Skip to content

Wybory 2025

1232425262729»

Komentarz

• @Przemko powiedział(a):
    Dobra reklamówka!

Od Stanowskiego robiącego wywiad z Walusiem się dowiedziałem, że właściwie wszystkie terminy nie posiadają jednolitej definicji. I rasista, czy nazista to każdy sobie sam interpretuje. Ale jest jeden rozróżnik bez dyskusyjny: "dobry człowiek". To jedyne pojęcie posiadające prostą definicję. Dobry = Ciepły (bez więziennego rozumienia) i serdeczny. Jak się cieplarstwa człowiek nauczy to potem można zacząć rozpoznawać tych nieciepłych, prawdopodobnie właśnie "złych człowieków".

• Słabą mają technikę w PiS. Najpierw taśma filmowa zakurzona, z widocznym ziarnem i wadami, potem analogowa telewizja z rozjechanym odchylaniem i bańkowatym kineskopem.

A poważnie: to niezły szybki i dość agresywny przekaz. W sam raz, żeby rozniósł się po mediach społecznościowych.

1. Nazista ma konkretny zakres znaczeniowy - zwolennik narodowego socjalizmu w niemieckiej wersji. Podobnie było z faszyzmem ale został zredukowany do obelgi, choć pierwotnie, zanim diabolicznie przeewoluował, był ciekawym włoskim korporacjonizmem (też w innym znaczeniu słowa korporacja niż obecnie) . Dla mnie 'dobry człowiek' to dźwięk pusty, bo sporo zbrodniczych psychopatów było 'dorymi ludźmi' dla rodziny i sąsiadów.
    2. Pomysł, że partia Kaczyńskiego realizuje postulaty Mikkego z lat dziewięćdziesiątych czyli wuj z Unią integrujmy się z USA, jest dla mnie chichotem cherstorii
  • @Inż powiedział(a):
    Słabą mają technikę w PiS. Najpierw taśma filmowa zakurzona, z widocznym ziarnem i wadami, potem analogowa telewizja z rozjechanym odchylaniem i bańkowatym kineskopem.

A poważnie: to niezły szybki i dość agresywny przekaz. W sam raz, żeby rozniósł się po mediach społecznościowych.

Wyskoczyło mi to na fejsie, ale jak widać na youtube też wrzucili, przypomina to stare dobre produkcje sprzed lat "by żyło się lepiej" itd. No i wystarczy tych dzbanów cytować.

• @ms.wygnaniec powiedział(a):
    1. Nazista ma konkretny zakres znaczeniowy - zwolennik narodowego socjalizmu w niemieckiej wersji. Podobnie było z faszyzmem ale został zredukowany do obelgi, choć pierwotnie, zanim diabolicznie przeewoluował, był ciekawym włoskim korporacjonizmem (też w innym znaczeniu słowa korporacja niż obecnie) . Dla mnie 'dobry człowiek' to dźwięk pusty, bo sporo zbrodniczych psychopatów było 'dorymi ludźmi' dla rodziny i sąsiadów.
    2. Pomysł, że partia Kaczyńskiego realizuje postulaty Mikkego z lat dziewięćdziesiątych czyli wuj z Unią integrujmy się z USA, jest dla mnie chichotem cherstorii

Uczyńmy faszyzm znowu sympatycznym ;p "W ankiecie przeprowadzonej w połowie lat osiemdziesiątych XX w. przez tygodnik „L`Espresso” Mussolini znalazł się na czwartym miejscu pośród postaci z włoskiej historii – po Garibaldim, Mazzinim i Juliuszu Cezarze. W tejże ankiecie 30% Włochów uznało Mussoliniego za postać sympatyczną".

• @MiejSen powiedział(a):

"W ankiecie przeprowadzonej w połowie lat osiemdziesiątych XX w. przez tygodnik „L`Espresso” Mussolini znalazł się na czwartym miejscu pośród postaci z włoskiej historii – po Garibaldim, Mazzinim i Juliuszu Cezarze. W tejże ankiecie 30% Włochów uznało Mussoliniego za postać sympatyczną".
    Bo pamiętali, że był bodaj jedynym politykiem, który realnie pokonał mafię na Sycylii. Zresztą mafia też pamiętała, z czego skorzystali Amerykanie w 1943. Tak to się toczy.

A na Brauna, Bosak we wnet wyglądał na autentycznie wkurzonego...

• Ja się też bardzo zdziwiłem.

• "Wiara jest akcja! Zapoczątkował ją wielce czcigodny Krzysztof Karnkowski - gdy pyta Was ankieter o preferencje wyborcze odpowiadamy: I tura Zandberg, II Braun i na pohybel manipulatorom! Lajkuj i Podaj dalej "

• @los powiedział(a):
    Always look on the bright side of life. Przynajmniej wybory prezydenckie w Tenkraju to nie jest wyścig, kto lepiej zrobi łaskę hitlerowcom.

Panie drogi, czy skazani jesteśmy na byt niepełnego wolnego człenia, który podlegać jakiemuś Wielkiemu Bratu musi? Bo jak nie hitlerowska gubernia, to kacapska? Albo jak nie protektorat fhancuski w Księstwie Warszawskim, to republika bananowa Yankee?

• @Eden powiedział(a):

@los powiedział(a):
    Always look on the bright side of life. Przynajmniej wybory prezydenckie w Tenkraju to nie jest wyścig, kto lepiej zrobi łaskę hitlerowcom.

Panie drogi, czy skazani jesteśmy na byt niepełnego wolnego człenia, który podlegać jakiemuś Wielkiemu Bratu musi?

Kto ma duszę niewolnika jest niewolnikiem.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.