Nieno, jest piękne udawanie, że oni chcą się pochylić, zrozumieć, no wyjść na przecif i td. Trzeba zać metody mental ność onych. Ja tam przeczytałam z satysfakcją
Nie wiem ,czy Koleżeństwo ma kontakt z Instagramem, z blogami lajfstajlowymi. Ja przez jakiś czas robiłam pewne badania dotyczące tematyki wpisów i obserwacje trendów w blogach o największej czetelności. To co mówi pan Kupa w wywiadzie , nie jest ani obliczone ani skierowane do Koleżeństwa. Jest przekazem kierowanym do bardzo młodych i młodych odbiorców ( i oni wcale nie muszą czytać pna Kupy, czytaja natomiast przekaźniki, czyli autorzy poczytnych blogów, nagradzane instagramerki) Oni nie pamietają miłości Thustka, Kidawa im sie kojarzy ze starszą miłą panią, z plakatów, na których stoi przed gromadką uśmiechnietej młodzieży. Generalnie mają wciąż wtłaczane , że Kaczyński to stary ramol, kulawy dziad przed operacją, którego chore pomysły pozbawią ich dobrej zabawy. Hejt jaki szedł po Beacie Szydło w zwiazku z niusem o jej synu ksiedzu, przekracza Koleżeństwa wyobrażenia.
Na tym tle druga strona ma sie wydawać fajna, luzacka i bogata. -Jak jesteś taki madry to dlaczego nie jesteś bogaty.- Dobra fura, foty z egzotycznych podróży, laski na każdej imprezie to cel idealnego wyborcy . W Warszawie znam ludzi, którzy za Gronkiewicz mówili, co z tego , że kradną, ale coś nam skapnie. I nowa religia, której wyznawczynie szyją worki z firanek na warzywa i noszą dumnie hasło zero waste. To was- nas może nie zajmować , ale to sobie płynie. i drąży. Ile tam miał Powiatowy wejść na koncie?
Jasne. Możemy zakończyć na nas . Ale ja sobie archiwizuję takie rzeczy dla innych. Mniej świadomych. Bo może się nagle okazać, że mamy niewiele wspólnego z młodszymi. Pamietam, jak w 2005 do Wojewódzkiego poszedł Tusk. I co mówił. I jak. Teraz ta łachudra wytycza kierunek, który duża część surowej masy kupi. Bez świadomości, że wszystko już było. Z durnym przekonaniem że odkryli cacko.
Młodzież nie jest głupia i z wiekiem mądrzeje. Może to zabrzmi brutalnie ale przy tak niskim przyroście naturalnym i wydłużaniu średniej życia w Polsce jaki był ostatnie 18 lat rola młodzieży w wyborach maleje a nie rośnie. Jak lewactwo nie obniży wieku dorosłości tj prawa wyborczego do 16 lat to nie ma się co zbytnio przejmować chwilowym lewackim amokiem młodzieńczym w wielkich miastach. A Wojewódzki ma dobrze ponad 50 lat i nawet za duża kasę za chwilę będzie tak groteskowym młodzieżowcem jak Owsiak i obaj pójdą w odstawkę.
Mogą korzystać rzadziej niż kiedyś (bo nie chodzi się do klubów do których chodzą rodzice). Ale nadal w Polsce FB ma ponad 16 000 000 użytkowników, sam efekt skali sprawia że młodych jest tam mnóstwo. A konkretnie w wieku 13-17 aż 1 500 000 dusz.
Najmłodsi siedzą na Instagramie i na Snapie, wiadomo, ale Fejs ma jeszcze masę rzeczy, które im pasują. Licznik wejśc na konto Woijewódzkiego nieubłaganie pokazał 4 mln.
Mnie zupełnie nie chodziło ani o Wojewódzkiego, zresztą dość wysoko postawionego funkcjonariusza, ani o fejsa, ale o trend. PiS będzie przedstawiany jako paździeż, a wyborcom jż bez specjalnej jazdy po nich, przedstawi się dolce vita i dolce farniente.
można sie obrazić na rzeczywistość, a można zauważać coraz wiekszą różnicę między młodymi wyborcami 2015 a młodymi 2019 . To sie jeszcze zmieni, bo jesteś tym co ogladasz i takie tam. 4 lata temu pewne frazy by jeszcze nie padły, choć ohydy było dużo, teraz jest już syf na całego. Kiedyś niechęż chodziła w woalu, dziś wredny rechot z najgorszymi inwektywami jest na porządku. I nie gderam, tylko stwierdzam fakt.
(bo już dawno widziałem średniowieczne podręczniki m.in. szermierki) dzisiejsze grupy rekonstrukcyjne rycerskie to jakaś porażka w łupaniu mieczem na przykład
christoph napisal(a): Nasza tradycja? Czy bardziej szabla i dzikie pola?
?
piszę wyłącznie o zabawę w średniowieczne rycerstwo z pokazami walk (pikniki rycerskie) takie łubudu bez finezji
ale ale
dwa lata temu trafiłem na dwudniowy dzień rycerski w chorzowskim Skansenie pokazy (turniej) miał być w niedzielę, w sobotę inne rzeczy w średniowiecznej osadzie
jednak przy samych namiotach, po zamknięciu dnia, chłopaki zrobili sobie jam-session, bijatyka off-record - o, to było warte obejrzenia!!!
A w parafii mej dziś ksiądz wikary młody, sympatyczny i "wyluzowany" (takie wrażenie odniosłam z kolędy) podczas ogłoszeń DOBITNIE powiedział, że nie udziela i nie będzie udzielał komunii na rękę i że od niego nikt nie dostanie na rękę nigdy. Wyszłam zbudowana!
Pani_Łyżeczka napisal(a): A w parafii mej dziś ksiądz wikary młody, sympatyczny i "wyluzowany" (takie wrażenie odniosłam z kolędy) podczas ogłoszeń DOBITNIE powiedział, że nie udziela i nie będzie udzielał komunii na rękę i że od niego nikt nie dostanie na rękę nigdy. Wyszłam zbudowana!
Wszystko to pięknie, ale to nieposłuszeństwo wobec przepisów ustanowionych przez ober-klechów.
Pani_Łyżeczka napisal(a): A w parafii mej dziś ksiądz wikary młody, sympatyczny i "wyluzowany" (takie wrażenie odniosłam z kolędy) podczas ogłoszeń DOBITNIE powiedział, że nie udziela i nie będzie udzielał komunii na rękę i że od niego nikt nie dostanie na rękę nigdy. Wyszłam zbudowana!
Wszystko to pięknie, ale to nieposłuszeństwo wobec przepisów ustanowionych przez ober-klechów.
no, niezupełnie
dotkryna mówi jasno o jednym sposobie, od IX wieku tylko do ust na rękę jest indult, czyli wyjątkowe pozwolenie
W Polsce II Synod Plenarny potwierdził uznanie dla utartej praktyki udzielania Komunii Świętej w postaci chleba podawanego do ust, nie wykluczył jednak innych form27. Możliwość udzielania Hostii na rękę w Polsce formalnie zaistniała od zajęcia stanowiska przez Konferencję Episkopatu Polski wyrażonego na 331 Zebraniu Plenarnym w dniach 8-9 marca 2005 roku. W komunikacie opublikowanym po zebraniu znajduje się zapis, że szafarze mają udzielać Komunii Świętej na rękę tym, którzy o to proszą przez wystawienie ręki28. W dniu 21 kwietnia 2006 r. Kongregacja ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów w odpowiedzi na prośbę o recognitie29 udzieliła pozwolenia, aby jako zwykły przyjęty był zwyczaj udzielania Komunii Świętej na rękę w diecezjach na terenie Polski30.
/jeszcze posxukam tekstu komunikatu Konferencji KEP
=== argentyński Biskup Juan Rodolfo Laise
Tekst, opublikowany w nr. 5 kwartalnika "Christianitas", został pierwotnie przedstawiony przez autora jako wykład w trakcie V Kolokwium Międzynarodowego Centrum Studiów Liturgicznych (CIEL) w Wersalu, w listopadzie 1999 roku.
W parafii gdzie Stryczek butem po ołtarzu walił jest to bardzo awangardowe i nawet "oberklechy" oddychają z ulgą i nic przeciwko tej wiośnie kościoła mieć nie będą . #:-S
Komentarz
Trzeba zać metody mental ność onych.
Ja tam przeczytałam z satysfakcją
To co mówi pan Kupa w wywiadzie , nie jest ani obliczone ani skierowane do Koleżeństwa.
Jest przekazem kierowanym do bardzo młodych i młodych odbiorców ( i oni wcale nie muszą czytać pna Kupy, czytaja natomiast przekaźniki, czyli autorzy poczytnych blogów, nagradzane instagramerki)
Oni nie pamietają miłości Thustka, Kidawa im sie kojarzy ze starszą miłą panią, z plakatów, na których stoi przed gromadką uśmiechnietej młodzieży.
Generalnie mają wciąż wtłaczane , że Kaczyński to stary ramol, kulawy dziad przed operacją, którego chore pomysły pozbawią ich dobrej zabawy.
Hejt jaki szedł po Beacie Szydło w zwiazku z niusem o jej synu ksiedzu, przekracza Koleżeństwa wyobrażenia.
Na tym tle druga strona ma sie wydawać fajna, luzacka i bogata.
-Jak jesteś taki madry to dlaczego nie jesteś bogaty.-
Dobra fura, foty z egzotycznych podróży, laski na każdej imprezie to cel idealnego wyborcy .
W Warszawie znam ludzi, którzy za Gronkiewicz mówili, co z tego , że kradną, ale coś nam skapnie.
I nowa religia, której wyznawczynie szyją worki z firanek na warzywa i noszą dumnie hasło zero waste.
To was- nas może nie zajmować , ale to sobie płynie. i drąży.
Ile tam miał Powiatowy wejść na koncie?
Tyle.
Pamietam, jak w 2005 do Wojewódzkiego poszedł Tusk. I co mówił. I jak.
Teraz ta łachudra wytycza kierunek, który duża część surowej masy kupi. Bez świadomości, że wszystko już było. Z durnym przekonaniem że odkryli cacko.
i nie chodzi o samego Powiatowego, on jest reprezentantem trendu. Doskonałym płytkim reprezentantem bez hamulca.
Licznik wejśc na konto Woijewódzkiego nieubłaganie pokazał 4 mln.
Mnie zupełnie nie chodziło ani o Wojewódzkiego, zresztą dość wysoko postawionego funkcjonariusza, ani o fejsa, ale o trend.
PiS będzie przedstawiany jako paździeż, a wyborcom jż bez specjalnej jazdy po nich, przedstawi się dolce vita i dolce farniente.
Paździerze lecą raczej z Placformy, ale to może moje osobiste odchylenie.
można sie obrazić na rzeczywistość, a można zauważać coraz wiekszą różnicę między młodymi wyborcami 2015 a młodymi 2019 .
To sie jeszcze zmieni, bo jesteś tym co ogladasz i takie tam.
4 lata temu pewne frazy by jeszcze nie padły, choć ohydy było dużo, teraz jest już syf na całego.
Kiedyś niechęż chodziła w woalu, dziś wredny rechot z najgorszymi inwektywami jest na porządku. I nie gderam, tylko stwierdzam fakt.
No i naszym lecą lata a młodzi ...gdzie?
Pytanie, czy rzeczywiście jedyna przyszłość to jest rozszalałe lewactwo? Nie mam tej słodkiej pewności.
Ale oczywiście postępy postępu są nieubłagane. Zaraz znajdę fajnego michałka i wkleję w odpowiedni wątek.
od dawna uważam, że samuraje się ' chowają'
(bo już dawno widziałem średniowieczne podręczniki m.in. szermierki)
dzisiejsze grupy rekonstrukcyjne rycerskie to jakaś porażka w łupaniu mieczem na przykład
Czy bardziej szabla i dzikie pola?
a Chrobry, Śmiały, Krzywousty, czy inny Władek czy Leszek Czarny to nie nasza ?
piszę wyłącznie o zabawę w średniowieczne rycerstwo z pokazami walk (pikniki rycerskie)
takie łubudu bez finezji
ale ale
dwa lata temu trafiłem na dwudniowy dzień rycerski w chorzowskim Skansenie
pokazy (turniej) miał być w niedzielę, w sobotę inne rzeczy w średniowiecznej osadzie
jednak przy samych namiotach, po zamknięciu dnia, chłopaki zrobili sobie jam-session, bijatyka off-record
- o, to było warte obejrzenia!!!
sporo wśród neoprezbiterów 'tradsowych'
dotkryna mówi jasno o jednym sposobie, od IX wieku tylko do ust
na rękę jest indult, czyli wyjątkowe pozwolenie
linki:
stan prawny w Polsce /jeszcze posxukam tekstu komunikatu Konferencji KEP
===
argentyński Biskup Juan Rodolfo Laise
Tekst, opublikowany w nr. 5 kwartalnika "Christianitas", został pierwotnie przedstawiony przez autora jako wykład w trakcie V Kolokwium Międzynarodowego Centrum Studiów Liturgicznych (CIEL) w Wersalu, w listopadzie 1999 roku.
==
oraz już polskie dyskusje w temacie, tygodnik Niedziela, 5/2002