Skip to content

Tribute to Jordan Peterson

191012141518

Komentarz

• loslos
    edytowano July 2022
    W szpitalu się zdarza ale Piterson tak rzecz opowiada, jakby sobie smacznie zasnął w swoim łóżeczku w Kanadzie i obudził się w Moskwie. Ponieważ tak nie było, użyjmy tego słowa: manipuluje.

Mnie co innego w tym spiczu zastanowiło - powielanie moskiewskiej narracji. Kraj przeżarty do szpiku kości korupcją od dobrych dwustu lat zarzuca Zachodowi zepsucie. W XIX wieku tym zepsuciem był liberalizm i prawa człowieka, teraz mowa o pedalstwie. Pedalstwem oburzają się mieszkańcy państwa, gdzie jest więcej aborcji niż urodzeń.

Zajrzałem do pitersonowego ćwierkacza i tam to samo - nie ma starego Pitersona, zastąpił go jakiś moskiewski żul w stylu Zacharowej.
  • garbulek napisal(a):
    Ten "incydent" Petersona przypomina mi sytuację z Gibsonem, wykonali dobrą pracę, rzesza ludzi zastanowiła się nad sobą, nad swoją relacją z Chrystusem, Bogiem i zły się odegrał, pozostaje modlitwa, za nich.
    bądzmy wdzięczni za to, co zostawili w poprzednim okresie, czytajmy i stosujmy

i stoi przede mną Pawłowe,
    A ten, co stoi, niech baczy, żeby nie upadł.
  • Jorge tu kiedyś rozpisał krótko a dosadnie jak jutuberom po przekroczeniu jakiegoś Rubikonu popularności odwala tu popularka była obezwładniająca i trve globalna Wiec szaleństwo proporcjonalnie.
  • TecumSeh napisal(a):
    trep napisal(a):
    Ja mam słabą pamięć i jak coś jest słabe, to nie zapamiętuję, co jest słabe w tym czymś. Może te pogadanki Fultona były na inne czasy, może nie dla Polaków a dla Amerykanów, może nie dla forumkowiczów a dla ludu. Może trochę trącił myszką a Żordan jest współczesny.
    Jestem ciut zaskoczony, bo abp Fulton Sheen jest moim większym fanem niż Peterson (którego cenię nad wyraz, swoją drogą). I ok, każdy ma swoje upodobania, ale nie zgodzę się że to inne czasy, że nie do Polaków, itp - właśnie bardzo pasuje na dzisiejsze czasy, jakby go przenieść do dzisiaj, w zasadzie powinien mówić dokładnie to samo co mówił. A co do tego czy bardziej do Amerykanów niż Polaków - no właśnie moje wrażenie było takie że w życiu o równie mądrym i zorientowanym Amerykaninie nie słyszałem. Ani nawet o takim co miałby do Sheena jakiś start - do tej pory ciężko mi pojąć jak się taki ktoś mógł na tamtym kontynencie urodzić.

Z całym szacunkiem do Petersona, ale nie ma on ułamka wiedzy Sheena, chyba że po prostu się nią nie chwali, bo gada o czym innym. Ale co do zasady - nie chodzi mi o wybór który z nich lepsiejszy, trzeba nam obu.
    Oczywiście abp jest (był) o lata świetlne bliżej prawdy od Jordana. I ja nic mu nie umniejszam. Po prostu - zacząłem oglądać jego pogadanki dla Amerykanów i mi się mocno nie podobały. Może dlatego, że nie jestem Amerykaninem. Było to już jakiś czas temu, więc konkretnych przykładów nie podam, ale chodziło tam o nietrafione moim zdaniem analogie.

Podam inną, nie jego, ale z ostatnich dni - rzuciła mi się na oczodół. Jakaś prawicowa gwiazda tt rzuciła: nie uważacie płodów za ludzi to czemu bierzecie ich narządy do przeszczepu dla ludzi? I miliony lajków. Ale przecież od świń się też bierze organy do przeszczepu dla ludzi, to świnia też jest człowiekiem? Nie. Płód jest człowiekiem, bo jest człowiekiem.

A abp oczywiście spoko i w ogóle szacun.
  • TecumSeh napisal(a):
    MarianoX napisal(a):
    Taki Bp Fulton Sheen zagadnienia kacapskie dobrze rozpoznawał.
    Dokładnie.
    Nieodmiennie jestem w szoku jak tak mądry i zorientowany człowiek mógł się narodzić w Ameryce.

Podstawową lekturą ogromnej większości ludzi jest codzienna gazeta. Oznacza to, że ich myślenie jest w dużym stopniu ustandaryzowane, że ich wiedza o świecie pochodzi głównie z jednego źródła, a to, co się wydarzyło, jest mało ważne, albowiem nic nie jest równie stare, co wczorajsza gazeta. Podobnie jak nasza pamięć wpływa na nasze obecne działania i nasze przyszłe decyzje, tak również wydarzenia, które miały miejsce w naszym świecie politycznym, w znacznym stopniu determinują to, co zdarzy się w przyszłości. Wśród minionych wydarzeń z ostatnich lat chyba żadne nie podsumowuje tak trafnie naszych problemów, jak zapomniana tragedia Polski.

Pamiętam, jak kilka lat temu napisałem takie oto słowa do audycji radiowej: „Polska została ukrzyżowana między dwoma złodziejami”. Przez dwóch złodziei miałem na myśli hitlerowców i Sowietów. Amerykanie w tamtych czasach wierzyli, że Sowieci są szczerzy, mimo że Lenin mówił, iż „musimy użyć każdego kłamstwa, oszustwa i podstępu, aby zaprowadzić światową rewolucję”. Otrzymałem telegram od jednego z moich cenzorów, który stwierdził, że nie mogę wygłosić tego oświadczenia na antenie, ponieważ byłoby ono obraźliwe dla Sowietów. Odesłałem depeszę zapytując: ”A gdyby tak nazwać Rosję dobrym złodziejem?”. Ale cenzor nie uznał tego za ani trochę śmieszne.

Faktem było i jest, że Polska została ukrzyżowana między dwoma złodziejami. Osiemdziesiąt pięć procent jej domów zostało zniszczonych najpierw przez hitlerowców, a milion ludzi zostało bez dachu nad głową. Potem przyszli Sowieci, by utrwalić ruinę i dodać nowe ogniwa do łańcuchów niewoli. To właśnie z powodu Polski rozpoczęła się II wojna światowa i tak to rozumiano, gdy mówiono „Gdańsk albo II wojna światowa”.

Choć dziś dziennikarze mówią o Rosji i III wojnie światowej, trafniejsze sformułowanie brzmiałoby „Polska albo III wojna światowa”. Polska jest zwierciadłem sytuacji na świecie; jest ona węzłem polityki europejskiej; jest kluczem do tego, czy w następnym stuleciu będzie panowała na świecie sprawiedliwość, czy przemoc.

Wyjątkowość Polski bierze się nie z tego, że Sowieci zgwałcili ją i wzięli do swojego imperialistycznego haremu, ale z tego, że pod koniec II wojny światowej Europa współuczestniczyła w tej zbrodni. Zniknęła Polska, ze względu na którą Anglia i Francja chwyciły za broń, Polska będąca sercem Karty Atlantyckiej, pod którą podpisał się Stalin. Karta Atlantycka obiecywała, że każdy lud i każdy naród będzie mógł wybrać taki rząd, jaki uzna za stosowny; Polsce tego odmówiono – najpierw przez inwazję Sowietów, a potem przez współudział Europy w mordzie dokonanym na Polsce.

Organizacja Narodów Zjednoczonych zdaje się nie dostrzegać niekonsekwencji w tym, że Sowieci – siejąc zamęt w Afryce, Azji i Ameryce Południowej oraz podżegając do nacjonalizmu – jednocześnie odmawiają prawa do samostanowienia Polsce i innym krajom za żelazną kurtyną. Rosja nie miała prawa do Polski – to jest elementarna etyka międzynarodowa. Prawne usankcjonowanie przez Europę siłowego zagarnięcia [Polski] było tożsame ze zgodą na rozbój.

Załóżmy, że cały akcent Wolnego Świata w ONZ zostałby zmieniony. Przypuśćmy, że zamiast organizować siły polityczne przeciwko „wrogiej” Rosji, zmieniono by akcenty i ponownie poruszono by kwestię Polski? Wówczas akcent nie byłby położony na przeciwstawienie się złu, lecz na obronę praw. Żaden naród nie jest silny, gdy przeciwstawia się innemu narodowi, ponieważ ów kradnie, ale każdy naród jest silny, gdy potwierdza, że uczciwość powinna być zasadą we wszystkich stosunkach międzynarodowych. W zjednoczeniu na rzecz praw Polski drzemie więcej energii niż w zjednoczeniu przeciwko imperializmowi Rosji.

Jeśli wolne narody nie przyjmą postawy umiłowania dobra, nadzieja Polski będzie musiała wznieść się ponad wszelkie nadzieje polityki. Ponadto w naszych sercach powinniśmy połączyć wierność obowiązkowi odbudowy Polski z uznaniem olbrzymiej dysproporcji tego zadania. Nasze nadzieje powinny być wtedy przyrównane do kwiatów i drzew, które w długie zimy zrzucają swą zieleń, by odrodzić się następnej wiosny.

A jeśli narody zawiodą, Polska musi zaufać Chrystusowi, który łkał nad grobem Łazarza i który płacze teraz nad Polską. Wtedy Polska znajdzie zapewnienie swojej chwały w Tym, który mówi: „Ja jestem zmartwychwstaniem i życiem”.

Abp Fulton J. Sheen, „On Being Human: Reflections on Life and Living”. 1953.
    To jest fantastyczny tekst, bo pokazuje, że nie będąc nigdy w Polsce, być może nie czytając dzieł historycznych polskich historyków, przebywając na innym, oddzielonym oceanem kontynencie, można wiedzieć jak jest. Przy dzisiejszym dostępie do informacji tym bardziej można wiedzieć, jak jest. Oczywiście mniej roztropni dają sobie różne rzeczy wmówić bo i propaganda ma większe natężenie, jednak każda osoba z IQ80 i umiłowaniem prawdy jeśli tyko chce, dowie się, jak jest. Dlatego słabo to wyszło z tym Żordanem. Naprawdę słabo.
  • Dżordan został wmanewrowany w paskudną sytuację i od pewnego momentu już o niczym nie decydował.
  • Porównywane Jordana do Arcybiskupa jest jak porównywanie spychacza do sportowej bryczki dla kłusaków można ale po co? Ale o tym to już chyba było tutaj pisane.
  • peterman napisal(a):
    Pamiętacie Maradonę? Też leczył się w Sowietach, na Kubie etc.
    Kuba jest nie tylko największym burdelem na świecie ale też wielką kliniką, specjalizują się w chirurgii estetycznej (podobnie jak Brazylia), właśnie w leczeniu uzależnień i transplantacjach.

• los napisal(a):
    peterman napisal(a):
    Pamiętacie Maradonę? Też leczył się w Sowietach, na Kubie etc.
    Kuba jest nie tylko największym burdelem na świecie ale też wielką kliniką, specjalizują się w chirurgii estetycznej (podobnie jak Brazylia), właśnie w leczeniu uzależnień i transplantacjach.

Czyli nawet tam Piterson miałby bliżej...
  • edytowano July 2022
    los napisal(a):
    Mnie co innego w tym spiczu zastanowiło - powielanie moskiewskiej narracji. Kraj przeżarty do szpiku kości korupcją od dobrych dwustu lat zarzuca Zachodowi zepsucie. W XIX wieku tym zepsuciem był liberalizm i prawa człowieka, teraz mowa o pedalstwie. Pedalstwem oburzają się mieszkańcy państwa, gdzie jest więcej aborcji niż urodzeń.
    To jest jedno, ale jest coś znaczenie gorszego.
    To powyższe można nazwać zwykłą hipokryzją. Bywa - jak to pisał Kaczmarski:

Krzyczącym Siła głos się łamie
    Krzyczący Wierność pozdradzali
    Kto woła Prawda zwykle kłamie
    Krzyczący Wielkość tacy mali

Problem jest gdzie indziej - w czymś co pardon le mot, nazywam spierdoleniem umysłowym, z braku lepszego pojęcia.

Kacapy piszą i mówią nie tylko na użytek własny, ale cudzy - o tym jak zachód ich nie lubi (wiadomo), ale uwaga: otóż w sumie nie wiadomo za co. Polacy są rusofobami - i też w sumie nie wiadomo dlaczego. Nie lubią nas i już - mówi kacapska dusza, i oni tak na serio. Oni są tak spierdoleni że nie rozumieją - nawet nie to że nie wiedzą co nam zrobili - nie rozumieją w czym problem!

Sołowiow pytany przez tego weterana w wywiadzie linkowanym tutaj - a dlaczego jesteś persona non grata we Włoszech? odparł: w sumie nie wiem. Mógłby przecież: nie lubią Putina i Rosji, ja kocham Putina i Rosję, więc mnie nie lubią. Każdy by to łyknął - ale nie. On nie wie.

To nie jest problem że Rosjanin kłamie - problem w tym że on NIE WIE co to jest prawda. A ściślej - prawda dla niego to coś co mu pasuje, kłamstwo - coś co mu nie pasuje. Koniec definicji - kropka.

Jest coś takiego jak narcystyczne zaburzenie osobowości - temat opisywany w literaturze, ale dość nowy, wielu psychologów neguje coś takiego (albo inaczej - rozumieją zupełnie co innego pod tym pojęciem, więc proszę się nie przywiązywać do nazewnictwa, zwłaszcza że mit o narcyzie opisuje de facto co innego).

W skrócie chodzi o to że taki ktoś jest w głębi duszy bardzo zakompleksiony i świadomy że jest niewiele wart, ale tej świadomości do siebie nie dopuszcza - mimo to manipuluje najbliższą osobą (zwykle to mąż/żona ale czasem dziecko), niemalże doskonale, aby podkopać tej osobie poczucie własnej wartości, by tym samym skupiona na swoich niedostatkach nie zauważyła (albo się nie skupiała) na wadach narcyza.

Narcyz jest manipulantem do tego stopnia doskonałym, że robi rzeczy które innym, inteligentniejszym o niebo, nie przyszłyby nawet do głowy po głębokim namyśle. To rodzaj psychopaty.
    Jeden znany mi przykład - to co zrobiła narcystyczna matka mojej znajomej. Zdradziła męża z jego bratem, stwierdziła że opuszcza męża i wiąże się z jego bratem na stałe, i trzeba było przekabacić nastoletnią wtedy córkę, która ostro się temu sprzeciwiała (czyli moją znajomą).

I co zrobiła mamusia (mająca wiele innych wyskoków odkąd znajoma pamięta, aż po dziś dzień), ale dla uproszczenia podaję jeden przykład)? Otóż powiedziała córce, że tatuś to wcale nie tatuś, tylko właśnie jego brat, z którym się teraz wiąże jest mojej znajomej prawdziwym ojcem. Tadam!

I o co chodzi teraz - kacapia to jedno wielkie narcystyczne zaburzenie osobowości w ten deseń. To są ludzie którzy kłamią w żywe oczy, najbezczelniej, nie bacząc na to że prawda jest widoczna, łatwo udowadnialna, i de facto się ośmieszają (delikatnie mówiąc) tak ostentacyjnie jej zaprzeczając - ale to tylko część problemu. Całość jest taka, że nie potrafią inaczej, ponieważ zatracili pojęcie prawdy co do jej istoty. Oni po prostu nie wiedzą co to jest i nie wiedzą do czego się odnieść - nawet jakby chcieli (a nie chcą). Prawda - i to instynktownie wyczuwają - jest do tego stopnia dla nich brutalna, że jest nie do zniesienia, dlatego wypierają ją zawsze i w każdy możliwy sposób.

I teraz najśmieszniejsze jest to, że Piterson był głosicielem prawdy, szczerości wobec siebie, dokopywania się do własnych prawdziwych intencji niezależnie od tego że mogły ujawnić o nas niezbyt pochlebną prawdę. I taki ktoś teraz staje po stronie największego zbiorowego spierdolenia umysłowego w historii ludzkości.
  • edytowano July 2022
    los napisal(a):
    Dżordan został wmanewrowany w paskudną sytuację i od pewnego momentu już o niczym nie decydował.
    Jest dodatkowy splot na węźle - zięć kieruje sprawami biznesowymi Petersona(Petersonów - przecież córka wydaje książki, syn aplikacje), to się mogło zacząć nawet przed leczeniem.
  • A może uzależnienia w ogóle nie było, a zięć-oficer prowadzący wysłał Jordana na szkolenie do KGB.
    Legenda dobra, bo papiery z kliniki też mógł na Łubiance dostać.
  • Mogli go otruć albo uzależnić sami, w takim razie.
  • Kuba_ napisal(a):
    los napisal(a):
    Dżordan został wmanewrowany w paskudną sytuację i od pewnego momentu już o niczym nie decydował.
    Jest dodatkowy splot na węźle - zięć kieruje sprawami biznesowymi Petersona(Petersonów - przecież córka wydaje książki, syn aplikacje), to się mogło zacząć nawet przed leczeniem.
    A może to Dżordan jest tylko produktem i brandem (marką) tego "splotu na węźle"?

• romeck napisal(a):
    A może to Dżordan jest tylko produktem i brandem (marką) tego "splotu na węźle"?

To znaczy?
    Inż napisal(a):
    A może uzależnienia w ogóle nie było, a zięć-oficer prowadzący wysłał Jordana na szkolenie do KGB.
    Nie.
    Agentury wpływu się nie hoduje, często nawet nie werbuje. Po prostu dba się by mieli towarzystwo odpowiednich ludzi, którzy ich skręcą w pożądaną stronę.

Mam wrażenie że np Braun zaczął odpływać pod wpływem Grygucia, możliwe że Piterson pod wpływem zięcia, albo jeszcze innych (prócz niego lub zamiast niego) osób które przypadkiem przechodziły z tragarzami.
    Zięć, na dodatek zajmujący się jego biznesem, ma w tym zakresie w zasadzie nieograniczone możliwości.
  • A ja bym żonę prześwietliła czy Tammy to nie Tamara czasami?
  • Pani_Łyżeczka napisal(a):
    A ja bym żonę prześwietliła czy Tammy to nie Tamara czasami?
    Tamara!
  • Ja się trochę dziwię, jak można tak bez czujności traktować człowieka, który nazwał córkę po Gorbaczowie. Jest taka komedia z Cleesem, w której u jego partnerki rośnie temperatura erotyczna, gdy się mówi do niej "perestroyka". Ale to komedia. Ten pan P. też wygląda trochę jak z tej komedii. I byłoby śmiesznie gdyby nie tragiczne okoliczności.
  • Rybka zwana Wandą
  • Jak byłem mały, to zjawisko to skondensowane zostało w słowie "gorbazm".
  • A może uzależnienia w ogóle nie było, a zięć-oficer prowadzący wysłał Jordana na szkolenie do KGB.
    TecumSeh napisal(a):
    romeck napisal(a):

To znaczy?
    Inż napisal(a):
    A może uzależnienia w ogóle nie było, a zięć-oficer prowadzący wysłał Jordana na szkolenie do KGB.
    Nie.
    Agentury wpływu się nie hoduje, często nawet nie werbuje. Po prostu dba się by mieli towarzystwo odpowiednich ludzi, którzy ich skręcą w pożądaną stronę.
    To jedna z możliwości. Określone służby mają jednak w swym pakiecie też taką opcję, w której Pietrowicz jest zadaniowany i pobudza wiele pudeł rezonansowych na całym świecie.
  • edytowano July 2022
    Tomek napisal(a):
    Ja się trochę dziwię, jak można tak bez czujności traktować człowieka, który nazwał córkę po Gorbaczowie
    Zasadniczo Gorbaczow nie tylko ma zasługi na polu pogrzebania ZSRR, ale i np w tym, że w zasadzie pozwolił na jesień narodów i zjednoczenie Niemiec (no dobra, to ostatnie to akurat niekoniecznie zasługa, ale chodzi o to że ZSRR przestał się tak ostentacyjnie wpieprzać jak dotąd - a przecież jeszcze istniał).

Dla zachodniaka, który, jak to zachodniacy gó..zik wie na temat Rosji, jej specyfiki, historii, itp, i mierzy ichniejszych polityków własną miarą - Gorbaczow wydawał się więc, na tle Chruszczowa, Breżniewa, Andropowa itp, wręcz ostoją światłości. Bo zachodniak tyle z tego wszystkiego zrozumiał.

Btw: https://dorzeczy.pl/swiat/321637/michail-gorbaczow-jest-w-stanie-krytycznym.html
  • Nieśmiało podniosę jeszcze możliwość, że duża część z nas była ślepa, a teraz racjonalizujemy swoją wpadkę. Ale chyba jednak nie, coś się zmieniło, zwróciłem miesiąc czy dwa temu uwagę, że gada głupoty o zmianach klimatu (mądrzy się w nie swojej branży).
  • Ślepa na co?
    Co było nie tak w 12 zasadach albo cyklu biblijnym? Nie zauważyłem, ale jeśli coś przegapiłem, chętnie się dowiem.
  • Kuba_ napisal(a):
    Nieśmiało podniosę jeszcze możliwość, że duża część z nas była ślepa, a teraz racjonalizujemy swoją wpadkę. Ale chyba jednak nie, coś się zmieniło, zwróciłem miesiąc czy dwa temu uwagę, że gada głupoty o zmianach klimatu (mądrzy się w nie swojej branży).
    A co gadał o zmianach klimatu?
  • TecumSeh napisal(a):
    Ślepa na co?
    Co było nie tak w 12 zasadach albo cyklu biblijnym? Nie zauważyłem, ale jeśli coś przegapiłem, chętnie się dowiem.
    No jak to co?! Imię córki - no przegapiłam i zięcia też.

Przekaz stracił sens, przekaz się odcina, Szustak kiedyś był wspaniały teraz "grawgrę" czy to zmienia wartość pogadanek o Apokalipsie sądzę, że nie.
  • Kuba_ napisal(a):
    Nieśmiało podniosę jeszcze możliwość, że duża część z nas była ślepa
    OK. Ale chyba nikomu nie przyszło tu do głowy by z tej okazji nazwać swoje dziecko Jordan albo jeszcze lepiej Jordana :-)

Więc ślepota jedno a odpał drugie.
  • edytowano July 2022
    Skoro był takim fanem przemian demokratycznych w Europie Środkowej to mógł nazwać córkę np. Anna, ale widać Rosja bliższa sercu.
  • MarianoX napisal(a):
    Rosja bliższa sercu.
    Zawsze. Każdemu intelektualiście z Zachodu. Tylko Tołstojewski się liczy, nigdy jakiś tam Witkacy, Herbert czy inny Sienkiewicz. Oni są nieważni, nie istnieją.

Cała Europa Środkowa to "flyover countries", jak jakieś Kansas, którego jedynym zauważalnym wkładem w świat jest fakt, że z Niemiec dalej jest do Rosji, niżby należało oczekiwać.

Kiedyś kolega Americano polazł do Muzeum Narodowego w Warszawie na wystawę Jacka Malczewiano. Był szczerze zakłopotany, że jako człowień kulturalny nawet nie słyszał o tak genialnym artyście klasy światowej.
  • Wyjątkiem - "Quo Vadis". Amerykany to filmowały.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.