@ms.wygnaniec powiedział(a):
A tymczasem, borem lasem:
Wiceminister Mikołaj Dorożała na konferencji prasowej zapowiedział start prac nad narodową strategią dotyczącą lasów. Dodał, że prace nad tym dokumentem mają trwać 1,5 roku – 2 lata.
Będzie to strategiczny dokument zarządzania lasami w Polsce. Polska potrzebuje strategicznego dokumentu dlatego, że zmienia się klimat, dlatego, że zmieniają się okoliczności, zmieniają się warunki gospodarczo-społeczne
— powiedział Dorożała.
Przedstawiciel MKiŚ zapewnił, że w prace nad dokumentem będzie zaangażowane szerokie grono interesariuszy - m.in. przemysł drzewny, Lasy Państwowe, samorządy, organizacje przyrodnicze, strona społeczna.
Źródło omówienia.
Czyli przenoszenie zarządzania lasami z rąk Lasów do rąk chętnych...
Dalej jest obietnica zwiększenia pozyskania drewna, czyli przedstawiciel chińskich interesów w rządzie Tuska, pan Szejna (wiem że to jest pomówienie, bo takiego pana nie ma) potwierdza swoją skuteczność.
Oczywiście że potrzeba, w końcu Lasy zaczęły przynosić straty i trzeba coś z tym zrobić.
"Lasy Państwowe przewidują w tym roku stratę ponad 700 mln zł. To pierwszy raz w stuletniej historii LP - powiedział w rozmowie z portalem Tysol Zbigniew Kuszlewicz, przewodniczący Rady Sekretariatu Zasobów Naturalnych i Ochrony Środowiska NSZZ "Solidarność"."
W niektórych państwach suma procentów jest większa niż 100. Rozumiem, że to dlatego, że część ladów jest certyfikowana w obu "systemach". Ale po co? Czy to nie oznacza dodatkowych kosztów,
Oni się boją własnego cienia, żyjąc między młotem betonu ekofilskiego z ministerstwa a kowadłem pracowników terenowych i firm współpracujących (ZUL-e, przemysł drzewny) przerażonych obecną polityką. W takich warunkach łatwo o stres i popełnianie błędów.
@Brzost powiedział(a):
Oni się boją własnego cienia, żyjąc między młotem betonu ekofilskiego z ministerstwa a kowadłem pracowników terenowych i firm współpracujących (ZUL-e, przemysł drzewny) przerażonych obecną polityką. W takich warunkach łatwo o stres i popełnianie błędów.
To co Kolega opisuje brzmi jak paraliżujące realia pracy w organizacjach sowiecko-totalitarnych, gdzie na oficjalną strukturę podległości służbowej dodatkowo nakłada się władza układów nieformalnych (szare eminencje, krewni i znajomi królika) . Brrrr...
Wedle relacji moich kolegów z terenu, tak właśnie jest.
Mojego Kolegę z rocznika wywalili na 2 lata przed emeryturą z funkcji nadleśniczego w jednostce, w której przepracował całe zawodowe życie pnąc się po szczeblach. Na podstawie donosów aktywistów, aktywistek i aktywiszcz. I jeszcze obsmarowali na stronie głównej jako "szkodnika ekologicznego". A donosiciele dostali odznaczenia z ministerstwa.
Ten strach też pośrednio na swój sposób uderzył we mnie. Dlatego po 24 latach współpracy zrezygnowałem z fuchy felietonisty w "Echach Leśnych", po tym jak ostatni tekst musiałem negocjować niemal słowo po słowie, co może a co nie może się ukazać w felietonie.
@Brzost powiedział(a):
A może by tak owe ekofile i aktywiszcza wysłać do Biebrzańskiego Parku Narodowego, aby se poznali jak się torfowiska gasi (to eufemizm, pożar torfowiska to najgorsza zmora, generalnie ograniczamy i czekamy aż samo zgaśnie) ?
Lepiej się nie wychylać czyli tak wygląda polityka za Tuska na każdym szczeblu.
+++
To jest jakiś perwers.
O wiele pamiętam, za czasów pierdołowatego PiS-u wychylano się chętnie, w wielkiej ilości i bez konsekwencji. Patrz komediantka Janda, która po otrzymaniu wielomilionowej dotacji poczuła się, "jakby jej ktoś na głowę nasrał". Zresztą powszechna fantazja i praktyka tutejszych wywłok w odniesieniu do dubajskich książąt.
Komentarz
A pytanie to:
to na prawdę zrobiono? przecież to był jawny haracz dla jakiś 'leśnych ludków'
Oczywiście że potrzeba, w końcu Lasy zaczęły przynosić straty i trzeba coś z tym zrobić.
"Lasy Państwowe przewidują w tym roku stratę ponad 700 mln zł. To pierwszy raz w stuletniej historii LP - powiedział w rozmowie z portalem Tysol Zbigniew Kuszlewicz, przewodniczący Rady Sekretariatu Zasobów Naturalnych i Ochrony Środowiska NSZZ "Solidarność"."
Mamy konkurencyjny system PEFC który jest trochę bardziej rozsądny. Ale FSC cool i trendy więc ekofile go lubią.
Taa, no jasne...
Mapa z 2023 roku z powierzchnią lasów i % certyfikacji:
https://scontent.fpoz5-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/488903525_542758778870874_1538542660014179465_n.jpg?_nc_cat=102&ccb=1-7&_nc_sid=833d8c&_nc_ohc=5nNR-4MHV0kQ7kNvwGDQyUj&_nc_oc=AdmzmRwJvp-_f4imDj6vfcKxltH2qv7rzVp_l0z0T8iUXqb_oMjEd0upti6VVBcX-b8&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent.fpoz5-1.fna&_nc_gid=n2bm7X63w_eihv3uyi9img&oh=00_AfH_rfEAJxtZnWnVIoqAsKbltXP7O1qdqgPcymo3xrDX-A&oe=67FB33AE
W niektórych państwach suma procentów jest większa niż 100. Rozumiem, że to dlatego, że część ladów jest certyfikowana w obu "systemach". Ale po co? Czy to nie oznacza dodatkowych kosztów,
Tak, niektórzy lubią mieć dużo plakietek na swoich produktach. Widocznie uważają że im się opłaca.
Jest susza, to jedno, ale to wygląda na kompletną niekompetencję nowych władz Lasów Państwowych.
To co Kolega opisuje brzmi jak paraliżujące realia pracy w organizacjach sowiecko-totalitarnych, gdzie na oficjalną strukturę podległości służbowej dodatkowo nakłada się władza układów nieformalnych (szare eminencje, krewni i znajomi królika) . Brrrr...
Nic nie wnosi zestawienie dwóch miesięcy.
Wedle relacji moich kolegów z terenu, tak właśnie jest.
Mojego Kolegę z rocznika wywalili na 2 lata przed emeryturą z funkcji nadleśniczego w jednostce, w której przepracował całe zawodowe życie pnąc się po szczeblach. Na podstawie donosów aktywistów, aktywistek i aktywiszcz. I jeszcze obsmarowali na stronie głównej jako "szkodnika ekologicznego". A donosiciele dostali odznaczenia z ministerstwa.
Ten strach też pośrednio na swój sposób uderzył we mnie. Dlatego po 24 latach współpracy zrezygnowałem z fuchy felietonisty w "Echach Leśnych", po tym jak ostatni tekst musiałem negocjować niemal słowo po słowie, co może a co nie może się ukazać w felietonie.
A może by tak owe ekofile i aktywiszcza wysłać do Biebrzańskiego Parku Narodowego, aby se poznali jak się torfowiska gasi (to eufemizm, pożar torfowiska to najgorsza zmora, generalnie ograniczamy i czekamy aż samo zgaśnie) ?
Jakbyśmy mogli, to byśmy wysłali. Ale raczej nie, bo Jorge trafnie scharakteryzował tzw. Polaków: mamy wszystko w dupie.
+++
To jest jakiś perwers.
O wiele pamiętam, za czasów pierdołowatego PiS-u wychylano się chętnie, w wielkiej ilości i bez konsekwencji. Patrz komediantka Janda, która po otrzymaniu wielomilionowej dotacji poczuła się, "jakby jej ktoś na głowę nasrał". Zresztą powszechna fantazja i praktyka tutejszych wywłok w odniesieniu do dubajskich książąt.