Opis zbiórki, którą wspierali Rosjanie, mówił, że środki zostaną przekazane rosyjskim żołnierzom walczącym na linii frontu. Wynikało z niego, że zostaną one przeznaczone na zakup środków medycznych i broni potrzebnej do "aktywnego oczyszczenia ziemi z banderowskiego dziedzictwa" — cytuje portal kiev.vgorode.ua.
Przeczytaj też: "Ojczyzna to nie d*** prezydenta". Muzyk skazany za krytykę
Ukraińcy przechytrzyli Rosjan. Wystarczyły fałszywe dane i e-portfel
Z doniesień ukraińskich mediów wynika, że Rosjanie wspierający zbiórkę dali się nabrać, bo w rzeczywistości stali za nią ukraińscy specjaliści służb specjalnych. Ponieważ rosyjskie banki nie obsługują płatności w Ukrainie, w zbiórce podano rzekome dane nieistniejącej rosyjskiej karty Tinkoff, a do odbioru pieniędzy wykorzystano e-portfel.
Serwis Ukraine Now podaje, że Rosjanie wspierający wojnę w Ukrainie przekazali w ramach zbiórki kwotę, która wystarczyła na zakup drona Mavic DJI Mini 2. Trafił on już do jednej z ukraińskich jednostek specjalnych. Żołnierze podzielili się jego zdjęciami.
Ten dron kosztuje 3000 złotych, niesłychana hojność Rosjan. No ale w sumie przekonywano ich że armia druga na świecie to czego może jej brakować? A Girgin mówił, że brakuje wszystkiego, nawet siatek maskujących, to co dopiero drony (drony zresztą przysyłane są przez prywatnych sponsorów).
Aha:) Faktycznie - to nawet ja przeczytam:) Nawiasem mówiąc, dzięki temu forum, polubiłem Rumunów (nie dziś, wcześniej). Nie żebym wcześniej był niechętny, byli dla mnie z grubsza obojętni.
Przemko napisal(a): Nowy wzór rumuńskich pieczątek granicznych. To wbijają w paszporty cofniętym z granicy obywatelom Federacji Rosyjskiej. Pieczątka w jęz. ukraińskim.
Obrazek został zmniejszony aby pasował do strony. Kliknij aby powiększyć.
Jakoś ciężko uwierzyć by świat instytucji publicznych przesiąkł aż tak bardzo klimatem memologicznym.
los napisal(a): Bracia Wołosi, Mołdawianie i Siedmiogrodzianie są w ciągu pasjonarnym. Sugeruję się podłączyć jak młodszy, głupszy i słabszy brat (tak!).
Tomek napisal(a): Jest jakieś potwierdzenie tego mema? Bo to jednak wygląda jak wkręt z trollkonta.
To jest w sumie drugorzędne, jeżeli to ruska wkrętka - to dobrze, jeżeli rumuńska - jeszcze lepiej. To jest polityka historyczna.
Aż sprawdziłem. Konto wygląda absolutnie na prawdziwe, założone jeszcze długo przed wojną. Można się cofnąć parę lat i śledzić losy Igora na Ukrainie. Pieczątka w paszporcie nie wygląda na fejk a Igor na ściemniacza.
"Do rąk ukraińskich żołnierzy trafiła bardzo nietypowa broń. Tajwan (Republika Chińska), choć sam zagrożony przez totalitarne Chiny, zdecydował się wesprzeć Ukrainę bojowymi dronami. To UAV Revolver 860 z magazynem na pociski moździerzowe. Co wiemy o tej nietypowej broni?
Revolver 860 opracowany przez firmę DronesVision to prawdopodobnie jeden z ciekawszych dronów, z jakich korzystają Ukraińcy. Spory quadkopter to w praktyce latający moździerz - dron został wyposażony w rewolwerowy zasobnik, w którym można umieścić 8 moździerzowych pocisków kalibru 60 mm."
"Siły Zbrojne Ukrainy zyskały dostęp do satelitarnego obrazowania terenu w częstotliwościach mikrofalowych świadczony przez fińską kompanię ICEYE (światowy lider w tym zakresie, 21 satelitów). Technologia SAR (radiolokacyjne skanowanie apertury) pozwala uniknąć niedokładności obrazu w nocy, czy z powodu zachmurzenia i zapewnia precyzyjną geolokację."
Ukraińcy podają, że od wywiadów NATO otrzymali informację, że bombardowanie lotniska Saki na Krymie zniszczyło lub wyłączyło z użytku ponad połowę samolotów floty czarnomorskiej.
"Z inicjatywy strony francuskiej Władimir Putin przeprowadził rozmowę telefoniczną z Emmanuelem Macronem – przekazał Kreml. Pałac Elizejski podał, że prezydent Putin zgodził się na misję MAEA w zaporoskiej elektrowni."
Komentarz
Przeczytaj też: "Ojczyzna to nie d*** prezydenta". Muzyk skazany za krytykę
Ukraińcy przechytrzyli Rosjan. Wystarczyły fałszywe dane i e-portfel
Z doniesień ukraińskich mediów wynika, że Rosjanie wspierający zbiórkę dali się nabrać, bo w rzeczywistości stali za nią ukraińscy specjaliści służb specjalnych. Ponieważ rosyjskie banki nie obsługują płatności w Ukrainie, w zbiórce podano rzekome dane nieistniejącej rosyjskiej karty Tinkoff, a do odbioru pieniędzy wykorzystano e-portfel.
Serwis Ukraine Now podaje, że Rosjanie wspierający wojnę w Ukrainie przekazali w ramach zbiórki kwotę, która wystarczyła na zakup drona Mavic DJI Mini 2. Trafił on już do jednej z ukraińskich jednostek specjalnych. Żołnierze podzielili się jego zdjęciami.
To wbijają w paszporty cofniętym z granicy obywatelom Federacji Rosyjskiej.
Pieczątka w jęz. ukraińskim.
👣
🐾
🐾
Tak, wiem, powinienem... ale nie mam czasu, póki co. A przy obrazkach deepl.com nie pomaga.
Nawiasem mówiąc, dzięki temu forum, polubiłem Rumunów (nie dziś, wcześniej).
Nie żebym wcześniej był niechętny, byli dla mnie z grubsza obojętni.
Konto wygląda absolutnie na prawdziwe, założone jeszcze długo przed wojną. Można się cofnąć parę lat i śledzić losy Igora na Ukrainie.
Pieczątka w paszporcie nie wygląda na fejk a Igor na ściemniacza.
https://www.facebook.com/izabotin
👣
🐾
🐾
Ja po wjechaniu kolejką linową na Matterhorn wstemplowałem sobie w paszporcie (publicznie dostępną pieczątką) gustowną górkę.
Dowolną pieczęć każdy zrobić może. I stemplować wedle uznania.
Pan mówi że to inercja. Średnio -4% rocznie to znaczy -10% teraz.
Revolver 860 opracowany przez firmę DronesVision to prawdopodobnie jeden z ciekawszych dronów, z jakich korzystają Ukraińcy. Spory quadkopter to w praktyce latający moździerz - dron został wyposażony w rewolwerowy zasobnik, w którym można umieścić 8 moździerzowych pocisków kalibru 60 mm."
https://tech.wp.pl/bezzalogowce-revolver-860-dla-ukrainy-tajwan-przekazal-800-bojowych-dronow,6802646048143936a
https://kresy24.pl/przewaga-ukraincow-nad-rosja-wlasnie-gwaltownie-wzrosla-a-wszystko-dzieki
Anyway…
"Z inicjatywy strony francuskiej Władimir Putin przeprowadził rozmowę telefoniczną z Emmanuelem Macronem – przekazał Kreml. Pałac Elizejski podał, że prezydent Putin zgodził się na misję MAEA w zaporoskiej elektrowni."