I to jest waśnie różnica między językami, które są duszami narodów. Czy "zrozumiano" ma w ogóle szanse z "fersztanden!"? Czy "proszę wyjść" da się porównać z krótkim "rausss!"?
Raus jest git. Narody, które zetknęły się z narodem poetów i filozofów mają tak wdrukowane to "raus" że do głowy człowiekowi nie przyjdzie że jest to kulturalna forma "weg".
Anna Saternus @anna_saternus Sieć Stacji Benzynowych Shell nie sprzedaje prawicowych gazet tylko GW, AGORA, NIE itp. Pamiętajcie o tym, jak zechcecie się tankować...
los napisal(a): I to jest waśnie różnica między językami, które są duszami narodów. Czy "zrozumiano" ma w ogóle szanse z "fersztanden!"? Czy "proszę wyjść" da się porównać z krótkim "rausss!"?
"rauss", "loss", "haende hoch" - nic nie przebije. I jeszcze kelnerka w wiedeńskiej restauracji sieci "Aida": "Nur Deutsch! Nur Deutsch!".
Mania napisal(a): Anna Saternus @anna_saternus Sieć Stacji Benzynowych Shell nie sprzedaje prawicowych gazet tylko GW, AGORA, NIE itp. Pamiętajcie o tym, jak zechcecie się tankować...
Zaprzeczam jakoby. Mam pod domem Shella i zawsze wydawało mi się, że jest tam Gazeta Polska. Jutro rano zrobię kontrol.
Mania napisal(a): Anna Saternus @anna_saternus Sieć Stacji Benzynowych Shell nie sprzedaje prawicowych gazet tylko GW, AGORA, NIE itp. Pamiętajcie o tym, jak zechcecie się tankować...
Nie wiem jak obecnie ale przez długie lata model Shella był taki, że koncern sprzedawał paliwo i zabierał całe zyski z tegoż, a stację utrzymywał ajent, z marży na sprzedaży całej reszty. W związku z tym, miał niejaką swobodę w kształtowaniu dodatkowej oferty (czyli oprócz tego co mu koncern dawał z rozdzielnika).
los napisal(a): I to jest waśnie różnica między językami, które są duszami narodów. Czy "zrozumiano" ma w ogóle szanse z "fersztanden!"? Czy "proszę wyjść" da się porównać z krótkim "rausss!"?
"rauss", "loss", "haende hoch" - nic nie przebije. I jeszcze kelnerka w wiedeńskiej restauracji sieci "Aida": "Nur Deutsch! Nur Deutsch!".
a co kolega powie na Polke, ktora dochrapawszy sie stanowiska w niemieckim Kauflandzie na poziomie "recepcji" dla klientow (takie stanowisko tuz przy rozdzielczosci wozkow i koszykow) nie bedzie ze mna, Polko, inaczej jak po niemiecku gadala?
balbina napisal(a): a co kolega powie na Polke, ktora dochrapawszy sie stanowiska w niemieckim Kauflandzie na poziomie "recepcji" dla klientow (takie stanowisko tuz przy rozdzielczosci wozkow i koszykow) nie bedzie ze mna, Polko, inaczej jak po niemiecku gadala?
Może nie może - serio - taki prikaz menadżmentu.
Np. całe lotnisko w Edunburgu "obstawione" jest Polakami - od sprzątaczy przez sklepiki po odprawy. Zamawiam kawę w starbaku i słyszę że Polak, więc najpierw pytam, czy mogę po polsku - serio mi wytłumaczył że mają oficjalny zakaz. I nie chodzi o język polski, w kolejce są różne "języki".
balbina napisal(a): a co kolega powie na Polke, ktora dochrapawszy sie stanowiska w niemieckim Kauflandzie na poziomie "recepcji" dla klientow (takie stanowisko tuz przy rozdzielczosci wozkow i koszykow) nie bedzie ze mna, Polko, inaczej jak po niemiecku gadala?
Np. całe lotnisko w Edynburgu "obstawione" jest Polakami - od sprzątaczy przez sklepiki po odprawy. Zamawiam kawę w starbaku i słyszę że Polak, więc najpierw pytam, czy mogę po polsku - serio mi wytłumaczył że mają oficjalny zakaz. I nie chodzi o język polski, w kolejce są różne "języki".
No rozumiem. Przykre. A chciałoby Koleżeństwo aby u nas na budowach i w sklepach oraz restauracjach rozmawiała obsługa po ukraińsku albo wietnamsku czy kurdyjsku ? Tu jest Polska ! Tam jest Szkocja ! Bliżej są Niemcy ! Nie chcemy aby tu przyjechali arabscy muzułmanie i nam wprowadzali swoje obyczaje. Nie dziwmy się ze inni też nie chcą i akurat padło na naszych emigrantów. Nie wyjechałem za granicę w swoim czasie tj w stanie wojennym z tego głównie powodu że jestem Polakiem i chcę aby moje dzieci były. Wielu przyjaciół i znajomych wyjechało. Jestem z częścią w kontakcie. Moje dzieci znają się z ich dziećmi. Oni są Polakami. Ich dzieci bez wyjątku już nie. Są Anglikami, Australijczykami itd. Różnią się stosunkiem do Polski i znajomością języka. Wszystkie jednak za pierwszy mają język kraju wychowania i poczuwają się do niego bardziej niż do Polski. Na tym polega skuteczna emigracja z asymilacją. Tego powinniśmy bezwzględnie wymagać od imigrantów których przyjmujemy. Twarda rzeczywistość ale to jest słuszne i sprawiedliwe.
Np. całe lotnisko w Edunburgu "obstawione" jest Polakami - od sprzątaczy przez sklepiki po odprawy. Zamawiam kawę w starbaku i słyszę że Polak, więc najpierw pytam, czy mogę po polsku - serio mi wytłumaczył że mają oficjalny zakaz. I nie chodzi o język polski, w kolejce są różne "języki".
Trzeba było zrobić awanturę, że nie znasz angielskiego i że to rasizm. Oni są bardzo wrażliwi na tym punkcie.
Trzeba było zrobić awanturę, że nie znasz angielskiego i że to rasizm. Oni są bardzo wrażliwi na tym punkcie.
Trump zrobił przykrość Anne Applebaum i sołtysu Radku. Ajwaj :-)
PresidentTrump @RichardTBurnett Let me remind everyone: do not believe Washington Post, NY Times, Politico, or any of the other Liberal lunatic Trump haters!
Tytułem uzupełnienia - chodzi o wikipedystę Elfheim, jedną z 4 osób w Polsce, które mogą wykasować wpisy w wikipedii bez śladu. Inni też mogą kasować, ale pozostaje ślad w historii zmian... (edit: gramatyka)
@WBiedron /romeck: nie wiem kto zacz, trafiło mięsię/ Michnik płacze za kasą, Jethon żebrze o datki, Balcerowicz uciekł na Ukrainę, a ich wychowanek Petru prosi o 10 złotych. Nie myślałem,że dożyję
Komentarz
I jeszcze kelnerka w wiedeńskiej restauracji sieci "Aida": "Nur Deutsch! Nur Deutsch!".
a co kolega powie na Polke, ktora dochrapawszy sie stanowiska w niemieckim Kauflandzie na poziomie "recepcji" dla klientow (takie stanowisko tuz przy rozdzielczosci wozkow i koszykow) nie bedzie ze mna, Polko, inaczej jak po niemiecku gadala?
Np. całe lotnisko w Edunburgu "obstawione" jest Polakami - od sprzątaczy przez sklepiki po odprawy.
Zamawiam kawę w starbaku i słyszę że Polak, więc najpierw pytam, czy mogę po polsku - serio mi wytłumaczył że mają oficjalny zakaz. I nie chodzi o język polski, w kolejce są różne "języki".
Kolego a co ja - "Klient Awanturujący"??
Marsz udany,
Mecz wygrany,
Skiba wylany,
KOD zaorany,
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
PresidentTrump @RichardTBurnett
Let me remind everyone: do not believe Washington Post, NY Times, Politico, or any of the other Liberal lunatic Trump haters!
John Bingham
@johnbinghamjr
Sędzia Tomasz Skibiński, cenzor @wikipedia_pl, usunął nawet informację o esbeckiej przeszłości słynnego kapusia Andrzeja Szczypiorskiego.
(edit: gramatyka)
Michnik płacze za kasą, Jethon żebrze o datki, Balcerowicz uciekł na Ukrainę,
a ich wychowanek Petru prosi o 10 złotych.
Nie myślałem,że dożyję
antyleft_
@antyleft_
WP i Onet w rękach radykalnej KODziarni. To nie jest dobry news, chociaż kto teraz przejmuje się tym, co wypisują te polskojęzyczne portale.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia