Skip to content

Cytat dnia

1333436383959

Komentarz

• edytowano May 2017
    krzychol66 napisal(a):
    Nie wiem, czy było bo mam zaległości w czytaniu foruma.
    W demokratycznym państwie prawnym suwerenem nie są wyborcy. Suwerenem są wartości znajdujące się w prawie, a na straży tych wartości stoją niezależne sądy i niezawiśli sędziowie.
    prof. Popiołek z Wydz. Prawa Uniwersytetu Śląskiego na Kongresie Prawników Polskich
    http://wpolityce.pl/polityka/340741-wiadomosci-tvp-przytaczaja-szokujacy-cytat-z-kongresu-prawnikow-suwerenem-nie-sa-wyborcy

Jak dla mnie - delikt konstytucyjny.
    Może i delikt, ale to opinia czy też już doktryna, przeważająca na Zachodzie. Nie ma żadnych zasad, wszystkie są równouprawnione, każdy może mieć swoje, ale są procedury. Dobre i moralne jest to co jest zgodne z procedurą. Procedurę, czyli szerzej prawo, teoretycznie uchwala demokratyczna reprezentacja. Jednak jej wykonania, a więc też interpretacji, dokonuje się w superprocedurze tj w systemie sądowo -arbitrażowym. Czyli de facto decydują funkcjonariusze superprocedury, czyli prawnicy, szczególnie sędziowie otoczeni ekspertami - profesjonalistami. Na marginesie - to jest główna przyczyna mojej nieufności wobec profesjonalistów, o którą toczę boje również tu na ex cathedrze. Najwyraźniej bowiem i na ex cathedrze dyktatura profesjonalistów jest pożądana, byle byli "nasi".
  • Tyle, że ta opinia czy już doktryna stoi w bezpośredniej sprzeczności z art. 4 Konstytucji RP:

Art. 4.
    1. Władza zwierzchnia w Rzeczypospolitej Polskiej należy do Narodu.
    2. Naród sprawuje władzę przez swoich przedstawicieli lub bezpośrednio.
  • Ojta, ojtam. To już Pani Psor Prawa HGW peedziała, że obecny Trybunał Konstytucyjny to atrapa i ona będzie Konstytucję sama interpretować. Nie wiem czy HGW uważa, że ona i Kongres Prawników to Naród, czy że ona bezpośrednio sprawuje władzę w imieniu Narodu czy jeszcze cuś innego. Z pewnoscią cuś wymyśli, a jak jej konceptu zabraknie to Pierwsza Prezes SN, były Prezes TK czy jakiś inny ałtorytet lub stado ałtorytetów pomoże.Na koniec Kayah im zaśpiewa Odę do Sprawiedliwości Wcielonej, a Maciej Stuhr wyśmieje Ziobrę i innych faszystów.
  • Aha. A wtedy aż się ciśnie na usta:
    "Wy, Królewiacy, macie śmieszną naturę. Kiedy jadących drogą napadnie pies natarczywym i hałaśliwym ujadaniem, bierze was zaraz ochota, aby wyskoczyć z pojazdu, stanąć na czworakach i zacząć mu się odszczekiwać. My, w Wileńszczyźnie, pozwalamy psu szczekać, bo taka już jego psia natura, ale nie przerywamy przez jego psie szczekanie podróży i bez wojny z psami spokojnie jedziemy do naszego celu. Wam zdaje się, na przeszczekaniu psa, na wygraniu wojny z byle parszywym szczeniakiem bardziej zależy niż na szybkim dojechaniu do celu podróży"
  • Rafał napisal(a):
    Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Hiszpania załatwiła to znacznie taniej i prościej - po prostu odsyłają tych ancymonów do Maroka.
    No, ale na to muszą mieć zapewnioną współpracę władz Maroka. Pewnie im łatwiej bo maja Ceutę i Melilę. Włosi nie mają żadnych enklaw w Libii czy Tunezji. Z Tunezją jakoś się jednak dogadują, ale w Libii nie ma z kim, jak zlikwidowano Kadafiego. Z Turcją pewnie da się dogadać, ale to drogo kosztuje. W Syrii i Libanie walczą wszyscy ze wszystkimi i trudno się dogadać. Są tam bazy jawne i ukryte wszystkich: Rosji, USA, Iranu. Nie ma niestety baz najbardziej zagrożonych i zainteresowanych czyli krajów UE. Europa zaniedbała siłę militarną oraz jej użycie i bez naprawy tego stanu nie poradzi sobie.
    Ojtam ojtam, robią to generalnie tak, że odwożą ich do portu w Tangierze, dają kapitanowi 100 euro i sprawa załatwiona. Król zgłosił reklamację, że jak tak można, to mu dali 1000 euro i też sprawa załatwiona. To nie jest kwestia siły militarnej, tylko zwykłej straży przybrzeżnej.
    Jeśli w Libii nie ma z kim się dogadywać, to tym lepiej, bo to znaczy że nie ma z kim się liczyć. Kto by chciał płynąć do Włoch, jeśli w zamian miałby gwarancję wylądowania gdzieś w Cyrenajce?
  • Konwulsje Zachodu. 60 lat temu, w czasach radia, samolotów, tworzyw sztucznych, telewizji i Bitlesów potrafili dzikusów eksterminować z okrucieństwem, które wobec zwierząt nie byłoby do pomyślenia. Dziś nie potrafią nad nimi zapanować we własnych stolicach.
  • los napisal(a):
    Dziś nie potrafią nad nimi zapanować we własnych stolicach.
    Apropos, taysze mahometańscy zorganizowali w Paryżewie ulicę z zakazem wstępu dla gorszej płci:
    http://www.leparisien.fr/paris-75018/harcelement-les-femmes-chassees-des-rues-dans-le-quartier-chapelle-pajol-18-05-2017-6961779.php
  • po co? bzykają się tam?
  • Po co? Bo mogą.
  • TecumSeh napisal(a):
    Aha. A wtedy aż się ciśnie na usta:
    "Wy, Królewiacy, macie śmieszną naturę. Kiedy jadących drogą napadnie pies natarczywym i hałaśliwym ujadaniem, bierze was zaraz ochota, aby wyskoczyć z pojazdu, stanąć na czworakach i zacząć mu się odszczekiwać. My, w Wileńszczyźnie, pozwalamy psu szczekać, bo taka już jego psia natura, ale nie przerywamy przez jego psie szczekanie podróży i bez wojny z psami spokojnie jedziemy do naszego celu. Wam zdaje się, na przeszczekaniu psa, na wygraniu wojny z byle parszywym szczeniakiem bardziej zależy niż na szybkim dojechaniu do celu podróży"
    Oj, pikne. Skąd ten cytat? Możesz podać? jeśli możesz oczywista...
  • To Ziuka
  • Daily Mail
    SAS sniper 'shot an ISIS jihadi dead from 1.5miles away' using the world's most powerful rifle
    A specjalnie dla TecumSeha - pucio pucio - odnośnik:

Trafić z 2400 metrów.
  • Prezes Związku Przedsiębiorców i Pracodawców Cezary Kaźmierczak wystosował list otwarty do przewodniczącego Komisji Europejskiej Jean-Claude’a Junckera, w którym nie pozostawia przysłowiowej suchej nitki tak na Junckerze, jak i totalnej opozycji w Polsce.

Publikujemy go w całości:

Warszawa, 23.05.2017

Szanowny Pan
    Jean-Claude Juncker
    Przewodniczący Komisji Europejskiej
    Bruksela

Wielce Szanowny Panie Przewodniczący!

Z rosnącym niepokojem patrzę, jak chce Pan wysłać tysiące uchodźców, którzy cudem uniknęli śmierci z rąk Assada bądź ISIS, pod jarzmo kaczystowskiego reżimu w Polsce. To po to ci ludzie narażając życie płynęli na dziurawych łajbach do nowoczesnej i postępowej Europy, żeby teraz zesłał ich Pan do KatoCiemnogrodu na Wisłą, który budzi takie przerażenie Sił Postępu?

Ma Pan serce jak step ukraiński, Panie Przewodniczący!

Jeśli mi Pan nie wierzy – posłucha Pan niekwestionowanych Autorytetów Moralnych. Przecież reżyserka Holland wyraźnie mówi, że obecnie w Polsce jest gorzej niż za Hitlera i Stalina, a aktorka Janda w sposób jednoznaczny stwierdza, „że ludzie w Polsce nigdy nie bali się tak jak teraz”. Aktorka Cielecka zaś „czuje się w tramwaju jak żydowskie dziecko za okupacji”” Taki los chce Pan zgotować tym cudem uratowanym ludziom?

Panie Przewodniczący! Nie dziwią mnie te opinie. W naszym kraju nie jest dobrze. Począwszy od zbrodniczego pozbawienia prenumeraty przez rządowe agencje Gazety Wyborczej poprzez niedopuszczenie do udziału w programie na TVP Info charyzmatycznego Jarosława Marciniaka jako reprezentanta KOD, w miejsce zaproszonego Mateusza Kijowskiego a skończywszy na wykluczeniu posła Szczerby z obrad Sejmu za wyrażenie uczuć do Marszałka tej samej płci. To tylko wybrane, niektóre zbrodnicze czyny kaczystowskich siepaczy.

Kto jak kto ale Pan, jako chrześcijanin dumny członek Chrześcijańsko-Społecznej Partii Ludowej nie powinien posyłać ludzi do piekła!

Nie lepiej jest w gospodarce. Morawiecki z Kowalczykiem tak zastraszyli polskich przedsiębiorców, że ci biedni ze strachu nie mogą spać po nocach i wykręcili zawstydzający drugi w wysokości wzrost gospodarczy w Europie, zatrudnili milion Ukraińców a bezrobocie doprowadzili do najniższego o poziomu w historii III RP. Wszystko to ze strachu przed reżimem Szydło. I polski rząd zamiast nad tym ubolewać – bezwstydnie chwali się tymi wynikami nienawiści, wszędzie je eksponuje za nic mają uczucia innych narodów Europy! Wstyd i żenada!

I jeszcze ten Marczuk – polecam Panu przyjrzeć się ptaszkowi – odebrał dotacje państwowe do teatru aktorki Jandy, który latami świetnie radził sobie rynkowo, i przeznaczył je na zbrodniczy program 500+, który zlikwidował w 90% ubóstwo wśród dzieci. To są brudne, zabrane kulturze pieniądze – są znakiem hańby rządzących i obrazem męczeństwa aktorki Jandy.

Panie Przewodniczący! Apeluje do Pana sumienia! Pan nie każe tych biednych ludzi zsyłką do mojego strasznego kraju! Ale jeśli Pan nie posłucha mnie jednak i okaże się Pan bezwzględny – to może im jednak jakieś cross-cultural szkolenie zrobić, bo naród u nas ciemny i dziki i za obmacywanie kobiet w tramwaju, to można w ryj dostać i to od całkiem trzeźwego. Wiem, że w to ciężko uwierzyć.

Zapraszam Pana do mojej umęczonej przez kaczystowski reżim Ojczyzny, żeby osobiście Pan się przekonał, że wysyła Pan ludzi do piekła. Jako dodatkową zachętę informuję Pana, że w najmniej postępowym regionie, u mnie na Podlasiu, „Duma Puszczy Knyszyńskiej” nigdy nie wysycha, a miejscowa ludność tylko szuka pretekstu, żeby okazać swoją gościnność.

Łącze należne wyrazy

Cezary Kaźmierczak
    Prezes Komitetu Obrony Uchodźców w Organizacji
  • romeck napisal(a):
    Daily Mail
    SAS sniper 'shot an ISIS jihadi dead from 1.5miles away' using the world's most powerful rifle
    A specjalnie dla TecumSeha - pucio pucio - odnośnik:

Trafić z 2400 metrów.
    No, ale ci goście to są już mistrzowie świata.
    Jest co najmniej kilka trafień z ponad dwóch kilometrów w człowieka - a trzeba wiedzieć, że pocisk leci do celu ponad dwie sekundy (co jest w przypadku ruchomego - a człowiek zwykle się rusza - celu nieprawdopodobnie długo).
    Byłem kiedyś na szkoleniu strzelania długodystansowego, które prowadził były snajper GROMu. Facet trochę burak, ale mniejsza - na jakichś międzynarodowych zawodach miał drugie miejsce, więc naprawdę czołówka. I on tłumaczył, że w przypadku takich celów najpierw się mierzy odległość dalmierzem laserowym, potem ocenia wiatr (zmienny przecież), potem temperaturę powietrza, porę dnia i tak dalej - bo to wszystko ma znaczenie.
    Słowem - wyższa matematyka.

No i najważniejsze - to nie jest tarcza czy inny obiekt, więc największą rolę odgrywa psychika. Snajper to nie ten co najlepiej trafia na strzelnicy, tylko ten, któremu w krytycznym momencie nie zadrży ręka.

Ja ze stu metrów z optyką trafię w dłoń bez palców. Jeśliby to były dwa kilometry to mam rozstrzał około metra, ale to wyłącznie teoria.
    Na 100m czynnik wiatru, tor lotu pocisku i inne parametry jak wyżej - nie mają najmniejszego znaczenia. Na dwa kilometry najprawdopodobniej nie trafiłbym w stodołę - i wcale nie przesadzam.
  • TecumSeh napisal(a):
    ...Jest co najmniej kilka trafień z ponad dwóch kilometrów w człowieka - a trzeba wiedzieć, że pocisk leci do celu ponad dwie sekundy (co jest w przypadku ruchomego - a człowiek zwykle się rusza - celu nieprawdopodobnie długo).
    Byłem kiedyś na szkoleniu strzelania długodystansowego, które prowadził były snajper GROMu. Facet trochę burak, ale mniejsza - na jakichś międzynarodowych zawodach miał drugie miejsce, więc naprawdę czołówka. I on tłumaczył, że w przypadku takich celów najpierw się mierzy odległość dalmierzem laserowym, potem ocenia wiatr (zmienny przecież), potem temperaturę powietrza, porę dnia i tak dalej - bo to wszystko ma znaczenie.
    Słowem - wyższa matematyka.

No i najważniejsze - to nie jest tarcza czy inny obiekt, więc największą rolę odgrywa psychika. Snajper to nie ten co najlepiej trafia na strzelnicy, tylko ten, któremu w krytycznym momencie nie zadrży ręka.
    Oglądałem film fabularny na faktach o takim wyczynie! (pewnie poprzednim "rekordzie", chyba z Iraku)
  • romeck napisal(a):
    starybelf napisal(a):
    Mania napisal(a):
    70-letniej Szwedce grożą 4 lata więzienia za ...
    Czyli chcąc poznać orient można pojechać do Szfecji....

Albo do Italii, gdzie policja wtargnęła do prywatnego hotelu i właściciela sterrozyzowała (sic!) i wzuciła mu do apartamentów uchodźców.

Nie opłacił podatku sitwowego, to Polizia Municipale podjęła kroki zmierzające do jego uregulowania.

• Minęła Dwudziesta (M.Rachoń, TVP Info)

Kukizowiec: /mówi, mówi/
    Powiec: /przerywa/ ale wy tam pisowcy
    K: ???
    Po: No wiadomo, że jesteście przystawką PiS.
    K: No, Boże święty! A czy ja mówię, że wy jesteście przystawką Brukseli, choć tak jest! Głosujecie jak wam Merkel każe!

:)
  • romeck napisal(a):
    Minęła Dwudziesta (M.Rachoń, TVP Info)

K: No, Boże święty! A czy ja mówię, że wy jesteście przystawką Brukseli, choć tak jest! Głosujecie jak wam Merkel każe!

Przy wszystkich wadach Pana Pawła - doceńmy go za tę zaletę:)
    A dodajmy jako były mentalny platfus jest bardzo wiarygodny w tej roli.
  • TecumSeh napisal(a):
    romeck napisal(a):
    Minęła Dwudziesta (M.Rachoń, TVP Info)

Przy wszystkich wadach Pana Pawła - doceńmy go za tę zaletę:)
    A dodajmy jako były mentalny platfus jest bardzo wiarygodny w tej roli.
    To nie był Ciasteczkowy, tylko poseł (młody taki) od kukiz,15
  • Aha, ok, ale mimo wszystko:)
  • Taki młody chłopaczek? Niezły jest, czasem się zastanawiam, co robi wśród ciasteczek. Podobało mi się, jak zgasił faceta, który mówił o "państwie PiS".
  • edytowano May 2017
    Warto odnotować na marginesie, że Andruszkiewicz (jeśli to o nim mowa?) po swoich sukcesach medialnych i rozpoczęciu budowania zaufania wśród wyborców, natychmiast padł ofiarą ataku Jastrzębowskiego; zarzut: wyjeździł państwowe 40 tysięcy na paliwo, a nie ma prawa jazdy.
  • edytowano May 2017
    Pigwa napisal(a):
    Taki młody chłopaczek? Niezły jest, czasem się zastanawiam, co robi wśród ciasteczek. Podobało mi się, jak zgasił faceta, który mówił o "państwie PiS".
    "proszę nie mówić 'Państwopis'. W konstytucji stoi jaka jest nazwa i to jest nasza Ojczyzna: Polska."
    extraneus napisal(a):
    Warto odnotować, że Andruszkiewicz po swoich sukcesach medialnych i rozpoczęciu budowania zaufania wśród wyborców, natychmiast padł ofiarą ataku Jastrzębowskiego; zarzut: wyjeździł państwowe 40 tysięcy na paliwo, a nie ma prawa jazdy.
  • może mieć kierowcę
  • Tak, chyba właśnie Andruszkiewicz.
  • edytowano May 2017
    Jeszcze powiedział: ciągle się powołujecie na konstytucję Kwaśniewskiego... :D
  • christoph napisal(a):
    może mieć kierowcę
    Biceps dla Polski uznał, że to mało istotny szczegół.

• christoph napisal(a):
    może mieć kierowcę
    Pewnie, że może, 10 kafli na miesiąc to bardzo mało.

• Coś tam ten niegłupi chłopak rzucił w peowców - i już mu dziury w majtkach zaczynają liczyć.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.