"Lider frakcji CDU Alexander Kotz (52): „Całkowity absurd! Jako mężczyzna, co mam zrobić z tamponami? I nie mogę ich też przynieść mojej żonie." Kotz żyje z mężczyzną..."
Szturmowiec.Rzplitej napisal(a): -- W męskiej toalecie w stuttgarckim ratuszu zainstalowali dystrybutor tamponów i podpasek! -- A co pan robił w męskiej toalecie?
To już nie te czasy, że pewnych spraw nie możemy przeginać.
October 24, 2022 The NHS Ends the "Gender-Affirmative Care Model" for Youth in England The gender-clinic model of care has been replaced with holistic support and appropriate care
długa całość
NHS zakończył afirmujący tożsamość płciową model opieki zdrowotnej (gender-affirmative care model) w Anglii dla nieletnich - wynika z nowo opublikowanego projektu wytycznych. Psychoterapia będzie pierwszą i - zazwyczaj - jedyną linią leczenia. Środki blokujące dojrzewanie płciowe (blokery dojrzewania) będą ograniczone do kontekstu badawczego, a tranzycja społeczna będzie w większości przypadków odradzana.
NHS nie wypowiedziało się jednoznacznie na temat hormonów płciowych, ale zasygnalizowano, że one również będą prawdopodobnie dostępne tylko w warunkach badawczych. Wytyczne nie wspominają o zabiegach chirurgicznych, ponieważ zabiegi chirurgiczne nigdy nie były objęte zakresem świadczeń w ramach angielskiej NHS dla osób niepełnoletnich.
Poniżej przedstawiono najważniejsze elementy nowych wytycznych NHS.*
1. Eliminacja modelu opieki w "klinice gender" i rezygnacja z "afirmacji" Zamiast "afirmować" transpłciową tożsamość młodej osoby, zachęca się personel do zachowania szerokiej perspektywy klinicznej i "osadzenia opieki nad dziećmi i młodymi ludźmi z niezgodnością płci w szerszym kontekście zdrowia dzieci i młodzieży."
2. Klasyfikuje społeczną zmianę płci jako aktywną interwencję kwalifikującą się do świadomej zgody NHS zdecydowanie odradza społeczną zmianę płci u dzieci przed okresem dojrzewania.
3. Ustanawia psychoterapię i psychoedukację jako pierwszą i podstawową linię leczenia Wszystkie osoby z dysforią płciową będą w pierwszej kolejności poddawane psychoterapii i psychoedukacji w oparciu o dane rozwojowe przez lokalne zespoły terapeutyczne. Duży nacisk położono na staranną eksplorację terapeutyczną i zajęcie się szerszym zakresem schorzeń oprócz dysforii płciowej.
4. Ostre ograniczenie interwencji medycznych i stosowanie środków blokujących dojrzewanie tylko w warunkach badań naukowych. W wytycznych NHS stwierdza się, że ryzyko związane z blokerami pokwitania jest nieznane i że mogą być one podawane tylko w formalnych warunkach badawczych.
5. Ustanowienie nowych protokołów badawczych Wszystkie dzieci i młodzież, u których rozważa się leczenie hormonalne, zostaną prospektywnie zapisane do badania. Badania będą śledzić dzieci do dorosłości.
6. Przywrócenie znaczenia "płci biologicznej" Wytyczne NHS definiują "niezgodność płci" jako niezgodność między indywidualnym doświadczeniem tożsamości płciowej a płcią biologiczną. Wytyczne NHS odnoszą się do potrzeby odnotowania płci biologicznej dla celów badawczych. Należy zauważyć, że płeć biologiczna nie była zaznaczana przez GIDS dla znacznej części skierowań w latach 2020-2021.
7. Potwierdzenie pierwszeństwa diagnozy DSM-5 "dysforia płciowa" dla decyzji dotyczących leczenia W wytycznych NHS stwierdzono, że leczenie powinno opierać się na diagnozie DSM-5 "dysforii płciowej". Co warte odnotowania, WPATH SOC8 wydało przeciwne zalecenie, instruując, aby leczyć w oparciu o zapis diagnozy ICD-11 "niezgodności płci".
8. Wyjaśnienie znaczenia "zespołów multidyscyplinarnych" jako składających się z szerokiego grona klinicystów posiadających odpowiednią wiedzę, a nie tylko specjalistów od "dysforii płciowej". Takie multidyscyplinarne zespoły będą dysponowały wiedzą w szerokim zakresie istotnych dziedzin: zaburzenia neurorozwojowe, takie jak schorzenia ze spektrum autystycznego zaburzenia zdrowia psychicznego, w tym stany depresyjne, lękowe i traumatyczne, zaburzenia endokrynologiczne, w tym zaburzenia rozwoju seksualnego, farmakologia w kontekście dysforii płciowej zachowania ryzykowne, takie jak celowe samookaleczenia i używanie substancji, złożone uwarunkowania rodzinne, w tym adopcje i opieka nad dziećmi.
9. Ustanawia podstawowe miary wyników w postaci "dyskomfortu" i "funkcjonowania społecznego". Uzasadnienie interwencji medycznych dla nieletnich z dysforią płciową było ruchomym celem, od rozwiązania dysforii płciowej do satysfakcji z leczenia. NHS wyartykułował dwie główne miary wyników leczenia: klinicznie istotny dyskomfort i funkcjonowanie społeczne. Jest to ważna zmiana, ponieważ ustanawia ona podstawowe miary wyników, które mogą być wykorzystywane przez badaczy do oceny porównawczej skuteczności różnych interwencji klinicznych.
10. Twierdzi, że osoby, które zdecydują się ominąć nowo ustanowiony protokół nie będą wspierane przez NHS Rodziny i młodzież planujące uzyskać hormony bezpośrednio z Internetu lub innego zewnętrznego źródła nie należącego do NHS zostaną zdecydowanie poinformowane o ryzyku. Osoby decydujące się na przyjmowanie hormonów poza nowo ustanowionym protokołem NHS nie będą wspierane w swojej ścieżce leczenia przez świadczeniodawców NHS. Jeśli dzieci i młodzież otrzymały hormony poza ustalonymi protokołami, może zostać wszczęte dochodzenie w sprawie ochrony dziecka.
skrótowiec powyższego (o dzieciach, czyli do 18 roku życia):
odradza społeczną zmianę płci u dzieci przed okresem dojrzewania.
Ustanawia psychoterapię i psychoedukację jako pierwszą i podstawową linię leczenia (romeck: leczenia z myślenia że jest się przeciwnej płci!
Przywrócenie znaczenia "płci biologicznej"
istotnych dziedzin: zaburzenia neurorozwojowe, takie jak schorzenia ze spektrum autystycznego zaburzenia zdrowia psychicznego, w tym stany depresyjne, lękowe i traumatyczne, zaburzenia endokrynologiczne
romeck napisal(a): skrótowiec powyższego (o dzieciach, czyli do 18 roku życia):
Ustanawia psychoterapię i psychoedukację jako pierwszą i podstawową linię leczenia (romeck: leczenia z myślenia że jest się przeciwnej płci!
istotnych dziedzin: zaburzenia neurorozwojowe, takie jak schorzenia ze spektrum autystycznego zaburzenia zdrowia psychicznego, w tym stany depresyjne, lękowe i traumatyczne, zaburzenia endokrynologiczne
Ta cała szajba przeminie, nie wiem kiedy, ale proces przemijania będzie bardzo szybki. Problem w tym, że ciężko jest w tym obłędzie wytrzymać, przynajmniej mi jest coraz ciężej. Życie, kiedy strzałka leci w dół jest fatalne. Lepiej być na dnie kiedy widać, że strzałka prowadzi w górę. Jest nadzieja jakaś. A tak ...
Właścicielka piekarni, która odmówiła zrobienia tortu weselnego dla pary lezbijek, ponieważ naruszało to jej chrześcijańskie przekonania, wygrała w sądzie. Adwokaci Cathy Miller argumentowali, że jej prawo do wolności słowa i wolności wyznania przewyższało argument, że naruszyła prawo antydyskryminacyjne. Sędzia sądu okręgowego Kern, Eric Bradshaw, orzekł w piątek, że Miller działała zgodnie z prawem, podtrzymując swoje przekonania o tym, czego Biblia uczy na temat małżeństwa. Dewiantki zapowiedziały, że będą się odwoływać.
W tem samem czasie jeden piekarz w Kolorado próbuje wygrać w sądzie oskarżenie, że nie chciał przyjąć zamówienia na ciasto z okazji "zmiany płci". Hehe. Piekarz ten, Jack Phillips odniósł już raz częściowe zwycięstwo (cokolwiek to ma znaczyć) w Świądzie Najwyższem po tem, jak dekadę temu nie chciał zrobić wesołkom na wesele nie tylko trójwarstwowego placka na kruchem cieście z kremem, bezą, dedykacją i dwiema kukiełkami w celinderkach, ale nawet byle jakiego zakalca, pożal się Boże - zrobić nie chciał. Taki jest.
Mordechlaj_Mashke napisal(a): A tą razą dobra wiadomość z Kalafonii.
Właścicielka piekarni, która odmówiła zrobienia tortu weselnego dla pary lezbijek, ponieważ naruszało to jej chrześcijańskie przekonania, wygrała w sądzie. Adwokaci Cathy Miller argumentowali, że jej prawo do wolności słowa i wolności wyznania przewyższało argument, że naruszyła prawo antydyskryminacyjne. Sędzia sądu okręgowego Kern, Eric Bradshaw, orzekł w piątek, że Miller działała zgodnie z prawem, podtrzymując swoje przekonania o tym, czego Biblia uczy na temat małżeństwa. Dewiantki zapowiedziały, że będą się odwoływać.
W tem samem czasie jeden piekarz w Kolorado próbuje wygrać w sądzie oskarżenie, że nie chciał przyjąć zamówienia na ciasto z okazji "zmiany płci". Hehe. Piekarz ten, Jack Phillips odniósł już raz częściowe zwycięstwo (cokolwiek to ma znaczyć) w Świądzie Najwyższem po tem, jak dekadę temu nie chciał zrobić wesołkom na wesele nie tylko trójwarstwowego placka na kruchem cieście z kremem, bezą, dedykacją i dwiema kukiełkami w celinderkach, ale nawet byle jakiego zakalca, pożal się Boże - zrobić nie chciał. Taki jest.
Gwatemala, Federacja Rosyjska, Egipt, Indonezja, Sudan, Irak, Senegal, Iran, Erytrea, Malezja, Libia, Nikaragua, Mali, Pakistan, Białoruś, Bangladesz, Kamerun, Etiopia, Gambia, Jemen, Nigeria, Mauretania, Stolica Apostolska i Arabia Saudyjska w imieniu Zjednoczonych Emiratów Arabskich, Omanu, Kataru, Kuwejtu podjęły interwencje w celu podtrzymania suwerennego prawa narodów do obrony nienarodzonych i rodziny przed kontrowersyjną polityką społeczną.
Węgry i Polska, ulubieńcy amerykańskich konserwatystów, nadal rozczarowują. Polska wstrzymała się od poparcia poprawek mających na celu usunięcie kontrowersyjnego języka. Węgry natomiast głosowały za kontrowersyjnym językiem "woke".
Program Miss Greater Derry został ustanowiony w 1986 roku w celu „przyznawania stypendiów młodym kobietom w wieku od 17 do 24 lat mieszkającym w rejonie Greater Derry w uznaniu ich wybitnych osiągnięć w zakresie zdolności szkolnych, talentu, charakteru, pracy społecznej i opanowania”. W tym roku tytuł i $6000 wygrał ten tutej odpasiony typson:
Problem w tym, że on ma rację. W dzisiejszym świecie nie ma żadnych przeszkód, ani powodów, żeby związki partnerskie różnych płci nie były równe tym typowym. Trzeba się dostosować, ba, trzeba potraktować to jako normalność, jeżeli chcemy funkcjonować w tym świecie, w tej nowej rzeczywistości.
Ale my nie chcemy. Cała gra się toczy o to, że oni jeszcze nie zrujnowali do końca naszego świata, a my już kombinujemy jak wysadzić w kosmos ich, ten który nadchodzi. Dlatego wygramy. Tylko zero kompromisów. Ja Kowala rozumiem, mądrze mówi, ale chcę zaorać jego mądrość, świat do którego próbuje się on dostosować i cały ten chory konstrukt.
Oglądam sobie podobno bardzo zabawne skecze Ricky Gervaisa i Dave Chapelle'a o politycznej poprawności nic a nic mnie one nie śmieszą. I nagle sobie przypomniałem, że w latach 80-tych zachodniaków też nie śmieszyły moje żarciki. Wicie, te z łypnięciem okiem, że niby chwale komunizm a naprawdę nie. Oni teraz mają to, co my mieliśmy 40 lat temu.
los napisal(a): Oglądam sobie podobno bardzo zabawne skecze Ricky Gervaisa i Dave Chapelle'a o politycznej poprawności nic a nic mnie one nie śmieszą. I nagle sobie przypomniałem, że w latach 80-tych zachodniaków też nie śmieszyły moje żarciki. Wicie, te z łypnięciem okiem, że niby chwale komunizm a naprawdę nie. Oni teraz mają to, co my mieliśmy 40 lat temu.
Generalnie zgoda, raz to można usłyszeć ale dwa?
Garvais mnie jakoś mało śmieszy w ogóle. Chapelle jest dobry. Jego ostatni kawałek o Ye daje radę.
los napisal(a): Oglądam sobie podobno bardzo zabawne skecze Ricky Gervaisa i Dave Chapelle'a o politycznej poprawności nic a nic mnie one nie śmieszą. I nagle sobie przypomniałem, że w latach 80-tych zachodniaków też nie śmieszyły moje żarciki. Wicie, te z łypnięciem okiem, że niby chwale komunizm a naprawdę nie. Oni teraz mają to, co my mieliśmy 40 lat temu.
Generalnie zgoda, raz to można usłyszeć ale dwa?
Garvais mnie jakoś mało śmieszy w ogóle. Chapelle jest dobry. Jego ostatni kawałek o Ye daje radę.
Istotnie śmieszne. Bo teraz ja też czuję ten dreszczyk zakazanego owocu: Są dwa słowa w języku angielskim, których nie wolno powiedzieć jedno po drugim, "the" i "Jews." Jeśli to Murzyni to gang, jeśli Włosi to mafia, jeśli Żydzi to zbieg okoliczności. Wyobrażamy sobie Adasia nabzdyczonego na antysemityzm i się śmiejemy. Amerykanie też mają swoich adasiów.
Na łamach czasopisma „Nature” ukazał się niedawno tekst czworga naukowców z Wielkiej Brytanii, Szwecji i Izraela, postulujący wprowadzenie „osobistych uprawnień do emisji dwutlenku węgla” (w skrócie: PCA – Personal Carbon Allowances). (..) Ich ambitny program napotyka jednak problemy, które utrudniają jego przyjęcie. Tymi barierami są, według nich, ograniczenia technologiczne, wysokie koszty wdrożenia oraz niska akceptacja społeczna. Z dwoma pierwszymi kłopotami można sobie poradzić dzięki rozwojowi sztucznej inteligencji. Zdaniem wspomnianych naukowców, „polityczna szansa, jaką stworzył kryzys związany z COVID”, dała nowy impuls do rozwoju technologii informacyjno-komunikacyjnych, które mogą być wykorzystywane w polityce klimatycznej. (..) Okazuje się, że są jednak tacy, którzy już myślą nad wprowadzeniem rozwiązań przybliżających wdrożenie PCA. Na przykład szwedzki startup Doconomy wspólnie z Mastercard wypuścił na rynek pierwszą na świecie kartę kredytową (o nazwie DO Black), która blokuje transakcje, jeśli system uzna, że zakup jest niepoprawny klimatycznie. Sztuczna inteligencja, mająca dostęp do danych bankowych klienta, weryfikuje, czy dokonując kupna nie ryzykuje on zbyt dużej emisji dwutlenku węgla do atmosfery. Do nieco innych metod odwołuje się kanadyjski bank Vancity z Vancouver, który z kolei oferuje w systemie Visa kartę monitorującą ślad węglowy klienta. Każdy zakup jest związany z uruchomieniem licznika węglowego, pokazującego nie tylko zużycie CO2 przez właściciela karty, lecz także porównującego je ze średnią krajową i docelowym limitem. Bank Vancity – w odróżnieniu od Doconomy – nie stosuje przymusu w formie blokady zakupów, lecz odwołuje się do ekonomii behawioralnej, a zwłaszcza „teorii szturchania” (nudge theory), za którą w 2017 roku dwaj amerykańscy ekonomiści Richard Thaler i Cass Sunstein dostali Nagrodę Nobla. Chodzi o stałe sugerowanie ludziom, by podejmowali decyzje lepsze niż te, które podjęliby sami spontanicznie. Rodzi się oczywiście pytanie: dla kogo lepsze? Ludzie spontanicznie podejmują zazwyczaj decyzje, które uważają za dobre dla siebie. Praktycy „teorii szturchania” uważają jednak, że ludzie powinni podejmować decyzje lepsze dla społeczeństwa, decyzje, które są lepsze także dla nich samych, choć nie zdają oni sobie z tego sprawy. Dlatego należy ludziom te rozwiązania podsuwać poprzez stworzenie odpowiedniej „architektury wyboru”. Celem jest to, by ludzie podejmowali decyzje przekonani, że jest to ich własny wybór, podczas gdy w rzeczywistości jest on im podsuwany.
Źródło, omówienia w języku polskim. Czyli robi się bardzo niebezpiecznie, bo technologia umożliwia...
Komentarz
Hehe, a w d... se pan wsadź.
👣
🐾
🐾
→link do żródłowego artykułu długa całość
istotnych dziedzin: zaburzenia neurorozwojowe, takie jak schorzenia ze spektrum autystycznego
zaburzenia zdrowia psychicznego, w tym stany depresyjne, lękowe i traumatyczne, zaburzenia endokrynologiczne
•••
→ NHS, National Health Service to brytyjskie ministerstwo zdrowia (a w zasadzie ramię wykonawcze ministerstwa Department of Health and Social Care.)
Edit.
Klikając w link można się dowiedzieć że "wyświetlane multimedia mogą zawierać nieodpowiednie treści" mimo to proszę kliknąć
Właścicielka piekarni, która odmówiła zrobienia tortu weselnego dla pary lezbijek, ponieważ naruszało to jej chrześcijańskie przekonania, wygrała w sądzie.
Adwokaci Cathy Miller argumentowali, że jej prawo do wolności słowa i wolności wyznania przewyższało argument, że naruszyła prawo antydyskryminacyjne. Sędzia sądu okręgowego Kern, Eric Bradshaw, orzekł w piątek, że Miller działała zgodnie z prawem, podtrzymując swoje przekonania o tym, czego Biblia uczy na temat małżeństwa.
Dewiantki zapowiedziały, że będą się odwoływać.
W tem samem czasie jeden piekarz w Kolorado próbuje wygrać w sądzie oskarżenie, że nie chciał przyjąć zamówienia na ciasto z okazji "zmiany płci". Hehe.
Piekarz ten, Jack Phillips odniósł już raz częściowe zwycięstwo (cokolwiek to ma znaczyć) w Świądzie Najwyższem po tem, jak dekadę temu nie chciał zrobić wesołkom na wesele nie tylko trójwarstwowego placka na kruchem cieście z kremem, bezą, dedykacją i dwiema kukiełkami w celinderkach, ale nawet byle jakiego zakalca, pożal się Boże - zrobić nie chciał. Taki jest.
https://www.theguardian.com/world/2022/oct/24/bakersfield-california-bakery-same-sex-wedding-cake
👣
🐾
🐾
https://c-fam.org/friday_fax/traditional-countries-rally-on-transgender-homosexuality-and-abortion-at-un/
W tym roku tytuł i $6000 wygrał ten tutej odpasiony typson:
https://thenationaldesk.com/news/americas-news-now/trans-contestant-becomes-first-miss-america-winner-at-new-hampshire-beauty-pageant-brian-nguyen
https://9gag.com/gag/aMEwKXW
👣
🐾
🐾
https://wpolityce.pl/polityka/622791-zenada-pawel-kowal-agituje-za-zwiazkami-partnerskimi
Ale my nie chcemy. Cała gra się toczy o to, że oni jeszcze nie zrujnowali do końca naszego świata, a my już kombinujemy jak wysadzić w kosmos ich, ten który nadchodzi. Dlatego wygramy. Tylko zero kompromisów. Ja Kowala rozumiem, mądrze mówi, ale chcę zaorać jego mądrość, świat do którego próbuje się on dostosować i cały ten chory konstrukt.
https://9gag.com/gag/aBd8G9z
https://youtu.be/_m-gO0HSCYk
https://wpolityce.pl/kultura/624543-dno-raper-kanye-west-chwali-hitlera-i-neguje-holokaust
Ale pal sześć 'Ye' - El Trumpo też nie będzie spał spokojnie przez dłuższy czas.
Czyli robi się bardzo niebezpiecznie, bo technologia umożliwia...