Skip to content

Postępy postępu

1323335373870

Komentarz

• Ech a ja dzisiej w ciopągu wyczytałem w Junge Freiheit, że lewacy w NRD skancelowali tamtejszą Antifę za terfizm. Obśmiałem się i myślałem że zabłysnę chómorem na tut. Forumku. A tu taki sztemp. W Krakowie...
    Perkele!
  • Finowie mają równie piękne przekleństwa jak Słowianie i Włosi.
  • edytowano December 2021
    Slut-szejming czyli pogarda dla prostytutek i puszczalskich płci obojga zawsze OK!
  • los napisal(a):
    Finowie mają równie piękne przekleństwa jak Słowianie i Włosi.
    Bo w odróżnieniu od Żabojadów czy Angoli umieją wymawiać "r". Bez "r" nie ma porządnego przekleństwa!
  • Brzost napisal(a):
    los napisal(a):
    Bo w odróżnieniu od Żabojadów czy Angoli umieją wymawiać "r". Bez "r" nie ma porządnego przekleństwa!
    Z mojego pobytu u Fińczyków pamiętam tylko, że pięknie brzmiące "r" to mieli w "terve", będącym formą powitania. Natomiast z wulgaryzmów kojarzę tylko mało ekspresyjne "vittu", "paska"
    los napisal(a):
    No właśnie mam moralny dylemat, bo wszystko albo prawie, powiązane z Szatanem.
    Brzost napisal(a):
    Dokładnie. Ale z tych samych powodów bardzo, ale to bardzo spodobały im się nasze.
    Co prawda mieli początkowo pewien kłopot z rozłożeniem akcentów przy ich ulubionym "ty skur*synu" (bo z niewiadomych powodów stawiali nacisk na "ty", a skur*synu wymawiali praktycznie bez akcentu, jakby tyskur*synu było jednym słowem - co brzmiało cokolwiek śmiesznie).

Ale gdy ich nauczyłem prawilnie, dwuakcentowo, poprawnie mówić "ty skurr!*synu!" - potrafili się tym delektować niemal jak Polacy.

Ech.. to były cudowne czasy, niecałe 20 lat temu, kiedy jeszcze świat był normalny, patrząc z dzisiejszej perspektywy.
    Tymczasę mjasto Łorsoł zrilisowało nowy plakat na holidej sizn K-Mas
    Autorka pwenie ta sam co rok temu.
    To jest straszne, posępne, ponure i trupie. Krasnal reklamujacy napój gazowany jest przynajmniej witalny.

image
  • I - uwaga dla mało sposzczegawczych - plakat zawiera osiem gwiazd.
  • Za to wszyscy jadą w prawą stronę.
  • Jak patrzeć z tego pobudynku - to w lewą.
  • trep napisal(a):
    I - uwaga dla mało sposzczegawczych - plakat zawiera osiem gwiazd.
    Ja jestem mało spostrzegawczy - mnie się w oczy rzuca siedem. I wszyscy w prawo ;)
    Ale stylistyka rodem z PRL. Inna sprawa że tu się nic nie kojarzy ze świętami, nawet choinka czy krasnal (bo pewnie też obrażają) - no bida z nędzą.

Ale to dobrze. Kto wie - gdyby nas lepiej i piękniej kuszono...
  • Nowa świecka tradycja, na kruchym lodzie budowana
  • Jedna gwiazdka za choinką.
  • raczej międzywojnie , taka stylówa
    jadą ku słońcu
  • śliska sprawa
  • christoph napisal(a):
    raczej międzywojnie , taka stylówa
    jadą ku słońcu
    Ku Światłu ze wschodu.
    Autorka obrazka niewątpliwie jest osobą utalentowaną (piszę to bez szydery).
    Niestety widać też, że coś u niej wewnątrz jest mocno nie tak: wszystkie postaci ludzkie, zarówno tu, jak i na jej poprzednich dziełach, są w jakiś sposób przerażające.
    Góra obrazka jest kapitalna (tj. ta powyżej lodowiska; przymykam oko na symbolikę gwiazdek).
  • Każdemu bez wyjątku wszystkiego dobrego a PiSowi bycia ebanymi - życzy warszaski ratusz.
  • To taki plakat na ferie zimowe. .
  • Exspectans napisal(a):
    Autorka obrazka niewątpliwie jest osobą utalentowaną (piszę to bez szydery).
    Niestety widać też, że coś u niej wewnątrz jest mocno nie tak: wszystkie postaci ludzkie, zarówno tu, jak i na jej poprzednich dziełach, są w jakiś sposób przerażające.
    Góra obrazka jest kapitalna (przymykam oko na symbolikę gwiazdek).
    Zwłaszcza WAR (ang. wojna). Tylko co znaczy SZAW? ;-)
    I ludzie bez twarzy...
  • Jest to plakat wojenny
    Mania napisal(a):
    Zwłaszcza WAR (ang. wojna). Tylko co znaczy SZAW?
    Też się zastanawiałem, zwłaszcza że "A" jest jakby szpicą... rakiety.
  • Każdemu - wszystko! Nowy wspaniały śfijat.

Ja tam starocześnie - "Pokój ludziom dobrej woli"
  • los napisal(a):
    Jedna gwiazdka za choinką.
    Pięć jasnych i trzy ciemne, żeby nikt nie miał wątpliwości.
  • A nie powinno być 6 króli na tym lodowisku?
  • na lodzie znajdują się liderzy zjednoczonej opozycji :)
  • "ponurzy anieli codziennej ślizgawki"
  • leobulero napisal(a):
    Jest to plakat wojenny
    Star Wars
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.