Jak chcemy taniej i prościej, to można powrócić do łuczywa. Zresztą, poziom skomplikowania systemu: OZE+elektrownie szczytowo-pompowe jest chyba porównywalny do skomplikowania systemu: wydobycie węgla (zwłaszcza w Polsce, głębinowe z kilkuset metrów głębokości) + elektrownie węglowe
Nie przeczę, energetyka jądrowa ma sporo zalet. Ale i ona wymaga paliwa (choć znacznie mniej objętościowo), które w naszym wypadku będziemy musieli importować. No i infrastrukturę na składowanie odpadów też trzeba przemyśleć, oprócz samej elektrowni, bo już za bardzo chętnych na przyjmowanie takich "prezentów" nie ma.
Brzmi całkiem sensownie. Podobnie ilość zanieczyszczeń - odpadów promieniotwórczych w porównaniu do pyłów czy nierecyklingowalnych łopat elektrowni wiatrowych są homeopatyczne ilości. A najnowsze typy elektrowni mogą pracować na tych odpadach.
Gdyby lizak widoczny na zdjęciu był wykonany z uranu: ✅ Zapewnił by tyle energii ile zużywa typowy Amerykanin przez 84 lata ✅ Odpady miałyby taki rozmiar jak ten lizak ✅ Wyeliminowałoby to emisję 624 ton gazów cieplarnianych, jakie powstałyby ze spalania ogromnej ilości węgla, który można byłoby zastąpić przez nowoczesną energetykę jądrową.
Skąd wynikają ( jeśli wierzyć internetom) nasze najwyższe w Europie ceny energii elektrycznej spot? Zetknąłem się z tym czytając artykuł jakoby PiS doprowadził do najwyższych cen w UE i okolicach. Co jest oczywiście bzdurą gdy porównamy ceny energii dla odbiorców końcowych.
Nie będzie. Nie zrozumiałe jest czemu mielibyśmy *kompletnie* rezygnować z surowca energetycznego który mamy pod ręką i nie uzależnia nas od nikogo.
Swoją drogą kolega znajomego ma jakieś elektrownie na bioodpady o ile zrozumiałem. Wystartował z tym za platformy i miał cały czas straty. Dopiero za PiSu zaczął na tym zarabiać. Tłumaczył to jakoś ale nie znam się zupełnie, że za platformy pozwalano na jakieś wałki z certyfikatami. <- tak jak napisałem nie znam się może się to inaczej nazywa.
Komentarz
Spadanie z dachu przy instalacji solarek pociąga więcej ofiar śmiertelnych niż Czarnobyl. Głupie, co? Ale to prawda.
To chyba jak z elektrownią w West Berlin.
Nie ekonomia a przezycie
✅ Zapewnił by tyle energii ile zużywa typowy Amerykanin przez 84 lata
✅ Odpady miałyby taki rozmiar jak ten lizak
✅ Wyeliminowałoby to emisję 624 ton gazów cieplarnianych, jakie powstałyby ze spalania ogromnej ilości węgla, który można byłoby zastąpić przez nowoczesną energetykę jądrową.
https://www.rybnik.com.pl/wiadomosci,pgg-bankrutuje-lider-sierpnia-80-mowi-ze-spolka-nie-ma-pieniedzy-na-wyplaty,wia5-3266-47324.html
Nie zrozumiałe jest czemu mielibyśmy *kompletnie* rezygnować z surowca energetycznego który mamy pod ręką i nie uzależnia nas od nikogo.
Swoją drogą kolega znajomego ma jakieś elektrownie na bioodpady o ile zrozumiałem. Wystartował z tym za platformy i miał cały czas straty. Dopiero za PiSu zaczął na tym zarabiać. Tłumaczył to jakoś ale nie znam się zupełnie, że za platformy pozwalano na jakieś wałki z certyfikatami. <- tak jak napisałem nie znam się może się to inaczej nazywa.
https://www.dw.com/pl/polska-elektrownia-atomowa-niemcy-chcą-mieć-głos/a-56370687