Skip to content

energia i energetyka - co nas napędza

1161719212265

Komentarz

• Przemko napisal(a):
    Moim zdaniem należy obserwować co w temacie robią Niemcy, a dużo inwestują w badania nad nowoczesnymi syntetycznymi paliwami do silników spalinowych. To raczej nie przypadek.
    Przepraszam, ale omawiane tematy cały czas kojarzą się z niezbyt sympatycznymi czarno-białymi obrazkami.
    Paliwa syntetyczne? Bardzo proszę - Hydrierwerke Politz:
    image
  • i jeszcze Blechhammer
  • Brzost napisal(a):
    A z czego ma się syntetyzować te paliwa?
    Różnie, tak żeby było tanio https://en.m.wikipedia.org/wiki/Electrofuel
  • christoph napisal(a):
    i jeszcze Blechhammer
    Bywałem. Do dzisiaj bardzo ponure miejsce.
    I po drugiej stronie kanału bliźniaczy zakład IG Farben.
    Oraz Leuna Werke, Oświęcim, Zdzieszowice...
    A wszędzie obozy pracy przymusowej na kilkadziesiąt tysięcy więźniów.
    A z drugiej strony nagroda Nobla dla prof. Bergiusa.
    Taka była cena paliwa w tym smutnych czasach.
  • Przemko napisal(a):
    Moim zdaniem należy obserwować co w temacie robią Niemcy, a dużo inwestują w badania nad nowoczesnymi syntetycznymi paliwami do silników spalinowych. To raczej nie przypadek.
    ^this
  • edytowano March 2021
    Brzost napisal(a):
    A z czego ma się syntetyzować te paliwa?
    image

^przykład
  • Inż napisal(a):
    Obawiam się, że niezależnie w którą stronę pójdzie dalej postęp - czy w stronę elektromobilności czy w stronę wodoromobilności, oznaczać to będzie koniec masowej motoryzacji i osobisty samochód jako dobro luksusowe.
    No ale to przeca o to chodzi, czasy w których plebs generuje korki należy jak najszybciej zrobić przeszłymi.

• Marcin Mizgalski w podwarszawskim Chotomowie zbudował dom całkowicie samowystarczalny energetycznie. Prąd pozyskuje z paneli fotowoltaicznych zamocowanych na trackerach, które następnie zasilają cały dom oraz pompę ciepła. Za jazdę samochodem nie płaci nic - bo ładuje swojego elektryka z własnego gniazdka. W jego domu znajdziemy także wiele innych gadżetów.

Dom pozyskuje prąd z paneli fotowoltaicznych, które zasilają dom, podgrzewają wodę oraz ładują samochód elektryczny
    Za ogrzewanie, wentylację, klimatyzację, prąd zasilający komputery czy napęd samochodu pan Marcin płaci kilkanaście złotych rocznie

https://businessinsider.com.pl/finanse/oze-samowystarczalny-energetycznie-dom-w-podwarszawskim/3z64s0l
  • Wiele kosztowała instalancja a na wiele opiewałyby rachunki? Wsęsie: wiele lat będzie mu się to zwracać?
  • No właśnie. To trochę jakby napisać, że człowiek nie płaci za energię bo opłacił rachunki z góry za cały rok.
  • Rozpatrywałem ostatnio (czysto teoretycznie) hybrydę. Chciałem zobaczyć, wiele mógłbym na wasze zaoszczędzić, ładując "za darmo" (nie mam jeszcze instalacji i pewnie mieć nie będę). Okazało się, że prefabrykowany słupek do ładowania będzie mnie kosztował więcej, niż przewidywana oszczędność przez czas ze 2 razy dłuższy, niż przewidywany okres użytkowania wehikułu.
  • W_Nieszczególny napisal(a):
    No właśnie. To trochę jakby napisać, że człowiek nie płaci za energię bo opłacił rachunki z góry za cały rok.
    Fotovoltaika w Polsce nie spina się ekonomicznie bez ulg/dopłat. Koszt utrzymania urządzeń nie wynosi 0, a on w prezentowanych symulacjach nie jest uwzględniany lub zbywany pierdeletami, że za 10 lat, jak technologia stanie się powszechna to...

• Albo ceny wzrosną
    No właśnie. To trochę jakby napisać, że człowiek nie płaci za energię bo opłacił rachunki z góry za cały rok.
    ...w tym przypadku być może za całe życie
    Albo, że pan Jacek nic nie kupuje w spożywczym, bo ma samowystarczalne gospodarstwo.
  • edytowano March 2021
    christoph napisal(a):
    Marcin Mizgalski w podwarszawskim Chotomowie zbudował dom całkowicie samowystarczalny energetycznie. Prąd pozyskuje z paneli fotowoltaicznych zamocowanych na trackerach, które następnie zasilają cały dom oraz pompę ciepła. Za jazdę samochodem nie płaci nic - bo ładuje swojego elektryka z własnego gniazdka. W jego domu znajdziemy także wiele innych gadżetów.

Dom pozyskuje prąd z paneli fotowoltaicznych, które zasilają dom, podgrzewają wodę oraz ładują samochód elektryczny
    Za ogrzewanie, wentylację, klimatyzację, prąd zasilający komputery czy napęd samochodu pan Marcin płaci kilkanaście złotych rocznie

https://businessinsider.com.pl/finanse/oze-samowystarczalny-energetycznie-dom-w-podwarszawskim/3z64s0l
    Na początek niech policzy pieniądze - ile to wszystko kosztowało, inaczej to pic na wodę
    Edit: nie spojrzałem na ostatnią stronę wątasa, już ktoś zadał to oczywiste pytanie.
  • Oni są przekonani że jeszcze zarabiają bo sprzedają prąd do sieci, mój ojciec w tej chwili wywalił na to kilka tysięcy.
  • Nie zarabia.
    Minus jest, że bez sieci prosta instalacja nieb będzie działa i mit samowystarczalności jest, no właśnie. Mitem
  • A jaki był koszt zainstalowania fotowoltaiki i pompy ciepła, oraz roczne koszty ich utrzymania?

Czy kilkanaście złotych rocznie za prąd (z "taurona") plus koszty instalacji (z ratami kredytu) i obsługi.

Plus dopłata od państwa (program dopłat rządowych).

To teraz ile zł wyszło?
  • Oprócz kosztów obsługi są jeszcze koszty serwisu. Firmy rzekomo dają gwarancje, ale ponieważ są dotacje, to jest hype na fv, a zatem firmy instalacyjne rosną jak grzyby po deszczu. Sporo z nich pewnie nie zna się na robocie. Poza tym dadzą gwarancję na n lat a po n-3 się zwiną i szukaj wiatru w polu.

Pompa ciepła to jest fajna rzecz. Jak ruły od powrotu zrobisz w ścianie, to masz darmową i zdrową klimę w chałpie. Ale z pompą jest ok, jak jest woda. Zabraknie wody i cała impra idzie się rozmnażać.

To wszystko wyżej, to nie opinie, ale doświadczenie.

Z rekuperacją nie mam żadnego doświadczenia, ale dobrzy ludzie mówią, żeby absolutnie nie robić.
  • A jaki był koszt zainstalowania fotowoltaiki i pompy ciepła, oraz roczne koszty ich utrzymania?

Czy kilkanaście złotych rocznie za prąd (z "taurona") plus koszty instalacji (z ratami kredytu) i obsługi.

Plus dopłata od państwa (program dopłat rządowych).

To teraz ile zł wyszło?
    Wildcatter napisal(a):
    W_Nieszczególny napisal(a):
    Albo, że pan Jacek nic nie kupuje w spożywczym, bo ma samowystarczalne gospodarstwo.
    Mleko - za darmo! - od krowy!
    (krowa, łajno, kiszonka, pole z trawą, płot z e-pastuchem (ok, prąd "za darmo" też), stodoła, ogrzewanie zimą, itp)
  • edytowano March 2021
    trep napisal(a):
    Oprócz kosztów obsługi są jeszcze koszty serwisu. Firmy rzekomo dają gwarancje, ale ponieważ są dotacje, to jest hype na fv, a zatem firmy instalacyjne rosną jak grzyby po deszczu. Sporo z nich pewnie nie zna się na robocie. Poza tym dadzą gwarancję na n lat a po n-3 się zwiną i szukaj wiatru w polu.

Pompa ciepła to jest fajna rzecz. Jak ruły od powrotu zrobisz w ścianie, to masz darmową i zdrową klimę w chałpie. Ale z pompą jest ok, jak jest woda. Zabraknie wody i cała impra idzie się rozmnażać.

To wszystko wyżej, to nie opinie, ale doświadczenie.

Z rekuperacją nie mam żadnego doświadczenia, ale dobrzy ludzie mówią, żeby absolutnie nie robić.
    Słusznie prawią, bo jak mówił mi znajomy spec, rekuperacja wymaga włączonego prawie non-stop urządzenia wymuszającego obieg powietrza, więc sprawdza się w krajach gdzie jest mocno dotowana energia elektryczna, jak na przykład w niektórych skandynawskich.
  • Do kompletu kosztownych idiotyzmów brakuje jeszcze "inteligentnego domu".

• edytowano March 2021
    Rafako, największy w Europie producent kotłów oraz urządzeń ochrony środowiska dla energetyki, boryka się z poważnymi problemami finansowymi. Z pracą pożegnało się już 400 pracowników.
    W rozmowach z money.pl pracownicy nie kryją zdziwienia postawą państwowych gigantów. Chodzi o sytuację z grudnia ubiegłego roku, kiedy przeciw układowi z wierzycielami zagłosowały: Energa Elektrownie Ostrołęka, Mostostal Siedlce, Energomontaż-Północ Bełchatów, PGE Obrót oraz OGP GAZ-SYSTEM S.A. Poparcie wyraziły natomiast małe i średnie firmy od lat współpracujące z Rafako.
    (...)
    W sprawie przyszłości Rafako kilkukrotnie interweniowała senator Ewa Gawęda z Prawa i Sprawiedliwości. - Rafako jest największym pracodawcą w Raciborzu i jednym z największych w powiecie raciborskim. Od ustabilizowania sytuacji w spółce zależny jest los około tysiąca osób tam zatrudnionych oraz ich rodzin, jak również firm - kooperantów spółki. Dlatego interweniowałam w tej sprawie nie tylko u wicepremiera Jacka Sasina, ale także odbyłam szereg innych spotkań. Ponieważ nie uzyskałam wystarczająco szczegółowych wyjaśnień na skierowane przeze mnie oświadczenie, podejmuję ponowne interwencje w tej sprawie na szczeblu rządowym - mówi senator Ewa Gawęda w rozmowie z money.pl.

https://www.money.pl/gospodarka/losy-rafako-nadal-niepewne-pracownicy-martwia-sie-o-przyszlosc-6619736263551680a.html
  • O ekokogizmie i ochronie przyrody, która szkodzi środowisku naturalnemu

Biolog, taternik, fajny facet.
    https://opowiecie.info/rozmowa-ochrona-srodowiska-szkodzi-przyrodzie/
  • edytowano March 2021
    christoph napisal(a):
    O ekokogizmie i ochronie przyrody, która szkodzi środowisku naturalnemu

Biolog, taternik, fajny facet.
    https://opowiecie.info/rozmowa-ochrona-srodowiska-szkodzi-przyrodzie/
    Ale czy ja dobrze zrozumiałem?

ochrona środowiska → wzrost populacji ludzi → katastrofa ekologiczna
    Jeżeli ta ochrona środowiska dodatkowo powoduje, że populacja ludzka jest znacznie liczniejsza – a w tej chwili jest nas już osiem miliardów – oraz znacznie więcej konsumuje, jest zdrowsza, to właśnie mamy katastrofę ekologiczną w moim rozumieniu.
    i dalej
    ... Jedną z nich jest liczba ludności. Wirusy powstały w oceanach po to, żeby redukować liczbę ludności. I mówię to jako biolog! Co jakiś czas wydostają się na ląd i sieją spustoszenie.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.