Skip to content

Jak rozumieć Papieża Franciszka?

1484951535474

Komentarz

• edytowano August 2022
    janosik napisal(a):
    Dlaczego Franciszek tak wyczulony jest na kacapską dole? Ktoś wie?
    Grzegorz XVI-ty też był...czyżby Kacapia miała jakieś "trzymanie" na Watykan?
  • kto otwiera ręce młodych ludzi, żeby za broń chwycili jest przed tym, kto broń sprzedaje
  • Mania napisal(a):
    Papież nie wie, że ta dziewczyna - używając jego słownictwa- "szczekała"?
    Pewnie nie wie, nie raz pokazał że nie wie.
  • los napisal(a):
    Bo jako Latynos nienawidzi Stanów Zjednoczonych a Rosja jest ich wrogiem, a Latynos jest albo zimny albo gorący - nie dzieli racji tylko albo kocha albo nienawidzi. W szczególności wrogów swoich wrogów kocha płomienną miłością. Ech...
    To wyjaśnienie jest b. prawdopodobne, jednak z wielką atencją traktował on Dziobajdena a Trumpa wręcz przeciwnie, widać więc, że kwestia USA nie jest absolutnie kluczowa - że migracja zarobkowa braci latynosów jest dlań jeszcze ważniejsza.
  • No bo to taka latynoska nienawiść - Stanów Zjednoczonych nienawidzimy płomiennie, więc zrobimy wszystko, by tam się dostać.
  • los napisal(a):
    No bo to taka latynoska nienawiść - Stanów Zjednoczonych nienawidzimy płomiennie, więc zrobimy wszystko, by tam się dostać.
    jak Rosjanie i inne komuchy
  • Jakie to jest przykre, że trudno jest powstrzymać myśl "Co za błazen!" gdy papież przemawia.
  • los napisal(a):
    No bo to taka latynoska nienawiść - Stanów Zjednoczonych nienawidzimy płomiennie, więc zrobimy wszystko, by tam się dostać.
    A jak już się dostaniemy, to zrobimy z USA takie miejsce, jak to, z którego uciekamy.
  • Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Jakie to jest przykre, że trudno jest powstrzymać myśl "Co za błazen!" gdy papież przemawia.
    Doceniam jeszcze bardziej te rzadkie momenty kiedy papież milczy.
  • los napisal(a):
    Bo jako Latynos ...
    Ze krwi to on stu procentowy Włoch z włoskiej (emigranckiej) rodziny. Wydawało mi się że taki (emigrancki) dom to zawsza jakaś bańka włoska w świecie latynoskim...
  • janosik napisal(a):
    Dlaczego Franciszek tak wyczulony jest na kacapską dole? Ktoś wie?
    Mnie to tak samo zadziwia: brak współczucia dla ruskich*, którzy stanęli po stronie USA, ale to wciąż i ruskie i prawnie niewinni, bo napadnięci, broniący się przed agresją.

* mentalnie i kulturowi Ukraińcy to postsowieci, pisaliśmy już tu, że polirycznie bliżej im do naszej PO i Lewicy, nie pisząc że spora część obywateli Ukrainy to Rosjanie, sporo jest małżeństw mieszanych

• romeck napisal(a):
    Mnie to tak samo zadziwia: brak współczucia dla ruskich*, którzy stanęli po stronie USA,
    Gdyż to zdrajcy rasy. Polecam powieść "Kontra" Józefa Mackiewicza.

Lub też refleksję nad losem gen. Krasnowa, który za młodych lat mógł zdławić leworucję bolszewicką w zarodku, ale mu się nie chciało. Za karę musiał tułać się po Europie, a i tak go w 1947 w Moskwie powiesili.
  • Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Jakie to jest przykre, że trudno jest powstrzymać myśl "Co za błazen!" gdy papież przemawia.
    Głupio się przyznawać ale gdy myślę o obecnym Ponifexie to mam ochotę sparafrazować słynną kwestię Palikota o Prezydencie Kaczyńskim: "Budzę się rano i z przerażeniem myślę że Ojciec Święty też się obudził i niedługo może się publicznie wypowiedzieć..."
  • Ukraińcy wezwali do siebie nuncjusza apostolskiego. W przyszłej Rzeczpospolitej Obojga Narodów to Ukraińcy będą grali pierwsze skrzypce.
  • Przemko napisal(a):
    Ukraińcy wezwali do siebie nuncjusza apostolskiego. W przyszłej Rzeczpospolitej Obojga Narodów to Ukraińcy będą grali pierwsze skrzypce.
    trza rozważyć, czy przez nich pisane podręczniki będą do dobrowolnego zaakceptowania ;)
  • Brzost napisal(a):
    Głupio się przyznawać ale gdy myślę o obecnym Ponifexie to
    Ja wspominam historię papiestwa i od razu robi mi się lepiej, były bardziej heretyckie, bardziej sprzedajne, bardziej ograniczone intelektualnie persony na Tronie Piotrowym, ot kolejna kreatura z Bożego dopuszczenia. Bywało gorzej, a Ty Jezu działaj, bo ja już zwaliłem.

• Dłużej klasztora niż przeora.
  • Brzost napisal(a):
    Dłużej klasztora niż przeora.
    ano

• Mam nadzieję że kolejny Papież będzie zupełnie inny - marzy mi się kard Robert Sarah, który wygląda, abstrahując od wszystkiego, na autentycznie wierzącego. Nie żebym imputował coś komuś, ale to wielce budujące.
  • Lud prosty wkrótce po wyborze Fr. nazwał go "rzecznikiem MOPS-u" a bardziej swobodnie "Franek białe kimono".
  • TecumSeh napisal(a):
    Mam nadzieję że kolejny Papież będzie zupełnie inny - marzy mi się kard Robert Sarah, który wygląda, abstrahując od wszystkiego, na autentycznie wierzącego. Nie żebym imputował coś komuś, ale to wielce budujące.
    Mnie też się marzył ale niestety z każdym rokiem szanse maleją, jest niewiele młodszy od F.
  • 9 lat? Przypominam że cały obecny pontyfikat tyle ma. Nie tak niedużo - Benedykt był zaledwie 8.
  • Wiem, że tyle ma i cały czas po cichu liczę że F podejmie decyzję podobną do BXVI ale na razie się nie zanosi.
  • trep napisal(a):
    Franciszku, nazwij w końcu ruskie kurwy jak na to zasługują. Zaapeluj o pokój, który będzie polegał na tym, że ruskie kurwy opuszczą terytorium Ukrainy. Przestań piedrolić o szczekaniu na biedną rosję. Ogarnij się. Jesteś papieżem Kościoła Prawdziwego! Nie przystoi ci twoje obecne, haniebne zachowanie.

I jak córka gościa nawołującego do morderstw, sama nawołująca do morderstw ginie, a przyznaje się do tego ruska organizacja terrorystyczna, to potępiaj ruski terroryzm. A przy okazji wystosuj odezwę do dugina i innych ruskich kurew, żeby przestały zachęcać do morderstw.

Kto przekaże?
    Z kim ostatnio pan papież się spotykał? Z Markiem Lisińskim, Joanną Szajbus-Bajbus i wdową Diduszko, ich można by poprosić o pośrednictwo, Lisiński chyba jeszcze nie trafił do zakładu karnego. Najbliższym przyjacielem pana papieża jest podobno Eugenio Scalfari a jego dobrze zna Adam Michnik. W każdym razie - w tych kręgach trzeba szukać.
  • Wczoraj rozdawali klerowi kapelusze. X. Jarek niestety nie dostał. Co więcej, żadne z nazwisk na poniższej liście nic mie nie mówi, ale może po prostu jestem nie na bieżąco ze stosuneczkami wśród wysszego kleru:

Oto lista nowych kardynałów.
    1. Abp Arthur Roche – prefekt Dykasterii ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów.
    2. Abp Lazzaro You Heung-sik – prefekt Dykasterii ds. Duchowieństwa.
    3. Abp Fernando Vérgez Alzaga LC – przewodniczący Papieskiej Komisji ds. Państwa i Miasta Watykanu oraz Przewodniczący Gubernatoratu Państwa i Miasta Watykanu.
    4. Abp Jean-Marc Aveline – arcybiskup, metropolita Marsylii (Francja).
    5. Bp Peter Okpaleke – ordynariusz Ekwulobii (Nigeria).
    6. Abp Leonardo Ulrich Steiner OFM – Arcybiskup metropolita Manaus (Brazylia).
    7. Abp Filipe Neri António Sebastião do Rosário Ferrão – arcybiskup metropolita Goa i Damão (Indie).
    8. Bp Robert Walter McElroy – Biskup San Diego (USA).
    9. Abp Virgilio do Carmo da Silva SDB – Arcybiskup Metropolita Dili (Timor Wschodni).
    10. Bp Oscar Cantoni – ordynariusz Como (Włochy).
    11. Abp Anthony Poola – arcybiskup metropolita Hajdarabadu (Indie).
    12. Abp Paulo Cezar Costa – arcybiskup metropolita Brasilii (Brazylia).
    13. Bp Richard Kuuia Baawobr M. Afr. – ordynariusz Wa (Ghana).
    14. Abp William Goh Seng Chye – arcybiskup metropolita Singapuru (Singapur).
    15. Abp Adalberto Martínez Flores - arcybiskup metropolita Asunción (Paragwaj).
    16. Bp Giorgio Marengo IMC – prefekt apostolski Ułan Bator (Mongolia).

Do kolegium kardynalskiego zostali również włączeni:
    1. Abp Jorge Enrique Jiménez Carvajal – emerytowany arcybiskup Cartageny (Kolombia).
    2. Abp Arrigo Miglio – emerytowany arcybiskup Cagliari (Włochy).
    3. O. Gianfranco Ghirlanda SJ – emerytowany profesor prawa kanonicznego na Papieskim Uniwersytecie Gregoriańskim.
    4. Ks. Fortunato Frezza – kanonik bazyliki św. Piotra.

https://www.vaticannews.va/pl/papiez/news/2022-08/nowi-kardynalowie-papieza-franciszka.html

• Według Wikipedyjej, z nominacji Papieża jest jeszcze 11 kardynałów-elektorów, Bena16 -- 38, a spod ręki Franza wyjszło elektronów 83. A więc jeśli dobrze liczę na palcach, to wystarczy zgoda wśród tych ostatnich, ażeby wybrać nowego lewicowego intelektualistę. Zgoda! Zgoda! A Bóg wtedy rękę poda.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_current_cardinals

• Nie ma co się łudzić, że jego następca będzie inny.
  • los napisal(a):
    Może jeśli o politykę to racja. Jeśli natomiast chodzi o sprawy okołokościelne - to jednak działanie nie jest powodowane jego argentyńskim (południowoamerykańskim) pochodzeniem. Z tego co wiem jako abp Buenos Aires był skonfliktowany z innymi tamtejszymi biskupami, którzy mięli zupełnie "niepołudniowoamerykańskie poglądy".
  • porys napisal(a):
    Nie ma co się łudzić, że jego następca będzie inny.
    Duch wieje kędy chce.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.