13Wtedy Bóg rzekł do Noego: „Położę kres wszelkim istotom cielesnym! Chcę je zniszczyć, ponieważ na ziemi pełno jest bezprawia. 14Zbuduj więc sobie arkę z cyprysowego drzewa i zrób w niej przegrody. Pokryj ją smołą od środka i na zewnątrz.
1Na całej ziemi mówiono jednym językiem i posługiwano się jednakowymi wyrazami. 2Gdy jej mieszkańcy przywędrowali ze Wschodu, znaleźli równinę w kraju Szinear i tam się osiedlili. 3Mówili więc jeden do drugiego: „Do dzieła! Wyrabiajmy cegły i wypalajmy je”. Używali więc cegieł jako budulca, a smoły jako zaprawy. 4Potem rzekli: „Do dzieła! Zbudujmy sobie miasto i wieżę, której szczyt sięgałby nieba, abyśmy zapewnili sobie imię i nie rozproszyli się po całym kraju”.
Jest jakiś silny trend oczywistej proweniencji na "odbrązowianie" europejskiego średniowiecza: ludzie ówcześni mieliby być brudni, głupi, zabobonni i krwiożerczy, a wszystko z kulturą i technologią na czele wynaleźli Arabowie i Chińczycy.
Są celowo tworzone jakieś "pogańskie dogmaty" w tym klimacie, a wypowiedź przewodnika z Malborka wpisuje się jakby w konwencję.
Może mi ktoś wytłumaczyć, co oznacza i skąd się wziął epitet foliarz? Jedyne skojarzenie, jakie mnie się nasuwa to nieprzemakalny jak folia. Żadnej pewności czy słusznie jednakowoż nie mam.
Maria napisal(a): Może mi ktoś wytłumaczyć, co oznacza i skąd się wziął epitet foliarz? Jedyne skojarzenie, jakie mnie się nasuwa to nieprzemakalny jak folia. Żadnej pewności czy słusznie jednakowoż nie mam.
Niektórzy na serio owijali się czapeczkami z folii, bo to miało chronić przed szkodliwym promieniowaniem. Jest to zresztą kalka z angielskiego tinfoil hatter (dosł. ktoś z czapką z folii aluminiowej)
Początkowo myślałem, że jest od języków romańskich, gdzie follia (wł.), folie (fr.) to dosłownie szaleństwa, ale jednak nie.
Obrazek został zmniejszony aby pasował do strony. Kliknij aby powiększyć.
Wtedy kosmici myśli nie czytają.
obrazek z filmu, w którym ludzie byli rzeczywiście zagrożeni i szukali rozwiązań na własną rękę, bo władze przegrywały (z UFO). Foliarstwo jest traktowane jak głupota, a jest wynikiem utraty zaufania do ekspertów - nie dają rady, szukamy pomocy w czynnościach magicznych. Nie jest niczym dziwnym.
Jak ktoś nie ufa ekspertom to po prostu się nie szczepi i tyle. Foliarze oblepiają miasto takimi wlepkami i wymyślają teorie o grafenie w szczepionkach który zmienia nasze ciało w antenę 5G.
Przemko napisal(a): Jak ktoś nie ufa ekspertom to po prostu się nie szczepi i tyle. Foliarze oblepiają miasto takimi wlepkami i wymyślają teorie o grafenie w szczepionkach który zmienia nasze ciało w antenę 5G.
Tu jest wlepka z prostym, perswazyjnym przekazem. Ale dla tych, co "włączyli myślenie" szydzących z oficjalnych narracji i naiwnych odbiorców hasłem-kluczem "no czego jeszcze nie rozumiesz?" jest dodatkowo obfity kontent w intenetach. Ktoś się bardzo, bardzo napracował, by tej treści było dużo i żeby sprawiała profesjonalne wrażenie. Do ustalenia jaki kryptonim nosi aktualna Операция «Инфекция».
KazioToJa napisal(a): Foliarstwo jest traktowane jak głupota, a jest wynikiem utraty zaufania do ekspertów - nie dają rady, szukamy pomocy w czynnościach magicznych. Nie jest niczym dziwnym.
Ale śmiesznym - tak.
Rok ok. 1998. Odwiedzamy krewną małej żonki (lat ok. 50, trójka rosłych synów, mąż). A telewizor przykryty kocem. - ? - Aby chronić mieszkanie (siebie) przed szkodliwym promieniowaniem. - ??? (jako syn elektryka i sam elektronik kiedyś padłem, alem tylko gościem był...)
Bo jak się ludzie religii wyrzekną to wierzą w co popadnie.
Jak ja widzę tych wszystkich 'buddystów" co to medytujo se fristajlowo, klimatowierców oraz kynowyznawczynie składające hołdy wlasnym psom to już mnie nic nie dziwi a nawet mam brzydką ciekawość co tam jeszcze i jak można czcić i wyznawać.
Przemko napisal(a): Koce się elektryzują, telewizor się elektryzuje, to też ma sens.
- Proszę powiedzieć, dlaczego silnik elektryczny się obraca? - pyta egzaminator. - Bo jest elektryczność. - I to ma być odpowiedź? Dlaczego, w takim razie, żelazko się nie obraca? Też jest elektryczne! - A bo żelazko nie jest okrągłe. - No, a kuchenka elektryczna? Okrągła przecież, czemu się nie obraca? - To z powodu tarcia o podłoże - nóżki przeszkadzają. - Dobrze... A żarówka? Okrągła! Gładka! Bez nóżek! Czemu żarówka się nie obraca? - Obraca się, jak najbardziej! - Taaaak?! - Przecież jak pan profesor ją chce wymienić, to co pan robi? Obraca ją pan! - Hm, no tak, w samej rzeczy. Ale to przecież ja nią obracam, nie ona sama! - Widzi pan... Samo z siebie nic się nie obraca! Taki silnik elektryczny, na przykład, potrzebuje do tego elektryczności.
Pani_Łyżeczka napisal(a): Bo jak się ludzie religii wyrzekną to wierzą w co popadnie.
Jak ja widzę tych wszystkich 'buddystów" co to medytujo se fristajlowo, klimatowierców oraz kynowyznawczynie składające hołdy wlasnym psom to już mnie nic nie dziwi a nawet mam brzydką ciekawość co tam jeszcze i jak można czcić i wyznawać.
Jest - mam wrażenie - dużo gorzej. Bo nowe, świeckie dogmaty, przeskalowane i powykrzywiane, ośmieszają różne sprawy zamykając na nie "normalsów", lub wręcz skłaniając do postaw anty-.
Komentarz
3Mówili więc jeden do drugiego: „Do dzieła! Wyrabiajmy cegły i wypalajmy je”. Używali więc cegieł jako budulca, a smoły jako zaprawy. 4Potem rzekli: „Do dzieła! Zbudujmy sobie miasto i wieżę, której szczyt sięgałby nieba, abyśmy zapewnili sobie imię i nie rozproszyli się po całym kraju”.
Smola brzozowa np leczniczo
Są celowo tworzone jakieś "pogańskie dogmaty" w tym klimacie, a wypowiedź przewodnika z Malborka wpisuje się jakby w konwencję.
Żadnej pewności czy słusznie jednakowoż nie mam.
Wtedy kosmici myśli nie czytają.
Dzięki
Początkowo myślałem, że jest od języków romańskich, gdzie follia (wł.), folie (fr.) to dosłownie szaleństwa, ale jednak nie.
A, i wgrywają/wysyłają myśli, np. żeby się... zaszczepić na kowida.
Rok ok. 1998. Odwiedzamy krewną małej żonki (lat ok. 50, trójka rosłych synów, mąż). A telewizor przykryty kocem.
- ?
- Aby chronić mieszkanie (siebie) przed szkodliwym promieniowaniem.
- ??? (jako syn elektryka i sam elektronik kiedyś padłem, alem tylko gościem był...)
o,
jak tu
https://www.filmweb.pl/film/Fantastyczna+podróż-1966-33127/descs
Remake, który jest lepszy.
- Bo jest elektryczność.
- I to ma być odpowiedź? Dlaczego, w takim razie, żelazko się nie obraca? Też jest elektryczne!
- A bo żelazko nie jest okrągłe.
- No, a kuchenka elektryczna? Okrągła przecież, czemu się nie obraca?
- To z powodu tarcia o podłoże - nóżki przeszkadzają.
- Dobrze... A żarówka? Okrągła! Gładka! Bez nóżek! Czemu żarówka się nie obraca?
- Obraca się, jak najbardziej!
- Taaaak?!
- Przecież jak pan profesor ją chce wymienić, to co pan robi? Obraca ją pan!
- Hm, no tak, w samej rzeczy. Ale to przecież ja nią obracam, nie ona sama!
- Widzi pan... Samo z siebie nic się nie obraca! Taki silnik elektryczny, na przykład, potrzebuje do tego elektryczności.