Musimy w obiad dzieś pojechać a wracamy wieczorem. Jesteśmy po śniadaniu. Ja jadę po KM, po drodze tankuję na stacji narodowo-radykalnej, a płacąc (obsługuje mnie pani w weku między 30 a 40 lat) zagajam: - Czy jest jakaś jarska ciepła przekąska? - Słucham? - Ciepła jarska przekąska. - Jaka?? - Jarska! - A co to znaczy?
Godzinę później, pod fabryką KM wchodzę do żabki. - Czy jest jakaś jarska przekąska? Jakaś kanapka? - Jest hamburger i hot-dog. - Ale bez mięsa. - Aa, to kanapka wege.
Kościół Anglii głosuje za udzieleniem błogosławieństwa parom jednopłciowym
W ramach wniosku członkowie Synodu głosowali również za "ubolewaniem i pokutą" za niepowodzenie Kościoła w przyjęciu osób LGBTQI+ oraz za krzywdę, jakiej doświadczyli - i nadal doświadczają - w kościołach.
Ciekawe1, że trzymają się tradycji, że najbardziej postępowi są biskupi, a zaś ludożerka -- najmniej. To samo było przy księżkach.
GŁÓWNY PROJEKT w debacie "Żyć w miłości i wierze" został przyjęty następującymi głosami
Biskupi 36 za, 4 przeciw, 2 wstrzymało się Duchowni 111 za, 85 przeciw, 3 wstrzymało się Świeccy 103 za, 92 przeciw, 5 wstrzymujących się
Wniosek został złożony przez biskupa Londynu, Dame Sarah Mullally.
Jakżeby inaczej!
Arcybiskup Canterbury, Justin Welby, i arcybiskup Yorku, Stephen Cottrell, powiedzieli w oświadczeniu: "To była długa droga, aby doprowadzić nas do tego punktu.
"Po raz pierwszy Kościół Anglii będzie publicznie, bez zastrzeżeń i z radością witał pary tej samej płci w kościele."
Jeden mój koleżka uważa, że dzięki temu pojawi się w Anglii więcej katoli. Ja jednak sądzę, że Franciszek w mądrości swej nie dopuści, by ktoś zmieniał wyznanie dla tak błahego, żenującego wręcz powodu.
Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):Jeden mój koleżka uważa, że dzięki temu pojawi się w Anglii więcej katoli. Ja jednak sądzę, że Franciszek w mądrości swej nie dopuści, by ktoś zmieniał wyznanie dla tak błahego, żenującego wręcz powodu.
Katolik wie, że Franciszka nie należy słuchać
A tak poważnie - był już taki exodus, chyba za Benedykta jak dobrze pamiętam. Wtedy anglikanie zaczęli szaleć i media donosiły że katolikami stawały się od razu całe parafie.
26-letnia aktywistka klimatyczna Mina Canaval została zmuszona przez wiedeńską policję do rozebrania się do spodni, a następnie pokazania swoich genitaliów. Członek "Ostatniego pokolenia" poinformował o tym na Twitterze. Policja jako powód podała poszukiwanie broni.
Canaval opisuje, jak wiedeńska policja postępuje z "aktywistami klimatycznymi w areszcie". "Musimy rozebrać się do majtek, nasze ubrania są zabierane & skanowane. Następnie ściąga się majtki i dokonuje oględzin sromu. Mogłabym mieć broń ukrytą w stringach" - pisze w poście.
Szturmowiec.Rzplitej napisal(a): A u angielczyków -- postęp nieubłagany!
No i jest reakcja. Najprzewielebniejszy arcybiskup Ugandy dał Angolom popalić: "When Jesus was questioned about a woman caught in adultery, he told her to “Go, and sin no more.” The Church of England, on the other hand, has now departed from the Bible and their new message is the opposite message of the Bible. They are now saying, “Go, and sin some more.” They are even offering to bless that sin. "
Na końcu dołożył do pieca: "The Church of England, together with the Episcopal Church in America, the Anglican Church of Canada, the Church in Wales, the Scottish Episcopal Church, the Episcopal Anglican Church of Brazil, and others – these are the Provinces that have walked away, but we pray for them to repent. And, if they refuse to repent, then we call on them to have the integrity to form their own Canterbury Communion because what they believe is not Anglicanism and it is not the faith once delivered to the saints. "
Temczasem w zaślepieniu swojem chcą wspiąć się na wyżyny postępu i kombinują jakich to zaimków używać w odniesieniu do Boga. Jak na razie doszli do wniosku, że Bóg nie jest ani rodzaju męskiego ani żeńskiego.
Gdyby chcieli mnie słuchać to bym im przypomniał, że Pan nasz Jezus Chrystus kiedyś nauczył nasz modlitwy pod tytułem "Ojcze nasz".
Nawet fąfel w powszechniaku wie, że Ojciec - Father to rodzaj męski Syn - Son, rodzaj męski Duch Święty - Holy Spirit tyż rodzaj męski Halo!!! 8-| Ale może nie wszyscy chodzili do szkoły...
Tak po prawdzie, to nie wiemy, co powiedział Pan Jezus. Wiemy, co napisał ewangelista, co powiedział Rabbi. A un taki nienowoczesny i patriarchiczny byłx (ten ewangelista).
Twarzoksiążka podrzuca mi czasem sponsorowane wpisy "Kongresu katoliczek i katolików". Łamańce myślowe, jak pogodzić wierność Ewangelii z tzw. nowoczesnością i wszystkimi modnymi trendami. A w komentarzach wściekłe wycie z gatunku "chrześcijanie dla lwów". Czyli, im bardziej chcą podobać się światu, tym większy ogień z Mordoru, który wyczuwa zapewne brązowe spodnie i spodziewa się że triumf bliski. Czy oni tego nie widzą?
mnie podrzuca artykułu gazwyb i pochodnych. I mam taką refleksję - oni żyją rokiem liturgicznym jak najbardziej wierzący - w adwencie były artkuły o tym jakie straszne są święta, w święta o "powiedziałam teściowej co myślę i wyjechaliśmy", po świętach "za rok święta spędzimy za granicą", do Objawienia "czy nas stać na dodatkowe święto" i jak walczyć z otyłością spowodowaną świętami, i tak dalej. W międzyczasie norma - ślub be, odejść od męża najlepsza decyzja w życiu, bezdzietność - brawo, brawo.
KazioToJa napisal(a): mnie podrzuca artykułu gazwyb i pochodnych. I mam taką refleksję - oni żyją rokiem liturgicznym jak najbardziej wierzący - w adwencie były artkuły o tym jakie straszne są święta, w święta o "powiedziałam teściowej co myślę i wyjechaliśmy", po świętach "za rok święta spędzimy za granicą", do Objawienia "czy nas stać na dodatkowe święto" i jak walczyć z otyłością spowodowaną świętami, i tak dalej. W międzyczasie norma - ślub be, odejść od męża najlepsza decyzja w życiu, bezdzietność - brawo, brawo.
Nie zapominajmy o całorocznym samograju: prostytucja jest OK.
KazioToJa napisal(a): mnie podrzuca artykułu gazwyb i pochodnych. I mam taką refleksję - oni żyją rokiem liturgicznym jak najbardziej wierzący - w adwencie były artkuły o tym jakie straszne są święta, w święta o "powiedziałam teściowej co myślę i wyjechaliśmy", po świętach "za rok święta spędzimy za granicą", do Objawienia "czy nas stać na dodatkowe święto" i jak walczyć z otyłością spowodowaną świętami, i tak dalej. W międzyczasie norma - ślub be, odejść od męża najlepsza decyzja w życiu, bezdzietność - brawo, brawo.
Nie zapominajmy o całorocznym samograju: prostytucja jest OK.
To to już w ogóle jest grane na wszystkie sposoby. Zdrady, trójkąty i inne takie. Ale nie tylko gwno, to jest też natemat, tvn, onet.
Jak najbardziej - rok liturgiczny jest dla nich ważny. Ostatnio pojawiły się ogłoszenia - zorganizujemy wam tradycyjną uroczystoś, jak chrzest, komunia, tyle że bez sakramentów.
Tak. Ślub świecki jeszcze jakoś ujdzie (sam to przeżyłem w BARDZO bliskiej rodzinie...edit - kiedyś sam też przeżywałem osobiście, przymusowo, bo wtedy jeszcze brało się dwa śluby) ale pogrzeb świecki to coś ultra-depresyjnego.
Najbardziej żałosna i tragikomiczna zarazem jest świecka ceremonia z kremacją, jakimś popowym hiciorem jako oprawa muzyczną i zapewniniami o dozgonnej obecności w pamięci uczestników
Komentarz
👣
🐾
🐾
Musimy w obiad dzieś pojechać a wracamy wieczorem. Jesteśmy po śniadaniu. Ja jadę po KM, po drodze tankuję na stacji narodowo-radykalnej, a płacąc (obsługuje mnie pani w weku między 30 a 40 lat) zagajam:
- Czy jest jakaś jarska ciepła przekąska?
- Słucham?
- Ciepła jarska przekąska.
- Jaka??
- Jarska!
- A co to znaczy?
Godzinę później, pod fabryką KM wchodzę do żabki.
- Czy jest jakaś jarska przekąska? Jakaś kanapka?
- Jest hamburger i hot-dog.
- Ale bez mięsa.
- Aa, to kanapka wege.
https://news.sky.com/story/church-of-england-votes-to-offer-blessings-to-same-sex-couples-12806807
A tak poważnie - był już taki exodus, chyba za Benedykta jak dobrze pamiętam. Wtedy anglikanie zaczęli szaleć i media donosiły że katolikami stawały się od razu całe parafie.
Ale to było dawno.
26-letnia aktywistka klimatyczna Mina Canaval została zmuszona przez wiedeńską policję do rozebrania się do spodni, a następnie pokazania swoich genitaliów. Członek "Ostatniego pokolenia" poinformował o tym na Twitterze. Policja jako powód podała poszukiwanie broni.
Canaval opisuje, jak wiedeńska policja postępuje z "aktywistami klimatycznymi w areszcie". "Musimy rozebrać się do majtek, nasze ubrania są zabierane & skanowane. Następnie ściąga się majtki i dokonuje oględzin sromu. Mogłabym mieć broń ukrytą w stringach" - pisze w poście.
Najprzewielebniejszy arcybiskup Ugandy dał Angolom popalić:
"When Jesus was questioned about a woman caught in adultery, he told her to “Go, and sin no more.”
The Church of England, on the other hand, has now departed from the Bible and their new message is the opposite message of the Bible. They are now saying, “Go, and sin some more.”
They are even offering to bless that sin. "
Na końcu dołożył do pieca:
"The Church of England, together with the Episcopal Church in America, the Anglican Church of Canada, the Church in Wales, the Scottish Episcopal Church, the Episcopal Anglican Church of Brazil, and others – these are the Provinces that have walked away, but we pray for them to repent.
And, if they refuse to repent, then we call on them to have the integrity to form their own Canterbury Communion because what they believe is not Anglicanism and it is not the faith once delivered to the saints. "
Ale polecam całość:
https://anglican.ink/2023/02/10/statement-issued-by-the-archbishop-of-uganda-at-a-10-feb-2023-press-conference-following-the-vote-by-the-church-of-england-synod-to-permit-gay-blessings/
👣
🐾
🐾
Gdyby chcieli mnie słuchać to bym im przypomniał, że Pan nasz Jezus Chrystus kiedyś nauczył nasz modlitwy pod tytułem "Ojcze nasz".
Nawet fąfel w powszechniaku wie, że
Ojciec - Father to rodzaj męski
Syn - Son, rodzaj męski
Duch Święty - Holy Spirit tyż rodzaj męski
Halo!!! 8-|
Ale może nie wszyscy chodzili do szkoły...
https://www.nytimes.com/2023/02/09/world/europe/england-church-gender-neutral-god.html
👣
🐾
🐾