Skip to content

Mateusz Morawiecki na premiera - kolejna wrzutka

1394042444597

Komentarz

• Wróble ćwierkają, że z układów towarzysko-salonowo-okołobiznesowych...
  • Jasińskiego? Znaczy ludzi JarKacza ma wycinać?
  • Jasiński ponoć władował miliony w upadający interes Babisa, tzn. kupił akcje, których nikt nie chciał kupić i naraził Orlen na duże straty. (chyba u Gadowskiego to słyszałam ?)
  • Mania napisal(a):
    Jasiński ponoć władował miliony w upadający interes Babisa, tzn. kupił akcje, których nikt nie chciał kupić i naraził Orlen na duże straty. (chyba u Gadowskiego to słyszałam ?)
    Przekonuje mnie to, że każdą sprawę może opisać jakiś sensat, żeby wyszła z niej sensacyjna sensacja.

Zwłaszcza jeżeli dotyczy jakiegoś ruchu, o którym można spokojnie powiedzieć, że był może ryzykowny, ale racjonalny i dopiero się okaże, jakie są jego konsekwencje.

Właściwie o każdej inwestycji można napisać, że "naraziła inwestora na duże straty". Miałem pieniądze? Miałem. A teraz mam jakiś zasrany kombinat petrochemiczny w Czechosłowacji. Strata!
  • Dlatego bardzo nieroztropne jest pobudzanie się wrzutami. Niech te buldogi gryzą się pod dywanem ale my nie musimy im służyć jako pożyteczni idioci.
  • noale Babiś nie lubi polskiej żywności
    i daje temu wyraz

choć zara zara, zachód nie lubił Stalina i komuny, ale wóngiel tu kupował
  • Co zaś do braku kupca to chyba nie dziwota bo niby kto by chciał kupić pakiet mniejszościowy w czymś w czym inny inwestor strategiczny ma pakiet większościowy? No tylko fundusz inwestycyjny powiązany jakąś umową akcjonariuszy w tym większościowym. To by miało sens gdyby większościowy nie miał akurat kasy na ten zakup.
  • los napisal(a):
    Dlatego bardzo nieroztropne jest pobudzanie się wrzutami. Niech te buldogi gryzą się pod dywanem ale my nie musimy im służyć jako pożyteczni idioci.
    Kto się tu pobudza, Losie? Guzik wiemy o kulisach zmian personalnych i jedno, co możemy to domniemywać, ewentualnie przytaczać ploteczki od ćwierkających wiewiórek, co często na tym forum praktykujemy. Czy znaczy to, że jesteśmy wszyscy pożytecznymi idiotami? Nie.
  • losie pomocy, liczby się nie zgadzają.

"W ub.r. Grupa Kapitałowa GPW wypracowała rekordowe przychody ze sprzedaży w wysokości 352 mln zł i tym samym osiągnęła historycznie najwyższy zysk netto w wysokości 156,1 mln zł. Zysk EBITDA ukształtował się na poziomie 212,2 mln zł.

Według rocznego raportu izraelskiej giełdy, w 2016 roku miała łącznie 242,2 mln NIS (nowych szekli izraelskich, 1 NIS to ok. 0,97 zł) przychodów wobec 262,6 mln NIS rok wcześniej.

Zysk TASE w 2016 roku wyniósł 2,1 mln NIS wobec 20,2 mln NIS w roku 2015.

Informację o zainteresowaniu GPW izraleskim parkietem pierwsza podała we wtorek "Rzeczpospolita", według gazety "potencjalna wartość transakcji to co najmniej 490 mln zł"."

a tacy Anglicy dali radę wyskrobać raptem 564 milionów funtów z dochodu 1770 milionów. http://www.independent.co.uk/news/business/news/london-stock-exchange-group-profit-rise-company-flotation-a8235971.html
  • Przemko napisal(a):
    losie pomocy, liczby się nie zgadzają.

"W ub.r. Grupa Kapitałowa GPW wypracowała rekordowe przychody ze sprzedaży w wysokości 352 mln zł i tym samym osiągnęła historycznie najwyższy zysk netto w wysokości 156,1 mln zł. Zysk EBITDA ukształtował się na poziomie 212,2 mln zł.

Według rocznego raportu izraelskiej giełdy, w 2016 roku miała łącznie 242,2 mln NIS (nowych szekli izraelskich, 1 NIS to ok. 0,97 zł) przychodów wobec 262,6 mln NIS rok wcześniej.

Zysk TASE w 2016 roku wyniósł 2,1 mln NIS wobec 20,2 mln NIS w roku 2015.

Informację o zainteresowaniu GPW izraleskim parkietem pierwsza podała we wtorek "Rzeczpospolita", według gazety "potencjalna wartość transakcji to co najmniej 490 mln zł"."

a tacy Anglicy dali radę wyskrobać raptem 564 milionów funtów z dochodu 1770 milionów. http://www.independent.co.uk/news/business/news/london-stock-exchange-group-profit-rise-company-flotation-a8235971.html
    Księgowość nie łączy się ze zdrowym rozsądkiem.
  • Póki cieszy się miłością ojcowską, jest nie do ruszenia.

Taki sam był jako prezes banku: kunktatorski, reaktywny, bierny. I to zadziałało, BZ WBK jest najlepszym polskim bankiem, fakt, że najlepszy polski bank to jak najwyższy kopiec z piasku w Himalajach.

Polska jest przeklęta Dyzmą.
  • loslos
    edytowano March 2018
    Tatuś za wiele zainwestował, przecież rozstał się z ostatnimi przyjaciółmi i zgruchotał stworzoną przez siebie partię i 40 lat własnego życia. Po czymś takim się nie mówi: ale ze mnie był idiota.
  • Dlaczego mnie się czasem zdarza naprawiać błędy? Bo żona może mi powiedzieć: aleś z siebie durnia wystrugał. Albo któryś z kolegów. Manitou nie ma nikogo takiego.
  • No właśnie nie są różne. W krajach cywilizowanych systemy rachunkowości są zgodne z międzynarodowymi standardami rachunkowości i sprawozdawczości finansowej (IFRS). A już takie instytucje jak giełdy z pewnością je stosują.
  • Rafał napisal(a):
    No właśnie nie są różne. W krajach cywilizowanych systemy rachunkowości są zgodne z międzynarodowymi standardami rachunkowości i sprawozdawczości finansowej (IFRS). A już takie instytucje jak giełdy z pewnością je stosują.
    Jak ostatnio czytałem ust. o rachunkowości (czyli nie ukrywam, dobre kilka lat temu), to MSR było opcjonalne nawet dla spółek giełdowych.
  • Różnice są niewielkie. Zysk to zysk. MSRy są właśnie po to aby inwestorzy mogli porównywać, sprawdzać przez audytorów i mitygować ryzyko. To księgowe esperanto akceptowane przez wszystkich którzy się liczą.
  • loslos
    edytowano March 2018
    W dawnych czasach GPW miała odłożone na koncie jakieś krocie i jej dochody wynikały głównie z tego. Jak teraz jest nie wiem ale warto pamiętać, że wynik nie polega po prostu na odjęciu jednej liczby od drugiej.

GPW to interesująca instytucja - 25 lat temu tak ułożono prawo o rynku kapitałowym, inne od tego znanego gdzie indziej, by kilka (niewiele) rodzin miało wyżywienie. To był chyba jedyny przypadek inteligentnej (a nie po prostu bezczelnej) korupcji.
  • Dawno nie było wypowiedzi JarKacza, jak to wierzy w genialny Plan Morawieckiego. :D
  • "Mój syn ma zadatki na lidera narodu polskiego" - Kornel Morawicki
  • los napisal(a):
    Dlaczego mnie się czasem zdarza naprawiać błędy? Bo żona może mi powiedzieć: aleś z siebie durnia wystrugał. Albo któryś z kolegów. Manitou nie ma nikogo takiego.
    Przecież ma Błaszczaka!
  • 7dmy napisal(a):
    Można tylko współczuć Panu Mateuszowi, że przy tych wszystkich problemach ma jeszcze na głowie swojego sławnego ojca.
    :D
  • 7dmy napisal(a):
    Można tylko współczuć Panu Mateuszowi, że przy tych wszystkich problemach ma jeszcze na głowie swojego sławnego ojca.
    Senior jest problemem o tyle, że w stochastycznych paroksyzmach przeżywanego szczęścia odkrywa przed światem długofalowe plany swej latorośli. Tak było chociazby z premierowaniem. Na szczęście dla Bloba, Kaczynski pozostaje ślepy, głuchy i oczadziały.
  • A po cholerę nam giełda w Izraelu?
  • Jak to dobrze, że się na tym nie znam. Mogę spać spokojnie jak każdy kto nie ma majątku, więc nie boi się strat ani ingerencji Israela.
  • edytowano March 2018
    Giełda i bank to zupełnie inne biznesy. Sama giełda nie jest jakimś szczególnie zyskownym przedsięwzięciem w porównaniu z bankiem.Giełda to infrastruktura strategiczna. Tam są wrażliwe informacje.O wszystkich spółkach notowanych, przedsiębiorstwach emitujących papiery dłużne, inwestorach, transakcjach. No o wszystkim czym się na niej handluje i uczestnikach rynku. Bank pojedynczy to tylko wycinek. Jasne ze realne pieniądze, przepływy i wpływy.
  • TVP Info teraz
    mówi Karnowski: ... PiS nie przebił się do potocznej świadomości, że wróciło do budżetu 30 miliardów złotych - dzięki Morawieckiemu - blabla...
    wtrąca Pospieszalski: - Szałamasze! -
    Karnowski dopowiada: ...dzięki wielu osobom - ....

nie wiem: :) czy :/
  • Ten Szauamasze to jakiś Gruzin?
  • christoph napisal(a):
    Ten Szauamasze to jakiś Gruzin?
    Też na G. Gorzowianin
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.