Skip to content

Aktualności, newsy, krótkie wiadomości tekstowe

11314161819684

Komentarz

• edytowano June 2017
    Rafał napisal(a):
    No nie zrozumiał Kolega czym ja się przejmuję - z tym telefonem w uchwycie znaczy.
    Tym, że jak sam kolega powiedział kretyńsko to wygląda. Czyli tak, jakby nawigacja nie działała i nie było kasy/czasu/czegokolwiek by ją naprawić, więc uprawiamy chaupnictwo, a to wygląda nawet nie bidnie tylko głupio. Zgadłem?
    Jeśli nie, to chętnie się dowiem - z ciekawości.
    Rafał napisal(a):
    Ja nie muszę epatować otoczenia gadżetami.Uwaga! Teraz wstawka megalomańska: dobre markowe ciuchy, drogie zegarki itp to muszą prezentować aspiranci i nuworysze.
    To wiem, ale wiem też że właśnie przez to są marki zakazane. Np na salonach nie nosi się rolexa bo rolexy mają nowobogaccy co chca uchodzić za elitę a obycia nie mają żadnego. Zapewne lista rzeczy zakazanych jest długa i obejmuje rzeczy o których ja nie wiem że istnieją.
    Rafał napisal(a):
    Prawdziwy gość to może chodzić w starej marynarce cerowanej na łokciach, mieć zegarek Casio za 30 złotych i podpisywać się długopisem bic za 3 złote, a i tak portier w Ritzu otwiera mu drzwi.
    Oczywiście, bo wtedy to jest forma lasnu.
    Rafał napisal(a):
    Ja w Ritzu nie bywam, ale używam tanich długopisów i chodzę w polskich ciuchach.
    Ok, ale mimo wszystko uchwyt nad panelem Kolegę martwi. Co zarzutem nie jest - to są realia.
    Rafał napisal(a):
    Tablet to jest pomysł. Właściwie to mam prywatny i używam tylko na wakacjach. Muszę kupić uchwyt.

Z autem się zobaczy. Nie wymienię chyba do piątego roku, aby nie dawać złego przykładu. Jeżdżę sporo - obecnie około 3.000 km na miesiąc. Potem będzie trzeba bo zacznie się częściej psuć. Dużo jeżdżę po wertepach, bywa że ukraińskich, ale to SUV.
    A w grę wchodzi dowolna marka, czy są jakieś uwarunkowania?
    Pytam bo u nas big bosi mieli kiedyś jedną markę (nawiasem mówiąc niezbyt prestiżową, co mnie dość zdziwiło, bo samochody były drogie) po czym zgodnie podjęto decyzję że każdy kupuje co chce w ramach budżetu - bo auta sypały się na potęgę.
    I teraz każdy jeździ czym innym, ale cenowo auta te wychodzą podobnie (choć czasem trudno uwierzyć).

• Stary Kamprad jeździł piętnastoletnim Volvo 960.
  • O kurczę ! Nie spodziewałem się takiego wywiadu.

Pierwsze: No tak przypinanie telefonu tam gdzie powinno działać urządzenie fabryczne to chałupnictwo. Tak jak skobel zamiast i obok popsutego zamka i klamki, agrafka zamiast guzika bo się urwał itp.
    Drugie: Nie wiem jakie marki są zakazane. Nie wiem nawet jakie są wskazane. Lubię rzeczy ładne i dobre. Chyba mam nie najgorszy gust, a żona to już z pewnością ma i często kieruję się jej radą. Niestety nie lubię dużo wydawać i unikam drożyzny. Z tego powodu nie mam rzeczy najnowszych i najmodniejszych.
    Trzecie: Tak taki lans na prostotę uprawiam. Uwielbiam rozmowy z oferentami z prestiżowych firm, którzy chwalą się najwyższą jakością i zastrzegają, że oni ceną nie konkurują. Mój zgrany tekst to coś w rodzaju: A to przepraszam. My jesteśmy prości ludzie z prowincji, dziargamy proste rzeczy w naszych warsztatach i niestety nie stać nas na takie luksusy. Chyba będziemy musieli kupić coś w sąsiednim miasteczku. Oni oczywiście wiedzą, że mamy kasy po sufit, dlatego do nas przyjechali i szczęki im opadają.
    Czwarte: No uchwyt mnie trochę martwi. Najbardziej z lenistwa. Trzeba będzie gdzieś grzebać po internetach, oglądać itp. Nuda. Elektronika użytkowa mnie nudzi.
    Piąte: Są z gruba dwa modele polityki samochodowej. Pierwszy to model floty z jednej stajni z hierarchią modeli odpowiadającą hierarchii służbowej. Kupuje się na przykład Toyoty od Avensis (Nie wiem czy Camry jeszcze jest), przez Corollę do Yarisa lub coś podobnego i można jeszcze różnicować silnikiem i wyposażeniem. Wtedy jest możliwość wynegocjować bardzo duże dyskonto. To model dobry dla dużych firm. Stosowałem jak pracowałem w firmie z flotą pod 200 osobówek. W średnich, jak moja obecna, można stosować model z limitem cenowym dla stanowiska. Tak mam. Można to jeszcze ujednolicić i zrobić oszczędność stosując zakupy przez jednego leasingodawcę. On ma lepsze rabaty bo kupuje więcej z głównych marek.Tak robimy.
  • Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Polacy wracają do kraju. Według danych GUS w zeszłym roku saldo migracji było dodatnie i wynosiło +1,5 tys. (jeszcze w 2014 r. byliśmy na minusie o blisko -16 tys. osób). Oznacza to, że od 1 stycznia do 31 grudnia 2016 roku półtora tysiąca ludzi więcej do Polski przybyło niż z niej wyjechało.
    Ale to są dane właściwie czego - zameldowań?
    Kiedy trzy lata mieszkałem i pracowałem w Szkocji, w Polsce byłem "gościem", to oficjalnie (dla GUS)
    byłem tam czy tu? Bo nawet nie starałem się o rezydenta w UK.
  • jak mawiał Stalin, ten wygrywa, co liczy głosy
    tak samo z danymi, jakie kryteria?
  • Marcin Plewka
    1 czerwca o 22:12 · Kraków, Lesser Poland Voivodeship ·

Informacja pewna od przewodniczki z Oświecimia. Od dluzszego czasu w baraku w Brzezince nie ma zabytkowych pietrowych prycz. O tym nie napisalo żadne czasopismo tego nie pokazała żadna TV. A przewodniczka mówi jasno jest cisza bo na prycze dla jaj weszla cala wycieczka mlodziezy z Izraela i sie pod nimi zawaliły.

Ja tam się nie boję więc piszę o tym. A gdyby Polacy tam weszli krzyk byłby na caly swiat.
  • Heh, podobno znowu jakiś incydent na Zachodzie? NUDA (:|
  • Szkoda, że brak ostrzeżenia, że rozmowę poprowadzi... Piotr Zaremba.
  • extraneus napisal(a):
    Szkoda, że brak ostrzeżenia, że rozmowę poprowadzi... Piotr Zaremba.
    na szczęście nie prowadził. Warto było oglądać ze względu na wspominki JK. I na przypomnienie sobie chorego z miłości Kuronia. Swoją drogą, niepowtarzalny pajac.
  • Według zapowiedzi sprzed kilku dni prowadzić miał Zaremba a dyskutować PJK i Glapiński.

Tak, Kuroń to było prawdziwe monstrum...
  • a moj kot ma dzis roczek:)
  • balbina napisal(a):
    a moj kot ma dzis roczek:)
    a propos

tak się zaczyna przyjaźń kota z kaczorem:
    image
  • To był bardzo ciekawy program.

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

• Przez media ? Jeśli tak to, jak zwykle, brednie. Przez opozycję ? Jeśli tak to niepobożne życzenia.

Nie bardzo wiem co miałby JarKacz tj PiS przez to osiągnąć.I dlaczego miałby to zrobić, znaczy za co karać ?
  • Ech te fake newsy
  • Badania IPN na Ukrainie zablokowane przez władze, które podobno nie są w stanie zapewnić bezpieczeństwa polskim badaczom.
  • Sekielski "odnalazł" folie z zabezpieczonymi w domu Jaroszewiczów a niezidentyfikowanymi w toku postępowania odciskami palców. Prokuratura wszczęła już śledztwo.
  • No coś podobnego! To już nawet takie cenne dowody są ujawniane dla odwrócenia uwagi i przykrycia katastrofy opozycji totalnej, w którą tyle przecież zainwestowano? No to chyba trzeba kogoś poświęcić. Zapewne kogoś komu już się zmarło, albo wkrótce się gorzej poczuje.
  • Obszerne magazyny mają w tym WSI.
  • extraneus napisal(a):
    Sekielski "odnalazł" folie z zabezpieczonymi w domu Jaroszewiczów a niezidentyfikowanymi w toku postępowania odciskami palców. Prokuratura wszczęła już śledztwo.
    Co??? Chodzi o mord na premierze PRL Jaroszewiczu? Przecie to było lat temu ze 20...
    extraneus napisal(a):
    Sekielski "odnalazł" folie z zabezpieczonymi w domu Jaroszewiczów a niezidentyfikowanymi w toku postępowania odciskami palców. Prokuratura wszczęła już śledztwo.
    Co??? Chodzi o mord na premierze PRL Jaroszewiczu? Przecie to było lat temu ze 20...
    Zagubione w przestrzeni dyski (i w czasie na kilka dni) lub folie (i w czasie lat dwudziestu) - ten sam "matrix".

A nawet 25 chyba.
  • syn Jaroszewiczów odkrył je w kartonie z rzeczami po rodzicach odebranych z prokuratury. To sprawa sprzed paru miesięcy. Właściwie czas na nowe informacje w tej sprawie.
  • edytowano June 2017
    Postanowienie o wszczęciu śledztwa, info o którym wkleił Sekielski, ma datę 5 czerwca 2017 r. Ja pierwsze o tym słyszę, z tym, że programów Sekielskiego nie oglądam (przeniósł je chyba do jakiejś Novej czy WP?)

image
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.