U nas już dzień jak co dzień. Atmosfera świąteczna uleciała.... Starsi bracia skaczą do siebie jak dwa koguty. Idzie coraz ostrzej. Najpierw przegaduszki, potem wyzwiska. W końcu jeden do drugiego krzyczy "zamknij mordę! “ Na to wchodzi najmłodszy i godzi wszystkich. " Nie mówi się zamknij mordę tylko zamknij RYJ!!“ .... .... (
Najmłodszy z chłopców to po prostu lekoman. Uwielbia wszystkie specyfiki, a za syropy dałby się pokroić. Kupiliśmy gdzieś, kiedyś syrop miodowo-ziołowy na apetyt no i on go gdzieś w lodówce wypatrzył i zaczęły się podchody... Nawiasem mówiąc smak syropu jest niefajny, taki gorzkawy - mnie odrzuca. Wyżebrał u żony jedną łyżeczkę rano, ode mnie drugą wieczór ale ponieważ było mu mało zaczął kombinować... Podchodzi do mnie i ze zbolałą miną i prawie zgięty wpół stęka "tato daj lekarstwo, okropnie boli mnie apetyt....." No i jak mu tu nie dać?
Co prawda nie moje dziecko, ale Wnusia. Niech tam. Wnusia lat 4 z kawałkiem bawi się ludzikami. Miała ich dwunastu i poustawiała w jakieś pary. Gnój wstając kopnął kilka a te rozsypały się po podłodze. Widząc pojawiające się w oczach córki łzy, szybko je pozbierał i poustawiał. - Tatusiu!! Co ty zrobiłeś najlepszego?? Ustawiłeś dwóch chłopców razem!??!!
Nie znam kontekstu tej kswyki więc się nie obórzam... Żony wujek poedział kiedyś do jej brata parę uszczypliwości na co ten mu odrzekł że jest "więksa matoła" od niego i tak mu już zostało, ksywa ogólnorodzinna.
Ksywka jak ksywka. Wszystkich zaniepokojonych uspokajam. Gnój przez całe swoje życie był otoczony rodzicielską miłością, jakiej nie doświadczyły inne dzieci i miłość tę odwzajemnia (-: Spox.
Muszę przyznać że jestem pod wrażeniem jak można przeczytać stary, zmurszały i niewyraźny tekst, rozkminić "co autor miał na myśli" i jeszcze wychwycić błędy językowe jakie popełnił. Może nie do końca pasuje do tego wątku ale nie mogłem się powstrzymać.
Komentarz
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Na to wchodzi najmłodszy i godzi wszystkich.
" Nie mówi się zamknij mordę tylko zamknij RYJ!!“
....
....
(
"Ziaciekaj, ziaciekaj. Ja powiem twojej mamusi, zie ty na mój pyśk mówiś "mojda".
Nawiasem mówiąc smak syropu jest niefajny, taki gorzkawy - mnie odrzuca.
Wyżebrał u żony jedną łyżeczkę rano, ode mnie drugą wieczór ale ponieważ było mu mało zaczął kombinować...
Podchodzi do mnie i ze zbolałą miną i prawie zgięty wpół stęka "tato daj lekarstwo, okropnie boli mnie apetyt....."
No i jak mu tu nie dać?
- Powiedz mi Zosiu, dlaczego dziś rano byłaś taka nieposłuszna?
- Mamo, to jeszcze nieprzespane emocje po obronie Taty.*
* - obrona doktoratu mojego Zięcia była przedwczoraj
A zięciowi gratulacje!
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Mówię mu ze Kubacki
On zdziwiony. U nas tez wygrał Kubacki?
Wnusia lat 4 z kawałkiem bawi się ludzikami. Miała ich dwunastu i poustawiała w jakieś pary. Gnój wstając kopnął kilka a te rozsypały się po podłodze. Widząc pojawiające się w oczach córki łzy, szybko je pozbierał i poustawiał.
- Tatusiu!! Co ty zrobiłeś najlepszego?? Ustawiłeś dwóch chłopców razem!??!!
👣
🐾
🐾
Żony wujek poedział kiedyś do jej brata parę uszczypliwości na co ten mu odrzekł że jest "więksa matoła" od niego i tak mu już zostało, ksywa ogólnorodzinna.
Spox.
Nie pamiętam kto się przyczepił do ''Gnoja".
👣
🐾
🐾
https://www.wuw.pl/product-pol-11787-Lacina-poznosredniowiecznych-ksiag-lawniczych-Starej-Warszawy.html
Dla uchylenia rąbka tajemnicy załączam link, gdzie można podejrzeć znaczne fragmenty dzieła:
https://www.ceeol.com/search/book-detail?id=823008
Muszę przyznać że jestem pod wrażeniem jak można przeczytać stary, zmurszały i niewyraźny tekst, rozkminić "co autor miał na myśli" i jeszcze wychwycić błędy językowe jakie popełnił. Może nie do końca pasuje do tego wątku ale nie mogłem się powstrzymać.