Skip to content

Eurowizja 2022

1212223242527»

Komentarz

• Mój Syn jest już dawno dorosły. Ale miał w nastoletnich czasach fazę fascynacji Kaczmarskim i Gintrowskim. Jak się okazało, nasiąkał tym nieświadomie gdy ja wtrącałem cytaty mimowolnie. Kiedyś po odsłuchaniu płyty "Odpowiedź" stwierdził: "Tato, nareszcie wiem skąd się wziął ten tekst który rzucałeś gdy budowaliśmy miasto z klocków!" Chodziło o: "To miasto/Nie ma tego miasta/Zeszło pod ziemię."

• Kaczmarskiego wciąż harcerze śpiewają.

• @KazioToJa powiedział(a):
    Kaczmarskiego wciąż harcerze śpiewają.

Skauci Europy też? Jak tak, to może jeszcze polubi.

• @Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):
    córuś w fazie słuchania od świtu do nocy Taylora Swifta.

@Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):
    Raz synalkowi puściłem Kaczmarskiego I teraz od dwóch lat słucha go w kółko, z przerwami na sen i (mam nadzieję) szkołę.

Może i TRP ma durne remedia, ale diagnozy dobre.

• edytowano 11 March

@polmisiek powiedział(a):

Na moje oko kluczem do Kowalskiego jest program „Serce i rozum", jak również „Blokomachia". Niektóre inne są po prostu trudne.

Nie znam się na Kowalskim, ale nie rozumiem, czemu ma franciszkanów za debili. Bonawentura i Duns Szkot byli franciszkanami.

To bardzo słuszna i celna uwaga, To może być dalekie, nieświadomie rezonowane pokłosie ateistycznej propagandy o klerze (franciszkanie byli w dawnej Polsce bardzo popularnym zakonem), który ogłupia lud itp.

• edytowano 11 March

no jak fasci nacje muzyczne, to miałem czas , dzięki 4F orum, Landa

piękna piosnka religijna

i jeszcze na bonus

btw, fajne te Czeszki

i protest song, może na wybory się nada?

dzięki @Pani_Łyżeczka :wink:

• @polmisiek powiedział(a):

@KazioToJa powiedział(a):
    Kaczmarskiego wciąż harcerze śpiewają.

Skauci Europy też? Jak tak, to może jeszcze polubi.

Śpiewajo, jak najbardziej.

• @MarianoX powiedział(a):

Na moje oko kluczem do Kowalskiego jest program „Serce i rozum", jak również „Blokomachia". Niektóre inne są po prostu trudne.

Nie znam się na Kowalskim, ale nie rozumiem, czemu ma franciszkanów za debili. Bonawentura i Duns Szkot byli franciszkanami.

To bardzo słuszna i celna uwaga, To może być dalekie, nieświadomie rezonowane pokłosie ateistycznej propagandy o klerze (franciszkanie byli w dawnej Polsce bardzo popularnym zakonem), który ogłupia lud itp.

Św. Maksymilian i jego czterej bracia - błogosławieni Antonin, Ludwik Pius, Piotr, Stanisław Tymoteusz.

• @MarianoX powiedział(a):

oj tam, Kowalski był związany z DA dominikanów, wiadomo, że od zawsze bratersko konkurują z franciszkanami. A niebratersko z jezuitami.

Różnice są tak duże, że nasze młode chodzące do duszpasterstwa przy franciszkanach było podejrzewane o odchylenia dominikańskie, chociaż z dominikanami miało coś wspólnego tylko przez nas - tzn my kształtowaliśmy swoją wiarę w duszpasterstwie dominikańskim.

• edytowano 11 March

Bonawentura i Akwinata, franciszkanin i dominikanin, znali się i razem nauczali na uniwersytecie w Paryżu.

Może razem nawet słuchali Perotina w Notre Dame:

• @polmisiek powiedział(a):
    Bonawentura i Akwinata, franciszkanin i dominikanin, znali się i razem nauczali na uniwersytecie w Paryżu.

Może razem nawet słuchali Perotina w Notre Dame:

tak, w wielu kościołach też widać obrazy św. Dominika i św. Franciszka okazujących sobie przyjaźń - do tego spotkania doszło i doszło do zgody. Powstali w tym samym czasie, działali w miastach - to wtedy było trochę tak, jakby głosili w dzisiejszych marketach, oba zakony żyły z jałmużny. Ale każdy ma swoją duchowość i dobrze.

• @christoph powiedział(a):
    no jak fasci nacje muzyczne, to miałem czas , dzięki 4F orum, Landa

piękna piosnka religijna

i jeszcze na bonus

btw, fajne te Czeszki

i protest song, może na wybory się nada?

dzięki @Pani_Łyżeczka :wink:

I jak się odnieść do tego co poniektórzy Sz. Forumowicze wypisywali w tym wątku?
    https://excathedra.pl/discussion/11117/czesi-nasz-sasiad-o-ktorym-w-sumie-niewiele-wiemy#latest

• A tu jeszcze Osudova balada i Jamaron

• Skoro na czeskie piosnki zejszło, to proponuję coś wesołego:

• No więc dziewczę, co nie ma głosu ani pomysłów, nie porusza i wogle nudzi, podniosła struny głosiowe na Wiestrza Adama. Kto nie ma jak lepiej zahospodarować pięciumęciu minut, może klinkąć.

Nówka sztuka, na Jutrąbce od tyhodnia.

• podałem przed tygodniem vide supra
    7 Marca

• Wagarowało się.

• Nie słucham współczesnych polskich piosenek, ale mnie podkusiło i kliknęłam na jutubce w utwór "Gaja".
    Łomatko!

Bełkot.
    Efekciarsko zaprezentowany bełkot.
    Dwa plusy - Steczkowska umie śpiewać i jest zgrabniutka.
    Tyle.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.