Skip to content

energia i energetyka - co nas napędza

1484951535465

Komentarz

• Przepraszam. Niedawno ćwiczyłem z wnuczką działania na procentach. A i wyrazu radio też nie odmieniam.
  • Proszę schować przed wnuczką ten wywiad, na magazyny wypełnione w 113% przyjdzie czas, dopiero kiedy opanuje całkowanie.
  • yusek napisal(a):
    Przepraszam. Niedawno ćwiczyłem z wnuczką działania na procentach. A i wyrazu radio też nie odmieniam.
    Radio odmieniało się już przed IIWŚ.
  • Przemko napisal(a):
    yusek napisal(a):
    Przepraszam. Niedawno ćwiczyłem z wnuczką działania na procentach. A i wyrazu radio też nie odmieniam.
    nie w mojej SP
  • Przemko napisal(a):
    yusek napisal(a):
    Nie na tut. Forumku.
  • yusek napisal(a):
    Odpowiedź nie na temat.
  • edytowano October 2022
    Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Przemko napisal(a):
    yusek napisal(a):
    Nie na tut. Forumku.

Zasadniczo trzymając się takich zasad słowa "forum" też nie powinno się odmieniać, ale chyba jednak można odmieniać zdrobnienie "forumek"?
  • "Forumek" to nasz własny neologizm, podobnie jak "użyszkodnik" czy "ciekawe1" :-)
  • "Użyszkodnik" to akurat slang powszechny - jeżeli wyszedł z FForumka, to pogratulować, ale wydaje mi się, że może być nawet ciut wcześniejszy.
  • edytowano October 2022
    Inż napisal(a):
    https://www.tysol.pl/a93200-von-der-leyen-zapowiada-kupowanie-gazu-na-poziomie-ue-aby-kraje-nie-rywalizowaly-o-surowiec

Że też jej przez gardło przechodzą takie słowa.
    Bardzo dobrze. Ale "na poziomie ue" czytaj "za pośrednictwem Berlina".
  • Tymczasem Szolcu postanowił, że jednak przedłuży działalność swoich atomówek. W ramach satyry dopisał, że do połowy kwietnia. Szutnik!
  • Inż napisal(a):
    Że też jej przez gardło przechodzą takie słowa.
    Ale ja tam wyczytałem, że UE zadba aby żadne państwo nie miało więcej i taniej niż Niemcy. Bo jak będzie miało, to ma oddać to Niemcom.
    Obecnie desygnat znaczeniowy 'Solidarność Europejska' to 'Niemcy mają utrzymać swoją hegemonię'.
  • wszystko jest szyte pod Berlin
  • ms.wygnaniec napisal(a):
    Obecnie desygnat znaczeniowy 'Solidarność Europejska' to 'Niemcy mają utrzymać swoją hegemonię'.
    Dokładnie. Tak jakby sojuszu z Sojuzem nie było.
  • Serbosławia jako prefiguracja Wujni.
  • Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Tymczasem Szolcu postanowił, że jednak przedłuży działalność swoich atomówek. W ramach satyry dopisał, że do połowy kwietnia. Szutnik!
    Zapomniawszy dodać, że Szolcu podjął tę diecezję tydzień po tym jak Greta przemówiła w obronie atomówek.
  • To ona jeszcze żyje? Chyba w zeszłym sezonie to się nosiło.
  • Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Tymczasem Szolcu postanowił, że jednak przedłuży działalność swoich atomówek. W ramach satyry dopisał, że do połowy kwietnia. Szutnik!
    Zapomniawszy dodać, że Szolcu podjął tę diecezję tydzień po tym jak Greta przemówiła w obronie atomówek.
    ta Greta to jakaś ważna persona
  • edytowano October 2022
    Ale jaja, ale jaja!

Otóż, wiecie, co produkuje elektrownia? Otóż, elektrownia produkuje prąd, gips i popiół. Wszystko to znajduje nabywców. Oprócz tego powstaje barzo dużo ciepła, które w elektrociepłowniach podgrzewa wodę, która z kotła rurami do tłoków, a potem do kranów kol.kol. płynie. I kaloryferów.

No chyba że nie. Tak jak naprzykładowo w Kozienicach, które mają elektrownię bez modułu ciepłownianego.

Powstaje wtedy znaczna ilość ciepła, z którym nie ma co zrobić, no w ogóle często nie wiadomo, co zrobić z ciepłem, więc się je dyskretnie wypromieniowywa.

Tymczasem! Nasi jeniusze zaproponowali, ażeby je przerobić na prąd, to ciepło:

Naukowcy z AGH stworzyli przełomowe moduły termoelektryczne o gęstości mocy ponad dziesięciokrotnie przewyższającej ogniwa fotowoltaiczne. Teraz poszukują inwestora, który podejmie się stworzenia prototypowej linii produkcyjnej. (...)

Szacuje się, że jedynie około 40 proc. energii pochodzącej m.in. ze spalania węgla i węglowodorów jest wykorzystywane, podczas gdy pozostałe 60 proc. rozprasza się w powietrzu w postaci ciepła odpadowego. (...)

Zespół kierowany przez prof. dr. hab. inż. Krzysztofa Wojciechowskiego z Wydziału Inżynierii Materiałowej i Ceramiki AGH we współpracy z partnerami z Sieci Badawczej Łukasiewicz oraz Instytutu Fizyki PAN w Warszawie opracował i wytworzył prototypowe moduły termoelektryczne o gęstości mocy zbliżonej do 2,5 kW/m2, co daje im dziesięciokrotną przewagę pod tym względem nad komercyjnymi ogniwami fotowoltaicznymi.
    https://gadzetomania.pl/przelomowe-odkrycie-polakow-fotowoltaika-przy-nim-sie-kryje,6825781094271904a

Dodajmy przy tem, że kedyś dumałem, co tu zrobić z prądem, który się marnuje spofodu fotowoltajka y wiatraki, którego leguralnie jest za dużo i tylko iskrzy. Proponowałem, ażeby zrobić wielką grzałkę, którą włoży się do wielkiej gruchy z wodą i będzie podgrzewać, żeby byo na zimę. Jeden pan doktór z Narowodej Ajencji Poszanowania Energii zrugał mnie jednak, żem gupi, bo energia elektryczna jest lepszą niż cieplna. Jico, doktorku? A teraz możemy i w drugą stronę przekształcać, czyje na wierchu?
  • A nie, czekaj, to była Krajowa Agencja. Narodowa Agencja to jacyś dobiegacze-ściemniacze.
    https://kape.gov.pl/
    https://nape.pl/
  • edytowano October 2022
    A nie, czekaj, to była Krajowa Agencja. Narodowa Agencja to jacyś dobiegacze-ściemniacze.
    Ten nadmiarowy prund mógłby tez zasilać turbinę pompujacą wachę pod górę czyli z niższego zbiornika wodnego do wyższego - rozwiązanie znane jako elektrownia szczytowo-pompowa..
  • MarianoX napisal(a):
    A nie, czekaj, to była Krajowa Agencja. Narodowa Agencja to jacyś dobiegacze-ściemniacze.
    Ten nadmiarowy prund mógłby tez zasilać turbinę pompujacą wachę pod górę czyli z wyższego zbiornika wodnego do niższego rozwiązanie znane jako elektrownia szczytowo-pompowa..
    I to jest defakt, o czem możemy przekonać się naocznie w Żarnowcu.

Wszelako, do mania takiej elektrowni konieczny jest odpedni lanszaft, który w Tenkraju jest niejednokrotnie, niejako, płaski. A także dutki. Prof. Sinn popisywał się obliczeniami, że jakoby dla Rajchu trzeba by ze trzy bilijony erłosów wrzucić, żeby całość tematu ogarnąć.
  • Prof Sens wygląda jak stary kwakier i, w rzeczy samej, mile się go słucha, choć mówi trochę ględząco.
    Choć trudno se wyobrazić ekonomistę mówiącego jak prof. Nowak.
  • znam kilku
  • Będzie też atom z Korei
  • dyzio napisal(a):
    Będzie też atom z Korei
    Jestem ciekawy jak PiS zabezpieczy przyszłe umowy. O ile zdąży je podpisać. A może właśnie nie należy ich zabezpieczać ? Niech Amerykanie i Koreańce obronią sami te umowy przed bandą z PO ?
  • edytowano October 2022
    Skoro tamtym pomagają wrogowie Polski
    - Szwaby i Kacapy, to chyba Amerykanie i Koreańcy mogliby pomóc nam? Zygi Solorz ma udział w atomowym diłu z Seulem, więc miłoby było, gdyby choć nie przeszkadzał.
  • JORGE napisal(a):
    dyzio napisal(a):
    Będzie też atom z Korei
    Jestem ciekawy jak PiS zabezpieczy przyszłe umowy. O ile zdąży je podpisać. A może właśnie nie należy ich zabezpieczać ? Niech Amerykanie i Koreańce obronią sami te umowy przed bandą z PO ?
    Główny czynnik, który Amerykanom może uniemożliwić ten deal jest w rękach Amerykanów i nazywa się TVN.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.