Skip to content

Jaki będzie wynik wyborów?

Szanowna Zbiorowości.
A więc tak. PiS dostanie nieskończenie wiele głosów, Placforma prawie nic, Kukiz nic, potem długo długo nic i kanapy nic.

A jak to się ma w procentach? Jak wiemy, % do podziału jest 100 i w zasadzie nigdy nie ma ich ani mniej ani więcej.

Ergo - incipiam.
PiS: 45-50% to by było szaleństwo, rządzenie samodzielne a może i samokonstytucyjne.
PO: 20-30% degradacja do opozycji, ale wciąż sporo głosów
Kukiz: 6% dwa trzy mandaty i tyle.

Jak się to sumuje? Ano, jeśli zsumujemy liczby po lewej, wyjdzie 71%, jeśli te po prawej - 86%. To znaczy, że jakieś 20% jest do rozdysponowania.

Jak to widzicie?
«13456710

Komentarz

• PEACE 49
    Platforma Osadzonych 20
    Kukiz 8
    Zjednoczona Lewica 7.99
    Petru 4.99
    PSL 4.99
    Korwin 2.99
  • No to się kupy trzyma. Nie wiem tylko skąd Pietru tyle Głosiów Rozsądku dostanie, no ale to już detal, można w Ruch Narodowy wmasować.
  • DMCDMC
    edytowano August 2015
    Jak nie chce, żeby ZSL weszło, tak byłem w stanie przełknąć Millera, ale jak się połączyli z Ruchaczami, to życzę im wyniku poniżej progu.

Petru niech ma te 4% co odbierze PO to nasze.
  • PIS 60 %
    Partia Oportunistów 13 %
    KUKIZ (yeśli zasilą go Braun i Ogórek 8 % yeśli i KORWIN to 10 a yak nie zasilą to 6 %
    LEWICA UNITED 7 %
    PSL 5 %
    KORWIN 3 %
    PETRU 0,15 %
    reszta nieważne
  • edytowano August 2015
    PiS 51%
    PO 23%
    Kukiz 10%
    PSL 7%
    Lewica 6% - 8%
    reszta pod progiem
  • Dobrze, to ja liczby z uzasadnieniem.

PiS 45%+, bo narracja większościowa idzie im całkiem dobrze i szansa na jej załamanie jest mała.

PO 25-30%, na tyle nie zasługują ale będzie efekt drugiej partii, cały antyPiS pójdzie za nimi.

Cookies 10%, powinien 14% zgodnie z zasadą, że partia dostaje 2/3 tego co wódz w wyborach prezydenckich, ale działa zbyt nieudolnie.

Koalicja SLD 7% celem większego ośmieszenia.

PSL 6% bo ta gadzina zawsze łeb z szamba wychyli.
  • Wolalbym 35% dla PO, a żeby arbuzy nie weszli. Serio.
  • PiS, jeśli nie zrobi czegoś mocno głupiego na finiszu - a sygnały niestety są, o czym za chwilę w innym wątku - może otrzeć się o magiczne 50%
    PO 18%
    ZL. Nic naprawdę nic nie pomoże, ale wątpię, by przebili najgorsze wyniki z lat 90., to będzie 11%.
    Kukiz. Dla mnie największa niewiadoma, oni wystartują w ogóle? Jeśli tak, spokojnie 8%.
    PSL 6%
    Petru. Pójdzie spora kasa, wynik UW/d.pl jest spokojnie do powtórzenia, to będzie 3%.
    Mikke aktualny wynik z maja 3%
    Partia Razem pewnie z Zielonymi jak zbiorą podpisy 2% (ale nie zbiorą - jak zbiorą ZL 9%)
    Ruchacze 1%

W Sejmie jest szansa na samodzielną większość konstytucyjną, gdyby jednak nie wszedł PSL. Dlaczego? PSL dostaje prawie wszystkie głosy w niektórych okręgach, gdzie bardzo dobre wyniki ma też PiS. Jeśli nie uzbierają w skali kraju 5% prawie wszystkie mandaty w tych okręgach zgarnie PiS.
  • Razem 100%. Nic na lokalne i zwariowane partyjki?
  • edytowano August 2015
    Nie, Razem tylko 2%, jeśli wystartuje
    Na zwariowane nie nic, tylko aż 14%!!!

;)
    A że razem 100%? A ile ma być, z matematyki miałem solidne db, a nasza nauczycielka w liceum wyższych ocen końcowych nie dawała.

:)
    Dałem łącznie 8 partii. 4 lata temu było 11 partii i ani jednego komitetu więcej. Obecnie obowiązuje kodeks wyborczy, ciężko zarejestrować komitet do wyborów. Efekt był taki, że w skali kraju nie dali rady ani jurkiści, ani mikkiści, choć jakby nie patrzeć mikkistom trochę racji rok później (czyli mocno po ptokach) przyznał SN.

http://wybory2011.pkw.gov.pl/wyn/pl/000000.html#tabs-1

1 Komitet Wyborczy Prawo i Sprawiedliwość 4 295 016
    29,89%
    2 Komitet Wyborczy Polska Jest Najważniejsza 315 393
    2,19%
    3 Komitet Wyborczy Sojusz Lewicy Demokratycznej 1 184 303
    8,24%
    4 Komitet Wyborczy Ruch Palikota 1 439 490
    10,02%
    5 Komitet Wyborczy Polskie Stronnictwo Ludowe 1 201 628
    8,36%
    6 Komitet Wyborczy Polska Partia Pracy - Sierpień 80 79 147
    0,55%
    7 Komitet Wyborczy Platforma Obywatelska RP 5 629 773
    39,18%
    8 Komitet Wyborczy Nasz Dom Polska-Samoobrona Andrzeja Leppera 9 733
    0,07%
    9 Komitet Wyborczy Nowa Prawica - Janusza Korwin-Mikke 151 837
    1,06%
    10 Komitet Wyborczy Prawica 35 169
    0,24%
    11 Komitet Wyborczy Wyborców Mniejszość Niemiecka

Więc jedziemy - Mniejszość Niemiecką pominąłem, dostała 0,19%, czyli przy moim zaokrągleniu do liczb całkowitych to jest 0. Tym bardziej Samoobrona. Prawica jest wchłonięta do koalicji PiS, PJN jest wchłonięta przez Polskę Razem, czyli też w koalicji PiSu. Ruch Palikota i SLD startują razem. Polska Partia Pracy - Sierpień 80 o ile wiem nie przystąpiła do Partii Razem, ale obecność mocno lansowanej Partii Razem może im skutecznie utrudnić rejestrację komitetu. Jeśli się jednak uda, można zrobić korektę i dać po 1% na PPP-S80 i Razem.
  • ZL. Nic naprawdę nic nie pomoże, ale wątpię, by przebili najgorsze wyniki z lat 90., to będzie 11%.
    Nie dajesz poprawki na nazwę? Kto zagłosuje na koalicję o nazwie "SLD - trup zielony"?

• Nazwa będzie zjednoczona lewica. Na koalicję Lewica i Demokraci głosowało ponad 2 miliony ludzi. A mieli powód do głosowania na PO, bo ta miała realne szanse wygrać z PiS. Teraz nie ma.
  • ZL. Nic naprawdę nic nie pomoże, ale wątpię, by przebili najgorsze wyniki z lat 90., to będzie 11%.
    Nie dajesz poprawki na nazwę? Kto zagłosuje na koalicję o nazwie "SLD - trup zielony"?

W dodatku tylko 56-u członków ze 140-u Rady Krajowej SLD opowiedziało sie za ZL-em.
    Żeby w kampanii powtórzyła się sytuacja jak z wyborów prezydenckich! :)
  • To może jakieś zakładziki powiedzmy o flaszkę czegoś dobrego zrobimy?

Kto wytypuje najbliższy realowi wynik dostaje wyrób alkoholowy :D
  • Typujemy główne 4
    Kanapy nie interesują.
  • PiS: 42%
    PO: 27%
    K'15: 9%
    ZL: 7%
  • Typujemy główne 4
    Kanapy nie interesują.
    Czyli które? :D
  • Najwyższe wynikiem 4...reszta to kanapy
  • edytowano August 2015
    Typujemy główne 4
    Kanapy nie interesują.
    PSL już jest kanapą?

edit: nieodświeżanie wątku przy wysyłaniu wpisu jest irytujące jednak....
  • To już zależy od światopoglądu kolegi :D
  • Najwyższe wynikiem 4...reszta to kanapy
    To jest ciężko obliczyć potem wynik, jeśli na serio robimy zakład, to trzeba mieć jakieś kryteria.

Weźmy coś takiego ja obstawię PiS 50%, PO 18%, ZL 9%, Kukiz 8% (dalej dałbym PSL z 6%, ale nie wolno)
    Mania obstawia PiS 51%, PO 23%, Kukiz 10%, PSL 7%

A będzie: PiS 49%, PO 17%, Kukiz 8%, PSL 6%, ZL 5,5%.
    Mania obstawiła kolejność, a ja trafiłem % (pomyłka 3,5% co do ZL jest znacznie mniejsza niż choćby pomyłka 23-17 przy PO). Kto wygrywa? Jak obstawiamy 4 nie widać, że idealnie obstawiłem wynik PSLu. :) itd. itp. jak chcemy zabawę, to jakieś konsekwentne kryteria, nie mówię, że moje.
  • edytowano August 2015
    zasady (i otwieram nowy - tylko do głosowania, bez dyskusji! - wątek).

==============
    Termin zamknięcia głosowania: 03. października 2015, sobota, 24:00

... I. wypełnianie
    1. na liście jest 5 komitetów wyborczych
    2. można obstawić wszystkie, lub cztery lub trzy tylko
    3. można wpisywać liczby z ułamkami, np. 9,75
    4. można zmienić swój typ/głos poprzez nowy wpis, liczy się ostatni

... II. wyniki
    1. punktacja za trafność kolejności: jeden punkt za trójkę; trzy - czwórkę; pięć! - za całość
    2. punktacja za trafność liczbową, naliczaną dla każdego komitetu:
    jedn punkt za trafienie +-5pkt procentowych; dwa - za +-3pkt%; trzy - za +-0,5pkt%
    =============

Na przykład
    A. jeśli ktoś obstawiał wszystkie pięć komitetów i poprawnie wytypuje i ich kolejność, i trafi w "punkt" procenty
    może dostać (max) 20 punktów (5pkt + 5x3pkt)
    B. jeśli ktoś obstawił tylko cztery ale poprawnie kolejność oraz wszystkie liczby w przedziale +-3 uzyska wynik 11 punktów (3pkt + 4x2pkt).
    =

Teraz proszę o uznanie lub korektę zasad
    i głosujemy od jutra wieczór w nowym wątku (tylko i wyłącznie "gołe" głosy wg podanego szablonu)
    natomiast dyskusja - leci tutaj dalej... :)

termin trzy tygodnie przed wyborami jest chyba dobry, potem już za dużo się - po prostu - wie :)
  • I gitara!

Ekhem...kto postawi flaszkę? Ja proponuję aby ten zaszczyt przypadł zwycięzcy :D
  • głosowanie

będzie fajnie, jeśli koledzy, któzy juz wypisali swoje typy,
    zajrzą na zalinkowany wątek głosowania
  • Krasko w tokFM dyskutuje z senatorem z PiSu.

Jedno slowo powinno byc w cudzyslowie....

A energie powinno sie oszczedzac.
  • Do wyborów PO skona skowycząc. Lemingi albo oleją wybory, albo przejdą na sojusz lewicowej zbieraniny plus Kukiz i trochę frajerów co nie ma kredytów we frankach na Petru. PiS - siłą spokoju - stosując taktykę miłości uprawianą niegdyś przez Donka pozbiera niezdecydowanych.
    Zwróćcie uwagę, że rządowi teraz wali się na łeb absolutnie wszystko.
    No więc :
    PiS 40
    Kukiz - 15
    ZL - 15
    PO - 10
    Nowoczesna - 6
    PSL- 5

Tak naprawdę największą niewiadomą jest wynik Kukiza - ale pewny jest dobry wynik Lewicy i powolne dogorywanie PO - tak jak niegdyś AWSu.
  • AWS nigdy nie zjechał poniżej 20% przed faktycznym rozpadem, na PO, PiS i LPR.
  • Obawiam się, że ZLew urośnie w siłę pozwalającą mu wejść do sejmu i będziemy mieć powtórkę z wystąpieniami tych ...w:(
  • Dla mnie największą niewiadomą jest ZL i Kukiz. Gdyby nie było Kukiza ZL mogłaby osiagnąć 15-17%, ale w obecnej sytuacji raczej nie.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.