janosik napisal(a): Ktoś mi wytłumaczy dlaczego Ukraina wstrzymuje pociągi jadące do Polski? Bo taka informacja krąży po necie.
Nie wiem dokładnie dlaczego, ale onuce na różnych forach doznają orgazmu na zasadzie: "J*** banderowców, to wspólny wróg nasz i Katechona!"
No, a jakoś nie opada w Koledze chęć wspierania tych koleżków zza Buga?
Jeśli nie, to dorzucę -- Koleje Ukraińskie właśnie przekazały zarządzanie Kolejami Ukraińskimi do Deutsche Bahn. Prawdziwych przyjaciół poznaje się w biedzie!
mały problem, bo nikt poza samym głoszącym nie chce się przyznać
Zaskoczenie nimi wykazali wszyscy, chyba nawet... sam Honczaruk. Wkrótce zaczął prostować, że Ukraina zachowuje kontrolę nad spółką a specjaliści z Deutsche Bahn będą jedynie doradzać w kwestii reform Ukrzaliznyci.
Koleje Ukraińskie nic nie wiedzą
Także Deutsche Bahn w oświadczeniu zaprzeczyło informacji, że przez 10 lat będzie zarządzać ukraińską koleją, a Koleje Ukraińskie 23 stycznia przesłały do mediów zaskakujące oświadczenie: „Zarząd Ukrzaliznyci dowiedział się o podpisaniu umowy intencyjnej między rządem Ukrainy a niemieckim przewoźnikiem kolejowym Deutsche Bahn, w sprawie dalszej współpracy w zakresie rozwoju Ukrzaliznyci. Podpisanie tego dokumentu jest inicjatywą i prerogatywą rządu Ukrainy. Gdy tylko zarząd otrzyma więcej informacji, odpowie na pytania w tej sprawie.” To świadczy o tym, że porozumienie nie było konsultowane z kolejarzami. https://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/deutsche-bahn-przejmie-zarzadzanie-kolejami-ukrainskimi-medialne-zamieszanie-na-ukrainie-95205.html
Szturmowiec.Rzplitej napisal(a): -- Koleje Ukraińskie właśnie przekazały zarządzanie Kolejami Ukraińskimi do Deutsche Bahn.
Także Deutsche Bahn w oświadczeniu zaprzeczyło informacji, że przez 10 lat będzie zarządzać ukraińską koleją, a Koleje Ukraińskie 23 stycznia przesłały do mediów zaskakujące oświadczenie: „Zarząd Ukrzaliznyci dowiedział się o podpisaniu umowy intencyjnej między rządem Ukrainy a niemieckim przewoźnikiem kolejowym Deutsche Bahn, w sprawie dalszej współpracy w zakresie rozwoju Ukrzaliznyci. Podpisanie tego dokumentu jest inicjatywą i prerogatywą rządu Ukrainy. Gdy tylko zarząd otrzyma więcej informacji, odpowie na pytania w tej sprawie.” To świadczy o tym, że porozumienie nie było konsultowane z kolejarzami.
Kolegi artykuł pochodzi ze stycznia 2020 r. Do listopada 2021 r. już się chyba wszystkiego dowiedzieli, o czym wiemy ze źródełka ukraińskiego:
"Ukrzaliznytsia" i Deutsche Bahn Engineering & Consulting podpisały umowę o doradztwie w zakresie przewozów pasażerskich - w przypadku udanej współpracy Niemcy mogą przejąć zarządzanie tymi usługami transportowymi już w 2022 roku.
janosik napisal(a): Ktoś mi wytłumaczy dlaczego Ukraina wstrzymuje pociągi jadące do Polski? Bo taka informacja krąży po necie.
Nie wiem dokładnie dlaczego, ale onuce na różnych forach doznają orgazmu na zasadzie: "J*** banderowców, to wspólny wróg nasz i Katechona!"
Jeśli nie, to dorzucę -- Koleje Ukraińskie właśnie przekazały zarządzanie Kolejami Ukraińskimi do Deutsche Bahn. Prawdziwych przyjaciół poznaje się w biedzie!
Brat od lat powtarza, że cały potężny remont krakoskiego węzła kolejowego jest tylko po to, żeby banderowcy mieli łatwiejszy kontakt z Vaterlandem.
Jeśli nie, to dorzucę -- Koleje Ukraińskie właśnie przekazały zarządzanie Kolejami Ukraińskimi do Deutsche Bahn. Prawdziwych przyjaciół poznaje się w biedzie! W PR24 po 8:30 Mariusz Gierej powiedział, że jest to związane z tym że Polska ignoruje ukraińskie prośby o zwiększenie przepustowości ukraińskich tirów - ktoś coś słyszał o tym?
"W piątek Sąd Okręgowy w Warszawie postanowił zmienić postanowienie sądu rejonowego poprzez niestosowanie tymczasowego aresztowania- przekazał prawnik. - Mój klient może spokojnie wrócić do rodziny i odpocząć - wyjaśnił portalowi onet.pl Bartosz Obrębski, obrońca zatrzymanego mężczyzny."
Siedział 23 dni w areszcie ( w tym sylwka ) - przynajmniej tyle.
Brat od lat powtarza, że cały potężny remont krakoskiego węzła kolejowego jest tylko po to, żeby banderowcy mieli łatwiejszy kontakt z Vaterlandem.
U nas w Kraku nie ma LHS. 2 Ruch towarowy nie idzie tymi trasami. 3. Ominiecie Płaszowa poprzez estakady to kierunek Zakopane.
Holandia pozwała Rosję za śmierć 298 osób. Ma wsparcie Ukrainy
Przed Europejskim Trybunałem Praw Człowieka rozpoczął się proces w sprawie zestrzelenia w 2014 roku samolotu pasażerskiego MH17 nad wschodnią Ukrainą. Pozew przeciwko Rosji złożyły Holandia i Ukraina. Chodzi o pogwałcenie praw człowieka i przyczynienie się do śmierci prawie 300 osób.
jestem pełen podziwu! i nareszcie bez protokołu ze spotkania, ale wg protokołu dyplomatycznego Naczelmik!
Europa Zachodnia w latach 90-tych popełniła błąd w relacjach z Rosją i dzisiaj mamy konsekwencje prowadzonej wobec niej polityki ustępstw — podkreślił prezes PiS Jarosław Kaczyński — jak wynika z informacji PAP — podczas spotkania z Klubem Ambasadorów Mówiących po Polsku.
W piątek wieczorem w ambasadzie Węgier odbyło się spotkanie Klubu Ambasadorów Mówiących po Polsku, w którym wzięło udział ponad 20 ambasadorów akredytowanych w Warszawie, a także wicepremier, prezes PiS Jarosław Kaczyński. Gospodarzem spotkania była ambasador Węgier Orsolya Zsuzsanna Kovács.
Jak przekazała jedna z osób obecnych na spotkaniu, było to najliczniejsze spotkanie, jakie się dotąd odbyło w ramach tego Klubu. Uczestniczyli w nim m.in. ambasadorowie Niemiec, Francji, Hiszpanii, Włoch, Austrii i Wielkiej Brytanii.
Chcą suva "do oddania w użytkowanie" "Zawiadamiam, że w dniu 14.01.2022, na wniosek Wojskowego Komendanta Uzupełnień w Białymstoku, zostało wszczęte postępowanie administracyjne w sprawie przeznaczenia samochodu osobowego Toyota RAV4 o nr rej. (...) do oddania w używanie na rzecz I Podlaskiej Brygady Obrony Terytorialnej w Białymstoku w ramach świadczeń rzeczowych planowanych do wykonania w razie ogłoszenia mobilizacji i w czasie wojny przez okres do czasu uzyskania potrzeby użytkowania - etatowe świadczenia rzeczowe" - czytamy w piśmie.
Urząd poinformował również, że jako stronie kobiecie przysługuje "prawo wypowiedzenia się, co do zgłoszonych żądań w terminie 7 dni od dnia otrzymania niniejszego zawiadomienia". Pani Urszula była w szoku. Zadzwoniła od razu do Referatu Dowodów Osobistych i Spraw Wojskowych, od którego dostała pismo.
- Usłyszałam, że owszem, mogę się odwołać, ale to nic nie da, bo i tak tego nie uznają. I że właściwie to z automatu idzie do wojewody, on podejmuje decyzję i dopiero ją można kwestionować. Urzędnik powoływał się przy tym na Konstytucję RP. Czy to właśnie przypadkiem nie Konstytucja mówi o prawie do własności? Płacę podatki, a mimo to państwo chce przejąć moją własność? To jakiś absurd - denerwuje się z rozmowie z Onetem pani Urszula.
- Rozumiem, że wojsku może być potrzebny autobus do przewiezienia żołnierzy czy też ciężarówka lub samochód dostawczy do przewiezienia sprzętu, bo decyzje o przejęciu takich pojazdów w wyjątkowych sytuacjach dostawała firma mego męża. Ale samochód osobowy? To już przesada. Na dodatek prywatny, a nie firmowy? I gdzie oni będą nim jeździć - na granicę? A może za granicę? Obawiam się, że jak go oddam, to już nie wróci do mnie w jednym kawałku - podkreśla nasza rozmówczyni.
Kobieta nie rozumie też, dlaczego przy wydawaniu takiej decyzji, nikt nawet nie sprawdził jej sytuacji rodzinnej. - Mam dwójkę małych dzieci. Przecież w każdej chwili, także w czasie wspomnianej w piśmie mobilizacji, mogę potrzebować, by zawieźć je do lekarza, do rodziny. To co, wtedy wojsko mnie zawiezie do przychodni? Może czołgiem? Na jakiej w ogóle podstawie ktoś wytypował akurat mój samochód? Przesuwał palec po liście pojazdów zarejestrowanych w Białymstoku i zatrzymał się na moim? Może chodzi o napęd na cztery koła? A może kolor się komuś spodobał? - ironizuje pani Urszula.
christoph napisal(a): tak samo potraktowano Kluskę. Romana Kluskę
Chcą suva "do oddania w użytkowanie" "Zawiadamiam, że w dniu 14.01.2022, na wniosek Wojskowego Komendanta Uzupełnień w Białymstoku, zostało wszczęte postępowanie administracyjne w sprawie przeznaczenia samochodu osobowego Toyota RAV4 o nr rej. (...) do oddania w używanie na rzecz I Podlaskiej Brygady Obrony Terytorialnej w Białymstoku w ramach świadczeń rzeczowych planowanych do wykonania w razie ogłoszenia mobilizacji i w czasie wojny przez okres do czasu uzyskania potrzeby użytkowania - etatowe świadczenia rzeczowe" - (...).
Nu ale pytanie, czy Wojsko zażądało udostępnienia tego samochodu, czy tylko zawiadomiło, że został on wpisany na listę samochodów, które mogą być zarekwirowane podczas "stanów wyższej konieczności"? Ja podobne pismo w sprawie swojego "Patrola" dostałem już ponad 10 lat temu i jak na razie nigdy nikt ode mnie udostępnienia samochodu nie wymagał. Wydaje mi się, że po prostu w związku z napiętą sytuacją na granicy Białostockie WKU aktualizuje listę dostępnych na u nich pojazdów terenowych. Nowością - w stosunku do pisma, które ja dostałem - jest to, że auto przypisano do konkretnej jednostki. Ale w sumie ma to sens.
Komentarz
mały problem, bo nikt poza samym głoszącym nie chce się przyznać
Zaskoczenie nimi wykazali wszyscy, chyba nawet... sam Honczaruk. Wkrótce zaczął prostować, że Ukraina zachowuje kontrolę nad spółką a specjaliści z Deutsche Bahn będą jedynie doradzać w kwestii reform Ukrzaliznyci.
Także Deutsche Bahn w oświadczeniu zaprzeczyło informacji, że przez 10 lat będzie zarządzać ukraińską koleją, a Koleje Ukraińskie 23 stycznia przesłały do mediów zaskakujące oświadczenie: „Zarząd Ukrzaliznyci dowiedział się o podpisaniu umowy intencyjnej między rządem Ukrainy a niemieckim przewoźnikiem kolejowym Deutsche Bahn, w sprawie dalszej współpracy w zakresie rozwoju Ukrzaliznyci. Podpisanie tego dokumentu jest inicjatywą i prerogatywą rządu Ukrainy. Gdy tylko zarząd otrzyma więcej informacji, odpowie na pytania w tej sprawie.” To świadczy o tym, że porozumienie nie było konsultowane z kolejarzami.
https://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/deutsche-bahn-przejmie-zarzadzanie-kolejami-ukrainskimi-medialne-zamieszanie-na-ukrainie-95205.html
starczy im Nowak
https://www.epravda.com.ua/rus/news/2021/11/9/679556/
Poinformowała o tym służba prasowa UZ.
https://www.epravda.com.ua/rus/news/2021/08/25/677161/
W PR24 po 8:30 Mariusz Gierej powiedział, że jest to związane z tym że Polska ignoruje ukraińskie prośby o zwiększenie przepustowości ukraińskich tirów - ktoś coś słyszał o tym?
Siedział 23 dni w areszcie ( w tym sylwka ) - przynajmniej tyle.
U nas w Kraku nie ma LHS. 2 Ruch towarowy nie idzie tymi trasami. 3. Ominiecie Płaszowa poprzez estakady to kierunek Zakopane.
Bardzo podoba mi się ta forma komunikacji że społeczeństwem:
Przed Europejskim Trybunałem Praw Człowieka rozpoczął się proces w sprawie zestrzelenia w 2014 roku samolotu pasażerskiego MH17 nad wschodnią Ukrainą. Pozew przeciwko Rosji złożyły Holandia i Ukraina. Chodzi o pogwałcenie praw człowieka i przyczynienie się do śmierci prawie 300 osób.
https://www.o2.pl/?src01=e19ad&src02=po2_lo_auto&p=
i nareszcie bez protokołu ze spotkania, ale wg protokołu dyplomatycznego
Naczelmik!
Europa Zachodnia w latach 90-tych popełniła błąd w relacjach z Rosją i dzisiaj mamy konsekwencje prowadzonej wobec niej polityki ustępstw — podkreślił prezes PiS Jarosław Kaczyński — jak wynika z informacji PAP — podczas spotkania z Klubem Ambasadorów Mówiących po Polsku.
W piątek wieczorem w ambasadzie Węgier odbyło się spotkanie Klubu Ambasadorów Mówiących po Polsku, w którym wzięło udział ponad 20 ambasadorów akredytowanych w Warszawie, a także wicepremier, prezes PiS Jarosław Kaczyński. Gospodarzem spotkania była ambasador Węgier Orsolya Zsuzsanna Kovács.
Jak przekazała jedna z osób obecnych na spotkaniu, było to najliczniejsze spotkanie, jakie się dotąd odbyło w ramach tego Klubu. Uczestniczyli w nim m.in. ambasadorowie Niemiec, Francji, Hiszpanii, Włoch, Austrii i Wielkiej Brytanii.
Chcą suva "do oddania w użytkowanie"
"Zawiadamiam, że w dniu 14.01.2022, na wniosek Wojskowego Komendanta Uzupełnień w Białymstoku, zostało wszczęte postępowanie administracyjne w sprawie przeznaczenia samochodu osobowego Toyota RAV4 o nr rej. (...) do oddania w używanie na rzecz I Podlaskiej Brygady Obrony Terytorialnej w Białymstoku w ramach świadczeń rzeczowych planowanych do wykonania w razie ogłoszenia mobilizacji i w czasie wojny przez okres do czasu uzyskania potrzeby użytkowania - etatowe świadczenia rzeczowe" - czytamy w piśmie.
Urząd poinformował również, że jako stronie kobiecie przysługuje "prawo wypowiedzenia się, co do zgłoszonych żądań w terminie 7 dni od dnia otrzymania niniejszego zawiadomienia". Pani Urszula była w szoku. Zadzwoniła od razu do Referatu Dowodów Osobistych i Spraw Wojskowych, od którego dostała pismo.
- Usłyszałam, że owszem, mogę się odwołać, ale to nic nie da, bo i tak tego nie uznają. I że właściwie to z automatu idzie do wojewody, on podejmuje decyzję i dopiero ją można kwestionować. Urzędnik powoływał się przy tym na Konstytucję RP. Czy to właśnie przypadkiem nie Konstytucja mówi o prawie do własności? Płacę podatki, a mimo to państwo chce przejąć moją własność? To jakiś absurd - denerwuje się z rozmowie z Onetem pani Urszula.
- Rozumiem, że wojsku może być potrzebny autobus do przewiezienia żołnierzy czy też ciężarówka lub samochód dostawczy do przewiezienia sprzętu, bo decyzje o przejęciu takich pojazdów w wyjątkowych sytuacjach dostawała firma mego męża. Ale samochód osobowy? To już przesada. Na dodatek prywatny, a nie firmowy? I gdzie oni będą nim jeździć - na granicę? A może za granicę? Obawiam się, że jak go oddam, to już nie wróci do mnie w jednym kawałku - podkreśla nasza rozmówczyni.
Kobieta nie rozumie też, dlaczego przy wydawaniu takiej decyzji, nikt nawet nie sprawdził jej sytuacji rodzinnej. - Mam dwójkę małych dzieci. Przecież w każdej chwili, także w czasie wspomnianej w piśmie mobilizacji, mogę potrzebować, by zawieźć je do lekarza, do rodziny. To co, wtedy wojsko mnie zawiezie do przychodni? Może czołgiem? Na jakiej w ogóle podstawie ktoś wytypował akurat mój samochód? Przesuwał palec po liście pojazdów zarejestrowanych w Białymstoku i zatrzymał się na moim? Może chodzi o napęd na cztery koła? A może kolor się komuś spodobał? - ironizuje pani Urszula.
I co, nie będzie ASF, świń nie będzie trzeba setkami tysięcy uśmiercać? Może jeszcze przemysł mięsny stanie na nogi?
od znanego smakosza dzików - Obelixa
Wydaje mi się, że po prostu w związku z napiętą sytuacją na granicy Białostockie WKU aktualizuje listę dostępnych na u nich pojazdów terenowych. Nowością - w stosunku do pisma, które ja dostałem - jest to, że auto przypisano do konkretnej jednostki. Ale w sumie ma to sens.
EDIT
W sieci jest nawet o tym stary artykuł:
https://www.auto-swiat.pl/porady/prawo/zobacz-co-robic-gdy-wojsko-wzywa-twoje-auto/p1s0z93
https://krytykapolityczna.pl/gospodarka/wosp-jerzy-owsiak-klasa-wyzsza-srednia-nfz-polski-lad-komentarz-piotr-wojcik/?utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1643880372-2