Skip to content

Dobra wiadomosc z rana

12223252728135

Komentarz

• DGP to nie Aksel. Infor.
  • loslos
    edytowano October 2016
    Pół Aksela pół Pieńkowskiego.
  • A, fucktycznie. Przy połączeniu stworzyli sp. Infor Biznes, gdzie p. Aksel objął 49% udziałów. Wychodzi, że resztę ma sp. matka, Infor, czyli Pieńkowski.
  • Paczcie państwo! Tylko osiem lat zajęło gazownikom dojście do prawdy...

image
  • Cóż, stary Czester chyba napisał, że wolnomyśliciel to ktoś kto myśli, tyle że bardzo powoli ;-)
  • Ściślej Jaga Rydzewska podszywając się pod Czestera. Po angielsku nie ma zręcznego kalamburu.
  • To powinno być humer :D
  • Taka mina podpada pod kategorię "wajdyzm".
  • #WAŻNE: Parlament Europejski uznał #NordStream2 za niezgodny z interesami Unii Europejskiej
  • Mania napisal(a):
    #WAŻNE: Parlament Europejski uznał #NordStream2 za niezgodny z interesami Unii Europejskiej
    Zaś demokrację w Polsce uznał za zagrożoną... Obawiam się, że skutek będzie identyczny.
  • edytowano October 2016
    z wczoraj - oglądalność

image
  • edytowano October 2016
    Agora podpisała warunkową umowę sprzedaży dwóch nieruchomości w Łodzi o łącznej powierzchni 4,2 tys. m kw., m.in. siedziby łódzkiego oddziału „Gazety Wyborczej”. Spółka woli wynajmować w tym budynku mniejszą powierzchnię biurową.

Umowa dotyczy sprzedaży prawa użytkowania wieczystego dwóch nieruchomości wraz z prawem własności budynków na jednej z nich (przy ul. Sienkiewicza 72, gdzie działa łódzka redakcja „Gazety Wyborczej”), w tym zabytkowego budynku biurowego o powierzchni zabudowy wynoszącej ok. tysiąca metrów kwadratowych. Umowa wejdzie w życie, jeśli prezydent Łodzi nie wykona prawa pierwokupu do nieruchomości przysługującego gminie tego miasta.

Łączna cena sprzedaży nieruchomości wyniesie 9,7 mln zł netto. Agora szacuje, że transakcja podwyższy wynik operacyjny spółki w czwartym kwartale br. o ok. 6 mln zł.
    http://www.wirtualnemedia.pl/artykul/agora-za-9-7-mln-zl-sprzedaje-lodzka-siedzibe-gazety-wyborczej-woli-wynajmowac-w-niej-mniejsze-biuro
  • Niechby jeszcze tak jeszcze Czerska...
    No dobra, rozmarzyłam się :-S
  • jeślikto kupi...
  • A dlaczego nie? Tylko nie zapomnieć o egzorcyzmach.
  • edytowano October 2016
    mmaria napisal(a):
    Niechby jeszcze tak jeszcze Czerska...
    No dobra, rozmarzyłam się :-S
    Widzę, że nie abonuje Koleżanka tickera "AGORA" w serwisie giełdowym, gdyż ta akurat nieruchomość została sprzedana już dwa lata temu...

Data sporządzenia: 2014-06-16
    Skrócona nazwa emitenta
    AGORA
    Temat
    Ustanowienie hipoteki na nieruchomościach Spółki
    Podstawa prawna
    Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Treść raportu:
    Zarząd Agory S.A. z siedzibą w Warszawie ("Spółka") informuje niniejszym, iż Spółce zostało doręczone zawiadomienie Sądu Rejonowego w Warszawie, VII Wydział Ksiąg Wieczystych, w przedmiocie wpisu w dniu 7 czerwca 2014 r. hipoteki na przysługującemu Agorze S.A. prawie użytkowania wieczystego nieruchomości położonej w Warszawie, ul. Czerska 8/10 oraz przysługującemu Spółce prawie własności budynku położonego na tej nieruchomości. Na dzień 31 maja 2014 r. wartość ewidencyjna netto powyższych aktywów wyniosła 121.771.969,57 zł. Wartość ustanowionej hipoteki to 257.144.000,00 zł.
    Hipoteka została ustanowiona na podstawie umowy z Bankiem Polska Kasa Opieki S.A. ("Bank") na zabezpieczenie wierzytelności Banku wynikających z umowy kredytowej zawartej w dniu 28 maja 2014 r. o podpisaniu której Spółka poinformowała komunikatem giełdowym 10/2014 z dnia 28 maja 2014 r. Umowa dotyczyła wielocelowego limitu kredytowego do kwoty 169.929.342,64 zł.
    Hipoteka zabezpiecza spłatę wierzytelności Banku obejmujące kapitał, odsetki od kapitału, odsetki za opóźnienie w spłacie kredytu, prowizje i opłaty od kredytu przewidziane i określone w umowie kredytu.
    Wartość nieruchomości, na jakich została ustanowiona hipoteka, kwalifikuje ją, jako aktywo o znacznej wartości.
    http://www.bankier.pl/wiadomosc/AGORA-Ustanowienie-hipoteki-na-nieruchomosciach-Spolki-3146938.html
  • Też swoją drogą ciekawe1, że dostali kredyt 169 baniek na realności o wartości 121 baniek, no ale o to by trzeba bywalców cmentarzy pytać - w sumie dobry moment, bo na cmentarzach właśnie szczyt sezonu.
  • To ja tylko powtórzę - Ignac wszechwiedzący na prezydęta!

A swojo drogo, skoro i tego klejnotu w skarbcu Agora już nie posiada, to jest to więcey niż dobra wiadomość z rana. Znaczysie ido na dno szybciey niźli można było zamarzyć.
  • Nieno, jeszcze Heliosy i drukarnia.
  • Wygląda na to, że Abora idzie ścieżką przetartą przez Sony, które w ostatnich dziesięcioleciach stało się firmą ubezpieczeniową z przynoszącym straty działem elektroniki. Ci zaś będą spółką kinowo-outdoorową, z przynoszącym straty działem gazetkowym, prowadzonym trochę jako hobby założycieli.
    Wyniki Agory. Spółka chce powiększyć sieć kin Helios
    13.05.2016, godz. 13:14
    Wydawca Gazety Wyborczej stracił w pierwszym kwartale tego roku 7,2 mln złotych. To o wiele więcej niż w tym samym okresie rok wcześniej. Wtedy strata netto Agory wyniosła 0,23 mln złotych. Spółka jeszcze w tym roku zamierza otworzyć 5 nowych kin sieci Helios. Bartosz Hojka, prezes Agory, stwierdził także, że widzi zmianę polityki reklamowej spółek Skarbu Państwa.

Nieco większy niż rok wcześniej był zysk operacyjny spółki, który wyniósł 3 mln złotych. Wpływ zarówno na wynik operacyjny, jak i wynik netto grupy miało rozliczenie nabycia większościowego udziału w GoldenLine Sp. z o.o. (GoldenLine). Łączny negatywny wpływ powyższej transakcji wyniósł 3,3 mln zł, podano w raporcie.

Agora może się również pochwalić 2-procentowym wzrostem przychodów. Jak wyjaśnia spółka, głównymi źródłami tego wzrostu były rekordowa frekwencja w kinach sieci Helios oraz wyższe niż rynkowe tempo wzrostu przychodów reklamowych grupy.
    http://www.money.pl/gielda/wiadomosci/artykul/wyniki-agory-spolka-chce-powiekszyc-siec-kin,240,0,2081008.html
  • Kurcze, nie wiedziałem, że na kinach można dziś zarabiać. Ile razy nie pójdę to raczej pustawe te sale kinowe. A chodzie przeważnie na hiciory.
    W Krakowie Heliosa jeszcze nie mamy, ale z tego co widze to Heliosy są w różncych, także i w mniejszych miastach, może tam jest inaczej.
  • No i AMS do zajebania jak najszybszego, jeśli można prosić.
  • edytowano October 2016
    Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Wygląda na to, że Abora idzie ścieżką przetartą przez Sony, które w ostatnich dziesięcioleciach stało się firmą ubezpieczeniową z przynoszącym straty działem elektroniki. Ci zaś będą spółką kinowo-outdoorową, z przynoszącym straty działem gazetkowym, prowadzonym trochę jako hobby założycieli.
    Odcinek outdoorowy zakończy (oby) dobra zmiana na stołecznym stolcu i w innych wielkomiejskich samorządach.

Zajęcie się tematem tej spółeczki reklamowej byłoby podwójnym strzałem: finansowym, ale i ideolo. Metro, autobusy i tramwaje pilnie potrzebują deagoryzacji treści z wszechobecnych monitorów.
    [przeoczenie - kol. Peterman lepiej ujął ten sam postulat]
  • Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Wygląda na to, że Abora idzie ścieżką przetartą przez Sony, które w ostatnich dziesięcioleciach stało się firmą ubezpieczeniową z przynoszącym straty działem elektroniki.
    A Macdonalds nadal większość przychodów czerpie z nieruchomości?
  • Kolejni znani dziennikarze tracą pracę w "Gazecie Wyborczej" (Agora SA). Odchodzą redaktorzy Wojciech Mazowiecki i Piotr Nehring, dyrektor artystyczny Maciej Kałkus i reporterka "Dużego Formatu" - Iza Michalewicz.
    http://www.press.pl/tresc/46245,maciej-kalkus_-iza-michalewicz-i-wojciech-mazowiecki-zwolnieni-z-_gazety-wyborczej_
    :((
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.