Skip to content

Jak rozumieć Papieża Franciszka?

1293032343574

Komentarz

• edytowano May 2022
    Wataha napisal(a):Zachód gdyby mógł sprzedałby nas bez większych problemów. Więc to zaledwie chwilowy sojusz
    Przy czym interesujące jest to, że NATO akurat Ukrainy nie sprzedało, przeciwnie — wysyła broń i pieniądze. Mimo że formalnie nie ma żadnych zobowiązań.

To papież deklaruje, że lepiej Ukrainę porzucić, samotną wobec niesprowokowanej zbrojnej inwazji. Aha, prowokacją było nasze ujadanie, polskich psów łańcuchowych.

Żebyście mi pół roku temu powiedzieli, że dement zachowa się lepiej niż papież, to bym nie zaprzeczał, bo z wariatem lepiej nie zadzierać.
  • Wataha napisal(a):
    Widocznie uznał, że dotychczasowe wywiady to było za mało i postanowił pojechać po bandzie nadając ton niemalże kremlowski. Po mojemu jedne racjonalne wytłumaczenie, zakładając pozytywnie przytomność papieża, to kolejna próba nawiązania porozumienia z orbitującą już gdzieś hen daleko i poza poziomem "normalności" Moskwą.
    Jeśli ten staruszek uznaje, że kilka słów z jego świątobliwych ust będzie miało moc zakończenia wojny, to pycha jego jest z samego dna Piekieł. Nie, przy całej mojej rezerwie do papieża nie uważam, by był w stanie tak nisko upaść.
  • los napisal(a):
    Wataha napisal(a):
    Widocznie uznał, że dotychczasowe wywiady to było za mało i postanowił pojechać po bandzie nadając ton niemalże kremlowski. Po mojemu jedne racjonalne wytłumaczenie, zakładając pozytywnie przytomność papieża, to kolejna próba nawiązania porozumienia z orbitującą już gdzieś hen daleko i poza poziomem "normalności" Moskwą.
    Jeśli ten staruszek uznaje, że kilka słów z jego świątobliwych ust będzie miało moc zakończenia wojny, to pycha jego jest z samego dna Piekieł. Nie, przy całej mojej rezerwie do papieża nie uważam, by był w stanie tak nisko upaść.
    Ale uważasz że kilka słów o agresji Rosji i wojnie sprawiedliwej uczyni zadość, bo ja wiem, powszechnemu poczuciu sprawiedliwości.
    Podobno z Attyllą się udało onegdaj
  • Z Attylą się udało, bo Leon I wyszedł sam naprzeciw wojsku huńskiemu.
    Attyla podobno twierdził potem, że stało za nim dwóch facetów w białych łachach i ze skrzydłami, ale kto by mu wierzył.
    Nie wydaje mi się, żeby św. Leon komukolwiek bronił przygotować się przed najazdem Hunów.
  • Wataha napisal(a):
    Ale uważasz że kilka słów o agresji Rosji i wojnie sprawiedliwej uczyni zadość, bo ja wiem, powszechnemu poczuciu sprawiedliwości.
    Podobno z Attyllą się udało onegdaj.
    Materialiści bardzo za to Leona I cenią. Ja nie jestem materialistą i od papieża oczekuję nie by był CEO jakiejś firmy produkującej gwoździe tylko Namiestnikiem Chrystusa.

• Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Wataha napisal(a):Zachód gdyby mógł sprzedałby nas bez większych problemów. Więc to zaledwie chwilowy sojusz
    Przy czym interesujące jest to, że NATO akurat Ukrainy nie sprzedało, przeciwnie — wysyła broń i pieniądze. Mimo że formalnie nie ma żadnych zobowiązań.

To papież deklaruje, że lepiej Ukrainę porzucić, samotną wobec niesprowokowanej zbrojnej inwazji. Aha, prowokacją było nasze ujadanie, polskich psów łańcuchowych.

Żebyście mi pół roku temu powiedzieli, że dement zachowa się lepiej niż papież, to bym nie zaprzeczał, bo z wariatem lepiej nie zadzierać.
    USA chciało tej wojny i ją ma. Ma też europejskie terytorium gdzie wykańcza starego przeciwnika dostarczając środków walczącym i mającym chęć do walki - tak jak robią to od dekad. Tym razem trafili na lepszych sojuszników niż kiedykolwiek (pomijając wojny światowe - chyba że obecna będzie nazwana III).
    I może przegapiłem tę wypowiedź papieża o porzuceniu Ukrainy

Z Attylą się udało, bo Leon I wyszedł sam naprzeciw wojsku huńskiemu.
    Attyla podobno twierdził potem, że stało za nim dwóch facetów w białych łachach i ze skrzydłami, ale kto by mu wierzył.
    Nie wydaje mi się, żeby św. Leon komukolwiek bronił przygotować się przed najazdem Hunów.
    No widocznie Putin tę historię zna bo papieża unika. Ma widocznie duże mniemanie o obecnym następcy św. Piotra
  • los napisal(a):
    Wataha napisal(a):
    Podobno z Attyllą się udało onegdaj.
    Materialiści bardzo za to Leona I cenią. Ja nie jestem materialistą i od papieża oczekuję nie by był CEO jakiejś firmy produkującej gwoździe tylko Namiestnikiem Chrystusa.

Natomiast Namiestnik JHS apeluje do nas o modlitwę, w tym za niego, o wspieranie uchodźców i walkę o pokój, najlepiej bezkrwawą. Post dla wytrwałych w bonusie
  • Enough is enough.
    Ani żeby zarzucał cesarzowi rzymskiemu, że Hunów sprowokował. Przecież wszyscy co oglądają filmy rysunkowe wiedzą, że Hunów prowokował cesarz ale chiński. Budując oczywiście mur.

• edytowano May 2022
    Wataha napisal(a):

USA chciało tej wojny i ją ma.

Tej wojny chciała Rosja i tylko ona jako agresor jest za nią odpowiedzialna. Kiedyś na Rebelyi niejaki Gryzoń podobnie relatywizował odpowiedzialność Niemiec za II Wojnę Światową zanim to się stało modne (Zychower et cons.)
  • Nie mówię o odpowiedzialności.
    Mówię o postawie wyczekującej, o wspieraniu militarnym na długo przed wybuchem wojny, o aktywnym działaniu sił wywiadowczych, o wspieraniu najbliższych sojuszników.
    Móc osłabić starego wroga przed rozprawą z silniejszym i to na cudzym terenie? Toż to wymarzona okazja.
  • Jeszcze brakuje że USA chicało wojny i dlatego oddało Krym, Ługańsk i Donbas ruskim, zgadzało się na budowę NS*, wycofywało się z Europy miltarnie i zdradliwie wybrało demnta na prezydenta. Jak szaleć to szaleć.
  • Wataha napisal(a):
    Nie mówię o odpowiedzialności.
    Mówię o postawie wyczekującej, o wspieraniu militarnym na długo przed wybuchem wojny, o aktywnym działaniu sił wywiadowczych, o wspieraniu najbliższych sojuszników.
    Móc osłabić starego wroga przed rozprawą z silniejszym i to na cudzym terenie? Toż to wymarzona okazja.
    Obejrzyj filmik rysunkowy

Imperial scout : The Emperor will stop you.

Shan-Yu : Stop me? He invited me. By building his wall he challenged my strength.
  • Z pożytecznych filmów animowanych lubię Pingwiny z Madagaskaru (serial)

W czyste intencje Zachodu czy Wschodu nie wierzę
  • Odpowiedz szczerze i tak poważnie i uczciwie jak poważne i uczciwe są Ewangelie: Dlaczego z grona siedmiu miliardów skurwysynów wyłączasz jedną osobę? Której osobiście nie znasz.
  • Oj bo w bialym chodzi łachu.
  • A na szyi nie ma słuchawek.
  • Bo jakoś tak wzbudza moje zaufanie. Urzędowo i po ludzku
  • Tylko on!!!???
  • Urzędowo i po ludzku? Tak
  • edytowano May 2022
    Większe zaufanie wzbudza we mnie kanadyjski snajper. Jest naukowcem, ma żonę, dziecko, świetną pozycję społeczną. I pojechał bronić Ukraińców, bo widział, że jest tam potrzebny. W przeciwieństwie do Papieża potrafi odróżnić ofiarę od napastnika i staje po stronie ofiary.
  • edytowano May 2022
    Wataha napisal(a):
    Urzędowo i po ludzku? Tak
    Urzędowo i po ludzku uchylanie się od potępienia zbrodniczej ideologi i takiż działań to kompromitacja trudna do obrony. Święty Jan Paweł II-gi jakoś nie miał problemu z rozeznaniem w sprawach politycznych i opowiedzeniem się po właściwej stronie..
  • urząd nie broni od utraty autorytetu
  • MarianoX napisal(a):
    Wataha napisal(a):
    Urzędowo i po ludzku? Tak
    Urzędowo i po ludzku uchylanie się od potępienia zbrodniczej ideologi i takiż działań to kompromitacja trudna do obrony. Święty Jan Paweł II-gi jakoś nie miał problemu z rozeznaniem w sprawach politycznych i opowiedzeniem się po właściwej stronie..
    Czy św. Jan Paweł II znał sprawę Bolęsy?

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

• Zastanawia mnie co Duch Święty chciał nam powiedzieć dopuszczając na stolec Piotrowy Franciszka.
    I odpowiadam sobie: ten Papież jest tylko człowiekiem, natomiast tym, co nam przekazał Syn Boży jest Kościół Święty i o to Dziedzictwo musimy dbać. Wbrew wszystkiemu.
  • edytowano May 2022
    romeck
    →napisał w maju 2018:

Trochę - ale pomieszanych - danych jest w tym artykule (Eurobarometr 2011, European Social Survey 2008) - niedziela.pl

W każdym razie Polska (2011r.!) ma 79 % wierzących.
    →poszukałem dziś, nie jestem pawian, czy to to, strona 70:
    za 2020 rok - 72 % wierzących (53 % mocno, 19 % raczej)
    oraz 52 % - religia jest ważna (dla mnie; strona 130)
  • edytowano May 2022
    O, napisali cztery lata temu, pierwsze posty w wątku...
    qiz napisal(a):
    Kurna, w końcu doczekaliśmy papieża ruskiego agenta. No takiego gagatka to chyba jeszcze nigdy nie było.
    ms.wygnaniec napisal(a):
    Reasumując ostatnie miesiące i tytuł wątka: najlepiej się go rozumie, gdy się nic o jego działalności i wypowiedziach nie słyszy.
    Rafał napisal(a):
    No to jest dość trudne i to jest ciekawy pogląd: być posłusznym papieżowi poprzez nie słuchanie go.
    ...i nic się nie zmieniło.
  • edytowano May 2022
    los napisał 2. czerwca 2018:
    On to naprawdę powiedział
    W Moskwie, w Rosji jest tylko jeden patriarchat - wasz. Nie będziemy mieli drugiego. A kiedy jakiś wierny katolicki - czy to świecki, ksiądz czy biskup - chwyta za sztandar uniatyzmu, który już nie działa, jest skończony, przynosi mi to ból.
    https://www.gosc.pl/doc/4781004.Papiez-Kosciol-katolicki-nie-moze-mieszac-sie-w-polityke-w-Rosji
    Odnośnik do Gościa Niedzielnego jest aktualny, zatem kolejna cytata:
    Kościół katolicki nie może "mieszać się" w wewnętrzne sprawy Cerkwi w Rosji i sprawy polityczne w tym kraju. Ci, którzy tak robią, nie są posłuszni wobec Stolicy Apostolskiej
    Oraz jakże inaczej dziś brzmią te słowa:
    Spotkanie z Jego Świątobliwością Cyrylem było dla mnie dobre, znalazłem brata. A teraz, duchowo, pielgrzymujemy razem.
  • Mania napisal(a):
    Zastanawia mnie co Duch Święty chciał nam powiedzieć dopuszczając na stolec Piotrowy Franciszka.
    I odpowiadam sobie: ten Papież jest tylko człowiekiem, natomiast tym, co nam przekazał Syn Boży jest Kościół Święty i o to Dziedzictwo musimy dbać. Wbrew wszystkiemu.
    Viadomix, dłuży klasztora niźli przeora.

Smutne tylko, że tym Franciszkiem rozmaite czerwone i kodziarze se swoje paskudne gęby wycierają (przed wojną, praktycznie od początku pontyfikatu). Choćby ich noga w kościele postała (poza święconką) 50 lat temu, to "Franciszek to", "Franciszek tamto" będą gadać jako argument w rozmowach z prawymi ludźmi.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.