Skip to content

WYBORY 2023

1535456585965

Komentarz

• @los powiedział(a):
    I dlatego głosowali na Tuska? To są debilami, których istnienie obraża Boga i ludzi.

1. Są debilami, ale jednak
    2. Na Tuska głosowała podobna część głosujących, co 4 lata temu (trochę podgryzł SLD)
    3. Różnicę zrobiła Trzecia Droga jako "ktoś nowy" - a że to były koalicjant Tuska i spady od Tuska? Patrz pkt 1.
  • @romeck powiedział(a):

Także uważamRZE, (tu:) katolicyzm jest kwestią, która porządkuje zrozumienie podziału.
    Bo całkiem z zewnątrz, dla jakiegoś np. Nepalczyka, co o Polsce dowiedział się jak już dostał tu pracę, to może wyglądać tak jak opisuje to @JORGE. I kto ma rację? I trzeba by mu wpierw wytłumaczyć religię, potem pokazać wątek o ukradzionym narodzie, a na końcu dopiero co to jest "pis-po-jedno-zło".

Tak jak pisze również @trep: anioł←→diabeł.

Symetria: my mówimy o nich, że mają mnóstwo działaczy z korzeniami komunistycznymi i oni mówią to o nas.

My możemy wymienić 100 ich polityków wysokiego szczebla z legitymacją PZPR albo teczką TW - oni mogą wymienić Piotrowicza i Kryże. Ale w gadaniu jest symetria. Legendarne jest zdjęcie Borowskiego z transparentem PiS = PZPR. Kłamstwo to mowa szatana. Oni wszystko wyonaczą i będziemy wtedy widzieć symetrię. Ale jest to symetria pozorna. A nawet inaczej - to, że oni robią z tego symetrię oddziela ich od naszej cywilizacji.

• Dokładnie. Nie ma żadnego usprawiedliwienia dla głosujących na PO. Żadnego. To akt potwornej niegodziwości, który się będzie ciągnąć za wieloma ludźmi przez pokolenia.

• @trep powiedział(a):

My możemy wymienić 100 ich polityków wysokiego szczebla z legitymacją PZPR albo teczką TW - oni mogą wymienić Piotrowicza i Kryże. Ale w gadaniu jest symetria. Legendarne jest zdjęcie Borowskiego z transparentem PiS = PZPR.

Słusznie Kolega pisze, ale dlatego można mieć słuszny żal o nieporadność tej pisowskiej mabeny. To powinien być samograj, a przy Piotrowskim to jak pamiętam (ale może źle pamiętam) to nawet były pisowskie komentarze typu "partyjni byli różni". Może to i prawda, ale w tej sytuacji wdawanie się w oceny i przepychanki typu "dobry partyjny - zły partyjny" było samobójem. A wystarczyło na każde wspomnienie o Piotrowskim wymieniać bez komentarza tylko tych ich partyjnych i TW.

• Po tym, co PiS zrobili przez te lata rządów, to kopanie w nich uważam za równie zasadne, co krytykowanie kobiety, że torebkę położyła na bocznym siedzeniu a nie pod nogami i przez nią złodziej wybił szybę i ukradł. Ona jest winna (nie złodziej). Wszyscy wiedzą wszystko i zagłosiowali zgodnie ze stanem faktycznym. Im dłużej o tym myślę i rozmawiam, tym mam na to więcej przykładów z pierwszej ręki. Ot, dwa nowe:
    1. Sąsiad przyszedł po jakieś deski. Znamy się od 20 lat, ale my ze wszystkimi żyjemy dobrze, lecz na dystans. Ale od słowa do słowa i on mówi:
    -- To ja już wiem, jakie ty masz poglądy!! (w sensie, że PiSior).
    -- Ale Jacuniu (imię zmienione), ty przecież z tego co pamiętam niedługo pójdziesz na emeryturę. Trzynastki ci skasują, rewaloryzacja będzie po pińć złoty.
    -- Już o mnie się nie martw! Ja sobie poradzę.

Świadczy to o tym, że zdawał sobie sprawę z konsekwencji. Prawdopodobnie nie widział żadnych osobistych korzyści w zmianie władzi.

1. Ojciec koleżanki mówi do niej: - Wiesz, ten Tusk był jaki był, może nawet kradł, ale pozwalał i uszczknąć innym.

Trzecia to już kiedyś opisywałem dialog o marszałku senatu prof. Grodzkim.

• Wielu po naszej stronie wciąż uparcie wierzy, że elektorat tamtych jest zmanipulowany i nie wie, że to zdrajcy, wrogowie chrześcijaństwa, bydlaki i złodzieje. Ależ doskonale wie i właśnie dlatego na nich głosuje.

• @trep powiedział(a):
    Po tym, co PiS zrobili przez te lata rządów, to kopanie w nich uważam za równie zasadne, co krytykowanie kobiety, że torebkę położyła na bocznym siedzeniu a nie pod nogami i przez nią złodziej wybił szybę i ukradł.

Słuszny żal to nie jest kopanie (chyba że to nie było do mnie). Dam inny przykład niż Kolega. Ktoś kupił Koledze pączki, ale że niósł je na deszczu to te z wierzchu się rozmoczyły. Kupujący wydał pieniądze, stracił czas , żeby je kupić, no i jednak ma Kolega trochę dobrych pączków. A przecież zrozumiały jest żal, że gdyby tamten dodatkowo wziął w sklepie foliową torbę, co by go kosztowało tyle co nic, to tego by nie było.

A że będzie deszcz a nawet burza z piorunami to było wiadomo od samego początku.

• PiS kupili pączki w foliówkach i w foliówkach je przekazali biednym i głodnym. A ci wyjęli z foliówek, pączki się namoczyli i potem pretensje do PiS, że nie zabronili wyjmować z foliówek.

Ta analogia do mnie bardziej przemawia, ale ostrzegam, że wycofuję się już z tej polemiki.

• @trep powiedział(a):
    ostrzegam, że wycofuję się już z tej polemiki.

W porządku. Powiadomię tylko, że dość dokładnie przeczytałem wątek o zaniedbanej mabenie na tym drugim forum. No i też uważam, że zaniedbana.

• @los powiedział(a):

Najwyższy poziom degeneracji. Dla mnie lepiej brzmi: Kradł ale innym nie pozwalał!

Definicja fornalstwa w rzeczy samej.

• @peterman powiedział(a):

Definicja fornalstwa w rzeczy samej.

Gombrowicz radził jak postępować z fornalami, aby zyskać u nich szacunek:

Wal w gębę ale dawaj napiwki

• Gombrowicz jakoś mnie nigdy nie przekonywał jako jakikolwiek autorytet. Tutaj też. Upadlanie

• Z tymi pączkami to anegdota hrabiny z Baru Kokos Potemkowskiego?

• edytowano October 2023

@los powiedział(a):
    Jest między nami jedna różnica widoczna dla każdego - religia. My jesteśmy szczerze religijni a ci spośród nas, którzy są ateistami, przynajmniej religię szanują. Oni albo otwarcie z religii szydzą albo są alekatolikami w stylu Hujowni.

Zależy którą religię. Tu wstaw sobie zdjęcie Biedronia na chanuce.
    Mamy jeszcze kwestie cywilizacyjne czyli oparcie się na talmudycznym rozpasaniu, które rządzi w UE.

• edytowano October 2023

@W_Nieszczególny powiedział(a):
    Gombrowicz jakoś mnie nigdy nie przekonywał jako jakikolwiek autorytet. Tutaj też. Upadlanie

Oczywiście, że nie jest autorytetem - schemat skutecznego upadlania zapewne zna, bo pewnie niejednokrotnie go stosował lub był świadkiem.

• @Smok_Eustachy powiedział(a):

Zależy którą religię. Tu wstaw sobie zdjęcie Biedronia na chanuce.
    Mamy jeszcze kwestie cywilizacyjne czyli oparcie się na talmudycznym rozpasaniu, które rządzi w UE.

Wcale nie zależy. Ponieważ z kontekstów i wątka i fforum wiadomo co tu jest religią.

• Tak mnie najszło, że PiS zwalczając konkurencję wyhodował i wzmocnił wrogów śmiertelnych.

• JORGE,
    czytałeś lub znasz: Czego nas uczy Radio Maryja? prof Ireneusz Krzemiński, 2009r
    lub "Polityczna polaryzacja w Polsce - jak bardzo jesteśmy podzieleni" - to raport z badań Pauliny Górskiej, opublikowany przez Centrum Badań nad Uprzedzeniami przy wydziale psychologii Uniwersytetu Warszawskiego w 2019 roku?
    Z tych badań wynika, że nie ma symetrii i nigdy nie było i to bez względu czy dotyczy to sfery mediów czy polityki.

• @ms.wygnaniec powiedział(a):
    Tak mnie najszło, że PiS zwalczając konkurencję wyhodował i wzmocnił wrogów śmiertelnych.

Ja mam odwrotne wrażenie.

• edytowano November 2023

@ms.wygnaniec powiedział(a):
    Tak mnie najszło, że PiS zwalczając konkurencję wyhodował i wzmocnił wrogów śmiertelnych.

Tak się składa, że wszelkie środowiska i ugrupowania "prawdziwej prawicy" - czy to true-katolickiej, czy dla odmiany ultraliberalnej -będące konkurencją dla PiS mają mniej lub bardziej kamuflowany rys prorosyjski. Tak więc niekoniecznie tylko działania partii J. Kaczyńskiego mogły doprowadzić do ich powstania i skonsolidowania.

Ale po co my szukamy wielopoziomowych rozkimek ? 8 letnia władza zużyła PiS, normalne, a do tego bardzo trudne i słupkospadkowe warunki pandemii, wojny, sprzeczność interesów niemieckich i polskich (a co za tym idzie wojna z UE i wewnętrzne huśtanie przez opozycję), stanięcie okrakiem Ameryki w pewnym momencie itp., itd.

Pewnie coś można było zrobić lepiej, ale po prostu - zdobyć większość w tych wyborach było bardzo trudno. Wyjątkowy hardkor. Dalsze istnienie w tej formule (oczywiście muszą iść do przodu) gwarantuje realny powrót do władzy w następnych wyborach i kontynowanie dobrych tendencji i rozwiązań.

To tyle, dziękuję, zaraz będę miał wyjebane na to co się wokół dzieje, ale za jakiś czas będę miał fan z szydery z tych pawianów i debili, którzy właśnie władzę przejmują.

A Czabana czytali?

Trzeba skrolować do góry bo „Aktualna sytuacja sondażowa jest” to 7 wpis w wątku.

https://x.com/cdzwoni/status/1719449287921119255?s=46

• No tak, ale to i myśmy na to wpadli, obstawialiśmy nawet że grają na Hołownię bo PO jest skompromitowana. No i jak to wygląda teraz?

• @rozum.von.keikobad powiedział(a):

Ja mam odwrotne wrażenie.

A bez metafor?

• Lewica jest za rozdawnictwem i będzie koniem trojańskim kaczyzmu?
    2 Lewe Ręce też są za:

2 Lewe ręce mają kosę z Krytyką Polityczną z powodu gwałtu, którego nie było.

• Ja dziś wychodzę z zakładu pracy, a w przedsionku windy TVN 24. I co ja widzę?

Opozycja wygrała wybory

.

Rozmowy koalicyjne idą dobrze

Wlali nieco optymizmu w me serce!

@ms.wygnaniec powiedział(a):
    JORGE,
    czytałeś lub znasz: Czego nas uczy Radio Maryja? prof Ireneusz Krzemiński, 2009r
    lub "Polityczna polaryzacja w Polsce - jak bardzo jesteśmy podzieleni" - to raport z badań Pauliny Górskiej, opublikowany przez Centrum Badań nad Uprzedzeniami przy wydziale psychologii Uniwersytetu Warszawskiego w 2019 roku?
    Z tych badań wynika, że nie ma symetrii i nigdy nie było i to bez względu czy dotyczy to sfery mediów czy polityki.

Aż poszukałem.

→ oko.press, 25.01.2019
    (...) krótkie omówienie badań

Paulina Górska pisze we wstępie raportu, który jest dostępny na stronie CBU, że po zabójstwie prezydenta Gdańska Pawła Adamowicza, powróciły pytania o stopień polaryzacji politycznej Polaków:

• Jakie postawy wobec siebie nawzajem mają wyborcy PiS i partii opozycyjnych?
    • Jakie nastawienie, w mniemaniu zwolenników poszczególnych stron politycznego sporu, mają do nich ich oponenci?
    • Czy uprzedzenia wobec przeciwników politycznych są większe, czy mniejsze niż uprzedzenia wobec tradycyjnie najbardziej nielubianych grup?
    • Czy zwolennicy opozycji i partii rządzącej mają ze sobą kontakt?
    • Czy kontakt między zwolennikami PiS i opozycji ma potencjał, by poprawiać ich postawy wobec siebie nawzajem?
    (...)
    Temperatura uczuć wobec przedstawicieli "drugiej strony" była wyraźnie negatywna, z tym że znacznie bardziej negatywna wśród zwolenników opozycji. (Po szczegóły warto zajrzeć do raportu).
    /romeck: od +50 jako pozytywna, przez 0 jako neutralna, do -50 - negatywna postawa; pis = -6, opozycja = -15

→ strona z linkiem do raportu w .pdf

• @ms.wygnaniec powiedział(a):

A bez metafor?

Że walili w Tuska (wroga), ale nie waląc w TD ją poniekąd wyhodowali. A ona jest konkurencją, bo może podbierać elektorat (Tusk nie).

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.