Skip to content

Jaki będzie wynik wyborów?

2456710

Komentarz

• ----edit----: dodałem szósty komitet, bo koledzy sami dodali do obstawiań;
    zasady się nie zmieniają, liczy się pięć komitetów ---/edit---

głosowanie
  • Paczę, że jednak mocno przeszacowałam PO, tak jak bym zapomniała, że firmuje ją krętaczka i łysy pajac w żółtych portkach, oraz drugi łysy hejter ...
    W drugim wątku zrobię korektę.
  • edytowano August 2015
    Paczę, że ...
    zakres 49-50 uznaję za liczbę 49,50% :)

Poza tym - zasady zabawy uwzględniają zmiany swojego wyboru, liczy się ostatni wpis...

• Nu ale czy kukizeria w ogóle wystartuje? Bo jeśli nie, to wszystkie bieżące szacunki trza będzie na śmietnik i zestawiać na nowo.
  • głosowanie(2) bez ciasteczkowych
    będzie po prostu bez nich...

natomiast w wyborach głosy poparcia dla K15 rozejdą się pewnie po kilkunastu komitetach...
  • edytowano August 2015
    "Zjednoczeni dla Śląska" - za kilka godzin dowiemy się czy PKW zarejestruje ich komitet.
    Pewnie tak.
    I wieszczę im sukces trochę podobny do sukcesu szkockiej koalicji - czyli sześciu posłów. :)
    Sześć okręgów katowickich po 25.000 oddanych głosów na kandydata. Do zrobienia.
    Choć europoseł (PO) Plura jest na "nie". podobnie jak Związek Górnośląski (współpracuje z PO).

Mniejszość Niemiecka z Opola (opolskiego) idzie do wyborów sama. To tylko katowicka.
    ===

spis powszechny 2011
    narodowość tylko śląska: 362 tys osób
    narodowość i śląska i polska: 415 tys osób
    razem to prawie 800 tysięcy deklaracji

ja mieszkam w Piekarach Śląskich, gdzie takie deklaracje w spisie złożyło 36,5 % Piekarzan! (ponad 21 tys.)

• edytowano August 2015
    Czy suma moze przekroczyc 100%?
    Calosciowo oczywiscie nie ma sensu, ale moze byc latwiej trafic poszczegolne wyniki.

PiS dalem 55%, prawdopodobnie przestrzelilem, ale strasznie gesto w nizszych okolicach. Kukiz podobnie, tylko w druga strone.
  • PiS 41%
    PO 24%
    Kukiz15 10%
    PSL 7%
    SLD_TR_UP (ZL) 7%
  • Marcin Palade dziś, 22 VIII - na twitterze:

Preferencje w okręgu Radom: @pisorgpl 52,5 @Platforma_org 13,5 PSL 9,5 LEWICA 6,5 KUKIZ 5,5 @NowoczesnaPL 3,0 KORWiN 1,5. Mandaty 5/8 PiS

Preferencje w okręgu Chrzanów: @pisorgpl 47,5 @Platforma_org 19,0 LEWICA 6,5 KUKIZ 5,0 PSL 4,0 @NowoczesnaPL 3,0 KORWiN 1,5. Mandaty 6/8 PiS

Preferencje w okręgu Kielce: @pisorgpl 46,5 PSL 14,5 @Platforma_org 12,5 Lewica 8,0 Kukiz 4,5 Nowoczesna 2,5 KORWiN 1,5. Mandaty 10/16 PiS

Preferencje w okręgu Chełm: @pisorgpl 56,5 PSL 12,5 @Platforma_org 9,5 Lewica 5,0 Kukiz 3,5 @NowoczesnaPL 1,5 KORWiN 1,0. Mandaty 9/12 PiS

Preferencje w okręgu Wrocław: @pisorgpl 33,0 @Platforma_org 23,5 Lewica 8,0 @NowoczesnaPL 4,5 Kukiz 4,0 PSL 3,5 KORWiN 1,5. Mandaty 7/14 PiS

.@pisorgpl może już zaprzestać prowadzenia kampanii sejmowej. Na zdecydowane zwycięstwo tej partii pracują już Lis, Nałęcz i Niesiołowski

.@wipler o Kukizie: "jego ruch to wielkie bagno". Może i tak, ale cyferki są bezwzględne: Bagno Kukiza 6-12 proc. - Wersal @wipler 1-3 proc.
  • Preferencje w okręgu Chrzanów: @pisorgpl 47,5 @Platforma_org 19,0 LEWICA 6,5 KUKIZ 5,0 PSL 4,0 @NowoczesnaPL 3,0 KORWiN 1,5. Mandaty 6/8 PiS

Zachodnia Małopolska jest z bardzo lekkim wychyleniem PiSowskim i lewicowym, ale ogólne wyniki dość zbliżone do krajowych. Czyli byłoby bardzo dobrze: lewica pod progiem, PO ok. 21-22%, PiS jakieś 45%, Kukiz niewiadoma, PSL raczej wchodzi (tam nie miewali dobrych wyników a prawie przekraczają próg).
    Natomiast pytanie o sposób sformułowania sondażu - to jest okręg Beaty Szydło, jeśli to było akcentowane, to ona może podbijać ten wynik.
  • 'Babićka pohazi z Hrzanova' w wyborach prezydenckich jako jedyna (obok Trzebini) w Małopolsce wybrała Bronka, więc to są bardzo dobre wyniki.
  • Chełm, podobno peowskie miasto :)
  • edytowano August 2015
    Zaczyna się ujawniać efekt "dołączania do silniejszego".
  • Ja na razie obserwuję.

PiS - jak dotąd - nie zalicza spektakularnych wtop. Kampania idzie w miarę sprawnie, straszenie Kaczyńskim działa już chyba tylko na najtwardszy elektorat PO (czyli miasteczko Wilanów), Duda swoją kampanią nieźle PiS wypromował na lidera obozu zmiany. Procenty mniej mnie kręcą, ale powiem tylko, że jest IMO szansa na większość parlamentarną (choć raczej nie konstytucyjną) i samodzielne rządy. Po wyborach sporo będzie zależało od przystawek, np. takiego Gowina, żeby za bardzo nie szalał (jak wcześniej Wipler).

PO - chyba wszyscy się zgadzamy, że może dostać poniżej 20%, choć dziś nie ma symptomów, żeby w ogóle wyleciała z Sejmu (chyba że - o czym się plotkuje - jest jakaś afera, która może ich kompletnie wywalić).

ZL - chyba jednak na fali wznoszącej i trochę jako alternatywa dla PO (która wszak skręciła w lewo). Myślę, że realne jest 10-15%, choć sporo ryzykują przez to, że są koalicją. No ale kto by się przejmował ich problemami.

PSL - nie sugerowałbym się ani sondażami, ani wynikiem Jarubasa. Nie dam sobie uciąć głowy, że wejdą, ale wybory samorządowe pokazały, że mają potencjał większy niż to wynika z sondaży.

K'15 - jak ruch, który nawet nie potrafi się zorganizować na promocję ważnego dla nich referendum ma coś zdziałać w polityce? Nie wiem. Wiele wskazuje, że może to być niemożebna "antysystemowa" zbieranina od Bosaka i Winnickiego po palikociarzy i spady z PO. Szczerze pisząc: chciałbym, żeby ta zbieranina do Sejmu nie weszła.

.N - Petruszaki to korpoparodia partii politycznej. Może mieć posłuch w świecie biznesu i przedsiębiorców, ale Petru nie ma nawet ćwiartki charyzmy Kukiza czy Palikota. Palade pokazał dziś mapkę, zgodnie z którą Petruszaki dobijają do 5% jedynie w W-wie i Poznaniu.

Reasumując: na dziś pewniakami do Sejmu są PiS i PO oraz z dużym prawdopodobieństwem ZL i PSL.
  • 'Babićka pohazi z Hrzanova' w wyborach prezydenckich jako jedyna (obok Trzebini) w Małopolsce wybrała Bronka, więc to są bardzo dobre wyniki.
    I Krakowa, nie?
    Do okręgu chrzanowskiego wchodzą też powiaty wadowicki (60), oświęcimski (55), suski (69) i myślenicki (72). W nawiasach wyniki Dudy z II tury.
  • Ano. Miasta stołecznego Krakowa nie liczyłem, bo jest on nadal bastionem udecji, tak jak prowincja pisowskim. Chociaż chwieją się krakoskie mury, chwieją :)
  • Różnie bywało. W Krakowie prawica nie miała złych wyników, raczej dobre, a wysoki wynik UD wynikał z przejęcia elektoratu, który w innych miastach brała postkomunistyczna lewica - tu znikoma nawet dziś mimo Majchrowskiego. Słabe było natomiast PC, bo prawie nie miało tu struktur, w obrębie miasta głosy zgarniała raczej KPN, na prowincji - ZChN i Solidarność. W późniejszych czasach jednak AWS w 1998 r. zdeklasowało UW w radzie miasta, w 2002 r. sumaryczny wynik PiS, LPR i lokalnej prawicy nie był zły (40%), a jeszcze w 2005 r. w parlamentarnych w samym mieście wygrał PiS. Potem wskutek nagonki jak w każdym dużym mieście ustabilizowała się przewaga PO.
  • PEACE 40,1
    PO 20,1
    Zmyłer 9,87
    Rumun Balcera 5,9
    pezetel 5,5
    Kukis 4,89
  • Razem 100%. Nic na lokalne i zwariowane partyjki?
    http://parlament2015.pkw.gov.pl/aktualnosci/0/33_Informacja_na_temat_komitetow_wyborczych_ktorych_listy_kandydatow_na_poslow_zostaly_zarejestrowane_co_najmniej_w_polowie_okregow_wyborczych

Nic, bo się nie zarejestrowali w więcej niż połowie okręgów - czyli w praktyce się zupełnie nie liczą i dostaną łączny wynik poniżej 0,5%. W więcej niż połowie, czyli w całym kraju zarejestrowały się dokładnie te listy, które wymieniłem, choć jedną jak widać przeceniłem (ruchaczy).
  • Prognoza Palade 19.09.15
    image
  • Kiedyś bym się cieszył, ale teraz po samozaoraniu PO w sprawie uchodźców chcę większość konstytucyjną
  • Jakże, SLD-TRUP Zielony miał w 2011 zero osłów???
  • Po sejmowym wystąpieniu Kaczora stała się rzecz przełomowa; czytam w necie opinie lemingów, w których przyznają, że byli głupcami głosując na PO. Tak wiec muslimom zawdzięczamy przebudzenie sporej części społeczeństwa. Kto by się tego spodziewał?
    I jeszcze jedno: ta ksiązka Krzymowskiego, która miała być bombą do wysadzenia PiS bedzie w tej sytuacji zmokłym kapiszonem.
    Każdy dzień przysparza głosów PiSowi. Wywiad Michnika dla D.Welt też był dla nas prezentem. Przekroczenie 50% jest realne.
  • jeżeli PO dostanie więcej niż 5-7% to znaczy, że IQ Polaków jest niższe niż innych nacji
  • Po sejmowym wystąpieniu Kaczora stała się rzecz przełomowa; czytam w necie opinie lemingów, w których przyznają, że byli głupcami głosując na PO. Tak wiec muslimom zawdzięczamy przebudzenie sporej części społeczeństwa. Kto by się tego spodziewał?
    I jeszcze jedno: ta ksiązka Krzymowskiego, która miała być bombą do wysadzenia PiS bedzie w tej sytuacji zmokłym kapiszonem.
    Każdy dzień przysparza głosów PiSowi. Wywiad Michnika dla D.Welt też był dla nas prezentem. Przekroczenie 50% jest realne.
    Wczorajszy news o tym, że Tusk pozbawił na prawa veta - takoż. Nawet na portalu parówkowym była jazda po PO. Nawet dobrze ten Komor zrobił ustalając termin wyborów na najpóźniejszy możliwy termin - czas gra na naszą korzyść. Z każdym dniem będzie coraz więcej info o problemach stwarzanych przez imigrantów i o uległości naszego rządu. A Czesi mogą odwlec to wszystko w czasie, składając skargę do Trybunału.
  • A skarga do TS wstrzymuje wejście w życie i skuteczność zaskarżonego aktu?
  • A skarga do TS wstrzymuje wejście w życie i skuteczność zaskarżonego aktu?
    Nie wiem, nie znam się na prawie unijnym, dlatego napisałam "mogą", bo nie wiem, czy tak będzie, ale kto wie.
  • Pallade jako jeden z pierwszych zauważył możliwość wygrania wyborów prezydenckich, choć nie przewidział wygranej w pierwszej turze - oby więcej takich ostrożnych analiz, które rzeczywistość weryfikuje na plus!
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.