityka/351966-nasz-wywiad-prof-hilszczanski-uczestniczylem-w-spotkaniu-z-przedstawicielami-ke-oni-maja-z-gory-zalozone-tezy-kieruja-sie-innymi-pobudkami-niz-te-natury-przyrodniczej?strona=1
Kropka
https://mobile.twitter.com/bogdan607/status/893165740139966465/video/1
Spot dobry. No i zawierał zdjęcie martwego lasu w interesującym ujęciu, przedstawionym także w naszym wątku "Zdjęcie dnia".
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
miałeś na myśli choinkę? czy brudniszkę mniszk choinkówkę?
Do procesu jest jeszcze czas, wszystkie piły i ręce na pokład?
Zdążą do wydania wyroku wyciąć martwe drzewa?