extraneus napisal(a): Podobno Ursula von der Leyen zyskała poparcie V4. Timmermans będzie wice.
A to nie jest takie pewne, by być wickiem trzeba być kominiarzem a kominiarzy mianują państwa. Francowa partyjka nie jest w koalicji rządzącej w Niskich Krajach. Prawda, ze mu obiecali, ale z dotrzymaniem może być różnie. Ostatnich gryzą psy a do przegrywow nikt się nie przyznaje.
Pan Zagłoba tez coś obiecywał królowi szwedzkiemu.
W nowym rządzie obecnego premiera Sauliusa Skvernelisa polska partia będzie miała MSW oraz resort łączności i transportu. - To świadczy o naszej mocnej pozycji - mówi "Rzeczpospolitej" szef Akcji Wyborczej Polaków na Litwie Waldemar Tomaszewski.
W żadnym innym kraju nie nastąpił tak gwałtowny jak u nas spadek poziomu religijności wśród młodzieży. W 2018 r. jako wierzący określiło się 63 proc. uczniów ostatnich klas szkół ponadgimnazjalnych.
Dziesięć lat wcześniej było ich 81 proc. Zarówno świeccy, jak i socjologowie w sutannach są zgodni, że częściową winę za to, że młodzi ludzie zapominają o modlitwie i coraz rzadziej chodzą do kościoła, ponosi sam Kościół.
Badania CBOS dotyczące religijności zostały zaprezentowane w kontekście szerszego spojrzenia na kondycję młodych ludzi w Polsce. Projekt „Młodzież” to jedno z niewielu przedsięwzięć socjologicznych realizowanych cyklicznie.
Jednym z tematów badań był stosunek młodych ludzi do wiary. Z końcowego raportu wynika, że wśród uczniów różnych typów szkół z roku na rok następuje spadek poziomu religijności. W ubiegłym roku za osobę głęboko wierzącą uważało się 8 proc. młodych Polaków, 55 proc. - za wierzących, 21 proc. za niezdecydowanych, a 17 proc. za niewierzących.
Mania napisal(a): Zmarła Wanda Warska, wokalistka jazzowa. R.I.P.
R.I.P. +
Bardzo, bardzo lubiłam słuchać piosenek w jej wykonaniu. Odkąd pamiętam. Wyciszało mnie to i wprowadzało w nostalgiczny nastrój. No i Norwid pewnie też jest jej wdzięczny.
[Edit] Chociaż jeszcze jedną:
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
christoph napisal(a): Bierzmowanie i religia w szkole
Przeciw religii w szkole bardzo wierzgają inteligenci i inteligentki piszące dla Krytyki Politycznej. Kiedyś nawet cykl artykułów zmachali pod tezę, jak to katolicyzm w Polsce jeszcze jako tako się trzyma dzięki kleszej indoktrynacji młodzieży w państwowych szkołach. No kto to widział, żeby Einsteina nauczać chwilę po Janie Pawle II! Jeszcze uczniowie pomyślą, że i jedno i drugie jest prawdziwe. Przekonali mnie komuniści do tej religii w szkole.
Ostatnio znajomy ksiądz mi właśnie z pewnym zaniepokojeniem opowiadał
van.den.budenmayer napisal(a):
Przeciw religii w szkole bardzo wierzgają inteligenci i inteligentki piszące dla Krytyki Politycznej. Kiedyś nawet cykl artykułów zmachali pod tezę, jak to katolicyzm w Polsce jeszcze jako tako się trzyma dzięki kleszej indoktrynacji młodzieży w państwowych szkołach. No kto to widział, żeby Einsteina nauczać chwilę po Janie Pawle II! Jeszcze uczniowie pomyślą, że i jedno i drugie jest prawdziwe. Przekonali mnie komuniści do tej religii w szkole.
Tyle, że duszpasterze chyba nie bardzo mają pomysł jak młodych przyciągnąć do Kościoła w czasie pozalekcyjnym. Pieczętowania "książeczek" do bierzmowania nie wliczam.
xff napisal(a): Ostatnio znajomy ksiądz mi właśnie z pewnym zaniepokojeniem opowiadał
van.den.budenmayer napisal(a):
Tyle, że duszpasterze chyba nie bardzo mają pomysł jak młodych przyciągnąć do Kościoła w czasie pozalekcyjnym. Pieczętowania "książeczek" do bierzmowania nie wliczam.
A czym sie interesuje się młodzież? Tam powinni być księża...może
christoph napisal(a): Kerygmat to zycie A nie kolejny przedmiot. Szkoła jest dodatkiem do domu
Do Wiary przygotowuje dom rodzinny. Do Wspólnoty przygotowuje parafia. Do usystematyzowania religii przygotowuje szkoła. Tak więc religia to kolejny przedmiot opisujący sposoby i znaczenie sprawowania kultu w ujęciu historyczno-dogmatycznym. Że jest uczona fatalnie? No bywa, z tym że z matematyką, polskim, bywa podobnie i nie słyszę postulatów wycofywania.
Były minister obrony narodowej, obecny senator Platformy Obywatelskiej Bogdan Klich zaliczył wpadkę na Twitterze. Polityk, do wpisu informującego o działaniach swojej partii zamieścił hasztag #TwojSzwab zamiast #TwojSztab. Wpis już usunął, jednak internauci nie dali zapomnieć politykowi o popełnionym błędzie.
Moim zdaniem problemem jest tez to, ze do sprawy podchodzi się jak do problemu na farmie kurczaków a nie z ludźmi. Jak ktoś twierdzi, ze Bóg nie istnieje, to może wystarczy mu pokazać, dlaczego nie ma racji, zamiast biegać naokoło problemu - ze za mało lekcji religii, za mało Ziarna w TVP i cos tam jeszcze. Problem nie jest ilościowy, rozgarnięty człowiek w końcu dostrzeże brak sensownych podstaw (a kurczak niekoniecznie). Po polsku odpowiednie materiały po prostu nie istnieją, apologetyka na poziomie gruntu - chociaż uczelni katolickich dziesiątki. A licealiści i studenci wymieniają się tłumaczeniami Dawkinsa...
polmisiek napisal(a): Po polsku odpowiednie materiały po prostu nie istnieją, apologetyka na poziomie gruntu - chociaż uczelni katolickich dziesiątki. A licealiści i studenci wymieniają się tłumaczeniami Dawkinsa...
polmisiek napisal(a): Po polsku odpowiednie materiały po prostu nie istnieją, apologetyka na poziomie gruntu - chociaż uczelni katolickich dziesiątki. A licealiści i studenci wymieniają się tłumaczeniami Dawkinsa...
Czy ta ksiazka moze przekonac kogos, kto uwaza ze stworzylo nas multiwersum + ewolucja, a swiadomosc to iluzja (ewentualnie jakis dziwne zjawisko kwantowe)?
Komentarz
Dobrze mu tak, zwolennikowi "związków partnerskich" B-)
Pan Zagłoba tez coś obiecywał królowi szwedzkiemu.
Czy będą nazwiska w polskiej pisowni?
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Guillermo_Mordillo
+
Bardzo, bardzo lubiłam słuchać piosenek w jej wykonaniu. Odkąd pamiętam. Wyciszało mnie to i wprowadzało w nostalgiczny nastrój.
No i Norwid pewnie też jest jej wdzięczny.
[Edit]
Chociaż jeszcze jedną:
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Przekonali mnie komuniści do tej religii w szkole.
A nie kolejny przedmiot.
Szkoła jest dodatkiem do domu
A czym sie interesuje się młodzież? Tam powinni być księża...może
Do Wspólnoty przygotowuje parafia.
Do usystematyzowania religii przygotowuje szkoła.
Tak więc religia to kolejny przedmiot opisujący sposoby i znaczenie sprawowania kultu w ujęciu historyczno-dogmatycznym. Że jest uczona fatalnie? No bywa, z tym że z matematyką, polskim, bywa podobnie i nie słyszę postulatów wycofywania.
Po polsku odpowiednie materiały po prostu nie istnieją, apologetyka na poziomie gruntu - chociaż uczelni katolickich dziesiątki. A licealiści i studenci wymieniają się tłumaczeniami Dawkinsa...
Ta moze: https://www.amazon.com/Blackwell-Companion-Natural-Theology/dp/1444350854/